REPORTAJ la Ruginoasa | „Lasă, mami, că mă fac fotbalist și te ajut să facem o casă mai mare”. Campionii Cupei Satelor, mândria unei comune ieșene! Golgeterul echipei visează să ajugă la FCSB, iar de acolo la Juventus

REPORTAJ la Ruginoasa |
  • Publicat:
  • Actualizat:

De câteva zile, la Ruginoasa se vorbește doar despre fotbal. Nu este locuitor în comuna ieșeană care să nu fi auzit de isprava micuților fotbaliști pregătiți de Costel Cerneuțanu și Silviu Cerneuțanu, care au câștigat turneul final pe țară al Cupei Satelor.

Fie că mergi în centrul comunei, fie că te abați pe o uliță a vreunui sat, de la primul birt din sat și până la primărie, toată lumea vorbește despre echipa de copii a comunei, cea mai bună din țară la categoria Under 13.

„Sunt mândria comunei!”, spun locuitorii comunei, la unison. Și au dreptate. Copiii din Ruginoasa, pregătiți de Costel Cerneuțanu (55 de ani) și Silviu Cerneuțanu (22 de ani), au câștigat, în week-end, turneul final al Cupei Satelor de la Cumpăna – Constanța și vor însoți echipa națională în deplasarea de la Oslo, cu Norvegia, din preliminariile EURO 2020. Echipa ieșeană a fost de departe cea mai bună din țară la această primă ediție, fapt dovedit și de parcursul fără greșeală, Ruginoasa câștigând finala pe plan județean și turneele regional și final fără să primească gol!

Au fost pentru prima dată la mare!

Pentru mulți dintre micuții fotbaliști de la Ruginoasa, fotbalul poate fi un mod de a se realiza în viață. Majoritatea copiilor provin din familii fără stare, cu venituri modeste. Dovada este faptul că doar doi copii din lotul de 15 mai văzuseră litoralul Mării Negre până să ajungă la Cumpăna, la turneul final.

„A fost ceva de vis pentru ei. Pe lângă faptul că au câștigat finala și vor merge cu echipa națională în Norvegia, la Oslo, copiii au avut șansa să vadă și marea. Doar doi dintre ei mai fuseseră la mare. Acum i-am plimbat prin Constanța, pe faleză, au văzut marea, a fost o noutate pentru toți”, spune antrenorul copiilor, Costel Cerneuțanu.

„Lasă, mami, că te ajut să facem o casă mai mare după ce voi ajunge fotbalist”

Mama lui Florin Doroftei, golgeterul turneului de la Cumpăna și marcatorul unicului gol din finală, are lacrimi în ochi când vorbește despre performanța copilului său. Spune despre el că are o ambiție ieșită din comun de a ajunge un mare fotbalist și dezvăluie discuția pe care o are cu fiul său, de mai multe ori.

„Normal că sunt mândră. E o experiență super pentru el. Nu am visat vreodată că băiatul meu va ajunge să meargă în străinătate cu echipa națională de fotbal, în același avion. Este și talentat, dar este foarte ambițios. La ambiția lui, va ajunge departe. Dacă el vrea la Steaua, acolo să ajungă. Noi, aici, ca la țară. Sunt bani puțini, nu prea avem condiții. Nu avem posibilități. Nici la mare nu am mai fost până acum. A fost pentru prima dată acum. Să dea Dumnezeu să ajungă mare fotbalist și să-și îndeplinească visul. Chiar îmi spune de multe ori: „Lasă, mami, că voi ajunge fotbalist mare și te ajut să facem o casă mai mare”, spune Anișoara, mama lui Doroftei.

Golgeterul Florin Doroftei: „Vreau să stau în avion lângă idolul meu Ianis Hagi”

Pentru copiii de la Ruginoasa, cel mai de preț premiu este să stea alături de idolii lor. Dincolo de trofeul câștigat, de premiile obținute, de mingi, de echipament, premiul cel mai de preț este deplasarea alături de echipa națională în Norvegia, la Oslo. Micuții fotbaliști vor avea astfel ocazia să călătorească într-o țară străină alături de tricolori, în același avion. Va fi un moment unic. Aceștia au început deja să numere zilele până la plecarea în Norvegia, iar golgeterul Florin Doroftei și-a ales deja locul în avion.

„Cu cine vreau să stau în avion? Cu Ianis Hagi. E idolul meu. Îmi place cum joacă. Am schimbat câteva cuvinte cu el după meci. I-am spus în primul rând bună ziua și că este idolul meu. Vreau să ajung ca el”, a declarat, pentru ProSport, Florin Doroftei.

Dintre Messi și Ronaldo, Florin îl alege pe atacantul portughez și automat își dorește să ajungă la echipa torineză Juventus: „De la Ruginoasa vreau să ajung la Steaua. Sau FCSB, cum se cheamă acum. Iar de la FCSB, la Juventus”.

În vârstă de 13 ani, Doroftei este elev în clasa a 6-a la școala din comuna Ruginoasa și practică fotbalul de la 10 ani, sub comanda lui Costel Cerneuțanu, care este ajutat de fiul său Silviu, fost junior la Poli Iași. „Am avut emoții în finală, dar am trecut peste ele. Sincer, nu mă așteptam să câștigăm când am început competiția. Mi-am dat seama că suntem cei mai buni când am ajuns în finală și știam că vom câștiga. Mă bucur că am devenit campioni și i-am făcut mândri de mine pe părinții mei și pe antrenori. Calitatea mea este să dau goluri. Îmi place golul”, mai spune golgeterul turneului final al Cupei Satelor.

Primarul Dănuț Nechifor i-a așteptat cu tort și șampanie după antrenament

Primarul comunei Ruginoasa, Dănuț Nechifor, le-a făcut o mică surpriză copiilor și i-a așteptat la baza sportivă cu un tort imens și cu șampanie pentru copii la primul antrenament efectuat acasă după revenirea de la Constanța.

„Mi-s dragi, îi iubesc pe toți. Ne-au făcut o mare bucurie. Le-am făcut o mică surpriză, nu știau. Am făcut un tort mare de ciocolată, am cumpărat șampanie pentru copii și i-am așteptat după antrenament la baza sportivă, unde am sărbătorit”, spune edilul comunei. „Copiii trăiesc un vis acum. Sunt foarte fericiți, vor merge cu echipa națională în Norvegia. Aproape toți au văzut marea pentru prima dată, acum. E o experiență unică, le va rămâne întipărită în minte. Să fii cu idolii tăi în avion, va fi foarte frumos. Am înțeles că ne-au fixat și un meci cu o selecționată Under 13 în Norvegia, e foarte bine. Faptul că nu am luat gol nici în grupe, nici în semifinale și final, dar nici la turneul regional, spune multe. Au fost constanți, asta a contat mult”, a mai spus primarul Dănuț Nechifor.

Apreciați de Belodedici, Vlădoiu, Geolgău. 30 de pase consecutive la 13 ani, mai rar…

Acesta a dezvăluit că Gheorghiță Geolgău și alți foști mari fotbaliști din staff-ul FRF i-au apreciat pe copiii din Ruginoasa.

„Cu toții au rămas impresionați de copiii noștri. Chiar domnul Geolgău spunea că nu a mai văzut până acum 30 de pase consecutive la copii de 13 ani. Le-a numărat la un meci de-al nostru. Le-a plăcut jocul de pase al nostru, posesia”, a continuat primarul.

Bază sportivă modernă la Ruginoasa

Edilul comunei a promis că va investi în baza sportivă, iar micuții fotbaliști vor avea un cantonament propriu la stadion.

„Baza sportivă este bună, avem un teren de iarbă bunicel, am făcut un sistem de irigații, avem și un tractoraș de tuns. Unde avem baza sportivă făcută pe Ordonanță, am alocat fonduri pentru a o moderniza. Arată foarte bine, sunt condiții bune. Deasupra bazei facem un cantonament pentru copii, dormitoare, sală de mese și bucătărie. Facem un cantonament, ca să-i ținem pe copii 10 zile acolo, cu antrenamente, mâncare, odihnă. Avem și sală de forță. Va fi bine”, a adăugat Nechifor, al cărui fiu a fost, în trecut, la Academia Hagi: „Și băiatul meu face parte din echipa campioană. Un an și jumătate a fost la Academia Hagi, dar era prea mic, l-am adus acasă. Dar a rămas în atenția lor. M-a întâlnit cu domnul Mihai Stere, responsabil cu grupele 2006-2008 de la Academia Hagi și mi-a spus că îl va lua înapoi, va fi urmărit”.

Edilul de la Ruginoasa încearcă pe ultima sută de metri să le facă pașapoarte copiilor: „Pentru mine este extraordinar dacă reușesc să le fac pașapoartele în timp util la toți copiii. Îi iau pe toți și îi duc la Iași să le fac documentele pentru plecare”.

Antrenorul Costel Cerneuțanu: „Este cel mai important rezultat din istoria comunei”

Antrenorul Costel Cerneuțanu spune că victoria din Cupa Satelor este rodul unei munci de ani de zile cu acești copii talentați, cărora le prevede cariere frumoase.

„Este cel mai important rezultat din istoria comunei Ruginoasa. Este o echipă frumoasă, rodul unei munci de ani de zile. Sunt convins că vor ajunge departe mulți dintre ei. Au calitate. Este o șansă mare pentru ei. O spun cu simț de răspundere, 3-4 vor ajunge la loturile naționale. Știu ce am crescut. Domnii Belodedici, Geolgău, Vlădoiu au fost impresionați de copii. Au apreciat jocul echipei. Spre exemplu, stoperul Iulian Curcă este unul dintre cei mai buni copii la categoria sa de vârstă. Are deja două preselecții la lotul național. Au fost mai mulți copii apreciați, între care Florin Doroftei, Adrian Olteanu, Dan Nechifor, Denis Panciuc și alții. Sunt copii minunați, talentați, muncitori”, spune Costel Cerneuțanu, care a explicat ce le-a cerut elevilor săi înaintea finalei cu Cumpăna: „În grupe am bătut Cumpăna cu 3-0, dar copiii erau mai relaxați atunci. În finală le-am spus că trebuie să marcăm repede și după aceea să-i pasăm, să-i facem să obosească. Și așa s-a întâmplat. Suntem fericiți că vom merge cu echipa națională în Norvegia. De când am auzit despre acest premiu ne-am pus în cap să reușim. Asta era cel mai important pentru copii”.

„Rezultatele cu această grupă de vârstă nu sunt întâmplătoare, de șase ani lucrez cu acești copii și le-am insuflat acea dorință de a câștiga. Copiii intră pe teren cu gândul de a învinge, au o mentalitate de învingători. Am participat cu ei în fiecare an la 5-6 turnee în țară și am acumulat experiență”, a conchis tehnicianul campioanei.

Lotul echipei Unirea Ruginoasa pentru turneul final al Cupei Satelor: Cătălin Axinia, Eduard Toma, Daniel Năstase, Adrian Olteanu, Denis Panciuc, Iulian Curcă, Alin Bostan, Marian Condac, Florin Huțanu, Florin Mocanu, Dan Ovidiu Nechifor, Marian Taraboi, Ionuț Oloeru, Florin Doroftei, Ionuț Tîgîță și Iustin Stănescu.
Antrenori: Costel Cerneuțanu (principal) și Silviu Cerneuțanu (secund).

Parcursul echipei din Ruginoasa în Cupa Satelor:

Finala județeană
Ruginoasa – Tomești 1-0 (tur), 1-0 (retur)

Turneul regional de la Ruginoasa:

Grupe
Ruginoasa – Ferești (Vaslui) 5-0
Ruginoasa – Vârfu Câmpului (Botoșani) 1-0

Finala
Ruginoasa – Cașin (Bacău) 7-0

Turneul final de la Cumpăna:

Grupe
Ruginoasa – Vârtoape (Teleorman) 5-0
Ruginoasa – Cumpăna (Constanța) 3-0
Ruginoasa – Dumbrăvița (Timiș) 2-0
Semifinala
Ruginoasa – Sânmartin (Bihor) 0-0, 3-1 după loviturile de departajare
Finala
Ruginoasa – Cumpăna (Constanța) 1-0

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Daniel Niculae a rupt tăcerea, la o lună după ce a fost dus la audieri: ”O mizerie de dosar!”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Gică Hagi a auzit declarațiile lui Florinel Coman și a reacționat: „Să fie clar!”
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen