Sabrerii au declanşat asaltul în Iaşi. Covaliu: "Veniţi la scrimă, este un sport cu beneficii pe termen lung"

2 sep 2014 364 afişări Highlight
Sabrerii au declanşat asaltul în Iaşi. Covaliu: "Veniţi la scrimă, este un sport cu beneficii pe termen lung"

Caravana scrimei româneşti a poposit, marţi, la Iaşi. În cursul dimineţii, fostul campion olimpic Mihai Covaliu, actualmente preşedinte al Federaţiei Române de Scrimă şi antrenorul lotului masculin, împreună cu alţi sportivi sau foşti performeri au încercat să le transmită copiilor prezenţi şi părinţilor că scrima poate fi o alternativă sănătoasă pentru petrecerea timpului liber şi, de ce nu, un mod de viaţă pentru viitor.

Covaliu a fost însoţit la Iaşi, în Piaţa Palas, de trei dintre sabrerii care urcau pe podiumul olimpic la Londra în urmă cu doi ani, Florin Zalomir, Alexandru Sireţeanu şi Tiberiu Dolniceanu. Dintre aceştia, primii doi s-au retras, în timp ce Dolniceanu este liderul actualei echipe masculine. Braşoveanul Rareş Dumitrescu nu a fost prezent.

Nu a lipsit de la întâlnire cel care i-a descoperit la Iaşi şi care le-a urmat paşii în scrimă până la înalta performanţă, antrenorul emerit Iulian Biţucă. Pentru tehnician, ziua de astăzi are o dublă însemnătate, întâlnirea cu foştii săi elevi petrecându-se chiar în ziua în care a împlinit  vârstă de 65 de ani.

Mihai Covaliu le-a explicat celor prezenţi scopul acestei acţiuni. "Suntem aici, la Iaşi, într-o campanie de promovare a scrimei, pentru că ne dorim să promovăm altfel decât prin rezultate acest sport. De zece zile merg prin ţară cu sportivii care au obţin rezultate de excepţie la competiţiile internaţionale şi ne bucurăm că vin mulţi copii la aceste acţiuni. Mesajul nostru pentru părinţi este să aducă copiii la sala de scrimă, pentru căă acest sport le dezvoltă îndemânarea, musculatura, organismul, aduce beneficii pe termen lung. Mă bucur să mă aflu la Iaşi, cu atât mai mult cu cât aici am urmat cursurile Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport şi revin de fiecare dată cu multă plăcere în acest oraş. În plus, de aici au plecat mulţi performeri care au obţinut rezultate foarte bune la competiţii majore, începând cu Nicolae Pufnei şi continuând cu Dan Irimiciuc, Alin Lupeică, Florin Zalomir, Alexandru Sireţeanu sau Tiberiu Dolniceanu", a declarat Mihai Covaliu.

Acesta a dezvăluit care este visul său în calitate de preşedinte al federaţiei: "Visul meu este ca sportivii de la lot şi cei care vor veni în perioada următoare să mă depăşească. Îmi doresc să ajungă pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la Jocurile Olimpice. Este greu, acest lucru se poate realiza cu foarte multă muncă, dăruire şi sacrificii".

După ce a prezentat scopul caravanei, pe planşa amplasată în Piaţa Palas au urcat doi foşti vicecampioni olimpici din Iaşi, Tiberiu Dolniceanu şi Alexandru Sireţeanu, cei doi declanşând câteva asalturi spre atracţia celor mici. Cei doi au fost arbitraţi de un fost coleg de la lotul naţional, Florin Zalomir, şi el multiplu medaliat la competiţiile internaţionale.

Tibi Dolniceanu speră la o medalie olimpică

Liderul echipei de sabie, Tiberiu Dolniceanu, s-a declarat încântat de această iniţiativă a federaţiei. "Facem acest turneu în ţară pentru copii şi ne bucurăm să vedem că vin mulţi părinţi cu copiii de mână pentru a ne urmări şi pentru a asista la demonstraţiile noastre. La Slobozia, spre exemplu, au fost 100 de copii. Venim în faţa lor pentru a populariza acest sport şi pentru a-i atrage pe cei mici în sala de scrimă", a declarat Tibi Dolniceanu, care a caracterizat anul în curs ca fiind "şi cu bune şi cu rele. Din păcate, a venit acea accidentare care m-a împiedicat să obţin o medalie la Europene, dar mă bucur că am urcat pe podium la Mondiale. Obiectivul meu este obşinerea unei medalii la Olimpiadă. Sunt în faţă, acest lucru îmi dă încredere şi voi munci mult pentru a avea rezultatele pe care ni le dorim".

Tibi Dolniceanu le-a transmis copiilor ce trebuie să facă pentru a veni la scrimă: "Mai întâi părinţii trebuie să se intereseze de oraşul în care se face scrimă. să vină la sală şi să vorbească cu antrenorii. Nu costă nimic, materialele sunt plătite de federaţie. Vârsta optimă pentru iniţierea în scrimă este de 7-8 ani. Eu, spre exemplu, am venit la scrimă la 8 ani".

La rândul său, Florin Zalomir, retras din activitate, a declarat că îi lipsesc concursurile oficiale. "Nu pot să spun că îmi lipseşte scrima, pentru că am rămas în fenomen, chiar dacă nu mai particip la competiţii. Îmi lipsesc, însă, concursurile, acea senzaţie pe care o simţi atunci când urci pe planşă la un turneu. Suntem aici pentru a le arăta copiilor ce înseamnă scrimă şi sper să vină cât mai mulţi copii la sală".

Atât Dolniceanu, cât şi Zalomir, i-au transmis celui care le-a fost mentor în scrimă, antrenorul emerit Iulian Biţucă, toate gândurile bune în ziua în care tehnicianul a împlinit vârsta de 65 de ani. "Nu am cuvinte să-i mulţumesc domnului Biţucă, a înmsemnat enorm pentru noi, atât din punct de vedere sportiv, cât şi uman. Ne-a fost şi antrenor, şi tată. Îi doresc tot binele din lume şi multă sănătate", a declarat Zalomir, acesta fiind completat de Dolniceanu: "Nu cred că se va pensiona domnul Biţucă, îi este greu să stea departe de sala de scrimă. Îi urez La Mulţi Ani şi să aibă multe satisfacţii şi pe viitor de la elevii săi".

De la Iaşi, caravana se va deplasa spre Tg. Mureş (3 septembrie), Cluj Napoca (4), Satu Mare, Oradea (5), Timişoara (7), Craiova (8), Braşov şi Râşnov (9).

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.