Cu Danemarca am jucat la fel ca şi cu Muntenegru: nimic. Ce pierdem noi, ce pierd Burleanu şi Daum dacă nu ne calificăm

27 mar 2017 1102 afişări Comentează şi tu Blog


Cu Daum, naţionala tricoloră bate pasul pe loc. La jumătatea campaniei de calificare pentru Mondiale, bâjbâim ca şi cum ieri ne-am fi strâns de pe drumuri. FOTO: Mediafax

România n-a câştigat nici când a făcut cel mai bun joc al său de până acum în preliminariile pentru Mondialul rusesc. 0-0 cu Danemarca înseamnă şapte puncte pierdute din totalul de nouă puse în joc până acum pe terenul nostru. N-am bătut niciuna din contracandidatele la primele două locuri şi şansele de calificare sunt de acum, realist vorbind, mai degrabă utopice.

Duminică seară, la Cluj, a părut pentru prima oară că ideile selecţionerului Daum se apropie de ceea ce ştiu să joace românii. Din păcate, această apropiere s-a făcut prea încet – după mai bine de şase luni şi jumătate de campanie – şi a durat prea puţin: o singură repriză – prima. Ultimele 45 de minute au pus capăt speranţelor că germanul are capacitatea să regleze din mers mecanismul de joc. Blamat pentru ratările uriaşe din prima parte a meciului, Keşeru a fost schimbat în minutul 60 cu aşteptatul Alibec, dar între timp dinamica jocului se schimbase. Danezii, o echipă solidă la propriu, dar departe de Polonia care ne zdrobise în precedentul meci, au fost cei care s-au priceput să folosească pauza, iar ultimele 45 de minute au fost doar o presiune tot mai accentuată la poarta lui Tătăruşanu.

Ce nu a mers – a văzut toată lumea. Ce a funcţionat, totuşi? Benzar, în primul rând. Deşi atât unul cât şi şi celălalt au avut unele ezitări, Chiricheş stoper dreapta şi Săpunaru libero au fost eficienţi. În prima jumătate de oră am avut mai multe ocazii decât în toată partida cu Polonia, iar Danemarca a avut primul prilej să marcheze abia în minutul 45, pe flancul Latovlevici – Toşca.

Prea puţin, prea târziu, prea neconvingător pentru conjunctură. România a avut, în aceste preliminarii, şansa unei grupe echilibrate, care chiar şi acum, după tot traseul foarte prost, încă ne mai oferă – culmea! – şansa teoretică la locul 2. Cu victorii acasă împotriva Armeniei şi Kazahstanului, o victorie în Muntenegru şi egaluri în Danemarca şi Polonia, am putea spera îndreptăţit la poziţia secundă în grupă.

Dar problema nu este asta. Problema este jocul. România nu joacă nimic. Ultima repriză a partidei cu Danemarca a fost cam la fel cu prima a partidei cu Muntenegru, din debutul campaniei. Acelaşi haos, aceeaşi inadecvare, aceiaşi jucători debusolaţi, prost puşi în teren. Echipa este dezorientată – acesta este cuvântul. Contra Danemarcei, tricolorii au părut tot mai pierduţi, tot mai depăşiţi de evenimente pe măsură ce s-a înaintat în meci. Iar selecţionerul – fără reacţie pe margine.

Dacă după meciul cu Muntenegru a existat o explicaţie şi o scuză – FRF numise selecţionerul târziu, nu-i asigurase niciun amical prealabil –, acum nu se mai poate vorbi despre aşa ceva. Dacă după opt luni şi şase meciuri (cinci oficiale şi unul amical) suntem tot în punctul de unde am plecat, atunci nu avem de ce spera că peste alte opt luni vom fi mai avansaţi. Timpul trece şi, la naţională, nimeni nu poate aştepta doi-trei ani, ca antrenorul să se lămurească despre ce este vorba.

Partea proastă este că părem să fi intrat într-o fundătură. Este clar că germanul adus de Burleanu la naţională nu va demisiona. Este la fel de clar că nici FRF nu îl va demite. Motivele sunt simple: clauza de reziliere a contractului este de 3 milioane de euro, iar Daum câştigă 60.000 de euro pe lună.

Pe de altă parte, este improbabil atât ca naţionala să-şi revină, cât şi ca să se califice la Mondialul din 2018. Pentru noi, suporterii naţionalei, înseamnă alţi patru ani de aşteptare. Patru ani irosiţi după alţi 20.

În acelaşi timp, această campanie eşuată va fi cu efecte grave atât asupra FRF, cât şi asupra şanselor de realegere ale lui Burleanu anul viitor. Ratarea calificării la Mondiale va lipsi bugetul federal de multe milioane de euro – atât de la FIFA, cât şi din contractele de sponsorizare. Fără bani de împărţit în anul electoral şi cu cheltuieli tot mai greu de suportat, actuala conducere a FRF va avea mult de furcă pentru a convinge alegătorii la scrutinul din 2018ont-family:Arial;mso-ansi-language: RO'>ât de la FIFA, cât şi din contractele de sponsorizare. Fără bani de împărţit în anul electoral şi cu cheltuieli tot mai greu de suportat, actuala conducere a FRF va avea mult de furcă pentru a convinge alegătorii la scrutinul din 2018.

 

Versiune selectata: mobil / standard