Halep, amenințată cu moartea pe Twitter de un danez gelos: „Vei muri”. Specialiștii avertizează: „Este un psihopat sexual cu grad de risc”. WTA, măsuri de siguranță sporite la Stuttgart. Danezul și-a cerut scuze lui Halep: „Îmi pare rău, nu o să mai fac niciodată”

  • Publicat:
  • Actualizat:

Simona Halep, eu sunt persoana cea mai nepotrivită pe care să o insulți. Învață. O să trimit vibrații negative la Stuttgart”. Apoi două simboluri pentru avioane, plus două cuvinte: „Bye bye” și simbolul trofeului. Mesajul cu tentă de amenințare și de vodoo la adresa româncei a apărut miercuri, 22 aprilie, la ora 13:01, pe contul de Twitter al unui anume Jesper Andreassen și era a 43-a postare adresată direct jucătoarei de tenis din România în cursul zilei. Până seara, atunci când  Simona Halep a jucat contra Garbinei Muguruza, bărbatul – care are 46 de ani, e divorțat și se recomandă „pușcaș marin danez” – i-a mai scris numărului 3 WTA alte câteva zeci de mesaje. Analiza conținutului lor l-a determinat pe renumitul expert criminalist Tudorel Butoi să atenționeze că Andreassen este un psihopat sexual cu grad ridicat de risc.


UPDATE 16:50 Jesper Andreassen și-a cerut scuze Simonei Halep printr-un mesaj pe care i l-a trimis acesteia pe pagina de Facebook. Danezul susține că a primit 38 de amenințări cu moartea de când ProSport a scris despre pasiunea pe care a făcut-o pentru sportivă: „Bună Simona, îmi pare rău pentru persoana mea rea. Nu o să te mai tratez niciodată în felul acesta. Numele meu este distrus. Îmi pare rău, nu am vrut să te rănesc. Îmi pare rău… Îmi pare rău, România. Dumnezeu mă binecuvântează”, a scris acesta.

Într-un alt mesaj, acesta și-a cerut scuze pentru ceea ce a făcut, spunând că nu va mai repeta.


UPDATE 14:43 Ben Rothenberg de la New York Times, unul dintre cei mai valoroși jurnaliști de tenis din lume, a preluat articolul din ProSport și l-a distribuit pe pagina sa de Twitter: „Stalkerii și tot felul de alte amenințări au umbrit de decade circuitul WTA. Ultima victimă este Simona Halep”.


UPDATE  12:32 ProSport a discutat în această dimineață cu mai mulți membri din stafful Simonei Halep care au dezvăluit că organizatorii turneului de la Stuttgart au decis să sporească măsurile de siguranță începând cu seara de miercuri, după aflarea informației că Jesper Andreassen postează amenințări cu moartea la adresa numărul 3 mondial. Vineri, la meciul lui Halep din sferturi, măsurile de siguranță suplimentare se vor face simțite.


UPDATE 12:08 Jesper Andreassen a șters toate cele 80 de postări de miercuri de pe contul său de Twitter. Citește aici poveștile a 15 vedete care au avut și ele probleme cu indivizi periculoși.


UPDATE 11:01 ProSport a contactat poliția daneză:  „Așteptăm ca Simona Halep sau managerul ei să facă plângere la poliția română sau direct la noi pentru a putea începe investigația”.


UPDATE 9:11 Jesper Andreassen a început să șteargă din mesajele amenințătoare de pe contul său de Twitter. ProSport a salvat însă aceste postări și le va pune la dispoziție poliției daneze în cursul zilei de astăzi.


Ziua a început furtunos pentru Jesper Andreassen, cel care din luna noiembrie a postat pe rețeaua de socializare Twitter aproape 2.000 de mesaje – o frecvență de aproape 15 mesaje pe zi –  în care poartă un dialog imaginar cu Simona Halep. De cele mai multe ori, îi spune că o iubește, îi urează succes înainte de meciuri, o felicită după și o alintă cu apelativul „Prințesă”. De data aceasta, la ora 1 în noaptea de marți spre miercuri, fanul avid a descoperit un articol din media din România, vechi de două săptămâni, în care se vorbea despre iminenta căsătorie a Simonei Halep cu Costa Sponte, fiul lui Teia Sponte. Ironia este că nimeni nu are siguranța că știrea, apărută inițial pe 1 aprilie, nu este o simplă farsă de Ziua Păcălelilor.


Jesper Andreassen pozează zâmbind. Sub aspectul unui tip jovial se ascunde un „psihopat”, susțin specialiștii români

„De vreme ce ai acest cont de Twitter probabil că este adevărat. Confirmă sau șterge. Zvon/adevăr. Nu-ȚI minți fanii”, a fost prima din cele peste 60 de postări de miercuri. După orele publicării mesajelor, danezul nu a dormit toată noaptea. La finalul zilei, Andreassen a ajuns să o amenințe pe Simona Halep cu moartea . De fiecare dată, însă, când i se adresează Simonei, danezul îi scrie la persoana a doua, singular, și folosește majusculele. TU. Și-a construit o adulație față de un nume, de o persoană de sex feminin, și dărâmarea acestui idol care este idealizat se produce în momentul în care află că se căsătorește. Are o implicație puternic erotică”, explică psihologul Claudiu Ganciu pentru ProSport.

Ne aflăm categoric în fața unui individ cu dizarmonii de personalitate care face fixație de tip paranoid patologic pe imaginea Simonei Halep. Argumentele sunt sutele de mesaje, perseverența acestuia, repetabilitatea, vâscozitatea mesajului
Colonel Tudorel Butoi, expert criminalist

Lecturarea postărilor danezului surprinde o alternanță a stărilor. La ora 1 noaptea, a scris rapid 7 mesaje în care, printre altele  îi transmitea numărului 3 WTA:

  • „Simona Halep, mi-ai insultat inima”
  • „Eu nu susțin niciodată țigani îndrăgostiți”
  • „Simona Halep, astăzi TU m-ai pierdut. Cel mai mare fan nordic”

Pe parcusul orelor următoare, Andreassen a devenit din ce în ce mai agresiv în mesajele postate într-o limbă engleză plină de greșeli. Regulat, îi cerea Simonei Halep să confirme sau să infirme știrea conform căreia se va mărita. Suntem în fața unei probleme de patologie. La prima vedere, avem o persoană care poartă un dialog cu ea însăși în afara realității. El nu vorbește cu Simona în mod real, dar mesajele lui sunt ca și cum ar fi reale. Demarcația dintre lumea internă și cea externă este relativă. E foarte ușor încălcată, ceea ce presupune o problemă psihotică”, spune psihologul Ganciu.

De vreme ce Simona Halep nu avea cum să-i răspundă, Jesper Andreassen a declanșat o formă de șantaj, combinată cu amenințarea. Întâi, i-a transmis telegrafic, criptat: „Când te p… pe un fan, starea ta mentală. Te retragi. Mimezi accidentarea”. Mai târziu, danezul a atacat un alt subiect delicat: „Simona Halep, TE temi de agenția doping. Cunosc oameni acolo. Cariera ta se va termina. 4 ani minimum, maximum 6 ani. Insultă-mă”. Colonelul Tudorel Butoi constată: Omul nu e departe de sport, știe tenis, este în zona fanilor”.

Paginile lui Jesper Andreassen de pe rețelele de socializare sunt inundate cu mesaje despre Simona Halep. Contul de Twitter a fost deschis în iulie 2014 și inițial a conținut mesaje directe adresate vedetei Playboy, Amanda Cerny. În noiembrie, danezul a început să posteze și despre Halep, iar timp de două luni a continuat să aibă dialoguri imaginare cu cele două. Din ianuarie 2015, însă, Andreassen și-a canalizat întreaga energie în direcția Simonei Halep. Toate mesajele sale de atunci încoace, aproape 2000, au avut ca subiect jucătoarea din România. Pe pagina sa de Facebook, apare informația că Andreassen locuiește în Skibby, un orășel cu 3.000 de locuitori de pe insula Zealand, aflată în estul Danemarcei. De asemenea, printre nenumăratele poze și colage cu Simona Halep, danezul a postat o imagine în care apare un bărbat care pare a fi chiar Andreassen,  îmbrăcat în uniforma pușcașilor marini danezi. De asemenea, în poze mai apare o fetiță care nu pare a avea mai mult de 10 ani, probabil fiica sa din mariajul eșuat.

La un moment dat, în mesajele către jucătoarea de tenis, danezul atinge și latura pornografică, postând un link către un site pentru adulți unde, spune el, ar exista  un „sextape” cu Simona Halep. Demersul argumentărilor scriitorului merge de la declarații cu o conotație erotică până la amenințări directe, cu tenta șantajului erotic, și în special amenințarea cu devoalarea teoriei susținerii efortului fizic prin substanțe dopante”, spune Tudorel Butoi.

 În momentul în care idolul este pierdut, el începe să o distrugă. O gelozie paranoidă, delirantă. Suntem în câmpul psihozei, obsesiei
Claudiu Ganciu, psiholog

După o noapte nedormită, bărbatul care s-a filmat mâncând 10 ardei foarte iuți în doar câteva minute pentru a-și dovedi pasiunea pentru „Halepeno” – vezi imaginile video din deschiderea articolului –  a sfârșit prin a trece la amenințări cu moartea. „Halep, acesta va fi un tiebreak fără sfârșit. Ești capabilă să lupți până la sfârșit? Eu sunt”. Sau „Simona, te-ai pus cu pușcașul marin nepotrivit. Eu. Lipsită de loialitate. Insultătoare. Nu vei scăpa niciodată de mine. TE voi distruge 100%”. La final, un mesaj explicit: „Simona Halep – TU ești o c**** fără inimă. Te distrug. Încearcă Iadul meu, vei muri”.


Jesper Andreassen mănâncă ardei iuți, simbolul Simonei Halep. Românca a fost poreclită Halepeno de fostul tenisman Brad Gilbert

Specialiștii sunt de acord că Jesper Andreassen are probleme psihice serioase. Claudiu Ganciu: E o poveste care începe cu mesaje frumoase, e trist când Simona pierde. Când ea e cu altul începe să distrugă tot. Să o distrugă pe ea. Aveți în minte cuplurile care au o poveste și la sfârșit el o ucide pe ea și apoi se sinucide”.

Este un dezaxat, cu o minte rătăcită. Suferă de un puternic complex de inferioritate și, pe acest handicap, dorește ca întâlnirea cu o vedetă să-l înalțe spre un statul pe care l-a dorit cândva și nu l-a realizat. El ar fi fericit dacă ar primi un autograf, un pupic, o carte, o invitație la meci. În vâscozitatea lui, aceste gesturi ar alimenta psihopatia și finalul ar fi tot acesta: amenințare, răzbunare, interpretarea gesturilor personajului ca fiind trădări. În dimensiunile acestui psihopat, acțiunile persoanei vizate pot fi hiperbolizate”, explică și colonelul Butoi.

Totuși, are cineva nevoie să vadă până unde poate merge „pușcașul marin” obsedat de Halep?

Cazul Parche, neamțul care a înjunghiat-o pe Seleș

Ne întoarcem în timp cu 22 de ani fără o săptămână. Pe 30 aprilie 1993, la Hamburg, 6.000 de spectatori și milioane de telespectatori au asistat îngroziți la o scenă care a schimbat fața sportului mondial. În timpul sfertului de finală dintre liderul WTA, iugoslava Monica Seleș, și marea sa rivală, numărul 2 mondial, Steffi Graf, un strungar șomer a sărit peste marginea de 91 de centimetri a terenului central, având în mână un cuțit de bucătărie de dezosat carnea, cu lama de 23 de centimetri, foarte ascuțit.


Monica Seleș, cu fața schimonosită de durere. Lama lui Gunter Parche a lovit la 5 centimetri de coloană

Germanul Gunter Parche, în vârstă de 38 de ani, a ajuns în spatele Moncăi Seleș (19 ani) și i-a înfipt cu ambele mâini cuțitul între omoplați. Urletul Monicăi a cutremurat tribuna, oamenii însărcinați cu securitatea s-au năpustit asupra bărbatului și l-au imobilizat. Seleș a avut noroc, pentru că se aplecase în față, fiind pe punctul de a se ridica de pe scaun, pentru a relua jocul. Cuțitul a ratat șina spinării cu cinci centimetri, au spus medicii: tăietura a avut doar un centimetru și jumătate, iar atacatorul s-a ales cu mâna ruptă de intervenția oamenilor de securitate. Totul s-a petrecut la un schimb de terenuri, la scorul de 6-4, 4-3 pentru iugoslava de 19 ani.

„O secundă m-a transformat într-o cu totul altă persoană. Urmele sunt fizice și psihice. Am fost înjunghiată în fața a milioane de oameni. Asta nu poți uita niciodată”
Monica Seleș

Ancheta poliției germane a descoperit detalii șocante. Parche plănuise înjungherea timp de câteva luni și o vânase timp de patru zile pe Seleș. Bărbatul avea asupra lui 650 de dolari și bilete de avion pentru Roma, următoarea destinație în calendarul Monicăi Seleș.


Gunter Parche este capturat. Apărarea a reușit să demonstreze că șomerul nu a vrut să o omoare pe Seleș

Șomerul suferea de o afecțiune mentală. Era fan înfocat al conaționalei sale, Steffi Graf, iar motivul pentru care s-a răzbunat pe Seleș era că puștoica de 19 ani o detronase și zădărnicea eforturile favoritei sale.

În instanță, Parche a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. „Nu a vrut să o omoare pe Seleș, ci doar să o rănească, oferindu-i timp lui Graf pentru a reveni în top„, a fost motivația. Concluzia: „Cu excepția fixației pentru Graf, Parche era inofensiv„.

Monica Seleș s-a vindecat fizic în doar câteva săptămâni, însă nu a avut puterea să revină pe teren timp de doi ani. A schimbat cetățenia, devenind reprezentantă a Americii, dar principala sa armă – forța mentală – fusese distrusă.

Expert criminalist: „Atenționez foarte serios să-i ofere protecție Simonei

Exemplul Parche este îngrijorător. ProSport a discutat cu stafful Simonei Halep despre apariția acestui fan cu probleme psihice. Apropiații numărului 3 WTA spun că Simona nu a primit până acum nicio amenințare directă. La turnee, ea nu merge singură și este permanent însoțită de membri ai familiei, de antrenor, preparator fizic și fizioterapeut. Până acum, managerii Simonei Halep nu s-au gândit să angajeze vreun bodyguard sau om de pază. La toate turneele importante, jucătoarele de top sunt însoțite în general și de câte un om de securitate, paza și protecția fiind asigurată de organizatori.

Este Jesper Andreassen capabil să-și pună în practică amenințările? Teoretic, poate deveni mai agresiv în momentele de decompensare, de intrare în criză. În anumite momente, există acest pericol. Lumea internă îl inundă cu totul, nu mai contează nimic în jurul lui. Este o criză care poate lua aspecte reactive. Pe scurt, de a face ceva. Partea bună e că nu e o persoană din apropiere”, spune psihologul Claudiu Ganciu.

Colonelul Tudorel Butoi avertizează că danezul reprezintă un pericol: „Din punctul meu de vedere, prezintă coeficient de risc. Din acest motiv, atenționez la modul cel mai serios să ofere protecție de risc Simonei Halep la toate competițiile la care participă de acum înainte. Altfel, există riscul să aibă experiența Monicăi Seleș și a altor vedete care au suferit vătămări corporale sau chiar au fost uciși, vezi episodul John Lennon”.

„Cred că jucătoarele de tenis sunt cele mai vizibile sportive din lume, așa că ele atrag nebunii. Sunt expuse – ăsta este un fapt. Oamenii fac fixații când vine vorba de tenismene, pentru că sunt faimoase”
Jim Courier, fost lider mondial ATP

ALTE MESAJE POSTATE MIERCURI DE JESPER ANDREASSEN

 

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul.
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Horaţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Gușă - Vizer, conflictul ia amploare: interviul exploziv care adâncește ruptura din judo
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup