A învins cancerul, dar e victimă colaterală în conflictul dintre Turcu şi Rednic. Cazul Denis Paşcovici: cine de la Dinamo minte că a donat? Tatăl micului supravieţuitor: "Borcea mi-a dat banii pe salarii în avans"

27 aug 2015 6197 afişări Comentează şi tu Highlight
A învins cancerul, dar e victimă colaterală în conflictul dintre Turcu şi Rednic. Cazul Denis Paşcovici: cine de la Dinamo minte că a donat? Tatăl micului supravieţuitor: "Borcea mi-a dat banii pe salarii în avans" 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/17366/14690884/1/amalia.jpg

Ajuns la 11 ani, Denis Paşcovici – băiatul lui Cosmin Paşcovici, fostul fundaş de la Dinamo – sfidează statisticile medicale, însă a devenit victimă colaterală într-un conflict vechi din fotbalul românesc. Miercuri seară, intrat prin telefon în studioul DigiSport, Vasile Turcu şi-a continuat răfuiala cu Mircea Rednic, folosind numele băiatului care a suferit 12 operaţii pentru a scăpa de o tumoră pe creier. Denis a supravieţuit, s-a vindecat de cancer, dar ceilalţi 36 de copii operaţi în aceeaşi perioadă cu el nu mai sunt în viaţă.

"Jucătorii nu îl ascultau pe Rednic. El nu face antrenament pe ploaie să nu îşi strice coafura. Şi aşa, antrenamentele durau doar 40 de minute. Eu nu mai bag banii dacă rămâne Rednic la echipă"
Vasile Turcu, iunie 2009

În 2009, când Denis se lupta deja de trei ani cu boala, Turcu i-a declarat război lui Rednic, nemulţumit de pierderea campionatului în faţa Unirii Urziceni. După multe schimburi dure, miercuri, Turcu a intrat din nou iritat în direct pentru a-l acuza foarte dur pe antrenorul întors la Dinamo:

„Pentru mine e caracter zero. Eu l-am împrumutat cu bani şi nu mi i-a dat niciodată. Cînd era vorba despre ajutorul financiar pentru copilul lui Paşcovici, care avea probleme. Eu şi Borcea dădusem deja, dar îi mai trebuia. Mircea, galant, că dă şi el, îl ajută cu 10.000 de euro. Eram la Săftica la antrenament şi m-a sunat pe mine, că are o rugăminte că nu poate scoate bani timp de două luni pînă îi expiră un depozit, dacă pot să îi dau 10.000 să îl ajute pe băiatul ăsta.

Nu mi-a dat banii nici în ziua de azi, niciodată. Eu nu stau în 10.000, 12.000 sau 14.000. Măcar să se facă puştiul lui Paşcovici bine, că tot a mîncat o pîine la Dinamo, a crescut la Dinamo, să dea banii ăia la centrul de copii şi juniori. Măcar să mă sune Paşcovici să îmi spună că i-a dat lui, sau să îi dea băiatului lui Costel Enache. Dacă îi dă banii lui Costel Enache, mai pun şi eu jumătate"

S-a folosit Rednic în 2007 de suferinţa lui Denis Paşcovici pentru a face rost de nişte bani? Joi,  după emisiune, Amalia, fosta soţie a lui Ilie Năstase, a reacţionat pe pagina de Facebook: „Cum facem când la un baieţel bolnav de cancer nu ajung 10 000 euro împrumutaţi de la cineva special pentru acest lucru? Acum 8 ani. Băieţelul e bine, cu sechele de la tratament, dar e bine. Dar cum facem cu banii ăia? Că împrumutul nu s-a returnat, dar nici banii nu au ajuns la băieţel. Aveţi idee?”.

Contactată de ProSport, Amalia Năstase a povestit de ce s-a implicat în acest caz:  „M-am ocupat de băieţelul respectiv să-i ajut pe părinţi. Am fost şi sunt foarte aproape de ei. Azi am aflat, după 100 de ani, că banii ăia nu au ajuns niciodată la ei şi nici măcar nu erau ai cui trebuia să-i dea. E vorba de un copil bolnav de cancer. Nu prea mă bag în seamă, dar mi se pare exagerat să faci asta în cazul unui copil bolnav de cancer. Mi-e foarte drag copilul, părinţii lui sunt fabuloşi. Mama lui a învăţat franceza, a întors tot Parisul cu fundul în sus pentru el. Au luptat. Denis nu mai are cancer, dar din cauza tratamentului, a radioterapiei, este foarte afectat. El nu creşte în înălţime, nu vorbeşte. Nu se ştie cum o să treacă peste pubertate. Nu este ca şi cum s-au rezolvat problemele. Oamenii nu mai cer bani, au făcut tratamentul, dar situaţia mi s-a părut foarte urâtă”.

Răspunsul lui Mircea Rednic, sunat de reporterii Gazeta Sporturilor, a fost sec: „Nu vreau să comentez ce a spus Turcu. Ne vedem la tribunal”.

Paşcovici: "Borcea mi-a dat banii în avans"

ProSport l-a contactat pe tatăl lui Denis, Cosmin Paşcovici: „Nu am primit niciun ban. Ei ştiu mai bine ce au dat, ce nu au dat. Eu nu am primit nimic”.

Reporter: Te-au ajutat Turcu şi Borcea, nu?
Paşcovici: Nu m-au ajutat. Mi-au dat salariile înainte şi, ţin minte, mi-a dat Cristi că am dus un decont de 2-3.000 de euro. Nu mai ştiu pentru ce. Aaaaa, biletele de avion şi încă ceva. Da, Cristi m-a ajutat. Era în septembrie şi mi-a dat salariile până în decembrie în avans. M-au ajutat şi băieţii de la Dinamo, au strâns o primă de vreo 10.000 de dolari, ţin minte că mi-a adus-o Cătălin Munteanu.

Cine te-a mai ajutat în această perioadă?
M-au ajutat de la CFR, Ionuţ Rada era atunci acolo. Gigi m-a sunat atunci, „Băăăi, băăăi, vrei să te ajut?” Credeam iniţial că îmi face o farsă cineva. I-am mulţumit, dar l-am refuzat. Aveam bani atunci, nu puteam să cer. Mi-a zis că îmi dă 10.000 de euro. Gică Popescu mi-a pus bani în cont. Claudiu Niculescu era la Universitatea Cluj. Coroian de la Bistriţa

Care este acum starea lui Denis?
Mergem înainte, cu rele, cu bune. E rău că are crize de epilepsie, nu mai poate să stea în picioare. Cade, trebuie să avem grijă de el. Mai avem o fetiţă de 8 luni. E greu, e foarte greu, am ajuns la fundul sacului dacă mă crezi. Nici n-a fost sacul plin, că nici eu nu am jucat mult la Liga 1. Ce să facem? Mergem înainte. Sunt antrenor la liga a patra, la Avântul Comana, am promovat din liga a cincea. Am lucrat la un prieten la un hotel, apoi la un parc auto. Nu-s de mine joburile astea, dar e greu în ziua de astăzi.

Doctorii ce spun?
Doctorii nu ştiu ce să zică. Denis e singurul care trăieşte dintre 36 de copii câţi au operat atunci. Toţi au murit, el e singurul în viaţă. Celor care s-au îmbolnăvit după Denis li se prescrie acelaşi tratament care i-a fost dat şi lui. Nu ştiu ce să ne zică, e un caz unic. Mergem şi acum în Franţa la controale, pastile luăm de acolo.

Cât vă costă acum tratamentul?
Cam 7.000 de euro pe an, dar acum i-am activat un tratament cu pastile mai ieftine. I-am schimbat de 15 ori tratamentul, trebuie să îl găsim pe ăla bun. Face crize foarte des, cade din picioare. Are şi crize uşoare, când îşi pierde echilibrul, dar când are crize puternice cade ca un lemn. Trebuie să ai grijă să nu dea cu capul

Te-a mai sunat cineva în ultima vreme?
Acum, dacă nu mai joci, nu te mai sună nimeni. Nu m-a căutat nimeni. Cine să mă mai întrebe? Doar cu Dănciulescu şi Cătălin Munteanu am mai vorbit.

Deşi părinţii lui Denis nu au solicitat vreun ajutor, ProSport a decis să publice din nou contul bancar în care cei care vor să ajute familia Paşcovici pot depune bani
RO36BRDE020SV25174700200

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.