EXCLUSIV | Viaţa românului care a dat liniştea de acasă pe o experienţă în Mongolia. ”Am prins şi -40 de grade Celsius”. S-a dus să-i înveţe fotbal, dar s-a lovit de mentalitatea zonei: ”Dacă faci asta, eşti considerat un om slab”. Experienţele lui Dragoş Plopeanu, la 6.000 de km de România

20 dec 2018 9863 afişări ProSport Live
EXCLUSIV | Viaţa românului care a dat liniştea de acasă pe o experienţă în Mongolia. ”Am prins şi -40 de grade Celsius”. S-a dus să-i înveţe fotbal, dar s-a lovit de mentalitatea zonei: ”Dacă faci asta, eşti considerat un om slab”. Experienţele lui Dragoş Plopeanu, la 6.000 de km de România

Dragoş Plopeanu (30 de ani) a dat curs unei oferte exotice, din Mongolia, unde e antrenorul cu portarii al naţionalei de seniori. Propunerea a venit din partea neamţului Michael Weiss (53 de ani), selecţioner, pe care l-a avut antrenor la Oţelul Galaţi. Invitat la ProSport Live, fostul portar a făcut publice câteva aspecte ale vieţii sale, de la 6.000 de km. depărtare.

Experienţa continuă să-l marcheze şi acum pe Dragoş Plopeanu. Totul este diferit de România, mai puţin traficul. Agitaţia din Bucureşti se resimte în Ulan Bator, capitala Mongoliei. Deşi este o ţară săracă, majoritatea oamenilor îşi permit luxul să aibă maşină personală. ”E infernal ce se întâmplă pe străzi. Dimineaţa, oraşul e foarte concentrat, foarte aglomerat pentru că toţi au maşini. Chiar şi seara e aşa, până la 22 e aglomerat. Eu nu am maşină, prefer să merg cu taxiul. Stau foarte aproape de stadion şi ajung repede. La începtut m-am gândit să-mi iau, dar când am văzut cât de mult stai în trafic, m-am răzgândit”, a declarat Dragoş Plopeanu la ProSport Live.

Cultura şi mentalitatea oamenilor sunt alte aspecte de care românul s-a lovit în cealaltă parte a lumii.

În Ulan Bator se întâmplă des ca oamenii să se bage în faţă la coadă, la magazin, de exemplu. La început nu am zis nimic, dar am început le fac observaţie. Se uitau la mine ruşinaţi, lăsau capul în jos. Acum am început să mă bag şi eu.

Am avut mai multe momente în care am vrut să mă întorc în România, dar am continuat. Am vorbit cu un mongol şi mi-am cerut scuze. Mi s-a spus: ‘Băi, nu-ţi mai cere scuze!’. Acolo, dacă faci asta, eşti considerat un om slab.

Ei se gândesc la persoana lor, atât. În primul an a fost ok, dar în al doilea an pot spune că am îmbătrânit mult. E greu să te adaptezi. Aşa a fost şi Astafei. A jucat în Mongolia, dar nu a rezistat prea mult”

despre mâncarea tradiţională

”Mâncarea lor tradiţională e grătarul. Pun mielul la oala sub presiune, după pe grătar şi aia e. Dacă îi refuzi şi nu guşti când te invită la masă, se cred jigniţi.

Beau mult lapte cu apă, îl lungesc. Mie nu îmi place, nu ştiu cum o fac ei. Un prânz acolo costă în jur de 12 dolari. Ulan Bator e mai scump decât ce e în România acum. O cafea e 2 dolari.

despre temperaturi

Am prins şi -40 de grade. E foarte frig. Vântul, clima şi aerul sunt foarte uscate. Aici (n.r. în Bucureşti) e foarte bine

despre femeile din Mongolia

Acolo, bărbaţii sunt controlaţi de femei. Dacă vrei să vorbeşti ceva serios, o faci cu femeile, nu cu bărbaţii. Nu depinde de bărbaţi, fac tot ce vor ele. Sunt independente

despre muzica tradiţională şi învăţăminte

”Muzica lor e destul de ciudată. Bărbaţii cântă din gât, cumva. Mi s-a părut aiurea când am auzit prima dată.

Am învăţat să nu încerc să schimb lucrurile imediat. Înainte nu aveam răbdare, dar acum am. Am înţeles că nimic nu se poate schimba imediat”.

În cariera sa de portar, Dragoş Plopeanu a evoluat la Dinamo 2, Inter Gaz Bucureşti, Poli Timişoara, CS Buftea, Rapid Bucureşti şi Oţelul Galaţi. La echipa moldoveană l-a cunoscut pe Michael Weiss, cel care l-a cooptat în staff-ul Mongoliei. S-a retras din activitate în 2015, de la Oţelul.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.