EXCLUSIV | Pompiliu Popescu, fostul medic al naţionalei, a explicat pas cu pas cum va decurge operaţia Cristinei Neagu şi în ce constă recuperarea. "Se fixează totul în două şuruburi... Poate sta şi o lună în cârje!"

13 dec 2018 11257 afişări ProSport Live
EXCLUSIV | Pompiliu Popescu, fostul medic al naţionalei, a explicat pas cu pas cum va decurge operaţia Cristinei Neagu şi în ce constă recuperarea. "Se fixează totul în două şuruburi... Poate sta şi o lună în cârje!"

Pompiliu Popescu, fostul medic al "Generaţiei de Aur", a explicat la ProSport în ce constă operaţia Cristinei Neagu şi cum trebuie să decurgă recuperarea de şase luni pentru ca cea mai bună handbalistă a noastră să revină la parametrii maximi pe teren. Ea a fost accidentată în meciul cu Ungaria de la Campionatul European, iar verdictul este ruptură a ligamentelor încrucişate ale genunchiul drept.

"Am văzut şi am reţinut accidentarea. E una dificilă, una dintre cele mai grave ale unui sportiv, fie că e handbal, fotbal, rugby...îl scoate din competiţie timp de şase luni. Aceste ligamente încrucişate anterioare trebuiesc înlocuite. Se face o ligamentoplastie, adică se prelevă o porţiune dintr-un tendon patelar sau semitendinos de la acelaşi picior şi se fixează în două şuruburi, trecându-se printr-un canal osos, adică traversând tibia şi femurul. Acele şuruburi sunt bio resorbabile, adică ele vor fi resorbite de ţesutul osos în timp, între doi şi cinci ani dispar. Nu se mai scot ca înainte, când erau de titan", a explicat Pompiliu Popescu la ProSport LIVE.

Omul care a avut grijă zeci de ani de jucătorii naţionalei a detaliat: "După aceea, urmează recuperarea, care e dificilă. Dacă nu e făcută corect şi la timp poate duce la complicaţii. Cea mai frecventă e atunci când intervine imposibilitatea articulaţiei genunchiului de a mai executa flexia la parametrii maximi sau normali, adică nu mai poate să îndoie genunchiul la nivel normal...se ajunge la scurtarea membrului respectiv şi la imposibilitatea de a face toată gama de mişcări din timpul jocului sau a antrenamentului".

După operaţie, urmează perioada de recuperare, una de şase luni, dar în care trebuie respectaţi anumiţi paşi: "Operaţiile se fac şi-n România fără probleme. Se fac cu succes, de mulţi, mulţi ani. În totalitate sunt şase luni până intră în competiţie. Această perioadă are un calendar, adică primele două saptamani se scot firele şi genunchiul e fixat într-o orteză la 90 de grade. Sub revizie medicală şi sub control, sportivul respectiv merge trei săptămâni în două carje fiindcă nu are voie să calce pe piciorul operat. La trei săptămâni se face control şi dacă articulaţia e bine, atunci se trece la sprijin şi pe piciorul afectat, dacă nu, se amâna la patru săptămâni, adică stă aproximativ o lună în cârje...Intervine şi atrofia muşchiului...se atrofiază repede şi se 'pune' foarte greu la loc. Oricum, sigur ea va fi aptă pentru turneul final următor".


 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.