Am avut un sezon intens și fermecător în Superliga 2024/2025, cu un play-off care a reunit poate cele mai iubite echipe ale acestui campionat și un play-out a cărui miză ne-a ținut cu sufletul la gură până în ultima etapă. Acum e momentul bilanțului de la capătul competiției, când descoperim împreună cei mai buni dintre cei mai buni jucători și antrenori!
ProSport ți-a oferit o provocare în premieră pe durata Superligii 2024/2025, astfel încât la finele fiecărei runde de sezon regular ai descoperit Echipa Etapei, pe baza evaluării fiecărui fotbalist din teren. Apoi, în play-off, am trăit împreună campania Stelele Superligii, prin care am reluat calificativele tradiționale ale publicației noastre pentru jucători, după fiecare partidă! Săptămânal, ai putut vota Jucătorul Etapei și ai contribuit direct la ierarhia celor mai buni fotbaliști din campionat.
Cum arată topul final, pe care toți l-am așteptat? Iată echipa sezonului în Superliga, lotul ideal dar și clasamentul antrenorilor!
Pentru Echipa Sezonului am ales sistemul 4-4-2. Au fost analizate prestațiile tuturor jucătorilor din campionat în sezonul regular, play-off și play-out, nominalizările lor în Echipa Etapei, Echipa Sezonului Regular și ierarhia finală din Stelele Superligii. La fiecare post avem un titular și câte două rezerve!
Începem, firește, cu portarul. Iar aici, rezerve îi avem pe Giannis Anestis (FC Botoșani) și Laurențiu Popescu (Universitatea Craiova). În vreme ce titular, cel mai bun goalkeeper din campionat, Ștefan Târnovanu (FCSB).
Pentru fundași laterali, pe dreapta au primit nominalizări Valentin Crețu (FCSB) și Carlos Mora (Universitatea Craiova), dar titular rămâne Simao Rocha (CFR Cluj), lusitanul fiind, după cum vom vedea, singurul jucător non-FCSB din segmentul de cinci care acoperă defensiva, portar și fundași. Pe celălalt flanc, Risto Radunovic (FCSB) a depășit concurența, dar și „alternativele” lui sunt fotbaliști cu un impact major în acest sezon, e vorba de Alexandru Chipciu (U Cluj) și Nicușor Bancu (Universitatea Craiova).
Axul defensivei e furnizat tot de FCSB, campioana care a impresionat prin multiplele soluții de calitate în apărare pe durata campionatului. Titularii sunt Mihai Popescu și Siyabonga Ngezana, în vreme ce coechipierul lor Joyskim Dawa, cu mai puține minute din cauza problemelor medicale, întregește lista rezervelor, alături de Denis Ciobotariu (Rapid), Kennedy Boateng (Dinamo) și Leo Bolgado (CFR Cluj).
Pentru mijlocași centrali, Adrian Șut, căpitanul FCSB, și Dan Nistor, jucătorul esențial pentru sezonul de excepție al Unviersității Cluj, prind titularizarea în Echipa Sezonului. Pentru „bancă”, un proces de selecție extrem de dificil, dar ne oprim totuși la Eddy Gnahore (Dinamo), Tobias Christensen (Rapid), Darius Olaru (FCSB) și Cătălin Cîrjan (Dinamo).
Rezervele mijlocașilor laterali sunt Ștefan Baiaram (Universitatea Craiova), Alex Dobre (Rapid), Meriton Korenica (CFR Cluj) și Claudiu Petrila (Rapid). Cu toții, excepționali în foarte multe momente pentru echipele lor și cu aporturi consistente la poziția finală din Superliga a cluburilor pentru care au evoluat .
Pe flancul drept, în linia mediană, avem titular un fotbalist care poate acoperi multe posturi, cu prestații excelente atât la Oțelul Galați, cât mai ales la FCSB, în play-off: Juri Cisotti! Partener, pe celălalt flanc, în primul 11 ideal configurat cu noi, nu avea cum să nu fie Alex Mitriță (Universitatea Craiova), un talent incredibil cu randament remarcabil în acest sezon.
La nivel de rezerve, îi avem pe Vladislav Blănuță (U Cluj), Ianis Stoica (FC Hermannstadt), Denis Alibec (Farul Constanța) și Astrit Selmani (Dinamo). Interesant este faptul că ofensiva reprezintă singurul compartiment cu două nominalizări, la nivel de „bancă”, cel puțin, provenite din play-out! Asta și pentru că Rapid și Universitatea Craiova au suferit masiv la nivel de „vârfuri”.
Louis Munteanu (CFR Cluj) și Daniel Bîrligea (FCSB) reprezintă, cumva firesc, opțiunile de top pentru atacul din Echipa Sezonului. Atacanți cu eficacitate, determinanți pentru echipele lor, de profil diferit și cu potențial cert pentru o traiectorie chiar peste ce au arătat în acest campionat.
Iată așadar, în rezumat, primul 11 ideal în provocarea noastră precum și lotul de vis al acestui sezon în Superliga, cu câte două opțiuni de „rezervă” pentru fiecare post:
Rezerve portari: Anestis (FC Botoșani), L. Popescu (Univ. Craiova)
Rezerve fundași: Crețu (FCSB), Mora (Univ. Craiova), Ciobotariu (Rapid), Boateng (Dinamo), Bolgado (CFR Cluj), Dawa (FCSB), Chipciu (U Cluj), Bancu (Univ. Craiova)
Rezerve mijlocași: Baiaram (Univ. Craiova), Dobre (Rapid), Gnahore (Dinamo), Olaru (FCSB), Christensen (Rapid), Cîrjan (Dinamo), Petrila (Rapid), Korenica (CFR Cluj)
Rezerve atacanți: Blănuță (U Cluj), Ian. Stoica (FC Hermannstadt), Alibec (Farul Constanța), Selmani (Dinamo)
Jucători în Echipa Sezonului
Rezerve în Lotul Sezonului
În configurarea ierarhiei antrenorilor au fost luate în considerare parcursul pe durata întregului sezon, resursele avute la dispoziție raportat la obiectiv și clasare, inspirația în momentele-cheie ale acestei ediții și influența asupra conturării unei identități de joc productive.
Locul 5: Marius Măldărășanu (FC Hermannstadt) a beneficiat de echilibru, lipsa relativă a presiunii și încredere la formația sibiană, construind nu doar o echipă, ci și un stil de joc eficient, în ciuda resurselor de top care au plecat mai mereu din vestiar. Nu a prins play-off-ul, dar a câștigat play-out-ul și a disputat finala Cupei României, propunând un mix atractiv între veterani și stranieri cu calitate.
Locul 4: Zeljko Kopic (Dinamo) este principalul artizan din zona tehnică al prezenței cumva neașteptate pentru „câini” în play-off. Club aflat în insolvență, care abia s-a salvat de la retrogradare de curând, Dinamo a fructificat exemplar prin Kopic și susținerea fanilor un lot realmente restrâns numeric și valoric, tehnicianul croat dovedindu-se un lider catalizator și un profesionist cu rezultate incontestabile.
Locul 3: Dan Petrescu (CFR Cluj) a câștigat pentru prima oară în carieră Cupa României și a terminat pe 2 în Superliga, în condițiile în care formația din Gruia a traversat o furtunoasă tranziție de vestiar. Să reușești să te bați la titlu și să te califici în Europa League, în condițiile în care doar în acest sezon i-ai pierdut pe Bîrligea, Otele, Muhar, Sava, Keita, Manea, Artean și Mogoș, după ce anterior „dispăruseră” Scuffet, Petrila, Burcă ori Krasniqi, asta poate doar Petrescu, prin experiența, valoarea și capacitatea lui de adaptare din mers ar fi putut.
Locul 2: Ioan Ovidiu Sabău (U Cluj) a dus „șepcile roșii” în cupele europene după decenii de absență, a dominat cea mai mare parte a sezonului regular și a construit, poate mai important decât orice, o echipă productivă și cu identitate, utilizând resurse nebănuite. Dintr-un lot în care se regăsesc nenumărați fotbaliști plecați de la competitoare, cu jucători pe care nu s-au plătit sume de transfer, Sabău a reușit să nască o forță incontestabilă care bucură suporterii de blazon ai Universității și aduce plus valoare întregului fotbal românesc.
Locul 1: Elias Charalambous (FCSB) merită primul loc în ciuda tuturor discuțiilor referitoare la rolul lui Gigi Becali în zona tehnică. Cipriotul coordonează ideal un staff de maximă competență alături de care produce pentru al doilea sezon la rând o campioană indiscutabilă, cu forță fizică impresionantă, rigoare tactică, disciplină de vestiar și adaptabilitate neverosimilă. Să cucerești titlul în paralele cu o campanie de Europa League până în optimile de finală, asta răstoarnă nenumărate mituri autohtone și setează un standard fantastic!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER