Faptul că atacantul Vladislav Blănuță, împrumutat de FCU Craiova la U Cluj, a fost introdus de Ioan Ovidiu Sabău doar pentru ultimele 22 de minute în duelul încheiat 0-1 cu FCSB pe Arena Națională a declanșat un atac violent din partea lui Adrian Mititelu la adresa tehnicianului ardelenilor. Totul a părut că vine, cumva, de nicăieri. Mai ales raportat la intensitatea atacului.
ProSport a aflat însă toate culisele scandalului, a analizat datele reale ale jucătorului și informațiile din jurul său, pentru a dezvălui azi în exclusivitate adevărata miză, dincolo de evidențe, cu o nouă lumină asupra deciziilor din jurul vârfului de atac!
Ce s-a întâmplat „la vedere”? Blănuță a jucat doar ultimele 22 de minute în FCSB – U Cluj 1-0. La final de meci, fiul lui Adrian Mititelu a reacționat în social media la adresa lui Ioan Ovidiu Sabău:
Să îl ai disponibil pe golgheterul echipei cu 11 goluri, cel care ți-a câștigat derby-ul cu CFR Cluj etapa trecută, iar tu să nu începi titular cu el în meciul din seara aceasta cu Steaua (n.r. FCSB), asta denotă că antrenorul celor de la U Cluj are interese ascunse! În repetate rânduri a avut acest comportament față de Blănuță în acest campionat. Dacă eliminăm golurile marcate de Blănuță la U Cluj, era de mult demis Ioan Ovidiu Sabău de la cârma echipei, iar echipa se afla în play-out! Acest antrenor participă flagrant la regresul jucătorilor, nu la progresul acestora!”
Nu a trecut mult până când și Adrian Mititelu, tatăl, s-a alăturat. Finanțatorul formației de Liga 2 care l-a împrumutat pe Blănuță la U Cluj a avut o declarație jignitoare la adresa lui Sabău, pentru gsp, care a început astfel:
Suntem nemulțumiți pentru că noi i-am dat un Mercedes să-l folosească, iar el își bate joc de el. L-am ajutat (n.r. – pe Sabău) să devină un antrenor de play-off, că el era un amărât de antrenor de play-out, acum 3-4 ani se ruga de mine prin șapte mii de interpuși să-l punem antrenor la FCU Craiova”
Replica lui Sabău a fost în tonul cu care ne-a obișnuit și în care și-a edificat o carieră în iarbă și pe bancă. Decentă, echilibrată, argumentând fotbalistic absența din rândul titularilor pentru Blănuță. Tot discursul său pentru Sport Total FM, în care anunță că ia în considerare să iasă iar din fotbal, poate fi descoperit aici.
Titularizat de Ioan Ovidiu Sabău pe 17 februarie, meci din sezonul regular pentru U Cluj, acasă cu Unirea Slobozia, Vladislav Blănuță a marcat și a furnizat o pasă de gol pentru o victorie cu 3-2. Etapa următoare a absentat, fiind suspendat, dar a revenit imediat titular, toți coechipierii și cei din staff-ul tehnic sperând că tânărul vârf e în formă. În fapt, a fost doar un foc de paie. Unul care a reconfirmat în rândul celor de la Universitatea oscilațiile majore ce l-au caracterizat pe Blănuță în toată perioada de până acum la Cluj-Napoca.
Detaliază unul din coechipieri:
Blănuță marchează, apoi dispare efectiv din joc perioade întregi, parcă joci în zece oameni! Apoi, după un meci în care iese la rampă, etape la rând nu te mai poți baza pe el, nu știu dacă e distrat, dacă are o problemă de concentrare, sau pur și simplu nu e constant în randament. Mulți nici nu văd câte dueluri pierde, de fapt, câte mingi se duc aiurea”
Etapa următoare, cu Blănuță titular din nou, U Cluj a pierdut acasă, surprinzător, 0-1 cu FC Botoșani. Pe teren 69 de minute, vârful a pierdut 60% din duelurile directe, n-a avut șut pe poartă și a greșit mai multe pase (13) decât a reușit (12). Evoluție înfiorătoare!
În ultima etapă din sezonul regular, deplasare la Farul Constanța, a fost aruncat în luptă în minutul 62. Dobrogenii au egalat cu el pe teren, pentru 1-1 final. În jumătate de oră, cât a avut la dispoziție, Blănuță n-a avut șut spre poartă, a irosit o treime din baloanele care au ajuns la el și a pierdut 4 din 5 dueluri aeriene, în ciuda faptului că vorbim de una din zonele lui forte. Din nou, foarte slab!
Play-off-ul Superligii a început cu Blănuță rezervă, în 0-3 cu Universitatea Craiova. Un adversar de construcție, cu fotbal pozitiv. Dar atacantul a revenit titular la derby-ul cu CFR Cluj, marcând și golul victoriei pentru „studenți”. Sabău a decis că tipologia de joc a formației lui Dan Petrescu poate fi anihilată cu profilul de vârf reprezentat de Blănuță. Și nu s-a înșelat raportat la scorul final.
Doar că, până și cu CFR Cluj, dincolo de forța speculativă demonstrată prin marcarea unui gol din apropierea porții, pe respingerea greșită a lui Hindrich, Blănuță a fost mai mereu contraproductiv! Doar 2 din 11 dueluri directe câștigate, numai 8 pase corecte furnizate în 72 de minute pe teren, fără capacitate de integrare eficientă în sistemul propus de Sabău, disruptiv în circulație și ineficient pentru posesie.
Iar cu FCSB, la 0-1, în cele 22 de minute pe teren care au trezit furia lui Adrian Mititelu, niciun argument fotbalistic prin care să se recomande titularizarea pentru Blănuță: zero șuturi spre poartă, 3 din 5 dueluri directe pierdute… fix pe același nivel din ultima vreme!
Realitatea incomodă? Vladislav Blănuță funcționează doar într-un mod de joc, favorabil profilului său. Nu pare un vârf adaptabil, ci eminamente un marcator speculativ. Nu e tipul combinativ, pliabil pe esența strategiei de joc a lui Sabău, devenită tipar de reușită la Universitatea Cluj.
În plus, mai bine de o treime din golurile marcate de Blănuță în acest sezon au fost reușite cu lovituri de cap. Ori „U” joacă cel mai adesea un 4-3-2-1, cu variații, dar mereu fără extreme clasice, mijlocași laterali de bandă care să-i centreze lui Blănuță!
Ce nu vrea să expună Adrian Mititelu, logic până la urmă, pentru că asta susține tocmai profilul jucătorului său, incongruent cu stilul Universității Cluj?
Blănuță e până azi doar un marcator de careu, nu un atacant complet, nici măcar unul „de ținut liniile sus”, nu e un pivot și nici un vârf mobil care să eficientizeze prin filtrul său dinamica ofensivă a echipei în ultima treime. Analiza în profunzime e devastatoare:
Vladislav Blănuță are 11 goluri marcate și 3 pase de gol furnizate până azi în Superliga, pe durata împrumutului la Universitatea Cluj. Cifre bune, foarte bune chiar, dar care vor fi interpretate mereu corelat cu datele de mai sus, câtă vreme nimeni în fotbalul profesionist din 2025 nu mai transferă doar pe baza unui bilanț „de wikipedia”.
Adrian Mititelu trăiește acum dezamăgirea faptului că FCU Craiova o să rămână în Liga 2 și sezonul viitor. Împrumutul lui Blănuță se încheie în câteva luni, omul de afaceri simte că are o potențială „mină de aur” și trebuie, logic, să-și valorifice resursa. Vara asta asta e însă decisivă pentru subiect și dintr-o altă perspectivă, cu greutate: EURO U21. E miza din culise care agită și mai tare spiritul oltenesc.
Vladislav Blănuță a fost utilizat de selecționerul Daniel Pancu în doar 91 de minute din peste 630 posibile în preliminariile EURO 2021 la capătul cărora România s-a calificat pentru turneul final din această vară. Foarte puțin. Jucătorul oltenilor n-a fost vreodată titular, a bifat maximum 35 de minute într-un meci. Și n-are gol marcat. Mai mult, rezervă neutilizată la meciul decisiv cu Elveția, apoi neconvocat la amicalele cu Olanda și Portugalia din luna martie.
Daniel Pancu îl apreciază cu îngrijorare pe Blănuță, la fel cum îi știe foarte bine și limitele. Faptul că Louis Munteanu este evitat de Mircea Lucescu la naționala „mare” complică și mai tare situația. Blochează o opțiune în calculele lotului final EURO 2021. Și complică afacerea lui Adrian Mititelu, în stadiul ei de plan.
E adevărat, Pancu e tentat să utilizeze un sistem cu doi atacanți la EURO U21, dar momentan e doar o intenție. Iar dacă Blănuță va juca tot la fel de prost până la finele sezonului de Superliga sau, mai ales, din ce în ce mai puține minute, nimeni nu garantează că prinde lotul final al României. Ba din contră.
Cu atât mai mult cu cât, mare atenție!, Blănuță e suspendat pentru primul meci din grupe ale României la EURO U21 din Slovacia!
La experiența pe care o are, Adrian Mititelu nu poate să ignore din minte acest scenariu de maximă dezamăgire: un tânăr atacant cu cifre bune, devenit rezervă în primul eșalon pe final de campionat, când sunt miza totală și vizibilitatea maximă, absent de la EURO U21 și întors la FCU Craiova în Liga 2. Cum să valorifice aproape de potențial afacerea? Devine misiune imposibilă.
Explică un agent de pe piața noastră:
Transfermarkt e pentru public, nu pentru cluburi, nu pentru patroni, să fim serioși. La Blănuță vezi 1,3 milioane euro cotă de piață. Dar dacă tu ești din România și știi clar cum joacă el și că dă randament doar într-un anumit fel, ce să faci cu Blănuță la o echipă ca FCSB care combină, construiește, atacă altfel?! El nici la CFR Cluj, cum joacă azi echipa lui Petrescu, n-ar prinde. Îl ucizi și pe Blănuță, și joci și c-un om în minus. Iar de-afară, ce club să-ți dea mai mult de 300.000-400.000 de euro, când ei asta văd: atacant din Liga 2 România, încercat la Liga 1, nereușit! Asta e realitatea!”
În primul rând, e greu de crezut că din Superliga vreun club „de cupe europene” ar fi dispus să împrumute o rezervă de la Universitatea Cluj, dacă Blănuță va rămâne astfel. Mai ales că el nici nu mai acoperă Regula U21 de sezonul viitor! Dacă Louis Munteanu rămâne la CFR Cluj, Daniel Bîrligea la FCSB, iar Rapid îi păstrează pe Koljic și Burmaz, iar Universitatea Craiova e exclusă prin stilul ei de joc, Blănuță n-ar putea prinde decât la Dinamo, eventual. Dar unde iarăși nu s-ar plia pe ce joacă echipa lui Kopic.
Pentru cluburile din străinătate, din fotbalul relevant, Blănuță ar fi perceput, dacă scenariul cel negru se adeverește pentru Adrian Mititelu, doar ca o biată promisiune care se întoarce pleoștită într-o ogradă de subsol, căci vorbim de Liga 2, a unui fotbal periferic, dacă evaluăm realist fotbalul nostru în contextul pieței transferurilor europene. Fără EURO U21, „taraba” exponențială pe termen scurt, Adrian Mititelu iese prost. Foarte prost.
De-aici atacurile care par necontrolate la nivel de exprimare, din partea familiei Mititelu, dar care par să fie tocmai sub control ca strategie directă. Ioan Ovidiu Sabău este, culmea, doar o victimă „de parcurs”. Deși cuvintele îl iau la țintă, oricine ar fi fost în locul lui Sabău ar fi încurcat o strategie și ar fi primit, foarte probabil, același „meniu”.
Pentru că, de fapt, prin Sabău și Mititelu se ciocnesc efectiv două lumi:
De cele mai multe ori, din astfel de situații, cel mai mult pierde fotbalistul.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER