TIMP LIBER | Cum se mai relaxează Nadal și Casillas. Padel, sportul din inima parcului Herăstrău. Mixul de tenis și squash care depășește limitele oricărui teren

TIMP LIBER | Cum se mai relaxează Nadal și Casillas. Padel, sportul din inima parcului Herăstrău. Mixul de tenis și squash care depășește limitele oricărui teren
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar

  • ProSport vă introduce în atmosfera unui sport pătruns în România abia anul trecut. Disciplina în care nu există aut, padelul, folosește mingi de tenis ușor depresurizate, iar firma care l-a adus în țară oferă chiar și șansa de a amplasa un teren în curtea oricărui pasionat. Nadal și-a făcut în orașul natal un centru de tenis și padel, iar Casillas a participat chiar la turnee  

Padelul, un sport nou, în creștere pe plan mondial, foarte dinamic și care, pe termen scurt și mediu, visează să ajungă la Jocurile Olimpice, a fost adus în România în 2013 de doi oameni de afaceri. Asortat cu multă culoare, o picătură de „corazón spaniol”, o investiție bine planificată de 200.000 de euro, viziune și răbdare pentru a construi pe o fundație solidă, cu un început dedicat exclusiv promovării produsului de bază, business-ul PadelMania a demarat, după cum a povestit pentru ProSport chiar managerul Daniel Prieto, în aprilie 2014, cu un moto care se regăsește în fiecare detaliu al experienței de pe teren: „Put fun into sport!”.

„Iubesc sportul, iar padelul este pasiunea mea. Când eram copil, jucam tenis, de la cinci ani, dar când am descoperit padelul, am renunțat la tenis și am schimbat complet sportul. Aveam 20 de ani. Apoi, acum opt ani, am venit în România și pentru că nu exista încă teren de padel, am revenit la tenis. După șapte ani, am decis să aduc padelul în România”. Aceasta este varianta pe repede-înainte a poveștii lui Daniel Prieto, unul dintre cei doi afaceriști care au adus în România sportul aflat la punctul de intersecție dintre tenis și squash.

În tenisul mondial, experții susțin că cea mai importantă inovație propusă de Rafael Nadal și unul dintre secretele succesului său este faptul că, practic, ibericul a mărit suprafața de joc, reușind să returneze în terenul adversarului mingi din zone periferice din care jucătorul de pe partea cealaltă a fileului nu concepea replică. Această zonă din care Rafa reușea să lovească mingea eficient a devenit atât de mare, încât a schimbat în mod dramatic felul în care adversarii săi erau forțați să privească terenul. Acesta a devenit brusc, uriaș, aparent fără limite.

Padelul a pus asta chiar în regulamentul său. Practic, nu există aut, iar singura lege supremă este că mingea trebuie să aterizeze de partea cealaltă a fileului, să nu atingă de două ori suprafața de joc înainte de a fi lovită. În rest, nici măcar pereții de sticlă nu sunt o graniță absolută. „Padelul este mult mai rapid decât tenisul, mingea zboară în toate direcțiile, pe acest teren mai mic. Într-un meci al profesioniștilor, dacă mingea atinge fileul și iese complet din teren, jucătorii ies pur și simplu pe ușă, pleacă după minge și, dacă prind mingea înainte de a atinge pământul, retrimit în teren și punctul continuă. Este o situație prevăzută de regulament. Dacă urmărești un astfel de meci de padel de deasupra, abia atunci realizezi cât este de intens acest sport și cât de rapid se joacă”, descrie elementul central al proiectului său Daniel Prieto, cofondator, finanțator și manager al PadelMania.

PadelMania, din club, la mare și apoi în Herăstrău

Bazele acestei afaceri s-au legat în cadrul unei întâlniri informale, într-o seară, într-un club al capitalei. Doi spanioli, pasionați de sport, cu afaceri solide în spate, au început un lung șir de discuții despre aducerea padelului în România. PadelMania este în acest moment un business în cinci, cu cartierul general în imediata apropiere a fostei baze BTT, acolo unde acum se află Academia de Tenis Herăstrău, din cea mai nouă și mai luxoasă parte a Herăstrăului.

Primul pas a fost făcut în 2013, la Mamaia, acolo unde a „aterizat” un teren mobil de padel, în mijlocul plajei. Distracția a fost maximă, iar vedete precum Nicoleta Luciu sau Adela Popescu au intrat în universul acestui joc. La finalul anului trecut, PadelMania a propus noul sport Bucureștiului, un loc apropiat celui actual, tot în Herăstrău. Accesul a fost complet gratuit, iar terenul roz, plin constant. Startul oficial al afacerii este marcat de luna aprilie 2014: apariția PadelMania Club, în noul loc, unul care își propune în viitor adăugarea a încă 4-5 terenuri, pentru „un club complex de padel”.
Investiția în România a fost echivalentă cu cea pentru un club similar în însorita Spanie, afirmă Prieto. „În unele zone ale Spaniei, ar putea fi mai ieftină închirierea pământului pentru a construi un teren, mai ales că aici – suntem într-una dintre cele mai scumpe locații ale Bucureștiului, chiar în inima parcului Herăstrău, dar ne-am gândit că este locul perfect pentru a începe acest business. Aici ne-a costat mai mult suprafața de joc, pentru că, practic, a trebuit să producem terenurile în Spania, apoi să le aducem până în România – și costă mult să transporți cu camionul așa ceva. Dar sunt și lucruri care sunt mai ieftine aici, așa că, probabil, la final, investiția ar fi cam aceeași aici ca și în Spania”.

PadelMania a adus un mic colț din Spania la București. Clubul din inima Herăstrăului a fost la început locul de întâlnire al comunității spaniole, însă acum „din ce în ce mai mulți români vin constant aici”, spune mulțumit, cu un calm total, Daniel Prieto. Pentru a deprinde tainele padelului, a sosit la București un instructor tocmai din Spania. Auzi de nenumărate ori cum este strigat „Ra-fa!”. Este darnic la împărțit zâmbete, glume care destind imediat atmosfera și multe, multe încurajări celor aflați la primele lecții.

„Rafael este instructor-manager. Lucrăm deja cu antrenori români, îi pregătim pentru a deveni la rândul lor instructori, Cătălin și Codrin – amândoi țin deja lecții. Ceea ce este ok, pentru că majoritatea celor care vin aici sunt începători, însă cei care joacă deja foarte bine tenis sau squash au nevoie de cineva ca Rafa pentru a-i îndruma”, explică Daniel Prieto.

Și tot din familia și atmosfera PadelMania fac parte și cei doi câini ai proprietarului, care mai dau câteva ture în jurul terenurilor înconjurate de pereții de sticlă care te lasă să observi în siguranță dinamicul joc, ale cărui lovituri îți atrag imediat atenția cu un sunet specific, pe care nu îl uiți: un pocnet scurt, intens, ca de armă, al celor care joacă bine padel.   

„Este ca și cum ai avea o casă fantastică, pe care o și vinzi rezonabil”

Pentru că orice afacere bună se măsoară la final în procente de profit, după amortizarea investiției, Daniel Prieto știe exact care este atuul său și al PadelMania. „Padelul este un produs fantastic, este foarte distractiv și practic. Este ca și cum ai avea o casă fantastică, pe care o și vinzi la un preț rezonabil, ieftin. Este imposibil să nu meargă, nu? Atunci când ai un produs excelent, poți să îl manageriezi prost, poți să ai ghinion, tot va ieși în față. Asta este baza cu care lucrăm noi”, explică spaniolul venit în România pentru a investi în imobiliare, în 2005, într-o perioadă de efervescență pe piață. A cumpărat mai mult teren decât planificase la început și, într-un final, a rămas la București.

Anul acesta nu se gândește la profit, în primul an al afacerii PadelMania, o spune răspicat Daniel Prieto. După estimările sale, această mașinărie va deveni profitabilă peste doi ani, la capătul „a trei sezoane”. „Vrem să ajungem la 4-5 terenuri și să fim ocupați tot timpul. Avem totuși o problemă – nu ne-am hotărât cum vom gestiona problema iernii, pentru că, din păcate, aici este foarte dură. Vorbind în termeni financiari… unul dintre terenuri est complet acoperit în timpul iernii, învelim pur și simplu terenul, ermetic – și rezolvăm astfel problema zăpezii, dar rămâne problema încălzirii. Ca să încălzim o astfel de structură și să menținem o temperatură rezonabilă în interior (aproximativ 10 grade) ne-ar costa între 5 și 10 euro pe oră doar energia pentru încălzire. Care ar fi prețul unei ore, dacă ne gândim că trebuie să acopere costul energiei, amortizarea sistemului de încălzire, a terenului?!”, întreabă retoric proprietarul clubului, înainte de continua raționamentul. „Costul ar trebui să fie triplu pentru o oră de joc, față de tariful actual, ceea ce nu ar fi deloc în concordanță cu ceea ce ne propunem cu acest proiect. Când va fi foarte, foarte frig, pur și simplu va trebui să închidem. Estimăm că vom pierde cam o lună și jumătate, pentru că doar zilele foarte friguroase ne încurcă”.

În acest timp, PadelMania este un job part-time. „Este o diferență între timpul pe care îl petrec aici, la terenuri, și timpul dedicat acestui proiect și acestui business. Pentru că și la birou lucrez mult pentru PadelMania. La terenuri, probabil că petrec cam 10 ore pe săptămână, jucând, vorbind cu clienții, și mai investesc încă o dată pe atât timp în munca de birou, tot ce înseamnă investiție, promovare pentru PadelMania. În paralel mai administrez alte două afaceri – imobiliare și construcții”, punctează Daniel Prieto.

Una dintre provocările sale este de a depăși o trăsătură caracteristică românilor: „Uneori am senzația că aici, în România, oamenii sunt puțin timizi când vine vorba să încerce lucruri noi – îi văd că se opresc să se uite, mă duc să vorbesc cu ei și se ascund în spatele unei motivații de tipul «nu știu să joc, nu am jucat niciodată», dar de fapt cine știe de la început să joace? Mereu există un început”, vorbește deschis spaniolul stabilit la București.
Tocmai de aceea, PadelMania se bazează pe sistemul de promovare din om în om: cei care vin la terenurile din Herăstrău le povestesc prietenilor, pe care îi atrag în joc. În acest moment, PadelMania înseamnă o comunitate de aproxi­mativ 70 de jucători constanți.

Nadal, Casillas și Serena Williams îl adoră

 „Padelul este un sport care crește pasiuni. La tenis, trebuie să fii bun ca să te distrezi, să te antrenezi din greu ca să ajungi la plăcerea adevărată. La padel, alergi, transpiri, dar mereu ești cu zâmbetul pe buze”, trasează o paralelă rapidă Daniel Prieto, ibericul stabilit de mai bine de opt ani în România.

Vine din țara cu cei mai mulți tenismeni în prima sută a clasamentului ATP, cu un idol clar în persoana lui Rafael Nadal în interiorul granițelor dar și în afara lor, din statul cu cea mai puternică școală de tenis pe zgură din lume. „Tenisul a devenit un sport puțin prea profesionist. Cei care vor să facă tenis își propun să facă o carieră. Merg la cluburi, la academii și joacă tenis profesionist. Padelul este pentru toată lumea. Oriunde te-ai duce în Spania, găsești terenuri de padel, pentru că au înlocuit foarte multe terenuri de tenis cu unele de padel. Sunt și mai ieftine, pentru că pe suprafața unui teren de tenis, poți construi două de padel. Cinci milioane de oameni joacă padel în Spania și doar un milion și ceva tenis. Și sunt 20.000 de terenuri de padel. O nebunie!”, povestește Daniel Prieto. „La fel s-a întâmplat și în Argentina, unde 8 milioane de persoane practică acest sport, care chiar dacă se joacă de mai mulți ani, a avut un „«boom» în ultimii patru sau cinci ani”.

În timpul liber, padel a jucat și Rafael Nadal, cel care în august 2014 inaugura în Manacorul natal „Centre Tennis & Padel”, o primă parte a Rafael Nadal Tennis International Centre; Serena Williams, cea care a intrat pe terenul de padel la Caja Majica, în Madrid, în timpul turneului organizat de Ion Țiriac, Mutua Madrid Open, și David Ferrer. Fotbaliști precum Iker Casillas, care a participat în 2014 în turnee internaționale de padel și chiar a inaugurat pentru fundația sa un teren de padel ce îi poartă numele, Andres Iniesta, Lionel Messi – super-vedetele Barcelonei, și chiar legendarul brazilian Ronaldo au fost „infectați” de pasiunea pentru padel.

Sportul în care arzi calorii pe ritmuri spaniole

„După o zi de muncă, la serviciu, uneori, dacă te duci la sală, nu reușești să te simți bine, pentru că ești doar tu cu niște mașini, poate. Mergi acolo pentru a respecta un program de antrenament, cu un obiectiv clar. Padelul este un sport și un joc în egală măsură, ceea ce te ajută să te deconectezi mai repede. Cei de aici suntem oameni veseli, ne place viața, ne place să ne simțim bine. Asta este ceea ce primesc cei care vin aici”, descrie Daniel Prieto noua activitate de timp liber.

Padelul este un sport care se adaptează foarte mult nivelului jucătorilor. Poate fi jucat de copii sau de cei cu o condiție fizică scăzută în ritm lent, aproape anemic. Crește însă viteza la nivelurile superioare (în padel, forul internațional indexează șapte categorii diferite de jucători), iar o oră de joc de padel intens este un cuptor de topit calorii. „Dacă faci o oră cu Rafa, serios, vei arde foarte multe calorii, 600-700 de calorii. Iar într-un meci foarte intens, poți arde până la 1.000 de calorii”, oferă reperele generale creierul din spatele PadelMania.

Cu 20.000€, ai propriul teren de padel în curtea ta

PadelMania este un proiect care asigură tot ceea ce ține de acest sport în România, similar Sport Arena, companie care a instituționalizat baschetul 3×3 în România, fiind în egală măsură organizatoare și promotoare a variantei mai alerte și mai dinamice a duelurilor sub panou, dar și o firmă care oferă servicii de amenajare a suprafețelor de joc, în întreaga țară.

Având un parteneriat cu ceea ce Daniel Prieto numește „cel mai mare producător de terenuri de padel din Spania” și un cofondator rămas în Spania la cârma afacerii alături de colaboratorul său apropiat din România, PadelMania poate aduce sportul cu rachete tari în orice oraș, în orice cartier, în curtea oricui are banii, spațiul și dorința de a juca padel după propriul program.

Firma pune la dispoziție trei modele de teren, iar clubul din parcul Herăstrău devine un fel de showroom sau complex expozițional, pentru cele trei suprafețe de iarbă sintetică, diferit colorate și sensibil deosebite. „Se poate pune un teren de padel oriunde. Se face fundația, pe care ulterior aducem această suprafață de iarbă sintetică pe care jucăm. Noi avem instalația metalică, pe care am folosit-o la Mamaia, pentru a putea muta oriunde terenul”, explică Daniel Prieto. Cel mai ieftin teren, albastru, costă 20.000 euro, cel mai scump, verde, costă 30.000 de euro, iar costurile de montare și amenajare sunt incluse.

„Ne-am dori ca în următorii trei ani să existe alte 3-4 locații în care să se joace padel în București, alte 3-4 locații în întreaga țară și cât mai multe cluburi de tenis să instaleze terenuri de padel – chiar dacă nu vor fi administrate de PadelMania, pentru că principalul obiectiv este ca padelul să fie popular. Sigur, ne lovim de problema investiției inițiale. Avem în prezent câteva cereri în Baia Mare și la Brașov, există interes”, explică Daniel Prieto a doua dimensiune a afacerii sale.

PadelMania oferă un program flexibil, adaptabil clienților: rezervările terenurilor se fac prin telefon, iar oferta momentului este un abonament de opt ore de antrenament cu instructor spaniol (2 lecții / săptămână) pentru doar 300 de lei (o medie de 37 de lei/oră), cu costul pentru teren și echipamentul de joc incluse. Terenul de padel se închiriază cu 70 de lei pe oră, ceea ce înseamnă, în contexul în care sunt mereu patru jucători pe teren, un cost individual de 17,5 lei/oră.

300 de lei costă în Herăstrău un curs de opt ședințe pe timp de o lună cu antrenor spaniol

20.000 de euro te costă să ai propriul teren de padel în curtea casei

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup