Suporterii Oţelului Galaţi, gazaţi la Sarichioi, în Cupa României, când au scandat „M... PSD“. Un fan a ajuns la spitalul din Tulcea, sufocat. Printre victime, vicepreşedintele oaspeţilor. Jandarmii: "Nimeni n-a fost rănit"

16 aug 2018 19307 afişări Fotbal Intern
Suporterii Oţelului Galaţi, gazaţi la Sarichioi, în Cupa României, când au scandat „M... PSD“. Un fan a ajuns la spitalul din Tulcea, sufocat. Printre victime, vicepreşedintele oaspeţilor. Jandarmii: "Nimeni n-a fost rănit" Oţelul a avut la Sarichioi aproximativ 40 de suporteri. Sursa foto: contul de Facebook al Oţelului Galaţi

Efectele psihologice ale jandarmeriadei televizate de vineri, 10 august, se simt „la firul ierbii“: miercuri după-amiază, în comuna tulceană Sarichioi, firma de pază a folosit gazele iritante împotriva suporterilor oaspeţi care scandau împotriva partidului de guvernământ în timpul partidei Pescăruşul Sarichioi – Oţelul Galaţi. În urma acestei acţiuni, un suporter gălăţean, căruia agenţii de pază i-au descărcat butelia în faţă, de la un metru şi jumătate, n-a mai putut respira şi a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean din Tulcea. Victimă colaterală a agresiunii a fost şi vicepreşedintele clubului Oţelul, Cosmin Ilaş.

Scandalul a izbucnit chiar în primele minute ale partidei Pescăruşul Sarichioi – Oţelul 0-6, din turul II al Cupei României. Cosmin Ilaş, vicepreşedintele celor de la ASC Oţelul Galaţi, care a inhalat şi el gaz iritant, dar a scăpat de jetul propriu-zis pentru că s-a ferit în ultima fracţiune de secundă, a povestit pentru ProSport că jandarmii au intervenit pentru a aplana incidentul.

„Eram la un metru şi jumătate de cel care a venit şi a dat cu gaz. Eu m-am ferit, dar pe un băiat l-a nimerit în plin. Cred că era cu piper, am început să simt pe piele, iar cel care l-a luat în faţă nu putea să mai respire. Doi suporteri au fost grav afectaţi, unul dintre ei a luat jetul direct în faţă şi a fost transportat la spital cu ambulanţa“, povesteşte Ilaş.

S-a plecat, spune vicepreşedintele Oţelului, de la o ciorovăială pe teme mărunte, omniprezente la meciuri, iar evenimentele au degenerat brusc când galeria a început să scandeze împotriva partidului de guvernământ. „Începuseră nişte discuţii… Eternele discuţii: de ce te-ai suit pe gard etc... Vreo zece minute a durat chestia aia cu: de ce te sui pe gard, nu te mai urca pe tomberon... Şi când băieţii au început să strige M...e PSD, ei au intervenit. Imediat, respectivul a dat cu spray-ul. Au intrat angajaţii firmei de pază între noi, au fost nişte înjurături, dar de la o simplă discuţie... Pur şi simplu, un angajat a venit din spate şi a dat cu spray-ul spre noi“, spune Ilaş.

Acesta îi laudă pe membrii forţelor de ordine: „Au venit jandarmii să aplaneze şi nu s-a mai întâmplat nimic, mai ales că respectivul a fugit, nu l-a mai găsit nimeni. Jandarmii au fost super de treabă, surprinzător. Cei de la firma de pază au fost intransigenţi. Cei angajaţi de organizatori. Era un mix, un echipaj al jandarmilor şi cei de la firma respectivă. Chiar şi jandarmii îl condamnau pe respectivul care a dat cu spray-ul. Nu ştiu cum se numeşte firma de pază, vreau sa facem o adresă oficială către clubul organizator, să cerem detalii despre firmă, despre cei care au fost la meci. Nu e în regulă ce se întâmplă“.

Jandarmeria: agentul s-a speriat şi a reacţionat impulsiv. Nimeni n-a fost rănit

Lăudaţi de oficialul gălăţean pentru promptitudine şi diplomaţie, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie Tulcea au prezentat, pentru Mediafax, o versiune diferită. Ei spun că incidentul a avut loc înjurul orei 17.45, când trei persoane, aflate în stare de ebrietate, au abordat un agent al firmei de pază care s-a pierdut cu firea şi a scos spray-ul din dotare, pe care l-a folosit. „Agentul s-a simţit ameninţat de intervenţia celor trei şi a reacţionat impulsiv. El a folosit spray-ul din dotare şi a tras în aer, înspre cei trei. S-a creat un mic incident după ce au intervenit şi alţi suporteri aflaţi în apropiere“, spun reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie Tulcea.

Potrivit acestora, jandarmii aflaţi la faţa locului au intervenit imediat, reuşind în scurt timp să aplaneze conflictul. „Au intervenit colegii de la faţa locului şi au calmat spiritele, fără ca nimeni să fie rănit. Agentul respectiv era foarte tânăr şi, speriat, a acţionat impulsiv. Oamenii au înţeles şi s-au retras fără alte problemă“, au mai spus sursele citate, precizând că în urma incidentului nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale.

La auzul acestor acuzaţii, Ilaş a replicat: „Nu eram beat, cum să fiu beat? Eu sunt şi oficial al clubului! Poate că unii băieţi din galerie băuseră nişte bere pe drum, dar nu era nimeni beat. Nici vorbă ca persoana care a dat cu gaz în noi să fi fost ameninţată în vreun fel. El nici măcar n-a participat la discuţie. Stăteam de vorbă cu şeful oamenilor de la firma de pază când respectivul individ a venit din spate şi ne-a împroşcat cu gaze. Nu l-a ameninţat nimeni în niciun fel“.

Incidentul din comuna tulceană vine la doar câteva zile după ce toată ţara a putut urmări la TV intervenţia disproporţionată şi nejustificată a jandarmilor în Piaţa Victoriei, împotriva manifestanţilor anticorupţie. Forţele de ordine au bătut sute de oameni nevinovaţi, au gazat alte mii şi au folosit tunurile de apă pentru a împrăştia peste 100.000 de oameni care cereau eliminarea politicienilor corupţi. Peste 400 de manifestanţi au fost răniţi şi alte mii au acuzat, în ultimele zile, efectele secundare ale gazelor iritante folosite din belşug de Jandarmerie. Reţelele de socializare şi site-urile s-au umplut cu sute de filmuleţe şi mii de mărturii ale abuzurilor comise de jandarmi vineri.

Clubul Oţelul a dat astăzi şi un comunicat oficial despre incidentele de miercuri, de la Sarichioi: "Clubul nostru îşi exprimă solidaritatea faţă de suporterii oţelari ce au efectuat deplasarea la meciul din Cupa României de pe terenul formaţiei Pescăruşul Sarichioi şi condamnă excesul de zel al firmei de pază ce ar fi trebuit să asigure securitatea acestei partide.
Considerăm că fotbalul trebuie să reprezinte un spectacol atât pe teren, dar şi în tribună, însă fără să se depăşească limitele fair-play-ului, al respectului şi al civilizaţiei, motiv pentru care tragem un semnal de alarmă privind modul în care agenţii firmei de pază au reacţionat asupra fanilor noştri, acţionând în mod abuziv cu spray-urile din dotare, doi dintre suporterii noştri necesitând îngrijiri medicale. Clubul nostru consideră că asemenea acţiuni nu sunt acceptabile, aceste decizii de a rezolva în mod disproporţionat o situaţie ce avut la bază un incident minor nu sunt justificate.
Suntem alături de suporterii noştri care au demonstrat în atâtea rânduri că îşi susţin echipa în mod paşnic, civilizat şi necondiţionat". 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.