JO de iarnă. Ania Caill, un zâmbet pe pârtia olimpică de schi alpin de la PyeongChang. Pe ce loc a terminat sportiva la SuperG, în proba câştigată surprinzător de cehoaica Ledecka. Întâlnire între Mihai Covaliu şi Thomas Bach

17 feb 2018 1439 afişări JO 2018
JO de iarnă. Ania Caill, un zâmbet pe pârtia olimpică de schi alpin de la PyeongChang. Pe ce loc a terminat sportiva la SuperG, în proba câştigată surprinzător de cehoaica Ledecka. Întâlnire între Mihai Covaliu şi Thomas Bach

Primul tricolor care a intat în focul întrecerilor de schi alpin din cadrul Jocurilor Olimpice de la PyeongChang a fost Ania Caill (22 ani), în proba feminină de SuperG, disputată sâmbătă pe pârtia de la Jeongseon.

Plecată de pe poziţia 43 în cursă, românca stabilită în Franţa a trecut linia de sosire pe locul 36, în 1:25,74, la 4,63 secunde de învingătoare. Proba a fost câştigată, surprinzător, de Ester Ledecka, din Cehia, o sportivă care practică în paralel atât schiul alpin, cât şi snowboard. Vedeta Lindsey Vonn (SUA) a fost abia a şasea.

Ania Caill trebuia să-şi facă debutul pe 13 februarie, în proba de slalom, dar din cauza reprogramării acesteia, pentru 15 februarie, a fost nevoită renunţe. Pe 14 au început antrenamentele libere pentru proba de SuperG, iar dacă ar fi rămas la slalom ar fi ratat contactul cu pârtia de la cea de a doua probă. Trebuia să-şi testeze schiurile, chiar dacă antrenamentele libere s-au derulat pe altă pârtie.

Ania Caill a luat contact cu pârtia pe care s-a desfăşurat proba oficială în dimineaţa zilei de sâmbătă. ”M-am trezit la 5 pentru a pleca la concurs. Nu a fost uşor. Mai întâi, am plecat de la un start aflat mai jos, apoi de sus. În câteva coborâri nu te poţi acomoda cu o pârtie care este şi foarte tehnică. Mi-e îmi place să cunosc pârtia, să o vizualizez înainte de a pleca în concurs”, spune Ania.

”Sunt extrem de fericită de timpul reuşit. E cel mai bun din carieră”

La schi alpin, numărul de concurs reprezintă poziţia pe care sportiva o are în clasamentul mondial, faţă de celelalte concurente. Ania a pornit de pe locul 43 şi a reuşit să depăşească astfel şapte sportive mai bine cotate ca ea. ”Sunt extrem de fericită de timpul pe care l-am scos. Patru secunde faţă de câştigătoare e cea mai bună cursă pe care am făcut-o vreodată. Este superb să o fi realizat la Jocurile Olimpice. Am schiat cum doream, am ştiut să renunţ la emoţii, acesta fiind lucrul era cel mai greu. Am avut multe probleme cu accidentările în ultimul timp şi sunt foarte fericită de cursa pe care am făcut-o. Mai am proba de coborâre. Zăpada îmi place foarte mult, condiţiile sunt superbe şi am încredere mult pentru ultima probă”, a declarat Ania Caill.

Ea a participat şi la Jocurile Olimpice de la Sochi din 2014, unde s-a clasat pe locul 30. ”Sunt mai bucuroasă de rezultatul de acum, pentru că timpul este mult mai bun. Pentru mine e mai important acest lucru”, a mai spus Ania.

Sportiva tricoloră este însoţită la PyeongChang de mama sa, Dana, dar şi de mai mulţi membri ai familiei, veniţi din Franţa. Aceştia au aşteptat-o pe Ania la sosire cu un steag tricolor şi cu un poster dedicat ei.

Mihai Covaliu schimb de idei şi de insigne cu preşedintele CIO, Thomas Bach

Prezent la proba de Super G, pentru a o încuraja pe Ania Caill, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a avut ocazia de a discuta amical cu şeful olimpismului internaţional, germanul Thomas Bach (foto sus). După schimbul de idei, cei doi campioni olimpici la scrimă au făcut şi schimb de insigne.

Ania Caill a mai fost încurajată din tribune de Octavian Morariu, membru CIO pentru România, George Boroi, secretarul general al COSR, şi Puiu Gaspar, secretarul general al Federaţiei Române de Schi şi Biatlon.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.