Regula U21 promovează constant tineri jucători români de calitate în Superliga, iar cele patru prezențe consecutive ale naționalei României de tineret la Campionatul European sunt o dovadă în plus. Doar că, în spatele valurilor de fotbaliști cu calitate care apar, numele „grele”, cu experiență, fixează coordonatele performanței la echipele din campionat și au o influență determinantă în îndeplinirea obiectivelor.
Nu întâmplător Vali Crețu și Vlad Chiricheș, veteranii FCSB, amândoi trecuți de 35 de ani, fac parte din lotul lui Mircea Lucescu pentru Austria – România în preliminarii de Mondial, luna aceasta! Iar Alex Chipciu a fost prezent la acțiunile recente ale primei reprezentative.
Sezonul 2024/2025 din Superliga, încheiat recent, e încă o dovadă în plus. ProSport a alcătuit lotul complet al fotbaliștilor 35+, cei care au împlinit 35 de ani pe durata acestui sezon sau mai în vârstă, și configurează primul 11 ideal pe baza evoluțiilor lor remarcabile din ultima ediție de prim eșalon. Într-un 5-4-1 captivant, să vedem care sunt „seniorii” indispensabili pentru performanță în Superliga!
Poli Iași n-a avut un sezon fără emoții, dar portarul spaniol Jesus Fernandez, 36 ani, constituie unul din principalele argumente pentru care moldovenii au reușit măcar să evite retrogradarea directă. Asta pentru că ibericul a reușit 13 meciuri fără gol primit, al doilea din topul tuturor portarilor din Superliga la acest capitol, după Ștefan Târnovanu, desemnat cel mai bun goalkeeper al campionatului și titular în Echipa Sezonului!
Pentru cei doi fundași laterali din acest 5-4-1 al veteranilor pe care îl propunem, merge pe mâna lui Vali Crețu (FCSB) în flancul drept, cel care la 36 de ani a avut un aport consistent la al doilea titlu consecutiv pentru roș-albaștri, și pe Mario Camora (CFR Cluj), cu doi ani mai în vârstă decât Crețu!, un reper al constanței în evoluțiile bune pentru echipa din Gruia, vicecampioana sezonului.
Segmentul celor trei fundași centrali din echipa noastră ideală e dominat de reprezentanți de la FC Hermannstadt. Pentru că Ionuț Stoica (foto jos), căpitan la 37 de ani și Valerică Găman, la 36 de ani, au reprezentat alegerea solidă a lui Marius Măldărășanu în cele mai multe rânduri și, astfel, sibienii au ratat îndeaproape play-off-ul, dar au câștigat play-out-ul și au ajuns până în finala Cupei României.
Alături de ei îl avem pe Paul Papp, care la 35 de ani e un lider incontestabil și un apărător indispensabil pentru Petrolul Ploiești, după cum o arată și cifrele acestui sezon: 34 de meciuri, dintre care 32 ca titular, 11 partide fără gol încasat de „lupii galbeni” cu el pe teren, fără să fie deposedat măcar o dată!
Pentru flancurile liniei de mijloc optăm pentru doi reprezentanți ai Clujului. În dreapta, Ciprian Deac la 39 de ani, liderul de vârstă al primului 11 ideal!, iar în stânga, Alexandru Chipciu, căpitanul Universității Cluj la 36 de ani. Doi jucători de calibru, deși primul dintre ei utilizat mai puțin pe durata acestui sezon, dar Deac și-a făcut treaba cu prisosință oricând Dan Petrescu a decis să apeleze la serviciile lui. Chipciu? Indispensabil pentru un sezon istoric al „șepcilor roșii”.
Pentru zona centrală, coechipierul Dan Nistor, „creierul” și „motorul” construcției de la Universitatea Cluj, cu un sezon regular, în special, de excepție la 36 de ani. Jucător din Echipa Sezonului care, alături de Chipciu, și-a prelungit angajamentul cu echipa lui Ioan Ovidiu Sabău.
Partener lui Nistor, cu rol preponderent defensiv, campionul Vlad Chiricheș! Reprofilat din stoper mijlocaș „la închidere”, dar asta „pe foaie”, câtă vreme în dese rânduri Vlad a impresionat ca un deep-lying playmaker așa cum rar găsești prin fotbalul nostru!
În atac, un fotbalist revenit pe final de sezon în Superliga și după ani mulți în străinătate, dar cu impact considerabil. E vorba de Eric Bicfalvi, care a contribuit major la un play-out ce a scăpat gălățenii de grijile retrogradării și i-a fixat în ierarhia finală pe locul secund. La 37 de ani, „King Eric” încă poate face diferența la nivel înalt și are atât de multe de „predat” jucătorilor tineri!
J. Fernandez (Poli Iași) – Crețu (FCSB), Papp (Petrolul), I. Stoica (Hermannstadt), Găman (Hermannstadt), Camora (CFR Cluj) – Deac (CFR Cluj), Nistor (U Cluj), Chiricheș (FCSB), Chipciu (U Cluj) – Bicfalvi (Oțelul Galați)
41 ani – Cristian Săpunaru (Rapid)
39 ani – Răzvan Patriche (Dinamo), Takayuki Seto (Petrolul Ploiești)
38 ani – Ionuț Larie (Farul Constanța), Constantin Toma (Unirea Slobozia), Alin Șeroni (FC Botoșani), Dragoș Grigore (Gloria Buzău)
37 ani – Bogdan Mitrea (U Cluj), Adnan Aganovic (Unirea Slobozia), Alexandru Dandea (Gloria Buzău)
36 ani – Constantin Budescu (Gloria Buzău)
35 ani – Cornel Râpă (UTA Arad), Alexandru Mateiu (Petrolul Ploiești), Damjan Djokovic (CFR Cluj), Silviu Lung (Univ. Craiova), Alexandru Benga (UTA Arad), Dinu Moldovan (Sepsi), Ionuț Neagu (Oțelul Galați)
Parcurgând sumar cv-urile jucătorilor 35+ din primul 11 ideal, dar și din cel al lotului complet de veterani, un nume de antrenor apare foarte des în parcursul acestor. Este vorba de Eugen Neagoe, tehnician care a lucrat, spre exemplu, la nivel de club cu Chipciu (U Cluj), I. Stoica (Hermannstadt), Găman (Craiova, Astra), Papp (Craiova), Nistor (Craiova) sau Mateiu (Craiova).
În plus, în paralel cu activitatea de antrenor principal, ca secund al lui Victor Pițurcă, la FCSB și la echipa națională, Neagoe a lucrat cu Chiricheș, Bicfalvi sau alte nume din lista noastră! Ce spune Eugen Neagoe despre echipa ideală 35+ a sezonului configurată de noi?
S-ar bate la titlu în Superliga, cu siguranță! Și argumentez. Secretul nu e doar valoarea, îi știu foarte bine, pentru că am lucrat împreună. Valoarea obligatorie, dar e vorba de inteligență, și fotbalistică, și dincolo de gazon. Cei mai mulți dintre ei sunt băieți inteligenți care au știut și cum să interpreteze o fază, dar și întreaga lor carieră, în momentele decisive. Contează enorm, ca antrenor, să ai unul-doi-trei jucători de acest fel în vestiar și în prima echipă. Ei sunt lideri veritabili, cum nu ajungi doar pentru că vrei sau că vârsta te impune. Eu am avut jucători care au devenit lideri pe un fond nativ, evident, dar care poate nici nu-și dădeau seama că au ajuns la acest statut! Coechipierii îi transformau în lideri, pentru că tot ce făceau ei în viața lor, pe teren și dincolo de teren, le oferea un respect și o autoritate în ochii celor din jur”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER