REPORTAJ la Ruginoasa | "Lasă, mami, că mă fac fotbalist şi te ajut să facem o casă mai mare”. Campionii Cupei Satelor, mândria unei comune ieşene! Golgeterul echipei visează să ajugă la FCSB, iar de acolo la Juventus

16 mai 2019 4610 afişări Fotbal Intern
REPORTAJ la Ruginoasa | "Lasă, mami, că mă fac fotbalist şi te ajut să facem o casă mai mare”. Campionii Cupei Satelor, mândria unei comune ieşene! Golgeterul echipei visează să ajugă la FCSB, iar de acolo la Juventus
GALERIE (12 de imagini) VEZI GALERIA

De câteva zile, la Ruginoasa se vorbeşte doar despre fotbal. Nu este locuitor în comuna ieşeană care să nu fi auzit de isprava micuţilor fotbalişti pregătiţi de Costel Cerneuţanu şi Silviu Cerneuţanu, care au câştigat turneul final pe ţară al Cupei Satelor.

Fie că mergi în centrul comunei, fie că te abaţi pe o uliţă a vreunui sat, de la primul birt din sat şi până la primărie, toată lumea vorbeşte despre echipa de copii a comunei, cea mai bună din ţară la categoria Under 13.

”Sunt mândria comunei!”, spun locuitorii comunei, la unison. Şi au dreptate. Copiii din Ruginoasa, pregătiţi de Costel Cerneuţanu (55 de ani) şi Silviu Cerneuţanu (22 de ani), au câştigat, în week-end, turneul final al Cupei Satelor de la Cumpăna – Constanţa şi vor însoţi echipa naţională în deplasarea de la Oslo, cu Norvegia, din preliminariile EURO 2020. Echipa ieşeană a fost de departe cea mai bună din ţară la această primă ediţie, fapt dovedit şi de parcursul fără greşeală, Ruginoasa câştigând finala pe plan judeţean şi turneele regional şi final fără să primească gol!

Au fost pentru prima dată la mare!

Pentru mulţi dintre micuţii fotbalişti de la Ruginoasa, fotbalul poate fi un mod de a se realiza în viaţă. Majoritatea copiilor provin din familii fără stare, cu venituri modeste. Dovada este faptul că doar doi copii din lotul de 15 mai văzuseră litoralul Mării Negre până să ajungă la Cumpăna, la turneul final.

”A fost ceva de vis pentru ei. Pe lângă faptul că au câştigat finala şi vor merge cu echipa naţională în Norvegia, la Oslo, copiii au avut şansa să vadă şi marea. Doar doi dintre ei mai fuseseră la mare. Acum i-am plimbat prin Constanţa, pe faleză, au văzut marea, a fost o noutate pentru toţi”, spune antrenorul copiilor, Costel Cerneuţanu.

”Lasă, mami, că te ajut să facem o casă mai mare după ce voi ajunge fotbalist”

Mama lui Florin Doroftei, golgeterul turneului de la Cumpăna şi marcatorul unicului gol din finală, are lacrimi în ochi când vorbeşte despre performanţa copilului său. Spune despre el că are o ambiţie ieşită din comun de a ajunge un mare fotbalist şi dezvăluie discuţia pe care o are cu fiul său, de mai multe ori.

”Normal că sunt mândră. E o experienţă super pentru el. Nu am visat vreodată că băiatul meu va ajunge să meargă în străinătate cu echipa naţională de fotbal, în acelaşi avion. Este şi talentat, dar este foarte ambiţios. La ambiţia lui, va ajunge departe. Dacă el vrea la Steaua, acolo să ajungă. Noi, aici, ca la ţară. Sunt bani puţini, nu prea avem condiţii. Nu avem posibilităţi. Nici la mare nu am mai fost până acum. A fost pentru prima dată acum. Să dea Dumnezeu să ajungă mare fotbalist şi să-şi îndeplinească visul. Chiar îmi spune de multe ori: ”Lasă, mami, că voi ajunge fotbalist mare şi te ajut să facem o casă mai mare”, spune Anişoara, mama lui Doroftei.

Golgeterul Florin Doroftei: ”Vreau să stau în avion lângă idolul meu Ianis Hagi”

Pentru copiii de la Ruginoasa, cel mai de preţ premiu este să stea alături de idolii lor. Dincolo de trofeul câştigat, de premiile obţinute, de mingi, de echipament, premiul cel mai de preţ este deplasarea alături de echipa naţională în Norvegia, la Oslo. Micuţii fotbalişti vor avea astfel ocazia să călătorească într-o ţară străină alături de tricolori, în acelaşi avion. Va fi un moment unic. Aceştia au început deja să numere zilele până la plecarea în Norvegia, iar golgeterul Florin Doroftei şi-a ales deja locul în avion.

”Cu cine vreau să stau în avion? Cu Ianis Hagi. E idolul meu. Îmi place cum joacă. Am schimbat câteva cuvinte cu el după meci. I-am spus în primul rând bună ziua şi că este idolul meu. Vreau să ajung ca el”, a declarat, pentru ProSport, Florin Doroftei.

Dintre Messi şi Ronaldo, Florin îl alege pe atacantul portughez şi automat îşi doreşte să ajungă la echipa torineză Juventus: ”De la Ruginoasa vreau să ajung la Steaua. Sau FCSB, cum se cheamă acum. Iar de la FCSB, la Juventus”.

În vârstă de 13 ani, Doroftei este elev în clasa a 6-a la şcoala din comuna Ruginoasa şi practică fotbalul de la 10 ani, sub comanda lui Costel Cerneuţanu, care este ajutat de fiul său Silviu, fost junior la Poli Iaşi. ”Am avut emoţii în finală, dar am trecut peste ele. Sincer, nu mă aşteptam să câştigăm când am început competiţia. Mi-am dat seama că suntem cei mai buni când am ajuns în finală şi ştiam că vom câştiga. Mă bucur că am devenit campioni şi i-am făcut mândri de mine pe părinţii mei şi pe antrenori. Calitatea mea este să dau goluri. Îmi place golul”, mai spune golgeterul turneului final al Cupei Satelor.

Primarul Dănuţ Nechifor i-a aşteptat cu tort şi şampanie după antrenament

Primarul comunei Ruginoasa, Dănuţ Nechifor, le-a făcut o mică surpriză copiilor şi i-a aşteptat la baza sportivă cu un tort imens şi cu şampanie pentru copii la primul antrenament efectuat acasă după revenirea de la Constanţa.

”Mi-s dragi, îi iubesc pe toţi. Ne-au făcut o mare bucurie. Le-am făcut o mică surpriză, nu ştiau. Am făcut un tort mare de ciocolată, am cumpărat şampanie pentru copii şi i-am aşteptat după antrenament la baza sportivă, unde am sărbătorit”, spune edilul comunei. ”Copiii trăiesc un vis acum. Sunt foarte fericiţi, vor merge cu echipa naţională în Norvegia. Aproape toţi au văzut marea pentru prima dată, acum. E o experienţă unică, le va rămâne întipărită în minte. Să fii cu idolii tăi în avion, va fi foarte frumos. Am înţeles că ne-au fixat şi un meci cu o selecţionată Under 13 în Norvegia, e foarte bine. Faptul că nu am luat gol nici în grupe, nici în semifinale şi final, dar nici la turneul regional, spune multe. Au fost constanţi, asta a contat mult”, a mai spus primarul Dănuţ Nechifor.

Apreciaţi de Belodedici, Vlădoiu, Geolgău. 30 de pase consecutive la 13 ani, mai rar...

Acesta a dezvăluit că Gheorghiţă Geolgău şi alţi foşti mari fotbalişti din staff-ul FRF i-au apreciat pe copiii din Ruginoasa.

”Cu toţii au rămas impresionaţi de copiii noştri. Chiar domnul Geolgău spunea că nu a mai văzut până acum 30 de pase consecutive la copii de 13 ani. Le-a numărat la un meci de-al nostru. Le-a plăcut jocul de pase al nostru, posesia”, a continuat primarul.

Bază sportivă modernă la Ruginoasa

Edilul comunei a promis că va investi în baza sportivă, iar micuţii fotbalişti vor avea un cantonament propriu la stadion.

”Baza sportivă este bună, avem un teren de iarbă bunicel, am făcut un sistem de irigaţii, avem şi un tractoraş de tuns. Unde avem baza sportivă făcută pe Ordonanţă, am alocat fonduri pentru a o moderniza. Arată foarte bine, sunt condiţii bune. Deasupra bazei facem un cantonament pentru copii, dormitoare, sală de mese şi bucătărie. Facem un cantonament, ca să-i ţinem pe copii 10 zile acolo, cu antrenamente, mâncare, odihnă. Avem şi sală de forţă. Va fi bine”, a adăugat Nechifor, al cărui fiu a fost, în trecut, la Academia Hagi: ”Şi băiatul meu face parte din echipa campioană. Un an şi jumătate a fost la Academia Hagi, dar era prea mic, l-am adus acasă. Dar a rămas în atenţia lor. M-a întâlnit cu domnul Mihai Stere, responsabil cu grupele 2006-2008 de la Academia Hagi şi mi-a spus că îl va lua înapoi, va fi urmărit”.

Edilul de la Ruginoasa încearcă pe ultima sută de metri să le facă paşapoarte copiilor: ”Pentru mine este extraordinar dacă reuşesc să le fac paşapoartele în timp util la toţi copiii. Îi iau pe toţi şi îi duc la Iaşi să le fac documentele pentru plecare”.

Antrenorul Costel Cerneuţanu: ”Este cel mai important rezultat din istoria comunei”

Antrenorul Costel Cerneuţanu spune că victoria din Cupa Satelor este rodul unei munci de ani de zile cu aceşti copii talentaţi, cărora le prevede cariere frumoase.

”Este cel mai important rezultat din istoria comunei Ruginoasa. Este o echipă frumoasă, rodul unei munci de ani de zile. Sunt convins că vor ajunge departe mulţi dintre ei. Au calitate. Este o şansă mare pentru ei. O spun cu simţ de răspundere, 3-4 vor ajunge la loturile naţionale. Ştiu ce am crescut. Domnii Belodedici, Geolgău, Vlădoiu au fost impresionaţi de copii. Au apreciat jocul echipei. Spre exemplu, stoperul Iulian Curcă este unul dintre cei mai buni copii la categoria sa de vârstă. Are deja două preselecţii la lotul naţional. Au fost mai mulţi copii apreciaţi, între care Florin Doroftei, Adrian Olteanu, Dan Nechifor, Denis Panciuc şi alţii. Sunt copii minunaţi, talentaţi, muncitori”, spune Costel Cerneuţanu, care a explicat ce le-a cerut elevilor săi înaintea finalei cu Cumpăna: ”În grupe am bătut Cumpăna cu 3-0, dar copiii erau mai relaxaţi atunci. În finală le-am spus că trebuie să marcăm repede şi după aceea să-i pasăm, să-i facem să obosească. Şi aşa s-a întâmplat. Suntem fericiţi că vom merge cu echipa naţională în Norvegia. De când am auzit despre acest premiu ne-am pus în cap să reuşim. Asta era cel mai important pentru copii”.

”Rezultatele cu această grupă de vârstă nu sunt întâmplătoare, de şase ani lucrez cu aceşti copii şi le-am insuflat acea dorinţă de a câştiga. Copiii intră pe teren cu gândul de a învinge, au o mentalitate de învingători. Am participat cu ei în fiecare an la 5-6 turnee în ţară şi am acumulat experienţă”, a conchis tehnicianul campioanei.

Lotul echipei Unirea Ruginoasa pentru turneul final al Cupei Satelor: Cătălin Axinia, Eduard Toma, Daniel Năstase, Adrian Olteanu, Denis Panciuc, Iulian Curcă, Alin Bostan, Marian Condac, Florin Huţanu, Florin Mocanu, Dan Ovidiu Nechifor, Marian Taraboi, Ionuţ Oloeru, Florin Doroftei, Ionuţ Tîgîţă şi Iustin Stănescu.

Antrenori: Costel Cerneuţanu (principal) şi Silviu Cerneuţanu (secund).

Parcursul echipei din Ruginoasa în Cupa Satelor:

Finala judeţeană

Ruginoasa - Tomeşti 1-0 (tur), 1-0 (retur)

Turneul regional de la Ruginoasa:

Grupe

Ruginoasa - Fereşti (Vaslui) 5-0

Ruginoasa - Vârfu Câmpului (Botoşani) 1-0

Finala

Ruginoasa - Caşin (Bacău) 7-0

Turneul final de la Cumpăna:

Grupe

Ruginoasa - Vârtoape (Teleorman) 5-0

Ruginoasa - Cumpăna (Constanţa) 3-0

Ruginoasa - Dumbrăviţa (Timiş) 2-0

Semifinala

Ruginoasa - Sânmartin (Bihor) 0-0, 3-1 după loviturile de departajare

Finala

Ruginoasa - Cumpăna (Constanţa) 1-0

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.