INTERVIU | Adina Diaconu, portdrapelul României la JO de tineret din China: „Am simțit presiunea celui care se află în vârf și spre care se îndreaptă toate speranțele echipei”

Redactor:
Andru Nenciu
INTERVIU | Adina Diaconu, portdrapelul României la JO de tineret din China:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Adina Diaconu este portdrapelul României la a doua ediție a Jocurilor Olimpice de Tineret, găzduită de Nanjing, China, în perioada 16-28 august 2014
  • Sportiva născută în Slatina este líder european la tenis de masă, la cadete, iar în 2014 a câștigat patru titluri europene

Adina Diaconu a răspuns în scris întrebărilor trimise de ProSport, chiar din China, acolo unde sportiva născută în Slatina va reprezenta România la Jocurile Olimpice de Tineret. Arată o maturitate care te face în primul moment să verifici de două, trei sau chiar patru ori data nașterii: 14 octombrie 1999.  Vorbește despre decență în sărbătorirea celui mai râvnit titlu eurpean – la individual, și despre responsabilitate. Adina înțelege că are o datorie în plus în China, pe continentul care dă, la toate nivelurile – cadeți, juniori și seniori, cei mai temuți adversari ai oricărui sportiv aflat la masa de tenis. Pentru că înainte de a împlini 15 ani, după ce a reușit deja să fie cea mai bună sportivă a Europei la cadete, la tenis de masă, va fi portdrapelul României la defilarea din timpul ceremoniei de deschidere a primei Olimpiade din cariera sa, pe 16 august. Ciudat este faptul că MTS a dublat premiile pentru naționala de handbal feminin U18 campioană mondială, dar cu câteva săptămâni înainte, după ce Adina Diaconu luase patru titluri la Europeanul de juniori și cadeți, oficialii instituției nu au cântărit performanța campioanei sau rezultatele colegilor ei cu aceeași măsură.

Adina, îți amintești prima vizită la masa de tenis? Cum a fost?
Prima dată am intrat într-o sală de tenis de masă la cinci ani. Am văzut mulți copii care se antrenau din greu și de atunci mă fascinează acest sport.

Când ai știut că treci la următorul nivel, al sportului de performanță?
La zece ani, după cinci ani de muncă, deveneam campioană națională pentru prima oară și de atunci am rămas în vârful clasamentelor. Am știut că pot să trec la următoarea etapă – concursurile internaționale. La 13 ani aveam prima medalie de aur la Campionatele Europene.

„Sunt interiorizată și chiar și atunci când am câștigat aurul la simplu m-am bucurat decent”

Care este punctul tău forte la masa de tenis?
Efectul puternic aplicat loviturilor, lovitura de forehand și nu în ultimul rând stăpânirea de sine.


Franța este singura țară europeană care a reușit să obțină o medalie la prima ediție a Jocurilor Olimpice de Tineret, la tenis de masă – bronz în concursul individual masculin


Ce iubești cel mai mult la tenisul de masă?
Intensitatea cu care se trăiește fiecare minge a meciului și spectacolul sportului. Mai iubesc acea senzație de nedescris când ești pe podium – atunci ai în tine o liniște sufletească greu de exprimat.


Adina joacă tenis de aproape 10 ani. Mingea de celuloid cu care trebuie să puncteze în terenul advers are doar 40 de milimetri și cântărește 2,7 grame

Știi câte titluri și câte medalii ai câștigat până acum? Unde păstrezi premiile, trofeele?
Nu le mai știu, sunt cred peste 150 de medalii. Tatăl meu ține un palmares scris – sunt câteva pagini pentru intern și internațional. Știu sigur că am opt titluri europene la simplu, dublu, mixt și echipe. Am două vitrine pline cu medalii, cupe, trofee.

Cum te încurajezi în timpul unei partide?
Un sunet scurt și un gest îmi sunt suficiente pentru a mă automotiva. Sunt interiorizată și chiar și atunci când am câștigat aurul la simplu m-am bucurat decent.


Henk Hommmes a surprins prin lentila aparatului de fotografiat bucuria Adinei, imaginea fiind inclusă în galeria foto oficială a ETTU – forul european al tenisului de masă

Care este programul tău de antrenament?
În mod normal, când sunt acasă, două antrenamente pe zi, unul dimineața și unul seara. Cam 4-5 ore pe zi.

Călătorești mult. Care este orașul favorit în care ai ajuns?
E greu de spus, deși am fost în multe orașe din lume, de multe ori nu a fost timp de vizită. Le-am văzut prin geamul microbuzului sau hubloul avionului. Totuși, cel mai mult m-a impresionat insula Guam (SUA) – am avut un cantonament oferit de Federația Internațională în care am avut și programe de relaxare. Sunt peisaje ca în filmele hawaiene.

Ai un model în sportul de performanță?
Da, Daniela Dodean. Este o jucatoare completă, modestă și de ce nu, foarte frumoasă.


Daniela Dodean-Monteiro (26 de ani) este dublă campioană europeană în proba de dublu feminin, la tenis de masă, în 2009 și 2012. În 2014, Daniela este a doua paletă a României, după Elizabeta Samara, ocupând poziția a 13-a în ierarhia individuală europeană și locul 43 în clasamentul general mondial.

„Câteodată mama îmi pune o iconiță în husa paletei”

Sportivii trebuie în general să fie atenți la ce mănâncă. Meniul tău zilnic cum arată, pentru a fi în formă?
Nu am un meniu strict, dar îmi place foarte mult ciocolata și mă mențin în formă mâncând cât mai multe fructe.

Când îți permiți un mic răsfăț, o evadare din regimul impus, ce alegi?
O dată sau de două ori pe lună mai „scap”” la un fast food.

Ești superstițioasă – ai o rutină, un mic ritual al tău? Ai grijă să faci mereu aceleași lucruri, aceleași gesturi înainte de meci, sau între puncte?
Nu sunt superstițioasă dar am unele tricouri în care am câștigat titluri de campioană europeană și consider că acelea îmi poartă noroc.

Ai un talisman?
Nu am un talisman, cred că munca și seriozitatea aduc rezultatele. Câteodată mama îmi pune o iconiță în husa paletei.

CE de Tineret: „Mascota, am vrut s-o cumpăr, dar am avut sentimentul că o voi câștiga. Și am câștigat patru”

În Italia, la Europene, ai reușit o perfomanță extraordinară, ai câștigat toate cele patru probe în care ai concurat. Cum ai trăit acest concurs?
A fost un concurs excelent pentru mine. Poate îmi și doream foarte mult, fiind în ultimul meu an de cadete. Toate finalele au fost grele, am simțit presiunea celui care este în vârf și spre care se îndreaptă toate speranțele echipei și antrenorilor. După câștigarea celei de-a patra finale am avut un scurt gest de bucurie, am ridicat mâinile apoi mi le-am pus pe cap. Mi-am îmbrățișat antrenorul și colegii. Era tot ce îmi dorisem.

A existat un moment dificil totuși, după ce în concursul pe echipe ai pierdut primul tău meci. Cum te-ai montat pentru revenire?
În proba pe echipe am pierdut singurul meu meci… a fost o perioadă mai grea, nu am început foarte bine concursul, dar pe parcurs am reușit să mă concentrez mai bine și să mă montez pentru finale. M-au ajutat calmul și indicațiile domnului Arnăutu și încurajările familiei.

După cele patru titluri – ai luat un suvenir – ai cerut voie să păstrezi mingea de la ultimul punct, ai luat o bucățică din plasa fileului?
Nu am luat nimic, am rămas doar cu mascota Campionatelor Europene de la Riva del Garda – Italia, medaliile și trofeele. Mascota îmi atrăsese atenția de la începutul concursului, am vrut s-o cumpăr atunci, dar am avut sentimentul că o voi câștiga. Și am câștigat patru.


Adina Diaconu a câștigat în premieră pentru delegația României toate cele patru probe în care poate lua startul o sportivă: individual, dublu – feminin și mixt, respectiv echipe. Campionatul European de juniori și cadeți s-a desfășurat în perioada 11-20 iulie 2014, la Riva del Garda, în Italia. Cele patru medalii de aur aduse de liderul la zi al clasamentului general european au ajutat delegația României să termine pe primul loc în ierarhia națiunilor cu 11 medalii, dintre care cinci de aur.


JO de Tineret: „Nu simt presiune. Eu am 15 ani și voi juca împotriva celor mai bune jucătoare din lume la categoria 18 ani”

Cum ai aflat că vei fi port-drapelul României la JO de Tineret de la Nanjing și cum ai sărbătorit?
La sfârșitul unei zile de antrenamente aici, în China, am vorbit cu mama mea la telefon și mi-a spus. Am fost foarte emoționată. Și asta m-a motivat și mai mult la antrenamente. Nu am sărbătorit, este o datorie în plus pentru mine să-mi servesc țara.


Adina Diaconu va face oficial trecerea anul viitor la următorul nivel al carierei: junioratul. În 2014, ea încă punctează în clasamentele cadetelor


Delegația României în China include 41 de sportive, care vor concura la 14 sporturi. Atleta Alina Rotaru, portdrapelul României la precedenta Olimpiadă de Tineret, a obținut medalia de bronz la săritura în lungime.


Ai spus că anul acesta a fost mai greu decât în 2013, pentru că acum lumea avea așteptări de la tine. Cum va fi la JO, simți presiune?
Nu simt presiune, pentru că la Nanjing eu voi fi printre cele mai mici participante. Va trebui doar să mă concentrez și să joc ce știu mai bine. Eu am 15 ani și voi juca împotriva celor mai bune jucătoare din lume la categoria 18 ani.

Unii sportivi intră în arenă cu căștile pe urechi. La tenisul de masă, concursul este lung și revii la masă de mai multe ori într-o zi. Cum te concentrezi, cum intri în atmosfera de concurs?
Înainte de fiecare meci am o încălzire de cel puțin o jumătate de oră. Cu zece minute înainte de fiecare meci, discut cu antrenorul tactica jocului și mă concentrez pe ce am de făcut.

Părinții merg cu tine la competiții, cum trăiesc meciurile tale?
Nu pot merge mereu, costurile ar fi prea mari, dar văd meciurile pe internet, trăind la intensitate maximă fiecare meci până la ultimul punct cu foarte mari emoții. Când nu sunt transmisii pe internet așteaptă cu sufletul la gură un telefon de la mine să le spun ce am făcut.

Am observat în fotografii că ai manichiura făcută. Ai o culoare și un model pentru fiecare competiție? Pentru Nanjing te-ai gândit la ceva special?
Nu este nimic special, doar ce îmi vine pe moment. De obicei imi plac culorile deschise.

Petreci mult timp cu colegii și colegele de lot. Cine este cea bună prietenă/cel mai bun prieten?
Am mulți prieteni cu care mă înțeleg foarte bine dar în special cu Mihaela Plăeașu, o fată care a fost în lotul de cadete cu mine anul acesta.


Adina Diaconu a pus umărul la câștigarea a patru dintre cele cinci medalii de aur la Campionatele Europene din Italia. Cristian Pletea (foto stânga) i-a fost partener la dublu mixt

Rareș Șipoș spunea la Europene că a simțit presiune pentru că băieții s-au considerat obligați să atingă și ei performanțele voastre, ale fetelor. Este o rivalitate? Tu cum o vezi?
Nu, eu nu o văd ca pe o rivalitate, pentru că la băieți este un joc diferit și nu se poate compara cu cel al fetelor, niciodată la competiții oficiale nu va juca o fată cu un băiat.

Care este cea mai trăsnită întâmplare dintr-un cantonament – o poznă, o farsă?
Am pus un pahar de apă deasupra unei uși și când s-a deschis ușa … duș!


„Adina e o fată cu niște calități extraordinare. Noi muncim științific în tenisul de masă românesc. Am pregătit mereu următorii pași. Astfel, generația Bădescu – Mihaela Șteff a predat ștafeta generației Samara – Dodean. Apoi a făcut saltul Bernadette Szocs și în curând va urma și Adina Diaconu”

Cristinel Romanescu, președinte FRTM


 Își meditează colegii și nu se sperie nici de exercițiile de la matematică

Cum îmbini școala cu sportul, cu antrenamentele și toate deplasările? Care sunt materiile tale favorite și ce discipline îți dau cele mai mari bătăi de cap?
Este foarte greu să îmbini școala cu sportul, dar eu fac asta foarte bine. Materiile mele preferate sunt sportul, engleza, matematica și fizica, iar cele care îmi dau mari bătăi de cap sunt chimia și istoria.

Dintre colegii de la școală, are cineva curaj să joace un set de tenis împotriva ta?
Da, au curaj și chiar își doresc să joace cu mine și să le mai dau sfaturi.

În afară de trofee și medalii, ce mai colecționezi?
Magneți de frigider și brelocuri din țările în care călătoresc.

Cu dragostea cum stai – cum arată Făt-Frumos-ul pentru tine?
Nu am prieten, încă mai este destul timp. Acum importantă este cariera și școala.

„Mi-ar plăcea să lucrez în televiziune”

Postezi destul de des pe rețelele de socializare, pe Facebook. Ai multe fotografii. Îți place să pozezi, te atrage lumea modei, a podiumului de defilare?
Da, mă atrage și îmi place să îmi petrec mare parte a timpului liber la shopping prin magazine. Mi-ar plăcea să lucrez în televiziune.


Fotografiile Adinei sunt însoțite de comentarii despre starea sa de spirit: happy, strong, special, professional, awesome, sexy, star, super – doar sentimente pozitive  găsești în „bagajul” Adinei

Ce răspundeai în copilărie la obișnuita întrebare „ce vrei să te faci când o să fii mare?” ?
Manager în marketing, deși nu știam prea bine ce înseamnă.

Ar împrumuta superputerea Maximei, adversara lui Superman, iar la masa de tenis nu lasă decât un set „pe amiciție”

Când nu ești plecată și nu ești nici la antrenament, cum îți place să îți petreci timpul liber?
Pe rețelele de socializare, prin oraș cu prietenii și cel mai mult la cumpărături.

Ce muzică îți place și care este cel mai tare concert la care ai fost?
Îmi plac toate genurile de muzică… cel mai frumos concert cred că a fost la Delia și Voltaj când au venit la Slatina.

Ce filme îți plac și care este este scena ta favorită?
Mi-e greu să spun ce îmi place, dar e cert că nu pot privi scena din ,,Eight below” în care câinii husky rămân singuri în furtuna de zăpadă și nici scena atacului leului de mare.


„Eight below” (în română „Minus 25 de grade”) este un film de aventură, avându-l ca protagonist pe Paul Walker, în rolul unui cercetător aflat în misiune în Antarctica, frământat de remușcarea de a-și fi abandonat credincioșii căței husky în mijlocul unei furtuni de zăpadă.


Dacă ai putea pentru o zi să împrumuți o super-putere a unui super-erou, care ar fi aceea și de ce?
Să mut lucrurile cu puterea minții, asta aș face!


Maxima este un personaj de viță regală, aflat în căutarea unui partener care să îi ofere un urmaș. Ea poate manipula obiectele cu peuterii minții, stăpânește secretele hipnozei și poate controla gândurile celor aflați în preajma sa

Actorii și cântăreții vin destul de des la marile întreceri sportive. Pe cine ți-ai dori să vezi în tribune, la un moment dat, la una dintre finalele tale – poate la o ediție a Jocurilor Olimpice?
Mi-ar plăcea să-i văd pe Răzvan și Dani. Am fost invitată la o emisiune a lor și mi s-au părut extraordinari. Și mi-aș dori să am și familia la finalele importante.

Cui i-ai lansa o provocare la masa de tenis? Dacă nu ar fi sportiv și ar fi unul dintre idolii tăi, i-ai da un avantaj la start, l-ai lăsa să câștige?
Indiferent cui aș lansa o astfel de provocare, i-aș da șansa să ia un set pentru distracție. Apoi competiția e competiție.

Cum arată o zi ideală de vacanță? Unde ai merge și ce ai face?
Aș merge undeva într-o insulă să mă relaxez și să uit de tot.

Pe Bianca Bazaliu, campioană mondială cu naționala României și cel mai bun inter stânga la handbal under 18, tot din Slatina o știi? Putem spune că Slatina preia conducerea în sportul românesc?
Nu o cunosc, ne antrenăm la cluburi diferite și, ca și mine nu a fost prea mediatizată. Slatina este încă un oraș mic dar putem spune că este un viitor oraș al marilor speranțe ale sportului românesc.


Slatina este orașul care a dat sportului românesc nume precum Monica Niculescu (tenis), Claudiu Niculescu, Ionel Dănciulescu, Mihai Răduț, Andrei Prepeliță, Iulian Filipescu (fotbal).


„Harta sportului” din Slatina


Pe Simona Halep o urmărești, o consideri un model?
Da, este un model pentru mine pentru că a demonstrat că prin muncă și seriozitate se poate ajunge undeva sus. O admir pentru faptul că este modestă și calculată.

Cui i-ai dat primul autograf?
La calificările pentru Olimpiadă care au avut loc în Portugalia, la Villa del Gaia, un grup de copii a venit la mine și le-am dat autografe.

Concursul de tenis de masă este programat în perioada 17-23 august 2014, la o zi după ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Tineret. Adina Diaconu este singura reprezentantă a României, în concursul individual feminin. Pe 17 și 18 august sunt programate meciurile din grupe, optimile sunt tot pe 18, sferturile și semifinalele pe 19, în timp ce finalele pentru medaliile individuale se joacă miercuri, 20 august. Următoarele trei zile sunt rezervate concursului de dublu mixt.

Interviu realizat de Cezara PARASCHIV

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31 MAI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31 MAI
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup