Trompetele meciului de pe Național Arena. Andru Nenciu, după FCSB – Dinamo

Man a avut o evoluție submediocră cu Dinamo. Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

A fost un meci spectaculos, cu dantelăriile lui Coman, clarviziunea lui Nistor, sprintul de 60 m al lui Neicuțescu, plonjonul de lângă bară marca Bălgrădean și ritmul bun de joc. Partidă cu intensitate și câțiva jucători care s-au autodepășit. Dar au fost și câteva trompete în FCSB – Dinamo 1-1.

Durul Man. Supraevaluat de patron, impresari și analiști sofisticați, arădeanul impus lui Cosmin Contra a avut o evoluție ridicolă pe Național Arena. Fără realizări în plan ofensiv, aripa FCSB-ului a mușcat din momeala aruncată de Corbu și a devenit, încă din start, irascibil. Cu lecția bine învățată, fundașul stânga de la Dinamo și-a respectat planul configurat la antrenamente și a mizat pe șicanele firești la care apelează fotbaliștii structurați să blocheze. A jucat smart și l-a scos din sărite pe Man, care nu a reușit să-și reprime instinctul de a lovi perfid. În prima jumătate a reprizei inaugurale, extrema FCSB-ului, la un clinci normal, l-a izbit cu genunchiul în pomete pe dinamovist. Și nu! Nu ține explicația centrată pe dinamica fazei. Orice sportiv, în duelurile unu la unu, deține capacitatea de a lua într-o fracțiune de secundă o decizie prin care-și poate proteja adversarul. Reluările celor de la Digi au arătat clar cum a stat faza. Supradoza de frustare a devenit mult mai vizibilă în momentul în care Man i-a aplicat un body-check lui Mihai Popescu, în careul lui Dinamo, deși fundașul lui Uhrin deținea prim-planul. În final de primă repriză, Man a fost depășit ușor de Corbu, țesătura de pase a oaspeților a curs bine, dar Dinamo n-a concretizat șansa de care a beneficiat. La pauză, Vintilă l-a schimbat pe Man cu Adi Popa.

Oaidă. Se spune că mijlocașii centrali sunt, deseori, prezențe discrete în angrenajul echipelor, dar ies în evidență în momente cheie. Omul care în mintea lui Becali e fotbalist de prima reprezentativă, dar la Botoșani era sistematic lăsat în afara primului 11, nu a fost nici contra lui Dinamo cureaua de transmisie pentru mecanismul roș-albastru. Marcatorul primului gol, Ciobotariu, a scăpat de fostul jucător de la Wolves și Brecia, la faza golului, ca de o scamă de pe rever. Sufocat la mijloc, în dese rânduri, în triunghiul Nistor – Filip – Mrzljak, fotbalistul cotat la 600.000 de euro a apelat la topoare și bariere în actul secund, procedee care i-au adus și un galben. Unica scuză a fotbalistului din Petroșani e că a fost coleg de linie cu Ovidiu Popescu, ale cărui evoluții la FCSB evoluează de la ridicol spre absurd.

Mattia Montini. Prestație palidă, mai mereu ascuns între Planic și Iulian Cristea. Cu două viteze – încet și foarte încet -, italianul din Frosinone a înotat spre minge la cea mai frumoasă fază a reprizei a doua. Nistor l-a lansat în adâncime pe Moldoveanu, care a ridicat privirea dintr-un smoc de iarbă și i-a teleghidat mingea italianului. Lipsit de reacție și prea sigur pe el, vârful lui Dinamo a fost neutralizat de Iulian Cristea. Puțin mai târziu, atacantul de 27 de ani a încercat, de la 25 m, un șut înșelător, însă a ieșit doar o transformare. În aria în care a fost construită Arena Națională nu se mai joacă rugby de când a fost demolat stadionul 23 August. Apatic și cu nenumărate momente în care dispare din joc, Montini are nevoie de ceva. Mai bine spus, de cineva. Omul care l-a adus în Ștefan cel Mare, Mircea Rednic.

Ante Puljic. Fotbalist cu o mare personalitate în joc, demonstrată în primul său mandat la Dinamo, sosia lui Ioan Sdrobiș tânăr pare, deocamdată, un jucător de pluton. Nu a fost de netrecut în defensivă – Florinel Coman și Tănase au scăpat ca de un țânțar croat – și are nevoie de timp pentru ca Uhrin să scoată cea mai bună versiune din el. Puljic a reușit pe final de primă repriză să nimerească bara, din 6 metri, cu toată poarta în față! La fel ca și în cazul lui Man și Montini, așteptările de la Puljic sunt mari.

Istvan Kovacs. Neajutat de tușieri, arbitrul din Carei nu i-a acordat galben lui Man în prima repriză la cele două intrări grosolane, a fluierat târziu lovitura liberă a FCSB-ului din marginea careului, din actul secund, și a evitat să-i acorde roșu lui Ciobotariu după ce fiul fostului tricolor de la CM 1998 l-a secerat cu middle-kick pe Coman. În finalul primei reprize, Iulian Cristea a respins din propriul careu mingea cu mâna, dar brigada condusă de al doilea arbitru al țării nu a acordat nimic.

Ionuț Negoiță. Pentru că e dat dispărut și în preajma unui meci FCSB – Dinamo. Și, probabil, nici nu-l cunoaște pe Dușan Uhrin.

Publicat: 05 10. 2019, 22:32
Actualizat: 06 10. 2019, 14:52