5 februarie 1965, ziua în care s-a născut Hagi: nu a apărut niciun ziar de sport, tricolorii jucau un amical cu Progresul, Țiriac pierdea în „sferturi” la Helsinki, iar Manchester United era votată cea mai populară echipă din Anglia

Autor: Mirela Basescu Publicat: 05 Feb. 2015, 10:30 Actualizat: 05 Feb. 2015, 12:08 Highlight

În ziua de vineri, 5 februarie 1965, când s-a născut Gheorghe Hagi, omul care avea să marcheze istoria sportului românesc, nu a apărut niciun ziar de sport. Paradoxal, dacă ne gândim că, peste ani, Hagi avea să țină prima pagină a multor publicații din lumea întreagă. „Sportul popular”, singura publicație sportivă (8 pagini la 25 de bani) care informa despre evenimentele competiționale din acele vremuri, nu apărea vinerea. Dar cum arătau sportul și lumea fotbalului în ziua în care s-a născut Hagi? Ce competiții erau, ce meciuri se jucau, ce făcea naționala de fotbal a României, care era miza acelui an competițional? Care erau oare eroii acelor vremuri? Care erau sporturile cele mai apreciate atunci?  Care era contextul politic intern și extern în anul în care „Regele” se năștea? Martore tăcute al tuturor poveștilor, paginile îngălbenite din „Sportul popular” redau momentele sportive ale acelei „ierni primăvăratice”.

Naționala juca în preliminariile Mondialului din Anglia
Fotbalul românesc se pregătea în vederea jocurilor pentru preliminariile Campionatului Mondial ce urma să aibă loc în 1966, în Anglia. Antrenorii Ilie Oană și Ștefan Covaci, îndrumați de Gheorghe Popescu, președintele F.R. Fotbal, au făcut reunirea lotului și au programat două partide cu Progresul și cu Petrolul. Mai mult, România tocmai aflase data meciului cu Turcia, programat pe 2 mai, meci din grupa a IV-a a  preliminarilor Mondialului. „În legătură cu întâlnirile internaționale pe care echipa noastră reprezentativă le va susține în cursul anului 1965, federația de fotbal a stabilit un lot de jucători care cuprinde, printre alții, pe: Haidu, Ionescu (portari), Marcu, Popa, Solomon, Nunweiller IV, Dan Coe, Hălmăgeanu, Surdan (fundași), Ghergheli, Iancu, Negrea (mijlocași), Sorin Avram, Năsturescu,  Pavlovici, Constantin, Sfîrlogea, Adam, Creiniceanu, Haidu (înaintași)” se arată în articolul ce prezintă reunirea lotului.

  • Meciurile României:
  • România – Cehoslovacia (30 mai), Portugalia – România (13 iunie), Cehoslovacia – România (19 septembrie), Turcia – România (24 octombrie), România – Portugalia (21 noiembrie).

Sportul popular ne oferă chiar și un articol-reportaj „Lotul reprezentativ și-a început pregătirile” de la primul meci de verificare al echipei naționale: „Primul antrenament al lotului reprezentativ a avut loc joi după-amiază, pe terenul Ghencea, în compania echipei bucureștene Progresul. A fost un meci cu caracter de verificare (scop în care au fost folosiți toți cei 20 de jucători), încheiat cu rezultatul 3-2 (1-2) în favoarea selecționabilor. Terenul acoperit de zăpadă înghețată a îngreuiat controlul baloului, solictând, în același timp, din plin potențialul fizic. În prima repriză lotul a folosit următorul „11”: Ionescu – Popa, Solomon, C. Dan, Hălmăgeanu, Negrea, Iancu – Sorin Avram, Pavlovici, Constantin, Creiniceanu”, sunt primele rânduri din articolul.  Peste 18 ani, Hagi avea să se regăsească în acea formulă de „11”.

Amicale, arbitraje și antrenori
•  Echipele din prima divizie începuseră antrenamentele, fiind programate și primele întâlniri de verificare: Rapid – Farul (Stadionul Giulești), Dinamo București – Dinamo Victoria (Dinamo), Steaua – Metalul București (Ghencea), Progresul – Flacăra Roșie (Teren Progresul).
•  La sediul Consiliului General al UCFS avea loc consfătuirea arbitrilor de fotbal, după care Colegiul Central prezenta raportul de activitate pe 1964 și măsurile pentru îmbunătățirea arbitrajului pe 1965.
•  Se încheia un curs de perfecționare a antrenorilor, la care participau legendarii Helmut Schon (antrenorul RF Germania între 1964 și 1978) șI Allen Wade (director tehnic al federației din Anglia între 1964 și 1982). La final au luat cuvântul pentru a mulțumi pentru condițiile create antrenorii Angelo Niculescu (Dinamo), Gh. Albu (Chimia Făgăraș), V. Mărdărescu și Traian Ionescu (Dinamo Pitești).
 


O rubrică în versuri a Sportului Popular:

ÎN PATRU RÂNDURI
Unui sportiv nedisciplinat
De-l acuzi, bătu-l-ar vina
Că-i certat cu disciplina,
Ce eroare te va paște!
Fiindcă el nici n-o cunoaște!
George Corbu
(Sportul Popular, 6 februarie)


Biatlon, tenis cu Țiriac și șah cu Elisabeta Polihroniade
În ce privește celelalte sporturi, atenția era atrasă de concursul de biatlon pe care România îl organiza la Poiana Brașov, competiție relatată într-un spațiu generos. În plus, e de remarcat prima înfrângere a maestrei Elisabeta Polihroniade, la Naționalele de șah. Acestea sunt principalele evenimente din celelalte sporturi care aveau loc în ziua în care Hagi se năștea:


• România organiza la Poiana Brașov triunghiularul de biatlon  România – R.D.Germană – Polonia, competiție de verificare înaintea Mondialului de la Elverum (Norvegia)

• Formațiile de volei Rapid (băieți) și Dinamo (feminin) jucau returul din Cupa Campionilor Europeni cu Galatasaray. (În acel an, în finala Cupei Campionilor Europeni la volei masculin, Rapid București cucerea pentru a treia oară Cupa de Cristal, trofeu decernat celei mai bune echipe de pe continent).
• Se terminase primul concurs feminin de selecție la popice, câștigătoarea competiției, Crista Szocs, fiind premiată cu trofeul „Cupa 16 februarie”.
• „În urma unei greșeli grave”, maestra Elisabeta Polihroniade suferea prima înfrângere la campionatele naționale de șah ale Capitalei.


• Ion Țiriac era eliminat în sferturile de finală ale Campionatului Internațional de tenis de la Helsinki de Tomas Leius (U.R.S.S.) cu 6-4, 6-2. La dublu, perechea Țiriac/ Leius a ajuns în finala competiției • Pugilistul Nicolae Linca își lansa cartea „Mirajul ringului”

• Campionatul republican de hochei ajunsese la turul final, unde se întreceau cele mai bune șase echipe: Steaua, Voința Miercurea Ciuc, Dinamo, Târnava Odorhei, Știința București și Știința Cluj
 


DE ȘTIUT :  În 1965 debuta la Televiziunea Româna emisiunea  „TELENCICLOPEDIA”,  emisiune ce face record de audiență până în 1990


Manchester United, cea mai populară echipă
În ce privește fotbalul extern, acesta era marcat de meciurile amicale și întâlnirea oficialilor Federației Internaționale de Fotbal pentru a schimba câteva reguli în ce privește arbitrajul.
• Echipele Algeriei și Libiei s-au retras din preliminariile Campionatului Mondial pentru a protesta față de faptul că regulamentul competiției nu prevede ca Africa să aibă un reprezentant în turneul final fără a mai susține meci de baraj cu câștigătoarea zonei asiatice.
• În meciul retur din sferturile de finală ale Cupei Cupelor, disputat la Cardiff, Saragossa a întrecut cu 1-0 pe Cardiff  City și s-a calificat pentru semifinala competiției


• La Istanbul, formația iugoslavă Partizan Belgrad (foto) a învins cu 2-0 (1-0), echipa Fenerbahce prin golurile marcate de Kovacevici și Pirmaier

• În plus, lumea fotbalului era marcată de întâlnirea ce avusese loc în acea săptămână la Glasgow, când președintele Federației Internaționale, Stanley Rous, și secretarii federațiilor de fotbal din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda s-a întrunit pentru a discuta problema modificării regulii de ofsaid și înlocuirea aruncărilor de la tușe prin lovituri libere. „Scăderea numărului de spectatori în numeroase țări este o dovadă că jocul practicat în limitele regulamentului actual nu mai corespunde exigențelor spectatorului modern”. În paginile „Sportului popular”, antrenorul Constantin Teașcă avea și el un consistent editorial pe această temă.

 


• După o anchetă făcută de ziariștii de sport din Anglia, cea mai populară formație de fotbal din Marea Britanie a fost aleasă Manchester United, echipă antrenată atunci de celebrul Matt Busby (foto)

• Reprezentativa de fotbal a URSS confirma că se va pregăti în RSF Iugoslavia, unde va susține și câteva partide de verificare cu echipele fruntașe din campionat, Hajduk Split și Steaua Roșie Belgrad.
 

Țara Galilor câștiga Turneul celor 5 Națiuni și Floyd Patterson lupta pentru titlul mondial
Altfel, Europa stătea sub semnul Turneului celor 5 Națiuni la rugby, în timp ce în Statele Unite pugilistul Floyd Patterson își făcea iarăși drum spre titlul mondial.


•   Floyd Patterson, fost campion mondial la toate categoriile,  îl învingea la puncte La Madison Square Garden la New York, pe canadianul George Chuvalo în semifinala Campionatului Mondial

• Ron Clarke a corectat, la Auckland, recordul mondial la 5.000 m, 13 min 33 sec, 6 zecimi
• În Turneul celor 5 Națiuni la rugby, Țara Galilor învingea Scoția cu 14-12, la Edinburgh, în fața a 20.000 de spectatori
• Campionatul European de motociclism pe gheață era în plină desfășurare, la Leningrad, după prima zi, conducea detașat concurentul sovietic Gabrahman Kadirov, cu 8 puncte

 


HIT: În 5 februarie 1965, ziua când se năștea Hagi, melodia „You”ve lost that lovin” feelin”” a celor de la The Righteous Brothers devenea numărul 1 în topurile din Statele Unite și Marea Britanie.


Acele vremuri erau marcate de Concursul Pronosport ce anunța premii atractive și concursul special PRONOEXPRES , care are ca premii 10 autoturisme, extragerea urmând să fie făcută de cunoscuta cântăreață Milva (Italia), deținătoare a Marelui Premiu al Festivalului de la San Remo.


Începe epoca Ceaușescu, România joacă rol de mediator
România acelor vremuri era marcată de sfârșitul epocii Gheorghe Gheorghiu – Dej și începerea epocii lui Nicolae Ceaușescu. Grav bolnav, Dej își găsește sfârșitul pe 19 martie, după trei luni de agonie, iar Ceaușescu este ales imediat prim-secretar al Partidului Muncitoresc Român. Una dintre primele acțiuni ale acestuia a fost redenumirea Partidului Muncitoresc în Partidul Comunist Român și transformarea Republicii Populare Române în Republica Socialistă România, dar și sporirea autonomiei față de Uniunea Sovietică. România începe să-și construiască propriul socialism și se apropie de China, încercând să joace rolul de mediator în diferendul Beijingului cu Moscova.

Viața în țară se schimbase după ce la începutul anilor ”60 autoritățile au decis să treacă la o liberalizare generală a tuturor domeniilor vieții. Deținuții politici au început să fie eliberați, până la sfârșitul anului 1964 majoritatea întorcându-se la casele lor. Însă pe măsură ce pușcăriile se goleau, creștea numărul colaboratorilor sub acoperire ai Securității. Au fost simplificate și procedurile de aderare la Partidul Comunist, modificare ce consta în renunțarea la obligativitatea de a dovedi că ai origine socială sănătoasă, ceea ce avea ca scop atragerea unor categorii sociale noi. Astfel, între aprilie 1962 și decembrie 1965, 600.000 de membri noi aveau să se înscrie în Partidul Comunist.


CE SE ASCULTA ÎN 1965:
1. The Rolling Stones – (I can”t get no) Satisfaction
2. The Beatles  – Help
3. The Beatles – Yesterday
4. Sonny & Cher – Baby don”t go
5. The Animals /- Bring it on home to me
6.  The Mamas & the Papas – California Dreamin”
7.  Elvis Presley – Crying in the Chapel
8. The McCoys – Fever
9. James Brown – I got you (I feel good)
10. The Righteous Brothers – You”ve lost that lovin” feelin”


  
Politica „scaunului gol” și epoca lui Martin Luther King
În plan internațional, începutul anului 1965 este marcat de decesul lui Sir Winston Churchill (90 ani), la funeraliile căruia se stabilește un record de participare, record ce avea să fie doborât 40 de ani mai târziu, la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea. Franța merge în continuare pe mâna lui Charles de Gaulle, care câștigă pentru a doua oară alegererile prezidențiale.
Franța provoacă prima criză majoră în Comisia Comunităților Europene (precursoarea UE), prin politica „scaunului gol”, după o dispută privind finanțarea politicii agricole comune și timp de șapte luni refuză să fie prezentă în organismele Comunității.
1965 este anul în care un cosmonaut sovietic, Alexei Leonov, pășește pentru prima dată în afara navei spațiale, pentru 12 minute, ca, după câteva luni, să-i urmeze americanul Edward White. 

Europa este cu ochii pe războiul din Vietnam, război purtat între Vietnamul de Nord, sprijinit de Uniunea Sovietică și China, și Vietnamul de Sud, sprijinit de Statele Unite și aliații anticomuniști. Debutul anului coincide cu debarcarea primelor trupe americane, în jur de 3.500 de miliari, în Vietnamul de Sud.

Proaspăt laureat al premiului Nobel pentru Pace (1964), Martin Luther King continuă lupta în America împotriva segregației rasiale și a discriminării. Anul 1965 este legat și de unul dintre cele mai sângeroase evenimente privind lupta populației de culoare din SUA pentru drepturile civile, „Bloody Sunday” (Duminica sângeroasă), ce a avut loc în 7 martie. Sub conducerea lui Martin Luther King, peste 1.000 de protestatari au mărșăluit de la Selma la Montgomery (ținutul Dallas, statutul Alabama), acțiunea lor fiind întreruptă cu brutalitate de forțele de ordine. Violența pare să fie cuvântul de ordine al acelor vremuri, Statele Unite fiind sub șocul crimelor produse de Richard Hickock și Perry Smith, care au ucis patru membri ai unei familii din Kansas. Cei doi sunt executați prin spânzurare, iar întreaga istorie a evenimentului avea să fie scrisă de Truman Capote în celebra sa carte, „Cu sânge rece”.

 

Autor: Mirela Basescu Publicat: 05 Feb. 2015, 10:30 Actualizat: 05 Feb. 2015, 12:08 Highlight
Simona Halep, criticată dură după vaccinare din cauza maioului negru. Ce detaliu au observat internauții
Simona Halep, criticată dură după vaccinare din cauza maioului negru. Ce detaliu au observat internauții
Paradoxul imobiliar de la Marea Neagră: apartamentele din Bulgaria, de trei ori mai ieftine decât în Mamaia
Paradoxul imobiliar de la Marea Neagră: apartamentele din Bulgaria, de trei ori mai ieftine decât în Mamaia
Ungaria trece prin cea mai grea perioadă de la începutul pandemiei COVID-19. Viktor Orban: „Am doar veşti proaste”
Ungaria trece prin cea mai grea perioadă de la începutul pandemiei COVID-19. Viktor Orban: „Am doar veşti proaste”
Deschide FCSB noul stadion Steaua?! Scenariu de ultima ora pentru BIJUTERIA de 100 de milioane din Ghencea
Deschide FCSB noul stadion Steaua?! Scenariu de ultima ora pentru BIJUTERIA de 100 de milioane din Ghencea
Cum arată cele mai frumoase femei din lume din toate timpurile
Cum arată cele mai frumoase femei din lume din toate timpurile
Uluitor! Unde lucrează acum Victor Ponta. Cine îl ajută cu banii
Uluitor! Unde lucrează acum Victor Ponta. Cine îl ajută cu banii
Cine îi va lua locul lui Iohannis?! E bomba momentului în politică. Semnal clar pentru România
Cine îi va lua locul lui Iohannis?! E bomba momentului în politică. Semnal clar pentru România
Ionuț, polițistul mort în accidentul de la Palatul Parlamentului, avea 30 de ani. Colegii au venit să-i aprindă lumânări
Ionuț, polițistul mort în accidentul de la Palatul Parlamentului, avea 30 de ani. Colegii au venit să-i aprindă lumânări
Devine obligatoriu pentru români! Cei care vor refuza vor primi o amendă usturătoare!
Devine obligatoriu pentru români! Cei care vor refuza vor primi o amendă usturătoare!
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar trebui să afle acest SECRET
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar trebui ...
Jucătoare profesionistă de Call Of Duty, în vârstă de 19 ani, ucisă de un gamer de 18 ani. Ce a urmat e tulburător
Jucătoare profesionistă de Call Of Duty, în vârstă de 19 ani, ucisă de un gamer de 18 ani. Ce a urmat e tulburător
S-A SINUCIS! Din păcate, e știrea momentului în România
S-A SINUCIS! Din păcate, e știrea momentului în România
EXCLUSIV. Meciul la care spectatorii români ar putea reveni în tribune. Prefectul Capitalei: 'La sfârșitul lui martie'
EXCLUSIV. Meciul la care spectatorii români ar putea reveni în tribune. Prefectul Capitalei: 'La sfârșitul lui martie'
Dezvoltatorii imobiliari se revoltă. ”Este un DEZASTRU”
Dezvoltatorii imobiliari se revoltă. ”Este un DEZASTRU”
Motivul surprinzător pentru care ejaculezi prea devreme. 20 de cauze ale ejaculării premature
Motivul surprinzător pentru care ejaculezi prea devreme. 20 de cauze ale ejaculării premature
Eterna dilemă a românului: Mașină premium SH sau Dacia Logan nou-nouță? Top oferte la 7.000 de euro
Eterna dilemă a românului: Mașină premium SH sau Dacia Logan nou-nouță? Top oferte la 7.000 de euro
Risc de incendiu la un model popular de mașină electrică. Mare atenție dacă o aveți în vedere
Risc de incendiu la un model popular de mașină electrică. Mare atenție dacă o aveți în vedere
Lockdown-ul a făcut din Londra paradisul şobolanilor. O pereche poate produce aproximativ 1.250 de exemplare pe an
Lockdown-ul a făcut din Londra paradisul şobolanilor. O pereche poate produce aproximativ 1.250 de exemplare pe an
BANCUL ZILEI – Ion investește într-un startup cu profil sexual
BANCUL ZILEI – Ion investește într-un startup cu profil sexual
Câinii lui Lady Gaga au fost răpiţi. Bărbatul care îi plimba a fost împuşcat. Recompensă uriaşă oferită de artistă
Câinii lui Lady Gaga au fost răpiţi. Bărbatul care îi plimba a fost împuşcat. Recompensă uriaşă oferită de artistă
Dezvăluiri: De ce s-au prăbuşit cazurile globale de COVID-19, în ciuda pericolului noilor tulpini
Dezvăluiri: De ce s-au prăbuşit cazurile globale de COVID-19, în ciuda pericolului noilor tulpini
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit: s-a culcat cu 7 bărbaţi diferiţi, în 7 zile consecutive
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit: s-a culcat cu 7 bărbaţi diferiţi, ...
ȘOC! Ce perversiuni ar fi făcut Bianca Drăgușanu cu Bădălu în fața copiilor!
ȘOC! Ce perversiuni ar fi făcut Bianca Drăgușanu cu Bădălu în fața copiilor!
Ofensivă fără precedent a Poliției Române. 11 mașini au fost deja confiscate. Cine urmează?
Ofensivă fără precedent a Poliției Române. 11 mașini au fost deja confiscate. Cine urmează?
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice și silicoane!
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice și silicoane!
FOTO. Bianca Drăgușanu, imagini interzise, pe plajă! Și-a etalat formele tunate într-un costum de baie aproape inexistent
FOTO. Bianca Drăgușanu, imagini interzise, pe plajă! Și-a etalat formele tunate într-un costum de baie aproape inexistent
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?