REPORTAJ | Parada campionilor, la Ruginoasa. Campionii Cupei Satelor au făcut turul de onoare al comunei şi le-au prezentat locuitorilor comunei ieşene preţiosul trofeu, în acorduri de muzică de fanfară. Aurel Ţicleanu şi alţi reprezentanţi ai FRF i-au însoţit pe campioni în acest tur

1 iun 2019 1170 afişări Fotbal Intern
REPORTAJ | Parada campionilor, la Ruginoasa. Campionii Cupei Satelor au făcut turul de onoare al comunei şi le-au prezentat locuitorilor comunei ieşene preţiosul trofeu, în acorduri de muzică de fanfară. Aurel Ţicleanu şi alţi reprezentanţi ai FRF i-au însoţit pe campioni în acest tur
GALERIE (17 de imagini) VEZI GALERIA
  • Comuna ieşeană Ruginoasa a îmbrăcat, joi, straie de sărbătoare. De la şoseaua principală care leagă Iaşiul de oraşul Paşcani şi până la cele mai mici uliţe ale satului Dumbrăviţa, timp de două ore au răsunat acorduri de fanfară. Şi nu pentru vreun eveniment cultural sau legat de simbolul comunei, Palatul lui Alexandru Ioan Cuza, ci pentru fotbal.

Două căruţe cu cai nărăvaşi, care l-au pus în încurcătură până şi pe legendarul Aurică Ţicleanu, i-au purtat prin toată comuna pe campionii Cupei Satelor, competiţie organizată de FRF pentru copiii din mediul rural sub 13 ani.

Aceştia au făcut turul de onoare al comunei avându-i alături pe fostul mare internaţional Aurel Ţicleanu, ambasador al Cupei Satelor, dar şi pe alţi reprezentanţi ai FRF, între care şi fostul căpitan al Politehnicii Iaşi, actualmente director de dezvoltare la Casa Fotbalului.

Copiii au cântat în acorduri de muzică de fanfară şi le-au prezentat trofeul locuitorilor comunei, care au umplut străzile şi i-au aplaudat pe cei mici.

”Bravo lor, chiar merită, mamă. Uite ce copii frumoşi! Sunt copii buni, sunt ai noştri şi ne mândrim cu ei”, a spus o bătrână ieşită la poartă să vadă ”de ce atâta larmă”.

Chiar şi cei care se relaxau la câte o bere au ieşit din birt să vadă ”minunea”. Şi i-au aplaudat, le-au scandat numele copiilor şi echipei.

Parada campionilor a întrerupt pentru puţin timp şi orele de curs. La şcoala din Ruginoasa, elevii au ieşit afară alături de profesori să-i vadă pe campioni. La fel s-a întâmplat şi în satul Dumbrăviţa, unde elevii chiar ieşeau de la ore. Şi-au luat ghiozdanele în spinare şi i-au însoţit în drumul spre case pe cei mici prin sat, cântând şi aplaudând.

Pereţi tapetaţi cu imaginile bucuriei

Din cei peste 15.000 de participanţi la startul Cupei Satelor, cei mai buni s-au dovedit a fi ieşenii din Ruginoasa, copii pregătiţi de antrenorul Constantin Cerneuţanu şi de fiul său Silviu. Turul de onoare a plecat de la stadion, locul unde copiii se simt cel mai bine. În largul lor. Pereţii vestiarelor sunt tapetaţi cu fotografii făcute pe tot parcursul competiţiei, iar la loc de cinste stau şi câteva pagini cu reportajul realizat de ProSport după victoria copiilor. Între vestiarele gazdelor şi cel al oaspeţilor se află ”vitrina” cu trofee. În fapt, o masă plină cu răsplata muncii copiilor. Cel mai important trofeu este de departe cel cucerit în Cupa Satelor. ”Seamănă cu cel din Champions League. Este cel mai important şi cel mai frumos cucerit de noi”, au spus campionii.

Terenul? Unul foarte bun pentru o bază sportivă comunală. Ba chiar mai bun decât cel de antrenament al lui Poli Iaşi. Un pic denivelat, dar acoperit în întregime cu iarbă. Şi pe care poţi juca fotbal. ”Este foarte bun terenul. Sistemul de drenaj este foarte bun. Dacă plouă o zi întreagă nu bălteşte apa”, spune antrenorul Costel Cerneuţanu.

Nu lipsesc tribunele, care la meciurile echipelor de seniori din Liga a IV-a şi juniori se umple. Iar la loc de cinste stau copiii fanfarei de la Ruginoasa, care cântă pe tot parcursul partidelor.

Dansul malanca

Înainte de ieşirea pentru turul de onoare, copiii s-au mascat şi au încins pe gazon dansul malanca, specific zonei, după care s-au urcat în două căruţe şi au prezentat trofeul. Deschizător de drum a fost Aurică Ţicleanu, care a fost recunscut de mulţi dintre chibiţii de fotbal şi salutat cu căldură. Mai puţin de cei doi cai nărăvaşi, care i-au dat palpitaţii fostului component al Craiovei Maxima.

Vizită la Palatul lui Cuza

Turul de onoare s-a încheiat cu o vizită la Palatul Domnesc al lui Alexandru Ioan Cuza, simbolul comunei Ruginoasa şi unul dintre edificiile culturale importante ale Iaşiului şi României.

Aici, reprezentanţii echipei şi cei ai FRF au ţinut o scurtă conferinţă de presă, cu doar câteva zile înainte de a pleca împreună spre Oslo, unde echipa naţională va juca primul meci din ”dubla” cu Norvegia şi Malta.

Managerul de dezvoltare al Federaţiei Române de Fotbal, ieşeanul Ciprian Paraschiv, project manager al Cupei Satelor, s-a declarat mândru de faptul că echipa din Ruginoasa a devenit campioana primei ediţii în această competiţie.

”Sunt mândru că din cele aproape 1000 de comune din ţară care au participat la Cupa Satelor, Iaşiul este reprezentat de Ruginoasa. Dacă până acum se auzea despre comuna Ruginoasa în mare parte datorită Palatului lui Cuza sau despre tradiţiile de sărbători, acum se va vorbi despre comuna ieşeană şi ca despre un pol important al fotbalului din mediul rural. Îi felicit pe copilaşi, pe domnul primar şi pe ambasadorul competiţiei, Aurel Ţicleanu. Am văzut aici copii fericiţi, care abia aşteaptă să urce în charterul echipei naţionale. Sunt convins că le vor purta noroc tricolorilor şi echipa naţională se va întoarce din Norvegia cu un rezultat foarte bun”, a declarat Ciprian Paraschhiv, managerul de devoltare al Federaţiei Române de Fotbal.

Aurel Ţicleanu: ”Sper ca aceşti copii să le poarte noroc tricolorilor la Oslo”

La rândul său, fostul mare internaţional Aurel Ţicleanu, fost component al Craiovei Maxima, acum vicepreşedinte al Comisiei Tehnice al FRF şi ambasador al Cupei Satelor, a subliniat că iniţial nu a anticipat că această competiţie va lua o asemenea amploare.

”Sunt mândru că sunt ambasador al acestei surprinzătoare competiţii. În momentul în care mi-au vorbit pentru prima dată despre acest proiect nu am crezut că se va ajunge la aceste dimensiuni, nu anticipam că va avea o asemenea anvergură. Felicit toate participantele, îi felicit pe toţi copiii, dar în primul rând pe campioni. Îi felicit pe toţi cei care au făcut posibilă această paradă a campionilor în comuna Ruginoasa. Aţi făcut o propagandă extraordinară pentru fotbal. Deplasarea în Norvegia sperăm să fie de bun augur pentru tricolori, care au nevoie de un rezultat mare la Oslo. Bravo, campionilor de la Ruginoasa! Felicitări!”, le-a transmis Aurel Ţicleanu copiilor şi oficialilor echipei campioane.

Primarul Dănuţ Nechifor: ”Prin Cupa Satelor vor apărea în faţă şi copiii din zona rurală”

Primarul comunei Ruginoasa, Dănuţ Nechifor, a subiniat importanţa acestei competiţii, care scoate în prim-plan copiii talentaţi din satele şi comunele României.

”Sunt foarte bucuros pentru ceea ce s-a întâmplat în comuna noastră. După o luptă titanică de 6 ani de zile, am reuşit să câştigăm Cupa Satelor şi să devenim campioni ai ţării, un rezultat extraordinar pentru noi. Mulţumesc Federaţiei Române de Fotbal pentru această competiţie, fără de care noi nu am fi fost aici. În felul acesta vor apărea în faţă şi copiii din zona rurală. Este o competiţie foarte utilă, pentru că sunt multe talente în toate comunele, nu doar la noi. Noi ne mândrim cu ce am făcut şi sper ca şi alţii să ne urmeze exemplul şi să scoatem copii talentaţi din mediul rural la nivelul echipelor naţionale, pentru că acesta este şi scopul competiţiei”, a spus primarul Dănuţ Nechifor.

Antrenorul campionilor, Constantin Cerneuţanu, a punctat faptul că fără o susţinere financiară pe măsură aceşti copii nu ar fi putut ajunge campioni: ”Am început acum şase ani acest proiect şi, sincer să fiu, atunci nu mă gândeam la un astfel de succes. Dar prin muncă, dăruire şi pasiune am reuşit să ajungem la un astfel de rezultat, campioni naţionali la Cupa Satelor şi campioni judeţeni la grupa de vârstă Under 13 ani. Mulţumesc domnului  primar pentru ajutor, pentru că fără sprijinul dânsului nu am fi reuşit. De asemenea, mulţumim şi Consiliului Judeţean. Câtă pasiune ai avea, câtă dragoste ai avea pentru copii şi pentru fotbal, dacă nu ai susţinere din partea factorilor locali e foarte greu să reuşeşti. Mulţumesc şi Federaţiei Române de Fotbal, care ne-a oferit această oportunitate de a ieşi campioni ai Cupei Satelor. Copiii vor fi mândri să fie alături de echipa naţională în Norvegia şi sperăm să le aducem noroc”.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.