JO de iarnă 2018. ”Lebăda neagră” Alina Zagitova, foarte aproape de a aduce Rusiei primul titlu olimpic la PyeongChang

21 feb 2018 1169 afişări JO 2018
JO de iarnă 2018. ”Lebăda neagră” Alina Zagitova, foarte aproape de a aduce Rusiei primul titlu olimpic la PyeongChang

Drapelul Rusiei nu există la PyengChang decât în tribune. Oficial, sportivii lui Putin concurează sub acronimul OAR (Olympic Athletes from Russia), iar toate însemnele de pe echipamentul lor sunt un cerc neutru în mijlocul căruia apare OAR. Rusia a fost suspendată de CIO din cauza controverselor iscate în jurul cazurilor de dopaj în care au fost implicaţi performeri şi oficiali din această ţară, iar la PyeongChang au fost acceptaţi doar sportivi asupra cărora nu planează suspiciuni. Interesant este că la finele lui 2017, ruşii au fost obligaţi să-şi schimbe tot echipamentul după decizia CIO, pentru că la momentul respectiv hainele de reprezentare erau deja gata de a fi livrate delegaţiei.

Venită la JO fără mulţi spotivi de top, ruşii s-au trezit în situaţia de a jindui după o medalie de aur. După 11 zile de întreceri, OAR apărea în clasamentul competiţiei abia pe locul pe locul 20, cu 12 medalii (0-3-9).

Joi, Rusia va avea o foarte mare şansă de a-şi trece în cont primul aur (dacă nu va apărea vreo victorie la întrecerile de miercuri seara). În concursul de patinaj artistic, rusoaicele Alina Zagitova şi Evgenia Medvedeva au făcut spectacol şi s-au instalat confortabil pe locul întâi după programul scurt.

Campioană mondială în 2016 şi 2017, Medvedeva a concurat prima şi a ridicat ştacheta la 81,61 puncte. Zagitova a detronat-o însă printr-o evoluţie superbă, desfăşurată pe muzica din ”Lebăda Neagră”. Campioană europeană en titre (2018), sportiva în vârstă de numai 15 ani a stabilit un nou record mondial la programul scurt, cu 82,92 puncte.

Programul scurt al fetelor s-a desfăşurat cu multe locuri goale în tribune, destul de surprinzător pentru un sport care la toate ediţiile anterioare a fost ”sold out”.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.