Povestea celui mai bun rezultat al tricolorilor la Jocurile Olimpice de iarnă 2018: Raluca Strămăturaru, locul 7 în proba individuală de sanie, România a patra naţiune. "La un moment dat a trebuit să mă sprijin, aveam emoţii mari"

13 feb 2018 6019 afişări Comentează şi tu JO 2018
Povestea celui mai bun rezultat al tricolorilor la Jocurile Olimpice de iarnă 2018: Raluca Strămăturaru, locul 7 în proba individuală de sanie, România a patra naţiune. "La un moment dat a trebuit să mă sprijin, aveam emoţii mari" 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/34666/16986152/2/stramaturaru-bucurie.jpg

Raluca Strămăturaru (32 de ani) a adus delegaţiei României cea mai bună clasare de până acum la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang (Coreea de Sud). Sportiva legitimată la CSA Steaua a încheiat pe locul 7 proba individuală de sanie, la finele unei reuniuni care a ţinut cu sufletul la gură toţi spectatorii.

O puternică galerie tricoloră, formată din membrii delegaţiei olimpice a României, a încurajat-o pe Raluca în timpul celor două manşe disputate marţi seara. Olympic Sliding Center, baza unde se desfăşoară întrecerile de sanie şi bob, a răsunat de scandarea ”România, România, ole, ole ole!”.

Rezultatul este unul istoric pentru sania românească, dar şi pentru olimpismul românesc. Ultimele repere sunt cele de la JO Albertville 1992, cu locul 4 pentru dublul Ion Apostol – Liviu Cepoi (sanie) şi locul 6 ocupat de Mihaela Dascălu la patinaj viteză, respectiv JO Lillehammer 1994, cu acelaşi dublou de la sanie, Apostol-Cepoi, clasat pe locul 6. Clasamentul final aduce în prim-plan şi un punct forte pentru COSR. România a fost cea de a patra naţiune la sanie individual feminin, atât timp cât înaintea Ralucăi Strămăturaru s-au situat doar sportive din Germania (trei la număr), Canada (două) şi SUA (una).

10, 9... 7

Raluca Strămăturaru a intrat în ultima zi de competiţie de pe poziţia a zecea. Luni seara a avut două manşe curate, care au umplut de optimism delegaţia tricoloră. ”Un loc între primele zece ar fi remarcabil”, declara preşedintele COSR, Mihai Covaliu, înaintea ultimelor două coborâri. După prima manşă, Raluca a mai urcat o poziţie. Locul 9 i-a adus şi calificarea în finală, unde au avut acces primele 20 clasate de până atunci.

În runda decisivă s-a intrat în ordine descrescătoare, ceea ce a pus presiune pe sportivele clasate în faţă. Americanca Emely Sweeney a cedat prima şi s-a răsturnat, rămânând întinsă pe gheaţă. Câteva minute, tribuna a amuţit, atât timp cât doctorii i-au acordat sportivei primul ajutor. Sweeney s-a ridicat, în aplauzele spectatorilor, iar finala s-a reluat, cu şi mai mare tensiune.

Raluca a fost 12-a, conform clasamentului răsturnat. Două cruci mari înaintea lansării, un start decis, iar cursa a fost din nou curată: timp bun şi, implicit, poziţia de lider. Un loc între primele nouă era asigurat. Regia competiţiei stabilea ca liderul să rămână pe podium, în faţa unei camere de filmat, atât timp cât îşi păstrează poziţia de ”aur”. Raluca Strămăturaru a rămas în locul celor mai mari emoţii încă trei coborâri. Următoarele două clasate, cu timpi mai buni decât ea până atunci, au cedat în faţa tensiunii şi au greşit.

Locul nouă s-a transformat în şapte. ”Sincer, nu-mi venea să cred ce se întâmplă. La un moment dat, a trebuit să mă sprijin, pentru că aveam emoţii mari”, a spus Raluca. Ultimele şase concurente şi-au menţinut cadenţa şi au detronat-o pe Raluca Strămăturaru, însă sportiva tricoloră a ieşit de pe podium cu braţele ridicate, ca o învingătoare. La ieşire o aştepta antrenorul ei, Teodor Radu, care nu şi-a putut stăpâni lacrimile. ”Îţi mulţumesc că ai avut încredere în mine!”, a fost mesajul scurt al tânărului antrenor.

”Acest loc este încununarea muncii mele”

”A fost supergreu, mă bucur că am reuşit să mă concentrez şi să-mi stăpânesc emoţiile. Am făcut patru manşe curate, ceea ce mi-am şi propus. Acest loc 7 reprezintă încununarea muncii mele, mi-am dorit foarte mult să fac un rezultat bun, s-a întâmplat acum şi nu pot decât să fiu foarte fericită şi mulţumită. Pista este una dificilă şi s-a văzut că nu iartă. Sunt convinsă că acum lumea a văzut ce înseamnă sanie, ce înseamnă sporturile de iarnă şi poate vom fi sprijiniţi mai mult. Este un rezultat care mă face să merg mai departe”, a declarat Raluca Strămăturaru imediat după încheierea probei.

În galeria care a susţinut-o pe Raluca Strămăturaru s-au aflat Mihai Covaliu, preşedintele COSR, şi Octavian Morariu, membru CIO pentru România.

Mihai Covaliu: ”Raluca a făcut un concurs foarte bun, şi-a depăşit cea mai bună performanţă a ei. La un moment dat a fost pe locul întâi. Au venit însă nemţoaicele, apoi această fată din Canada, dar important este că suntem pe 4 în lume. Să ne bucurăm de acest rezultat şi să construim pe ce avem”.

Octavian Morariu: ”Este un rezultat istoric, care nu a mai fost atins de peste 20 de ani. Nu ştiu câţi au remarcat, dar suntem a patra naţiune la această probă, după Germania, Canada şi SUA. Cei care pot să ajute sporturile de iarnă ar trebui ca acum să o facă. Pentru că aşa cum ne-au luat alţii locul la sporturile de vară, aşa şi noi putem să-i depăşim pe alţii la sporturile de iarnă”.

Raluca Strămăturaru va mai concura şi în proba de ştafetă pe echipe, în 15 februarie.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.