"Ea e Larisa. Şi face doar politica sportului". Andru Nenciu despre o campioană cu majuscule

20 mai 2014 2369 afişări Highlight
"Ea e Larisa. Şi face doar politica sportului". Andru Nenciu despre o campioană cu majuscule
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Sunt sportive care te ţin cu nările în vânt. Domnişoare care perpelesc suflete anonime. Fete care-i fac pe spectatori să aplaude mai tare şi mai ritmat decât ar face-o dacă vreun dictator le-ar ordona pe vreun ton lătrat. Sunt campioane şi campioane. Iar modul în care îşi fac meseria te chinuie plăcut. Cu ajutorul lor evadăm în imaginar. Îngropăm butonul de volum în străfundul telecomenzii. Sau luăm câte un distonocalm. Calm se manifestă ele atunci când desfăşurarea meciului sau a finalei le aduc într-un moment critic. Şi Halep, şi Neagu, şi Brânză. Şi ea.

Ea e Larisa. Are o voce muzicală pentru unii. Şi puţin nemuzicală pentru timpanele exigente. Cu zâmbetul ei poate lumina şi cel mai neînsemnat loc dintr-o sală cât o hală. Păşeşte pe bârnă cu atenţie de arheolog şi se transformă într-o siluetă teleghidată la sărituri. Deţine capacitatea de a-l atrage, lângă ea, pe covorul de la sol, până şi pe cel mai atehnic, afon, ateu, aaaaaaa  fan al ei. Pentru că nu mimează dansul. Nu mimează fericirea. Nu mimează gimnastica. Nu mimează nici situaţiile limită. La Sofia, la o semiratare la paralele, a pierdut ritmul, dar n-a căzut de pe aparat. A văzut până şi vameşul de la Giurgiu că a tras cât a putut pentru a nu se dezlipi de duşmanul gimnasticii româneşti: paralele. A scos dintr-un girus al creierului experienţa. Şi-a reamintit redresarea de la antrenamentul din zori. Şi a evitat o cădere.

Ea e Larisa. Şi e scânteia care aprinde spiritul de echipă. Nu e doar garantul constanţei şi continuatoarea tradiţiei. Ci şi modelul generator de concurenţă în echipă. Pentru că la Europene, din 12 exerciţii dintr-o finală pe echipe, a fost hit după hit. Tonul a fost dat din vocea Larisei. Adevăratul motor al echipei. Liantul dintre două generaţii. Iordache stă acum în banca în care au stat odată Comăneci, Silivaş, Miloşovici, Răducan, Ponor sau Izbaşa. Şi nu pare a avea insomnii pe această temă. E lider. Şi ce? Nu o apasă presiunea. Nu o copleşeşte poziţia din echipă. Şi nici nu stă în poziţia ghiocelului în faţa adversarelor.

Ea e Larisa. I se spunea Pici. Acum e Larisa. În fiecare zi a făcut la Europene patru aparate. Într-un concurs ce te solicită nervos. În lume există foarte puţine gimnaste care fac patru aparate la o competiţie de un asemenea nivel. Şi Larisa se află printre florile rare. Elegantă, copilăroasă, deschisă, Iordache e exemplul care te face să ignori totul când eşti captivat de ceva. E model într-o perioadă în care campania "Ţară, Ţară, vrem campioane!" cunoaşte o dezvoltare impresionantă. Şi, din păcate, e pol de interes pentru politicieni dornici de asociere cu personalităţi imaculate.

Ea e Larisa. Şi s-a trezit azvârlită ieri seară, în studioul Antenei 3, într-un joc de care e total străină. Într-un talmeş-balmeş. Cu premierul Victor Ponta, cu oameni cu poziţii importante în PSD. Pe un covor alături de candidaţi care vizează înscăunarea la euro-parlamentare. Domni cu zâmbete atât de convingătoare, încât îţi găuresc retina.

Ea e Larisa. Şi face doar politica sportului. Sportului curat. Politica performanţei. Politica bunului simţ. Politica respectului. Şi politica antrenamentelor. Antrenamente care poate i-au mâncat copilăria. N-are antrenamentul zâmbetului protocolar şi al îmbrăţişărilor false de urs. Şi nici n-are de gând să le deprindă vreodată.

Ea e Larisa. Şi e campioană cu majuscule.


4 medalii a cucerit Larisa Iordache (CS Dinamo) la Europenele de la Sofia: aur cu echipa şi aur la sol, argint la bârnă şi bronz la sărituri


Lotul României la Sofia - campioane europene pe echipe. Al şaptelea titlu pentru România

  • Larisa IORDACHE
  • Diana BULIMAR
  • Andreea MUNTEANU
  • Ştefania STĂNILĂ
  • Silvia ZARZU

Din echipa care lua aur la CE din 2012, doar Iordache şi Bulimar mai sunt în lot. Izbaşa, Ponor şi Haidu s-au retras


Ce va face Octavian Bellu dacă va câştiga alegerile de la COSR:

Campionatul European de la Sofia ar putea fi ultimul pentru Octavian Bellu din postura de antrenor coordonator al lotului feminin de gimnastică. Omul  care a cizelat tehnica unei armate de campioane s-a înscris într-o luptă rece şi grea. Pentru postul de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR, 29 mai). O luptă în care trebuie să te foloseşti de tot repertoriul, de toate armele, de toate zâmebtele false sau reale pentru a o câştiga. O bătălie în care politicul îşi bagă coada, iar la final realizezi cât de repede se poate stinge o promisiune sau ce mască se mai poartă în luna mai. Bellu e în block-startul sutei de metri pentru fotoliul de catifea din sediul COSR cu Elisabeta Lipă şi Alin Petrache. Doi contracandidaţi puternici. Un deznodământ greu de anticipat. Prezent aseară în studioul Ştirilor ProTV, Octavian Bellu nu a fandat la întrebarea adresată de Andreea Esca.

Ce veţi face dacă veţi câştiga alegerile pentru postul de preşedinte al COSR?”

“Nu sunt etern, voi rămâne aproape, dar din altă postură. Avem antrenori tineri, care pot duce munca mai departe”

Cum ar continua cursa pentru Mondialul din China

În cazul în care Bellu pierde alegerile pentru şefia COSR, tehnicianul ar urma să-şi canalizeze toată energia pentru ca fetele din lotul olimpic să prindă vârful de formă la Mondialul din toamnă, programat în China (3-12 octombrie). Teoretic, pentru că România a urcat în concursul pe echipe de la Europene pe prima treaptă a podiumului, Iordache şi colegele ei ar porni cu şansa a treia, după Statele Unite şi China. Însă Rusia, venită la Sofia doar cu Alya Mustafina din grupul de elită, se va trezi din starea de somnolenţă care a cuprins-o în Bulgaria, la Europene. Pentru CM, Bellu şi Bitang ar putea să efectueze modificări în lot. Conform regulamentului, fiecare naţiune vine la o asemenea competiţie cu o echipă formată din 6 gimnaste.

Scutul care opreşte orice informaţie din jurul celor 1.000.000 de chinezoaice

Despre gimnastica din China se spune că e ferită de ochii curioşilor. Se ţes poveşti cu miile despre tehnicile de antrenament, curg râuri de cerneală  despre sângele vârsat în sală, dar totul pică în plan secund când vine vorba despre baza de selecţie. Mai bine spus metropola de selecţie. Sau ţărişoara de selecţie. Dacă în tenisul de masă sunt peste 1 milion de jucători legitimaţi, gimnastica rivalizează la acest capitol cu sportul cu mingea de celuloid. Dar orice canal care ar putea furniza informaţii călduţe despre loturile lor sunt obturate. Ceaţa e risipită doar în privinţa câtorva teme: cluburile foarte puternice care participă la Naţionale, baza gigantică de selecţie şi inconstanţa sportivelor. Cea mai mare necunoscută pentru adversari e componenţa exactă a echipei cu care vin la Jocurile Olimpice sau la Campionatele Mondiale. Poţi cel mult să bâjbâi în privinţa unei gimnaste de neclinitit. Dar atât. În rest, totul se bazează pe intuiţie.


!PUNCTE FORTELa Naţionalele Chinei, o sportivă de top a avut o bârnă cu plecare din 7, iar trei gimnaste au avut paralele cu plecare din 6,7 – 7,0

!PUNCTE SLABE Conform unor specialişti din gimnastica românească, săriturile şi solul rămân încă puncte nevralgice ale Chinei


Mărturia unei campioane care a concurat împotriva chinezoaicelor. La ele acasă

Şi pentru că în fiecare oraş important există centre moderne de gimnastică, forul internaţional a decis ca Mondialul din acest an să se desfăşoare la Nanning, între 3 şi 12 octombrie. Fetele lui Bellu şi Bitang vor pune accentul pe mărirea dificultăţii exerciţiilor plus lucrul la execuţie. Totul trebuie să fie impecabil la CM pe echipe, pentru că istoria spune că şi în gimnastică gazdele primesc un... zâmbet în plus. Povesteşte, sub protecţia anonimatului, o fostă mare campioană: “Eu am concurat în China. Poţi să fii la fel de bună ca o chinezoaică. Dacă eşti la ele acasă, iar evoluţia ta a fost la fel de bună cu o favorită a gazdelor... niciodată nu vei câştiga”.

Fotografii: Florin MIHUŢ

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.