Tot ce trebuie să știi despre site-ul Transfermarkt: cum se stabilesc cotele fotbaliștilor, influența impresarilor, scandalul cu Ronaldo și care sunt cei 4 jucători români care vor „exploda”! „De la FCSB, Rapid și Craiova” EXCLUSIV

Tot ce trebuie să știi despre site-ul Transfermarkt: cum se stabilesc cotele fotbaliștilor, influența impresarilor, scandalul cu Ronaldo și care sunt cei 4 jucători români care vor „exploda”! „De la FCSB, Rapid și Craiova” EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

Întreaga planetă a auzit de site-ul Transfermarkt.de, un site unde apar toate informațiile și statisticile tuturor cluburilor profesioniste și fotbaliștilor. S-a făcut remarcat datorită cotelor de piață oferite jucătorilor profesioniști, fiind totodată și un etalon pentru jurnaliști, impresari și cluburi atunci când scriu sau transferă un jucător.

Majoritatea publicațiilor de sport din lume citează site-ul Transfermarkt.de (sau .com) atunci când vorbesc despre cotele jucătorilor. De curând a apărut și o extensie a acestuia: Transfermarkt.ro.

Tot ce trebuie să știi despre site-ul Transfermarkt: cum se stabilesc cotele fotbaliștilor, influența impresarilor, scandalul cu Ronaldo și care sunt cei 4 jucători români care vor „exploda”!

Extensia pe România este administrată de Cătălin Cîmpian (30 de ani) din Târgu Mureș. Încă din 2008 a descoperit site-ul „mamă” Transfermarkt.de, iar de atunci a început să adauge date statistice pe acesta, ca un simplu utilizator. Ulterior a devenit data scout voluntar, iar în prezent este Area Manager.

– Salut, Cătălin! Explică-ne, te rog, cum a apărut transfermarkt.ro, pentru că până acum știm cu toții că a existat doar site-ul internațional?
– Bună ziua! Transfermarkt.ro a luat viață în contextul apariției mai multor domenii naționale sau zonale, iar apariția domeniului românesc, domeniu ce va include și subiecte din fotbalul Republicii Moldova, a fost datorată interesului arătat din România și a fost avantajat de o baza avută pe vechea pagină de Instagram @tm.românia, pagină creată de mine în anul 2017 pentru a promova conținut legat de fotbalul românesc de pe site-ul Transfermarkt. La acea vreme am creat această pagină pentru a fi mai vizibilă muncă mea, iar ulterior când a început să aibă succes am anunțat și directorul Transfermarkt dacă pot continuă cu asta fără a fi probleme de identitate.

– Cum ai ajuns să te ocupi de site-ul transfermarkt.ro?
– Am descoperit acest site prin 2008 atunci când aveam doar Transfermarkt.de, varianta germană, mi-a plăcut foarte mult iar de atunci am încercat să pun umărul cât mai mult pentru a crea o imagine mai bună pentru România pe acest site. La scurt timp, în 2011 am fost promovat ca Data Scout, iar atribuțiile mele au crescut, de la crearea de noi competiții până la actualizarea finală a valorilor de piață. Începând cu august 2023 sunt Area Manager, iar primul obiectiv a fost crearea site-ului Transfermarkt.ro și a paginii de Instagram @tm.românia.

– De ce crezi că a durat atâția ani că România să aibă și ea transfermarkt.ro?
– Nu consider că a durat mult având în vedere că țări precum Danemarca sau Croația nu au încă domeniu propriu, nu mai zic de țări vecine ca Serbia, Ungaria sau Bulgaria. Chiar consider că este o performanță că am reușit să avem domeniul românesc printre primele 26 de țări ale lumii. Stăm mult mai bine decât în clasamentul FIFA (n.r. râde).

Cum sunt stabilite cotele fotbaliștilor pe Transfermarkt!

– Cum se fac cotațiile jucătorilor, care sunt criteriile după care site-ul se ia pentru a crește sau pentru a scădea cota unui jucător?
– În primul rând avem un forum intern la care pot participa și utilizatorii, iar ulterior aceste propuneri sunt vizualizate de analiștii Transfermarkt. Credem în înțelepciunea utilizatorilor și îi invităm să participe pe forum cu propuneri ale valorilor de piață. Cu siguranță nu este o formulă matematică care să dea cota unui jucător având în vedere că sunt multe criterii reale și umane pentru aceasta. Câteva criterii reale matematice ar fi: numărul de meciuri și minute jucate într-o anumită perioadă, numărul de goluri, numărul de meciuri internaționale sau vârstă. Criteriile umane ar fi de menționat: nivelul competiției interne, nivelul clubului în competiția internă, puterea financiară a clubului și chiar imaginea internă și internațională a unui jucător anume în mass-media. Cel mai important de menționat ar fi că fanii fotbalului, jucătorii și oficialii nu trebuie să confunde valoare de piață cu prețul final al unui jucător.

– Cotele fotbaliștilor sunt influențate de inflația din țara în care evoluează aceștia?
– Este o oarecare influență mai degrabă a puterii de cumpărare în valorile de piață ale jucătorilor, iar aici se remarcă cluburile din Anglia, care nu se sfiesc de vreo 20 de ani încoace să cheltuiască bani mulți pe jucătorii doriți. Aceste cheltuieli „nelimitate” făcute cu ajutorul drepturilor TV masive, dar și a investițiilor străine cu siguranță au ridicat și valorile de piață ale jucătorilor din Premier League. În partea cealaltă, cu investiții mult mai țintite și mai chibzuite sunt, în opinia mea, cluburile din Germania, acolo unde sunt bani mulți, dar sunt mult mai bine cheltuiți, iar transferurile pe bani mulți se fac mai degrabă atunci când un jucător pleacă pe o suma la fel de bună sau mai bună, iar în locul său se caută un înlocuitor.

 

– De cele mai multe ori, foarte mulți jurnalișți se folosesc de statisticile de pe site-ul transfermarkt pentru diverse articole. Cât de corecte și sigure sunt aceste statistici?
– În România, de după sezonul 03/04 cred că statisticile sunt corecte într-un procent foarte mare, apropiat de 100%. Singurul lucru care lipsește și încercăm în ultimii ani să îl păstrăm la un nivel cât mai corect sunt pasele decisive. Cu siguranță datele din țările importante sunt bune și constant se adaugă date istorice noi.

– Cine introduce statisticile pe transfermarkt.com?
– Utilizatorii joacă, de asemenea, un rol decisiv aici. Toți utilizatorii înregistrați pot trimite sugestii de corecție, în mod ideal cu o sursă. Acestea sunt apoi verificate de echipa Transfermarkt și de cercetătorii de date voluntari și, dacă sunt corecte, sunt adăugate în baza de date. Acest lucru se aplică profilurilor jucătorilor, profilurilor antrenorului, precum și rapoartelor de meci. Transfermarkt lucrează și cu Opta pentru aceste rapoarte de meci, care furnizează datele de bază pentru majoritatea ligilor, care sunt apoi verificate și completate de cercetătorii de date.

– Transfermarkt.ro importă automat statisticile de pe transfermarkt.com sau e nevoie ca și voi să introduceți statisticile încă o dată?
– Da, se importă automat, practic e același site la o scară mai mică la nivel de meniu.

Radu Drăgușin, cea mai spectaculoasă valoare de piață!

– Care ți se par cele mai interesante cote pentru fotbaliștii români?
– Cu siguranță cea mai spectaculoasă și surprinzătoare valoare de piață este cea a lui Radu Drăgușin. Nu spun că e surprinzătoare în contextul actual, când vedem că este cu adevărat un fundaș valoros și puternic la doar 21 de ani, ci când mă gândesc că în urmă cu vreo 3-4 ani nu aveam speranțe că va răsări un jucător ca el în fotbalul românesc. În România se remarcă Darius Olaru, jucător ce a ajuns la maturitatea fotbalistică.

– Care a fost cea mai ciudată cotă a unui fotbalist pe care ai văzut-o pe Transfermarkt?
– Dacă erau cote ciudate, cred că au fost acum câțiva ani, când Transfermarkt nu era la fel de profesionist ca astăzi. Site-ul a fost fondat în anul 2000 ca un hobby, valorile de piață există încă din 2004.

– Am văzut că cel mai bine cotat fotbalist român este Radu Drăgușin (20 de milioane de euro), la ce cotă maximă preconizezi că va ajunge românul?
– În 3-4 ani cred că poate ajunge la valoarea celor mai bine cotați fundași centrali din lume, pe la 60-80 milioane de euro, asta dacă nu vom avea o surpriză neplăcută, dar având în vedere caracterul acestuia nu cred că vom avea.

– De ce fotbaliștii români nu au depășit până acum valoarea de piață de peste 15 milioane de euro? Dacă nu mă înșel, Răzvan Marin a fost cel care a atins cota asta până să-l depășească zilele trecute Drăgușin.
– Da, Răzvan Marin era cel mai bine cotat jucător român post Mutu și Chivu, până a fost depășit de Drăgușin. La același nivel de 15 milioane i-am avut pe Ionuț Radu în perioada Genoa. Personal consider că este o problemă de mentalitate la jucătorii români, care îi face să se mulțumească cu puțin. Vreau să menționez că, în opinia mea, această problema a fost și la Răzvan Marin, jucător ce chiar a reușit să fie serios și să își atingă nivelul maxim în Italia. Cu siguranță acest lucru se datorează și faptului că prețurile au crescut enorm în ultimii ani. Mutu, Chivu sau chiar Hagi ar avea astăzi valori de piață de multe zeci de milioane.

„Impresarii sau jucătorii au cerut explicații legate de cotele de piață”

– Cum iau impresarii legătura cu voi pentru a-i introduce în profilul jucătorilor?
– Există posibilitatea ca impresarii să își facă un cont premium ce le oferă anumite avantaje de vizibilitate ale jucătorilor și ale firmelor de impresariat, dar se ia legătura cu noi și prin mesaje pe site sau mail.

– Cu ce probleme legate de implicarea impresarilor v-ați întâlnit în toți anii ăștia?
– Personal nu m-am întâlnit cu așa ceva, au fost doar situațîi când impresari sau chiar jucători au cerut explicații, de fiecare dată cu bun simț, pentru noile cote.

– V-a cerut vreodată vreun impresar să creșteți artificial cota de piață a unui jucător? 
– Nu, așa cum am spus adineauri, doar discuții despre cota actualizată.

Patru fotbaliști români care pot „exploda” la următorul update al Transfermarkt!

– Știu că nu ne poți da date concrete, dar spune-ne măcar doi jucători români a căror cotă de piață va crește în următorul update al transfermarkt, fără să ne spui neapărat cifrele.
– De la FCSB îi avem pe Olaru și Coman, jucători ce au cifre bune și evoluții constant bune, dar și Screciu de la Craiova și Horațiu Moldovan de la Rapid, toți fiind jucători care au pus umărul și la calificarea României la EURO 2024.

– Apropo, la cât timp se face update-ul cotelor jucătorilor? Se face update-ul tuturor jucătorilor sau există un criteriu după care se „umblă” doar la anumiți fotbalișți?
– De două ori pe an, iunie și decembrie la absolut toți, chiar dacă se menține cota. Și de alte două ori, în martie și septembrie, acolo unde este cazul.

– Crezi că există cluburi care fac transferuri țînând cont și de cota pe care diverși jucători o au pe Transfermarkt?
– Sunt sigur că influențează, personal îmi doresc să influențeze cât mai mult pentru că asta ar însemna că ne facem treaba bine, dar totodată cred și sper că fiecare club face o analiză ulterioară obiectivă a jucătorului dorit.

– În 2020, Transfermarkt.com a publicat cel mai valoros prim „11” format exclusiv din jucători reprezentați de celebrul impresar Jorge Mendes. Evindent, Cristiano Ronaldo nu putea lipsi din echipă, dar portughezul a luat foc atunci când a văzut că este cotat la „doar” 75 de milioane de euro. Ce părere ai despre acest conflict care a fost la nivel mondial?
– Cel mai probabil cred că a fost un „scandal” pentru imagine. La un an distanță, Ronaldo a fost vândut pentru 17 milioane la Mancheter United. Știu că acum pare că m-am contrazis cu diferențele între cota de piață și sumele de transfer, dar uneori acestea pot fi sau nu confirmate. Pot fi și sume de transfer mult mai mici atunci când jucătorul se află în ultimul an de contract. Pe lângă toate acestea, la acea dată Ronaldo deja avea o vârstă înaintată și era normal ca valoarea sa de piață să scadă.

– În cazul site-ului Transfermarkt.ro au existat fotbalișți români sau jucători care evoluează în România care să vă reproșeze diverse nemulțumiri?
– Da, au existat și mai mereu aceștia se pun în comparație cu alți jucători. Mereu au fost discuții încheiate foarte amiabil.

– Cum aflați perioadele pe care au semnat jucătorii, pentru că la unii fotbalișți nu este publică această informație? Aveți acces la documente oficiale sau vă folosiți de informațiile apărute în presă?
– Din păcate doar informații din presă, de la impresari, jucători sau cluburi. În continuare unii jucători nu au perioada contractuală adăugată sau aceasta poate fi greșită din cauza noilor contracte anunțate care nu sunt publicate.

Scandalul identității dintre CSA Steaua și FCSB a ajuns și la Transfermarkt!

– De unde vă luați informațiile legate de palmares? De exemplu de ce FCSB are 26 de titluri, în timp ce CSA Steaua are doar trofeul câștigat la promovarea în Liga 2. Se va modifica ceva după finalizarea procesului privind palmaresul dintre cele două entități?
– Am avut câteva cereri dinspre CSA pentru a pune palmaresul până la preluarea echipei de fotbal în istoricul formației CSA Steaua, am avut și discuții interne, dar am decis să lăsăm lucrurile așa cum sunt până la o decizie finală și până la schimbarea datelor pe site-ul UEFA. Dacă acestea vor avea loc, vom avea grijă să punem și meciurile disputate în acea perioadă pe profilul CSA Steaua, deoarece acum apar pe profilul celor de la FCSB. Cred că nici colegii de la IT nu își doresc să se întâmple asta, nu că ar fi părtinitori, doar că vor avea foarte mult de muncă și bătăi de cap.

Alin Grigore / Autor
Joacă fotbal de la vârsta de 7 ani și știe cam toate secretele acestui sport, mai ales când vine vorba despre defensiva unei echipe. Datorită iubirii față de „sportul rege” a decis să se dedice în totalitate acestuia și a luat drumul jurnalismului sportiv. În urma studiilor superioare ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit agenta de la Rutieră
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit agenta de la Rutieră
Mihai Stoica îl așteaptă la FCSB, dar fotbalistul pune o condiție. ”Vreau să joc fotbal”. Reacția lui Ilie Dumitrescu
Mihai Stoica îl așteaptă la FCSB, dar fotbalistul pune o condiție. ”Vreau să joc fotbal”. Reacția lui Ilie Dumitrescu
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat:
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat:…
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru prima oară
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru prima oară
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără mașină
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără mașină
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O pisică a fost „expediată” din greșeală mii de kilometri cu un colet pe care stăpânii săi l-au returnat. Cum a fost recuperată
O pisică a fost „expediată” din greșeală mii de kilometri cu un colet pe care stăpânii săi l-au returnat. Cum…
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat…