PORTRET | O viaţă dedicată succesului. Ole Einar Bjoerndalen, cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă

8 nov 2014 1336 afişări
PORTRET | O viaţă dedicată succesului. Ole Einar Bjoerndalen, cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marţi, împreună cu Ziarul Financiar.

Disciplină, ambiţie, curaj, risc, focus pe rezultate, strategie, tactică şi planificare – acestea sunt doar câteva dintre atributele care îi definesc pe liderii din domeniul sportului, fie că sunt înnăscute sau dobândite. România are nevoie de modele de leadership, iar lumea sportului are una dintre cele mai vaste oferte. În acest context, ca o completare a activităţilor de zi cu zi (traininguri, seminarii, conferinţe), compania Ascendis a decis să promoveze săptămânal, în paginile suplimentului ProSport, un lider sportiv renumit pentru experienţa, viziunea şi rezultatele sale. Astăzi, ProSport şi Ascendis prezintă povestea lui Ole Einar Bjoerndalen, atletul cu cele mai multe medalii câştigate la JO de iarnă.

„Este un sentiment ciudat să nu treci primul linia de sosire şi totuşi să câştigi“, susţine Ole Einar Bjoerndalen, biatlonistul care are în palmares nu mai puţin de 13 medalii olimpice, dintre care opt de aur. Ultimele două titluri au fost câştigate în acest an, la Soci.

"În biatlon, totul se poate schimba într-o clipă. Poţi ajunge primul la ţintă şi poţi pleca ultimul. Sau viceversa", povestea Bjoerndalen într-un interviu oferit publicaţiei Przeglad Sportowy în urmă cu trei ani. Un copil provenit dintr-o familie cu lipsuri materiale, Ole Einar Bjoerndalen (40 de ani) a fost nevoit pe tot parcursul vieţii să se lupte pentru a deveni ceea ce este în prezent: unul dintre cei mai de succes sportivi din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă. Norvegianul a fost întotdeuna dedicat condiţiei fizice şi sănătăţii sale. Întotdeauna a luptat pentru a se autodepăşi, pentru a-şi stabili noi limite, pentru a ajunge cât mai aproape de perfecţiune. Următorul detaliu vă va ajuta să înţelegeţi mai exact dedicaţia acestui om faţă de visul său. În anul 2008, după 15 ani de antrenament constant, Bjoerndalen s-a îmbolnăvit şi a lipsit de la pregătiri timp de câteva săptămâni. Sportivul a susţinut că, înainte de acest eveniment, nu mai lipsise de la antrenamente mai mult de câteva zile. După recuperare s-a întors imediat la „rutina“ sa, rutină care a dat roade pe tot parcursul carierei sale din sport.

"Regele biatlonului"

Prima participare a lui Bjoerndalen la Jocurile Olimpice de iarnă a avut loc în anul 1994, la Lillehammer în Norvegia. A  fost o participare fără rezultate notabile din partea biatlonistului, dar patru ani mai târziu, la Nagano, Japonia, norvegianul a câştigat proba de 10 kilometri sprint, obţinând şi medalia de argint la proba de ştafetă. Doar că, cele mai mari realizări ale lui Bjoerndalen în sportul care combină schiul fond şi tirul aveau să vină în sezonul 2001-2002.

Înainte de startul Jocurilor Olimpice de iarnă din anul 2002, Bjoerndalen s-a regăsit în cea mai bună formă fizică a vieţii sale. În ciuda acestui fapt, în competiţia ce a avut loc în Salt Lake City, norvegianul avea de învins rivali precum Frank Luck şi Sven Fischer din Germania, Wolfgang Perner din Austria sau Viktor Maigurov din Rusia. Aceşti campioni europeni erau extrem de talentaţi şi de bine pregătiţi pentru a câştiga medalii de aur, dar protagonistul nostru avea alte planuri. A câştigat toate cele patru probe de biatlon la care a participat, în condiţiile în care recordul precedent era de două medalii de aur la o ediţie. Acesta a fost apogeul norvegianului. La Jocurile Olimpice de iarnă din 2006, care au avut loc în Torino, Bjoerndalen a mai obţinut două medalii de argint şi una de bronz, pentru ca patru ani mai târziu, în Vancouver, să obţină încă o medalie de argint la probele individuale şi aurul la ştafetă.

"A fost visul meu"

În anul 2014, după cele două medalii de aur câştigate la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci care l-au dus la un total de 13 medalii, Bjoerndalen l-a depăşit pe conaţionalul său Bjorn Daehlie (12 medalii), devenind astfel cel mai decorat olimpic din istoria Jocurilor de Iarnă. "Pur şi simplu îmi place biatlonul", a dezvăluit norvegianul atunci când a fost întrebat ce anume îl motivează să obţină succesul. "Îmi place să mă antrenez şi întotdeauna caut să mă perfecţionez. Cred că motivaţia vine de la primele mele contacte cu sportul. Provin dintr-o familie fără prea multe posibilităţi materiale - nu am avut foarte mulţi bani. Părinţii nu au putut să-mi ofere atenţia pe care mi-aş fi dorit-o. Aveau atât de multe alte lucruri de făcut şi am înţeles asta. Fratele meu m-a ajutat, dar în familii sărace precum cea în care am crescut eu, trebuie oarecum să te ajuţi singur. Am încercat şi alte sporturi, dar s-a dovedit că aveam un talent imens pentru schiat şi tir, astfel că am devenit biatlonist. Aveam 12 sau 13 ani şi mi-am propus să devin campion mondial. A fost visul meu. În prezent am realizat asta, dar îmi doresc în continuare să câştig. Încă sunt motivat să fiu cel mai bun“.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.