SSC Farul, sugrumat de Partid? S-ar fi dat ordin ca echipa promovată în Liga 2 să nu fie primită pe niciun stadion din Judeţul Constanţa. Preşedintele CJ: "Prostii! Nici vorbă!". Clubul e acum în haos: n-are jucători, bani şi unde să joace

23 iul 2018 16082 afişări Comentează şi tu Fotbal Intern
SSC Farul, sugrumat de Partid? S-ar fi dat ordin ca echipa promovată în Liga 2 să nu fie primită pe niciun stadion din Judeţul Constanţa. Preşedintele CJ: "Prostii! Nici vorbă!". Clubul e acum în haos: n-are jucători, bani şi unde să joace 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7906/17366327/4/suporteri-farul.jpg

Războiul dintre şefii locali ai PSD şi suporterii care au fondat SSC Farul Constanţa pare să fi intrat într-o fază critică. Mai multe surse independente au afirmat, pentru ProSport, că autorităţile locale din judeţ au primit ordin să nu accepte echipa pe stadioanele din localităţile lor, ca să-şi dispute meciurile din sezonul Ligii 2 care va începe pe 4 august, adică în mai puţin de două săptămâni.

Ex-fotbalistul Adrian Pitu, fostul preşedinte al SSC Farul, forţat să demisioneze după ce a fost acuzat că face jocurile PSD şi încearcă să-i predea echipa lui Ciprian Marica, a scurtat, chiar înainte să plece, contractul de chirie pentru stadionul Farul. În calitate de preşedinte al SSC Farul, Pitu a denunţat vechiul contract, semnat în martie cu DJTS Constanţa şi valabil 6 luni, şi l-a scurtat la 3 luni. Contractul a expirat la 4 zile după ce Pitu a părăsit funcţia de preşedinte.

Suporterii care deţin SSC Farul au intrat în conflict cu câţiva foşti conducători executivi ai clubului, între care Pitu şi antrenorul Grigoraş, pe care i-au acuzat că vor să direcţioneze echipa nou-promovată în Liga 2 către Ciprian Marica (fostul fotbalist a cumpărat brandul falimentarului SC FC Farul SA cu 41.000 de euro plus TVA).

S-a ajuns la afirmaţii grave, Pitu fiind acuzat că a condiţionat, în numele PSD, continuarea finanţării de la bugetul local de prezenţa a minimum 100 de suporteri la mitingul organizat de Liviu Dragnea la începutul lui iunie în Bucureşti. Cel vizat a negat, într-un dialog cu ProSport, afirmând că este apolitic. Ulterior, au apărut atât poze, cât şi un filmuleţ cu Pitu conducând delegaţia PSD Constanţa către Piaţa Victoriei, acolo unde urma să se ţină mitingul.

La rândul său, Pitu, într-un dialog cu ProSport, a făcut acuzaţii grave la adresa suporterilor care au fondat clubul în 2016: unul dintre ei are interese financiare, pentru că vinde echipament la SSC Farul; alţi doi s-ar fi angajat cu carte de muncă şi iau salariu; s-ar fi scos, cu cardul, de la bancomat, 150.000 de lei cash din conturile Farului. 

Impresarul Traian Gherghişan dă telefoane şi negociază în numele SSC Farul, dar neagă puterea de decizie: „N-am funcţie, încerc doar să ajut“

Între timp, a devenit destul de clar că autorităţile locale întârzie să mai finanţeze şi în acest an SSC Farul, aşa cum au făcut în 2017 (când s-au alocat circa 2,4 milioane de lei). Echipa e pe buza prăpastiei. Sursele ProSport afirmă că la club e haos, cu nici două săptămâni înaintea debutului în campionat (prima etapă este acasă, SSC Farul – ACS Poli Timişoara, sâmbătă, 4 august). În lot sunt doar 10 fotbalişti. Nu sunt bani, cel puţin o parte din jucătorii de anul trecut sunt neplătiţi şi echipa nu ştie, în această clipă,  unde va juca meciurile de pe teren propriu.


Ema Gavrilă a postat, pe contul său de Facebook, o declaraţie în care anunţă că tabăra lui Marica a refuzat toate încercările de dialog pe tema Farul 

Săptămâna trecută a fost prezentată, în calitate de asociată şi de finanţator, Ema Gavrilă, fostă şefă a PSD Costineşti şi iubită a lui Alexandru Mazăre, fratele ex-primarului constănţean Radu Mazăre care acum e fugit în Madagascar. „Nu pot discuta acum. Luaţi legătura cu băieţii care sunt, de fapt, patroni. Ei vă pot lămuri. Eu am doar un contract de asociere deocamdată, asigur finanţarea“, s-a mărginit Ema Gavrilă să declare pentru ProSport. "N-are bani să ţină clubul. În acest moment, are toate uşile închise în judeţ. Poate să vină cu altcineva, care are bani. Dar ea singură nu are cum să ţină echipa. Iar autorităţile locale nu vor da un sfanţ", descriu pentru ProSport surse locale bine informate poziţia noii asociate. 

Surse multiple i-au declarat jurnalistului că în fruntea clubului a fost pus impresarul Traian Gherghişan, care în trecut a avut o colaborare foarte strânsă, printre alţii, cu Cristian Tănase, preşedintele de la Concordia. „Nu sunt preşedinte. Eu doar încerc să ajut cu jucători, să facem o echipă competitivă. Preşedinte e domnul Marcel Lică, discutaţi cu dânsul“, s-a eschivat impresarul când a fost sunat de reporter.

Totuşi, ProSport are confirmarea, dincolo de orice echivoc, că Gherghişan dă telefoane şi vorbeşte în numele SSC Farul, în acest moment.

„Sunt morţi. Nu vor avea unde să joace“

Problema principală rămâne, însă, cea a stadionului. Suporterii din conducerea SSC Farul spun că au făcut mai multe demersuri către DJTS Constanţa pentru a semna un nou contract pentru stadionul Farul, dar nu au primit răspuns favorabil. Mai mult decât atât, câteva încercări făcute pentru a închiria stadioane în alte localităţi din judeţ ar fi primit acelaşi răspuns neoficial: „Ne pare rău, e ordin de sus să nu vă primim“.

O sursă foarte bine informată relatase acest lucru, pentru ProSport, încă de vineri: „Li s-a dat interzis în judeţ. Sunt morţi. Nu vor avea unde să joace. Nimeni nu-i va primi. Nici măcar la Techirghiol (pe stadionul din această localitate a jucat SSC Farul în Liga 4 şi cea mai mare parte din Liga 3). E directivă de la Partid“.

Horia Ţuţuianu, preşedintele CJ Constanţa: „Prostii! Cum aş putea să le dau eu interdicţie? Iar pe locul actualului stadion nu se poate construi altceva decât tot un stadion!


Horia Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, neagă orice implicare într-o eventuală operaţiune de boicotare a SSC Farul pe stadioanele din judeţ. FOTO: Mediafax

Principalul vizat de acuzaţiile privind interdicţia primită de SSC Farul ar fi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu. Acesta, însă, contactat de ProSport, a negat cu vehemenţă orice implicare, mărturisind că nu înţelege de unde a apărut numele său în tot scandalul. „Nişte prostii! N-am nicio legătură! Cum aş putea eu să fiu amestecat în aşa ceva? În primul rând, eu am auzit că joacă pe Farul. În al doilea rând, eu n-am atribuţii în ceea ce priveşte sportul. Cum să le dau eu interdicţie în judeţ? În baza a ce? Din contră, am fost la meciurile lor, i-am susţinut. Şi o voi face în continuare, atât cât pot. Dar nu îi pot finanţa, pentru că eu, ca reprezentant al Consiliului Judeţean, pot sprijini financiar doar activitatea cluburilor de copii şi juniori, Cluburile Sportive Şcolare“, a reacţionat Ţuţuianu. „Nici vorbă să fi vorbit cu cineva sau să fi transmis să nu le închirieze stadioanele. Habar n-am cum am ajuns să fiu implicat în scandalul ăsta. Am citit şi eu prin presă şi pe Facebook că aşa şi pe dincolo. Eu am altă treabă, domnule. Trebuie să facem drumuri, să finanţăm muzee, infrastructură. Nu mă ocup de fotbal. Dacă îi deranjează, nu mă mai duc la meciuri!“, a adăugat politicianul pesedist.

Horia Ţuţuianu a venit şi cu nişte clarificări importante în ceea ce priveşte soarta stadionului Farul, despre care suporterii de la SSC Farul susţin că ar fi ţinta rechinilor imobiliari. „Este o prostie de necrezut povestea asta, că se va demola stadionul şi se vor face blocuri în loc. Să vă spun ceva. Anul trecut, noi, Consiliul Judeţean, am cerut la guvern să ne dea stadionul, pentru că îl putem îngriji mai bine. Acum, stadionul Farul e la MTS. Între timp, ne-am gândit mai bine şi credem că ar fi mai bine dacă ar intra în administrarea Primăriei, am vorbit cu primarul Făgădău, dânsul ar putea gestiona mai bine problema. Urma să se dea o hotărâre de guvern, dar nu ştiu ce s-a întâmplat mai departe. Însă, când se va da această HG, va fi cât se poate de explicită, spaţiul nu poate primi altă destinaţie decât cea de acum. Dacă se va demola stadionul, în loc se va construi altul modern. Nici vorbă să se schimbe destinaţia terenului. Nici n-ar fi posibil acest lucru. Nu ştiu de unde apar toate aceste bazaconii“, a precizat Horia Ţuţuianu pentru ProSport.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.