A doua partidă pentru Mirel Rădoi după revenirea la Știința a însemnat o victorie în fața liderului după două penalty-uri, dintre care unul ratat, 11 cartonașe galbene și acuze incredibile la final, cu Sorin Cârțu, Alex Chipciu și Dan Nistor în tablou. Dar care sunt culisele scandalului de la Universitatea Craiova – U Cluj 1-0? Asta i-a scos din minți pe olteni și dinamitează toată Superliga! ProSport are toate detaliile!
Deciziile de arbitraj controversate din ultimele meciuri ale băieților lui Sabău, 2-1 cu Gloria Buzău și 2-1 cu Rapid, au mocnit în fundalul confruntării din Bănie. Delegarea la meciul de aseară a „centralului” Iulian Călin, membru PNL, în partidul al cărui vicepreședinte este Emil Boc, primar de Cluj-Napoca și susținător direct al Universității, a zgândărit și mai mult. Dar există un episod din spatele declarațiilor publice care efectiv a aprins fitilul și, dezvăluie sursele noastre, „indiferent de desfășurare sau rezultat, explozia era iminentă!”.
Teoria sprijinului de sorginte politică pentru Universitatea Cluj nu e nouă. În culisele Superligii aceasta s-a născut și „viralizat” încă din toamnă, pe fondul etapelor la rând cu elevii lu Sabău în postura de lider. Doar că etapele din 2025 au început să aducă episoade care au devenit elemente de combustie prin care ceea ce părea doar o teorie a conspirației să capete substanță în viziunea susținătorilor acesteia.
Pe 18 ianuarie, U Cluj învingea acasă Gloria Buzău cu 2-1 prin două penalty-uri controversate, acordate de VAR, în minutele 88 și 90+2. Budescu le-a cerut coechipierilor să iasă de pe teren, Neagoe a tunat la final: „Vrăjeală pentru fraieri! Am tâmpit și am îmbătrânit degeaba în fotbal!”. Tirada a mers spre arbitrul VAR Istvan Kovacs, acuzat că locuiește, de fapt, în Cluj-Napoca. De la Craiova, Sorin Cârțu deja proclama: „E cu influența domnul primar!”.
Etapa trecută, U Cluj – Rapid 2-1, cu penalty solicitat de giuleșteni în minutul 84, neacordat de arbitrul Adrian Cojocaru la o fază la care VAR nu a intervenit. Reacția lui Marius Șumudică: „Domnule Boc, opriți-vă, domnule!”.
Apoi, delegarea PNL-istului Iulian Călin la Universitatea Craiova – U Cluj. Meci câștigat aseară de olteni cu 1-0 într-o tensiune incredibilă, cu reacții neverosimile la final. Gabriel Giurgiu, directorul sportiv al oaspeților, a declarat că Sorin Cârțu a înjurat fotbaliștii clujeni, i-a scuipat și l-a insultat pe Sabău. Încercând chiar să-l lovească pe Ovidiu Bic! Mihai Rotaru l-a acuzat pe Iulian Cristea că a înjurat fanii olteni.
Alex Chipciu l-a catalogat pe Cârțu „o legendă beată” și l-a acuzat inclusiv pe Mario Felgueiras, managerul oltenilor, că ar fi înjurat jucători. Dan Nistor a susținut același scenariu. De unde și până unde flacăra care a aprins totul până aici?
Totul s-a dezvoltat în fundal, și asta începând chiar de la jumătatea lunii trecute! Dezvăluie sursele ProSport, în exclusivitate:
LPF și EAD au înștiințat cluburile din Superliga la jumătatea lui ianuarie cu privire la programarea etapelor 24, 25, și 26. Practic, etapele în care se joacă din trei în trei zile, teoretic, pentru că etapa 25, aceasta în desfășurare acum, e la mijlocul săptămânii. Având în vedere că mai sunt doar câteva runde până la finalul sezonului regular, dacă te gândești ce echilibru e în clasament și ce miză uriașă, sportivă și financiară, o reprezintă calificarea în play-off, programarea e esențială. Nu e vorba de detalii aici, ci de factori determinanți!”
Ce s-a întâmplat?
În programarea fixată de organizatori, Universitatea Craiova – U Cluj a fost programat pe 5 februarie. În condițiile în care oltenii jucaseră anterior pe 2 februarie, iar ardelenii, pe 1 februarie. Așadar, o zi în plus de odihnă pentru lider!
Mai mult decât atât: în week-end, U Cluj va juca acasă cu Poli Iași pe 9 februarie. În condițiile în care elevii lui Sabău au jucat aseară, pe 5 februarie, iar Poli Iași joacă azi, pe 6 februarie. Încă o dată, o zi de repaus în plus pentru clujeni față de adversari!
Și nu e totul! În raport cu celelalte echipe angrenate în lupta pentru play-off, pe programarea acestor trei etape cu intermediară la mijloc, „U” Cluj e cea mai avantajată. Singura formație care are de două ori avantaj de o zi la recuperare!
Universitatea Craiova, spre exemplu, e de fiecare dată cu o zi în minus de repaus. De două ori! Rapid, o singură dată. CFR Cluj e pe „zero”, iar Dinamo și FCSB au o zi în plus câte o singură dată.
Discrepanța a fost sesizată oficial, se pare, de mai multe cluburi angrenate în play-off, prima oară către LPF, câtă vreme Liga Profesionistă de Fotbal e organizatoarea Superligii. Dezvăluie sursele noastre:
Nu ai cum să avantajezi dramatic una dintre competitoare, în acest fel și în acest context, fie că e voit, fie că e din eroare. Este un fapt incontestabil și care influențează enorm competiția, pe final de sezon regular. Adică FCSB, care a jucat dublu meciuri în acest sezon față de U Cluj, are doar o etapă cu o zi în plus de odihnă față de adversar, iar ardelenii au de fiecare dată repaus mai mult! Unde este echilibrul? Nu mai spunem că oltenii sunt singurii mereu cu o zi în minus la refacere!”
Nu doar programarea în sine a stârnit furia rivalelor Universității Cluj ci, în cazul specific al Universității Craiova, acolo unde a și explodat „buba”, tensiunea a fost augmentată de lipsa de reacție totală din partea LPF.
Craiova a făcut solicitare oficială la LPF pe acest subiect. Niciun răspuns! Nici măcar: am luat act, evaluăm, ceva. Nimic! Zici că era închis biroul. Neoficial, LPF i-a trimis pe olteni spre EAD. Apoi, EAD i-a trimis spre televiziuni. Iar televiziunile, înapoi la LPF! Nimeni nu își asumă, nimeni nu intervine, legea tăcerii! Băi, n-ai cum să-ți bați joc în halul ăsta! Și-atunci, chiar dacă să zicem că n-ar fi decât o eroare de programare, dacă întreții tăcerea asta și persiști cu inechitatea, cum să nu se întărâte lumea și să creadă că e totul manevrat politic, că e o conspirație reală pentru favorizarea clujenilor?! Aprinzi fitilul!”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER