Variantele Craiovei lui Mihai Rotaru pentru postul de antrenor. Edi Iordănescu e greu de adus, Grande Craioveanu nu are experiență, Bergodi pare soluția ideală. Argumente pro şi contra! EXCLUSIV

Redactor:
Cosmin Staicu
Variantele Craiovei lui Mihai Rotaru pentru postul de antrenor. Edi Iordănescu e greu de adus, Grande Craioveanu nu are experiență, Bergodi pare soluția ideală. Argumente pro şi contra! EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Deşi suntem în plină pandemie, iar Craiova nu a disputat niciun meci de două luni, a fost înlocuit antrenorul principal, Cornel Papură, după o ceartă cu Mihai Rotaru.

Condiţiile la Craiova sunt bune din punct de vedere al infrastructurii, salariile sunt la un nivel de top 3 în Liga 1, plătite la timp, iar echipa este printre puţinele care nu a redus plăţile în această perioadă de pandemie, lotul este unul destul de bun, neacoperit practic decât în zona stoperilor şi a atacantului central. Adaugăm la aceste avantaje: stadionul extraordinar şi atmosfera creată de suporteri, Craiova fiind echipa care, de departe, conduce în topul mediei spectatorilor din Liga 1. Problema este implicarea peste limită a patronului Mihai Rotaru, pe stilul lui Gigi Becali. Rotaru este singurul care ia decizii în privinţa transferurilor, chiar dacă în prealabil se mai consultă şi cu cei din jur. Cornel Papură era cel care făcea profilul jucătorilor, însă decizia finală îi aparţinea exclusiv lui Rotaru. Strategia de marcato a acestuia viza în principal jucători doriţi de FCSB ori care au trecut pe la echipa lui Becali, vezi cazurile: Carlos Fortes, Qaka, Bălaşa, Andrei Cristea, etc.

Edi, „Grande” sau Bergodi?

Variantele lui Mihai Rotaru pentru postul de antrenor nu sunt multe. În principal, omul de afaceri îşi doreşte un antrenor străin, însă există problema intrării în carantină pentru 2 săptămâni a celor care vin de afară, pe lângă cea legată de cunoaşterea echipei şi a campionatului nostru. Este şi o situaţie ciudată, pentru că, deşi suntem într-o pauză prelungită, practic nemaiîntâlnită, suntem de fapt în plin campionat, iar antrenorii sunt în general legaţi prin contract de alte cluburi. Pe de altă parte, acum este cea mai convenabilă perioadă pentru a instala un nou antrenor, fiindcă este posibil să nu mai avem pauză competiţonală poate chiar un an de zile.

În principal, Mihai Rotaru se îndreaptă spre 3 variante de negociere, numele vizate fiind: Edi Iordănescu, Cristiano Bergodi şi Gică Craioveanu. Dacă nu va fi vorba de vreunul dintre cei 3, mai mult ca sigur se va apela la un alt antrenor, poziția lui Cosmin Contra fiind incertă în momentul de față.

Noul antrenor al Craiovei va avea ca obiectiv titlul, în cele 8 etape rămase, intrarea în grupele unei competiţii europene şi, evident, aceleaşi obiective şi pentru sezonul următor, care va începe imediat după terminarea acestuia.

Edi Iordănescu

Argumente pro

– Rezultatele bune obţinute cu Pandurii, Astra şi Gaz Metan, echipe pe care le-a calificat în play-off, deşi situaţia financiară a cluburilor era prezentată ca una precară.

-Este prieten cu Mihai Rotaru.

– Este un antrenor cu un discurs elaborat, are ce spune, indiferent de context, atât în faţa echipei, cât şi a presei.

-Chiar dacă este sub contract, preşedintele Mărginean i-ar da dezlegare, atât în virtutea colaborării bune pe care o au cei doi, dar şi prin prisma relaţiei destul de bune a Gazului cu Craiova, club spre care au plecat jucători precum Fortes, Bic sau Ivanov, şi de unde au fost aduşi R. Popa sau Drăghici.

-A crescut în fotbal, fiind fiul unui fost mare fotbalist şi fost mare antrenor.

-Un motiv mai special, dar, după cearta şi despărţirea inopinată, Rotaru ar putea apela la Iordănescu şi pentru a-i face în ciudă lui Papură, inamic declarat al lui Iordănescu junior, dovadă şi declaraţiile făcute de „Papi” după cele două victorii obţinute în faţa Gazului.

Argumente contra

– Nu este un antrenor liber. Chiar dacă este aproape de a-şi încheia contractul, iar Mărginean ar fi totuşi dispus să-i dea drumul mai devreme, ar cere totuşi o sumă de reziliere.

-Nu a antrenat nicio echipă mare până acum, unde să aibă presiunea suporterilor şi a presei, cu excepţia unui foarte scurt mandat la CFR, eşuat.

-Nu are o carieră remarcabilă ca jucător şi se ştie ce se spune despre antrenorii care nu au jucat fotbal la un nivel respectabil.

-Este văzut totuşi ca un stelist de suporterii olteni, chiar dacă discursul său faţă de Craiova a fost unul mai mult decât OK.

-În Oltenia  avut succes, la Pandurii, dar se spune că „a fost distrusă o echipă, pentru ca fiul lui Tata Puiu să aibă şi el succes undeva”. Deşi se vorbea de probleme financiare, în acel sezon la Pandurii se plăteau contracte şi comsioane fabuloase pentru Liga I.

– A mai negociat cu Rotaru şi acum 4 ani, dar i-a pus condiţii precum aducerea lui Narcis Răducan la echipă şi alte pretenţii considerate inacceptabile de finanţator.

– L-a „bătut” de două ori Papură, fără drept de apel, anul acesta, iar părerea lui Rotaru s-ar mai fi schimbat după aceste două meciuri în care „Papi” şi-a surclasat omologul.

Gică Craioveanu

Argumente pro

-Este unul dintre idolii suporterilor Craiovei, are o imagine extraordinară în rândul fanilor, fiind una dintre legendele clubului. Este printre puţinii jucători intraţi în legendă, după perioada Craiova Maxima.

-Are performanţe cu Craiova ca jucător, un titlu, două Cupe, două titluri de golgheter în Liga I, plus un deceniu ca jucător în La Liga, la Socidedad, Villarreal şi Getafe. Unul dintre cei mai longevivi jucători români în campionatele externe.

-Are relaţii excelente cu toată lumea, inclusiv cu vedete şi oameni de sport din Spania, este prieten cu mai mulţi foşti sau actuali jucători, antrenori şi conducători din Primera.

– Are o carismă recunoscută şi o deschidere faţă de presă şi suporteri.

-Are mare dorinţă de a reuşi ca antrenor, mai ales că nu a primit nicio şansă până acum.

-Foarte bun cunoscător al fenomenului, chiar dacă nu şi în practică.

Contra

-Nu are niciun fel de experienţă de antrenor, nici măcar ca secund.

-Este bănuit de anumite interese în Bănie, din cauza unei legături strânse cu Silviu Bogdan, fostul şef al scouterilor din club, căruia tinde să-i promoveze jucătorii. Inclusiv recent a fost o declaraţie a lui Craioveanu vis a vis de Baiaram, care ar fi monitorizat de Valencia, iar Baiaram este, ca şi Mihăilă, un jucător la care Silviu Bogdan are procente la transferul în străinătate.

-Craioveanu a avut o intervenţie nefericită la echipă, în vara trecută, expusă şi de presă, când a intrat în vestiar, în stare de ebrietate, la meciul din cupele europene cu Sabail, iar Mihai Rotaru a fost extrem de iritat din această cauză. De altfel, pentru o perioadă Craioveanu nici nu a mai fost în cadrul clubului, deşi nu s-a recunoscut acest lucru. La scurt timp, Craioveanu a fost

-Există acel risc al afectării soclului. Maradona nu a fost şi probabil nu va fi antrenor la Napoli. Balaci a fost de două ori antrenor la Craiova, dar cu mandate scurte şi neproductive, încheiate cu scandal. Dacă nu reuşeşte, e greu să fie contestat, mereu se vor găsi alţi vinovaţi.

– Ca şi în cazul lui Piţurcă, dacă lucrurile nu are merge, fanii ar fi de partea antrenorului, datorită imaginii acestuia, iar finanţatorul ar fi cel acuzat că nu ia deciziile bune şi că nu investeşte, iar acesta este motivul principal pentru care Rotaru nu-l vrea pe Craioveanu.

-Deşi este la curent cu tot ce se întâmplă în fotbalul de pretutindeni, în special cel din Spania şi cel din România, nu este genul care s-ar implica sută la sută în pregătirea echipei, care stă zi şi noapte să se ocupe de lot. Mai degrabă ar avea nevoie de nişte secunzi care să muncească, iar el să ia numai deciziile şi el să fie în prim-plan la meciuri.

Cristiano Bergodi  

-E liber de contract.

-A negociat cu Craiova şi în iarnă, după plecarea lui Piţurcă, dar lucrurile au rămas în stand-by.

-Chiar dacă nu ar ajunge imediat în România, are colaboratorii aici, în special Renzo Rossi, care ar putea să se ocupe de job, mai ales că nu este o perioadă stringentă din punct de vedere tactic, întrucât antrenamentele se fac în grupuri mici deocamdată.

-Echipele pe care le-a antrenat au prestat un joc de calitate, iar asta caută Craiova în primul rând. Inclusiv în meciul cu Craiova lui Piţurcă, Voluntariul a dominat şi a condus cu 1-0, pierzând pe final din două faze fixe.

-Ar rezolva şi situaţia lui Pigliacelli, compatriotul său, care a declarat că nu vrea să mai continue la Craiova.

– Deşi este străin, cunoaşte campionatul, cunoaşte limba, are colaboratori care au lucrat şi lucrează în România. În plus, când a fost întrebat, mereu a dat de înţeles că şi-ar dori să antreneze Craiova.

– Italienii au fost mereu agreaţi la Craiova, vezi cazurile Napoli, Mangia. După ce l-a îndepărtat pe Piţurcă, şi Mititelu apelat la un italian, Napoli, pentru a linişti apele.

– Fost jucător important în Serie A, practic una dintre legendele lui Lazio Roma.

– A antrenat multe echipe în România: Progresul, CFR Cluj, FCSB, Rapid, Iaşi ASA Tg. Mureş şi Voluntari, fiind un antrenor căutat.

– Lucrează bine cu tinerii, promovează jucători, indiferent de obiectivele echipei, nu se teme să ofere încredere puştilor.

– Chiar dacă în acest sezon nu avut rezultate, şi în condiţiile unuin lot modest, în stagiunea trecută a salvat Voluntariul, deşi echipa părea condamnată la jumătatea campionatului.

Contra

-Nu poate ajunge imediat alături de echipă, nu poate fi prezentat practic în momentul numirii. Vine şi dintr-o ţară afectată grav de coronavirus.

– A avut un sezon oribil cu Voluntari, având 8 puncte şi o singură victorie şi aceea obţinută numai pentru că adversarul, FCSB, a utilizat o echipă cu mulţi juniori.

– A antrenat în ultimii ani echipe mici în România, nu este obişnuit cu lupta pentru obiective importante, iar în palmares are numai o Supercupă, cu Rapid.

– Deşi este italian, echipele sale nu se apără prea bine, nu ştiu să joace la rezultat, iar Craiova are nevoie în acest moment în primul rând de rezultate, fiind implicată în lupta pentru titlu, jocul contând mai puţin, mai ales în contextul absenţei spectatorilor.

– Chiar dacă a avut rezultate destul de bune pe unde a antrenat, are mandate scurte, cele mai lungi fiind la Modena şi cel de la Voluntari.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște. Tradiția datează de secole în România
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște. Tradiția datează de secole în…
La penalty-ul bătut de Rrahmani, 6 CFR-iști erau în careu. Marius Avram a spus ce calificativ ar merita Marian Barbu
La penalty-ul bătut de Rrahmani, 6 CFR-iști erau în careu. Marius Avram a spus ce calificativ ar merita Marian Barbu
Cornel Dinicu a întins masa de Paște pe ruinele Fermei Dacilor! A făcut dezvăluiri emoționante
Cornel Dinicu a întins masa de Paște pe ruinele Fermei Dacilor! A făcut dezvăluiri emoționante
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Simona Halep, anunţul aşteptat de toată lumea după Paşte
Simona Halep, anunţul aşteptat de toată lumea după Paşte
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu preotul şi au asistat la sfinţirea bucatelor:
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu preotul şi au asistat la…
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Mădălina Ghenea a anunţat de Paşte că s-a despărţit de iubitul său milionar: „Vă rog să ne respectaţi intimitatea”
Mădălina Ghenea a anunţat de Paşte că s-a despărţit de iubitul său milionar: „Vă rog să ne respectaţi intimitatea”
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat fenomen din 2024 se desfășoară în județul Buzău
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat fenomen din 2024 se desfășoară…
Vestea primită acum de Simona Halep. WTA a făcut anunțul oficial luni, 6 mai
Vestea primită acum de Simona Halep. WTA a făcut anunțul oficial luni, 6 mai
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns!
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Tragedie pe Faleza Dunării din Galați: un polițist de la trupele speciale a murit. Motocicleta pe care o conducea, lovită de o mașină
Tragedie pe Faleza Dunării din Galați: un polițist de la trupele speciale a murit. Motocicleta pe care o conducea, lovită…
Inzaghi vrea să păstreze la Inter pentru sezonul viitor toţi jucătorii cu care a luat titlul
Inzaghi vrea să păstreze la Inter pentru sezonul viitor toţi jucătorii cu care a luat titlul
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize vor primi de la univers și de la parteneri
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize vor primi de la univers…