GALERIE FOTO | Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang au debutat sub semnul păcii şi al frigului

9 feb 2018 1349 afişări Comentează şi tu JO 2018
GALERIE FOTO | Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang au debutat sub semnul păcii şi al frigului 17 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/34666/16982011/2/ceremonie-deschidere-1.jpg

Cea de a 23-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă a debutat sâmbătă la PyeongChang (Coreea de Sud) sub semnul păcii şi al frigului. La festivitatea de deschidere au fost zero grade în termometre, dar s-a resimţit ceva mai jos, din cauza vântului pătrunzător. Gazdele au fost însă generoase, echipând aproape toţi invitaţii cu pături termice, căciuli, plus alte câteva obiecte de recuzită, necesare întreţinerii atmosferei. În plus, ceremonia s-a derulat pe repede înainte, pentru a nu expune prea mult sportivii.

Chiar şi aşa, unele delegaţii au preferat să trimită la deschidere doar câţiva oficiali, însă nu a fost şi cazul României. ”Am vorbit cu sportivii înaintea deschiderii şi toţi erau încântaţi de ideea de a fi prezenţi pe stadion. Sunt momente unice în viaţa unui sportivi şi nu merită ratate”, a declarat preşedintele COSR, Mihai Covaliu. Accesul pe stadion nu s-a făcut în ordinea tradiţională, astfel că delegaţia olimpică a României, în echipă completă (sportivi şi tehnicieni), a fost printre primele delegaţii care au defilat.

Foarte puţin le-a păsat de frig şi tonganilor, o ţară fără tradiţie în sporturile de iarnă, dar mereu exotică. Purtătorul de drapel al ţării din Oceania, Pita Taufatotua, a defilat în port tradiţional, dar la bustul gol şi uns cu ulei! El a ţinut să repete imaginea pe care a creat-o la Jocurile Olimpice de la Rio, unde a purtat drapelul ţării sale la festivitatea de deschidere, din postura de sportiv calificat la taekwondo. La PyeongChang, el va participa la schi fond, fiind singurul sportiv tongan calificat.

Festivitatea de deschidere a avut doar două elemente artistice înainte de defilarea sportivilor, iar începutul a fost sugestiv pentru ideea de ”ţară a păcii” pe care o transmite Coreea de Sud. Momentul iniţial a fost creat în jurul a cinci copii, porviţi într-o călătorie în timp în căutarea păcii, ghidaţi de un tigru alb, el însuşi un simbol ancestral. Defilarea sportivilor a întărit ideea comuniunii, prin decizia ca ambele Coreei să defileze împreună, sub acelaşi drapel. Intrarea delegaţiei unite pe stadion a fost primită cu urale.

Yuna Kim, campioană olimpică la patinaj artistic în 2010, la Vancouver, a aprins flacăra olimpică.


Foto: Facebook @olympics

Raluca Strămăturaru hrăneşte speranţa

La Jocurile Olimpice de la PyeongChang participă 2.952 de sportivi din 92 de ţări. România este prezentă cu 27 de sportivi, debutul în competiţie urmând să-l facă Timea Lorincz (schi fond), duminică.

Până la startul întrecerilor, merită remarcată evoluţia Ralucăi Strămăturaru, reprezentanta României în proba de sanie, care a avut două antrenamente reuşite la PyeongChang. La unul dintre ele s-a clasat pe locul doi, la celălalt, pe patru în grupa ei (cele 30 de sportive calificate au fost împărţite în două grupe). ”Istoria ne învaţă că întotdeauna la Jocurile Olimpice se produc minuni. De ce să nu sperăm şi noi într-o minune?”, spune Mihai Covaliu, aflat pentru prima oară la o ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă.

Raluca Strămăturaru va intra luni în competiţie.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.