A plagiat deținutul Copos? Profesorul care a avizat cartea controversată are o rudă prietenă cu soția lui Copos: „Sincer, nici n-am citit toată cartea. Am răsfoit-o”. Dialog absurd cu Brezeanu și similitudinile din lucrările lui Copos și Parfene

  • Publicat:
  • Actualizat:

A plagiat Copos? Istoricul Cătălin Parfene, fost ziarist la ProSport, spune că pasaje întregi din cartea lui Copos sunt aproape identice cu bucăți din lucrarea sa de master, din 2005. Ambele lucrări au fost coordonate de același profesor: Stelian Brezeanu

Scenariul atrage. Închipuiți-vă doi gladiatori ai cercetării istorice, față în față. Unul a terminat Facultatea de Istorie în 2005, celălalt tocmai și-a isprăvit condamnarea de 4 ani din care a făcut doar 400 de zile și care spune că dincolo de gratii a descoperit pasiunea pentru istoriografie:

„O discuție-confruntare între George Copos și istoricul Cătălin Parfene în Aula Facultății de Drept (încape mai multă lume), moderată de Prof. univ. dr. Stelian Brezeanu, pe tema „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”. Televizată pe România 1, în prime-time. Numele emisiunii: „Cu cătușele pe masă”.

„Propunerea pe bune” e înaintată de un prieten pe pagina de Facebook a istoricului Cătălin Parfene, cel care a realizat și a postat marți, aproape de miezul nopții, că titlul uneia dintre cele 5 cărți scrise de Copos în închisoare  e aproape identic cu cel al tezei sale de master din 2005. Fostul jurnalist ProSport și actualul angajat al Federației Române de Fotbal susține că s-a documentat și a lucrat la teza sa timp de un an și jumătate. În doar 400 de zile de carceră, Copos a lucrat în atelierul de tîmplărie al penitenciarului, iar în paralel s-a și documentat și a scris cinci cărți, dintre care una aproape la fel cu lucrarea lui Parfene de acum 10 ani. Pentru aceste lucrări științifice scrise în perioada detenției, fostul finanțator de la Rapid a primit o scutire de pedeapsă de 150 de zile.

A plagiat pentru a obține mai repede libertatea sau este o victimă a unei coincidențe de-a dreptul uimitoare?

„Veți găsi în cărțile mele teme care nu au fost abordate de specialiști
George Copos, marți, la ieșirea din închisoare


Coperta cărții lui Gheorghe Copos. Lucrarea are aproximativ 200 de pagini și a apărut la Editura Niculescu. Tot tirajul a fost cumpărat de Copos

  • În 2005, Parfene scrisese „Politica matrimonială a domnilor din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”, o teză de master coordonată de profesorul Stelian Brezeanu.
  • În 2015, Copos a scris în închisoare, a trimis la editura Niculescu și a cumpărat tot tirajul cărții Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI. Cartea a fost vizată și are o prefață semnată de același profesor Stelian Brezeanu, unul dintre marile nume ale mediului istoric savant din România.

„N-am putut să dorm toată noaptea„, mărturisește Parfene care miercuri a mers la Biblioteca Națională pentru a compara textul cărții scrise de Copos cu teza sa de master. Ce a descoperit acolo i-a confirmat bănuielile. „Am remarcat că în foarte multe pasaje din lucrarea lui Copos există fix aceeași ordine a ideilor mele din teza de master. Ce este schimbat în această înșiruire este topica frazelor și faptul că George Copos se folosește de sinonime”

Reporterii de la România Liberă au documentat mai multe pasaje similare din cele două lucrări.

Pasaj din teza lui Cătălin Parfene scrisă în 2005, pagina 48

”Reprezentative pentru sfârșitul unei epoci, să menționăm și proiectele de căsătorie ale copiilor lui Mihai Viteazu: la 1595-1596, se vorbea la Alba Iulia despre căsătoria lui Nicolae Pătrașcu cu sora mai mică a cancelarului Transilvaniei, Ștefan Josika, iar în 1600 o solie propunea mariajul fiicei Florica cu însuși principele Transilvaniei, Sigismund Bathory, propunere văzută la o manevră diplomatică a lui Mihai Viteazu cu scopuri strategice, înaintea campaniei sale din Moldova””

Pasaj din cartea lui George Copos tipărită în 2014, pagina 89

„Chiar imediat după primele victorii ale lui Mihai Viteazul contra turcilor, la Alba Iulia, unde era principe Sigismund Barthory, se vorbea de o eventuală matrimonială a fiului voievodului, Nicolae Pătrașcu, cu o soră a cancelarului transilvan, Ștefan Josika. În ultimii ani ai domniei lui Mihai, se vehicula chiar ideea unei căsătorii a fiicei acestuia, Florica, cu însuși principele Sigismund Bathory; istoricii văd în aceste zvonuri, o manevră a voievodului român cu scopuri strategice, legate de începerea campaniei sale din Moldova””.


Imagini suprinse de reporterii România Liberă: pasaje comparative din lucrările lui Parfene (sus) și Copos (jos)

Cătălin Parfene spune că nu s-a gândit încă dacă să-l dea sau nu în judecată pe George Copos. În schimb, e nemulțumit de atitudinea fostului său coordonator, profesorul Stelian Brezeanu: „Spune în interviul din ProSport că lucrarea mea e mai modestă. Pe lucrarea asta modestă, știți ce notă mi-a dat domnul Brezeanu acum 10 ani? Nota 10!”. Interviul integral al profesorului Brezeanu poate fi citit aici.

E prima bizarerie majoră din discursul bizantologului Brezeanu, profesorul ieșit la pensie acum câțiva ani și retras într-o comună din afara Bucureștiului. Reporterii ProSport au discutat de trei ori cu Brezeanu în decursul zilei de miercuri și, de fiecare dată, profesorul și-a schimbat sau și-a îmbogățit declarațiile semnificativ.

Prima temă. Lucrarea de 10 a lui Parfene, modestă sau strălucită?

În interviul acordat la prânz, profesorul Brezeanu a spus despre lucrarea fostului său student Parfene: Cred că îmi amintesc de o lucrare că a existat, dar nu-mi mai amintesc studentul. Dacă rețin bine, lucrarea era puțin mai modestă. În sensul că era mai tehnică”.

Câteva ore mai târziu, după ce Parfene a consultat cartea lui Copos și a declarat că are pasaje similare cu lucrarea sa, profesorul a izbucnit, malițios: Înseamnă că e mare, domn”e, Copos ăsta! Am avut mii de lucrări de licență, de master și de doctorat. Lucrările astea ale studenților nu le mai țin minte. Multe se repetau, scriau unul de la altul. Erau multe de duzină”

În timpul discuției,  Brezeanu a început însă să-și amintească despre teza lui Parfene: „Îmi amintesc că am avut o discuție cu el. Era o lucrare d-asta…nu avea nici cap, nici coadă. Dădea niște personaje, niște domnitori, niște fii de domnitori, niște fiice de domnitori”.

Parfene spune că Brezeanu i-a dat 10 pentru teza din 2005: „Puteți să verificați la facultate și să vedeți că am dreptate”. E uluitor. Cum poate primi notă maximă o lucrare descrisă de profesor ca fiind una modestă, fără cap și fără coadă? Citiți al treilea dialog ProSport – Brezeanu, avut în cursul serii:

Reporter: Domnule Brezeanu, ați declarat la prânz că nu aveți lucrarea lui Parfene, dar el spune că sunteți obligat să o țineți.
Brezeanu: Am avut-o și i-am dat-o înapoi. Știți câte lucrări am supervizat eu? Mii. Ce-ar însemna să le țin pe toate!? Oricum, e lucrarea lui pește.

Ce notă i-ați dat pentru ea?
8 sau 9.

El spune că i-ați dat 10.
(Are un moment de ezitare) Atunci i-oi fi dat 10. Și elevii de liceu de clasa a 10-a sau a 11-a iau o grămadă de 10.

Tot în cursul serii, profesorul Brezeanu a început să-și amintească și de studentul Parfene. „E un tip mai slăbuț, muncitor. Îmi amintesc de el„. Ulterior, după ce reporterii au aflat nota lui Brezeanu, lucrarea lui Parfene a început să capete și valoare: „Domnule, el a pigulit serios la relațiile acestea matrimoniale dintre domnitorii români și rudele principilor din regiune. Copos s-a concentrat mai mult pe politica vremii”.




O altă serie de imagini realizate de reporterii România Liberă: textul lui Parfene (foto 1) și cel al lui Copos (foto 2 și 3)

Tot Brezeanu spune însă că, „dacă Parfene venea la doctorat cu lucrarea asta, îl picam!”.

Parfene: „Ce legătură are masterul meu cu doctoratul? Sunt foarte dezamăgit de atitudinea profesorului Brezeanu, deși este unul dintre istoriografii români importanți. Să vă mai spun ceva. În 2005, nu trebuia să susțin teza cu el, însă profesorul pe care l-am ales nu putea coordona lucrarea. Am luat varianta Brezeanu, deși el nu este specialist în politica matrimonială și în Țările Române. E o somitate în istoria Bizanțului. Mă miră foarte tare acum să văd că a scris prefața unei cărți pe o temă în care nu e specialist, o carte care seamănă mult cu teza mea coordonată acum 10 ani de el”.

Profesorul Brezeanu admite că George Copos ar fi putut intra în posesia tezei fostului jurnalist, însă vine cu o variantă care are iz de intrigă bizantină, un domeniu familiar profesorului: Dacă ipoteza lui Parfene cu plagiatul e corectă, atunci e cineva care i-a dat teza lui Copos. La un moment dat, am crezut că Parfene însuși i-a dat-o. Sau chiar l-a ajutat. Poate a fost nemulțumit de nu știu ce lucrare și atunci a făcut chestia asta ca un mic șantaj„.

Insinuarea lui Brezeanu nu pare a avea un fundament solid de vreme ce chiar Cătălin Parfene a sesizat posibilul plagiat pe pagina sa de Facebook. Întrebat dacă el i-a dat lucrarea lui Copos, profesorul a răspuns vexat: „Nu, exclus. Am și eu un nume, am cărți publicate, nu mă pretam la așa ceva”

Copos a făcut o chestie onestă. Eu am fost, să zicem, impresionat cumva. Omului îi merge mintea, deși nu-mi plac multe lucruri la el. În general, nu-mi plac proaspății îmbogățiți. Nu-mi plac nici oamenii care încalcă principiile morale
Stelian Brezeanu, în interviul pentru ProSport

 

Tema a doua. Legătura cu Copos: o doamnă, doamna Popescu, Jeni, verișoara soției, prietenă cu doamna Copos

La prânz, întrebat de reporterii ProSport cum a fost contactat de George Copos, Brezeanu nu a răspuns în primă fază. După 10 minute, când întrebarea a revenit, profesorul a avut o ezitare mare: Ă‚ăăăăăăă…Mmmmm…Nu mai țin minte. Cred că….ăăăăă…o doamnă m-a rugat dacă nu știu ce, cutare…A tot stăruit și i-am zis: „Bine, doamnă, haideți că nu știu ce, cutare”.

În a doua discuție, profesorul Brezeanu a făcut o nouă concesie și a admis că doamna în cauză este membră a familiei sale: „Cred că…Acum mi-am amintit. Cred că ea o cunoaște pe doamna… Doamna asta pe doamna Copos. N-are rost să mai băgăm acum pe toată lumea în povestea asta. E un fel de rudă, verișoară cu soția mea. Soția mea e plecată în America acum. Da, da, doamna Copos a întrebat-o pe doamna asta, Popescu. Ea a zis că verișorul ei e profesor de istorie”.

Aparent, din tonul profesorului, numita doamnă Popescu, cunoștința Cristianei Copos, și domnul Brezeanu au o relație destul de rece. Ce spune însă bizantinologul în dialogul de seară?

A venit la mine verișoara soției mele, ea îmi spune mie verișor. Face parte din familie, mi-a crescut copilul. Se știe cu doamna Copos, dar habar n-am de unde. Verișoara asta lucrează la o firmă de cosmetice, de acolo probabil se știu. A venit Jeni, adică doamna Popescu, și mi-a zis că a întrebat-o doamna Copos dacă nu știe pe cineva care să se uite peste cartea soțului ei și să-și dea o părere. Am acceptat din omenie. Nu am primit nici un beneficiu de la familia Copos în schimbul acestei prefațe„.

Stelian Brezeanu are 72 de ani și este cunoscut drept unul dintre cei mai mari bizantinologi din România

George și Cristiana Copos, în 2004, atunci când detenția fostului finanțator de la Rapid nu se vedea la orizont

Tema a treia. Rolul lui Cioroianu și ancheta de la Facultatea de Istorie. Evident, după Paște

Conform legii, unui deținut i se iau în considerare doar lucrările științifice. Pentru asta, editura care le tipărește are nevoie de un aviz din partea unor specialiști în domeniu pe care să-l prezinte Aministrației Naționale a Penitenciarelor. Acesta este motivul pentru care profesorul Brezeanu semnează prefața celor două cărți cu temă istorică scrise de Copos. În dialogul de la prânz, profesorul a declarat:

Decanul meu, Adrian Cioroianu, le-a văzut și totul a fost ok. El a fost de acord cu asta. Adrian a aprobat  ca decan (n.red. – Cioroianu este decanul Facultății de Istorie), eu sunt profesor consultant. A aprobat pentru că ăia cereau…De la tribunal, cei de la închisoarea lui cereau ca instituția să aprobe. Evident, a făcut-o Adrian Cioroianu”

Contactat de ProSport, fostul ministru de Externe a negat însă că a văzut sau a avizat lucrările lui Copos: „Nu aveam cum să fiu de acord. Ori s-a exprimat dânsul greșit, ori au înțeles greșit ziariștii. Lucrarea nici nu a ajuns la mine, nu e specializarea mea. Nu văd de ce aș fi fost de acord. Domnul profesor, unul dintre cei mai mari bizantinologi ai noștri, a depus o cerere la noi la secretariat prin care cerea să adeverim că este profesor emerit al facultății și că poate coordona lucrări. Nu mai știu când a depus cererea, cred că anul trecut, prin toamnă. O să verific după Paște. Probabil că am semnat-o. La noi nu a venit lucrarea, nu e nevoie de acordul nostru ca lucrarea să fie tipărit”.

Seara, Brezeanu a fost informat despre dezmințirea decanului Facultății de Istorie: Eu i-am dus hîrtia lui Cioroianu. L-am rugat: „Băi, Adriane, e cineva care…Cei de la editură mi-au cerut să fac un cuvânt înainte și să aibă garanția că lucrarea are acceptul unui profesor universitar. De aia m-am dus la Adrian. Aveau nevoie de ștampilă și parafă. De unde să scot eu parafa? De la facultate, dacă e posibil, mi-au zis. Atunci m-am dus la Adrian. Dacă el spune că am cerut o adeverință la secretariat, scrieți așa. De asta îmi pare rău, că l-am implicat și pe el. Mă deranjează asta„.

În acest timp, Cătălin Parfene vorbește despre o comisie care să verifice dacă George Copos a plagiat teza sa de master: „Facultatea de Istorie ar fi direct interesată să afle adevărul. Teza mea are pe copertă numele facultății, e și teza lor”.

Cătălin Parfene, pe vremea când avea părul lung și lucra la ProSport. Acum, este angajat al Federației Române de Fotbal

Am văzut în interviul din ProSport că Brezeanu spune că nu are un exemplar al tezei mele de master. Orice conducător de teză de licența, master sau doctorat deține un exemplar din teza respectivă
Cătălin Parfene
 

Conform uzanțelor, Facultatea de Istorie poate cere Comisiei de Etică să analizeze cazul. Decanul Adrian Cioroianu: „O să facem niște verificări, facultatea e la mijloc. Trebuie să lămurim lucrurile. E vorba despre un fost student și despre un fost profesor de la noi. E mult spus că o să facem o anchetă, dar verificăm după Paște„.

Brezeanu susține că l-a sunat pe Cioroianu și că acesta a văzut lucrările lui Copos. Decanul (foto) neagă

Prodecan și șef de catedră la Istorie timp de 15 ani, Stelian Brezeanu se laudă cu foștii săi studenți: „30 dintre ei sunt prin Parlament”. În plin dialog, profesorul spune că timp de 5 ani, între 1993 și 1998, a făcut parte din Consiliul Național de Acreditare a Lucrărilor Științifice. Ce ironie în trecutul său. Brezeanu știe mecanismele prin care o lucrare poate fi avizată sau poate fi catalogată drept plagiat.

Face lucrarea lui Copos parte din categoria furturilor intelectuale?

Brezeanu neagă. Câteva minute mai târziu, face o afirmație serioasă: „Vă spun sincer. Nu am citit toată lucrarea lui Copos”. Practic, potrivit spuselor sale, a scris o prefață la o carte pe care a tratat-o superficial.

Reporter: Dar dacă în lucrarea lui Copos era o greșeală flagrantă dumneavoastră vă făceați de râs.
Brezeanu: Nu că nu le-am citit… Le-am răsfoit așa.

„Cătălin Parfene îl poate acționa în instanța civilă pe domnul Copos pentru furt intelectual. Pe partea penală, trebuie să așteptăm motivarea instanței pentru a vedea ce rol a avut această lucrare. În cazul în care decizia de eliberare s-a bazat pe carte, există o cale extraordinară de atac pentru procurorii DNA”
Iulian Urban, avocat

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul Moldovei', înmormântat regește!
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul Moldovei', înmormântat regește!
Surprinzător! A văzut cine s-a calificat în semifinalele UCL și a spus clar ce echipă va câștiga trofeul
Surprinzător! A văzut cine s-a calificat în semifinalele UCL și a spus clar ce echipă va câștiga trofeul
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să fie salvați
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră…
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
Ronald Gavril a apărut dezbrăcat în pat, alături de iubita lui, Anamaria Prodan: Viaţa nu se aşteaptă, se trăieşte!
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului său
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului…
Pericol uriaș în TRANSILVANIA. Informațiile oficiale venite chiar astăzi, 18 APRILIE
Pericol uriaș în TRANSILVANIA. Informațiile oficiale venite chiar astăzi, 18 APRILIE
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio emoționant: Vă rog să...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio emoționant: Vă rog să...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele de la alte bănci. Cât veţi da înapoi pe lună
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele de la alte bănci. Cât…
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz