Puțină istorie pe lângă fotbalul interțări: de ce Macedonia și-a schimbat numele în Macedonia de Nord

Puțină istorie pe lângă fotbalul interțări: de ce Macedonia și-a schimbat numele în Macedonia de Nord
  • Publicat:
  • Actualizat:

Numele acestei țări – Macedonia de Nord – a ridicat o mulțime de polemici. De aceea se impune o scurtă prezentare istorică și geografică.

Așadar, Macedonia de Nord, Severna Makedonija în limba ei oficială, este o republică din penisnula Balcanică, în sud-estul Europei, desprinzându-se din fosta Iugoslavie în 1991, când și-a declarat independența.

A devenit membră a ONU în 1993, dar, ca urmare a unei îndelungate dispute cu Grecia pe tema numelui de Macedonia, a fost admisă sub denumirea provizorie de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Abia pe 12.02.2019 și-a schimbat numele în cel actual, după cum fusese prevăzut într-un acord internațional.

Puțină istorie: de ce Macedonia și-a schimbat numele în Macedonia de Nord

Are o suprafață de 25,713 km² și o populație de 2.075.301 locuitori. Se învecinează cu Albania, Serbia, Bulgaria, Grecia și Kosovo, neavând ieșire la mare. Capitala e la Skopje, care este și cel mai mare oraș. Moneda este Denarul macedonean.

  • Naţionala României debutează în preliminariile Cupei Mondiale din 2022, iar joi, de la ora 21.45. joacă împotriva Macedoniei de Nord, pe Arena Naţională.

Are două limbi oficiale, macedoneană și albaneză. Aceasta deoarece din punct de vedere etnic, macedonenii reprezintă 64, 2% din populație, iar albanezii 25,2.

Alte minorități: turci 3,9%, țigani 2,7%, sârbi 1,8%, 0,8% bosniaci și 0,5% aromâni. Creștinismul ortodox este religia majoritară, alcătuind 64,7% din populație. Diverse alte confesiuni creștine alcătuiau 0,37% din populație.

Musulmanii cuprind 33,3% din populație, Macedonia de Nord are a cincea cea mai mare proproție de musulmani în șările din Europa, după Turcia (96%), Kosovo (90%), Albania (60%) și Bosnia-Herțegovina (45%). Cei mai mulți musulmani sunt etnici albanezi, turci sau țigani, existând și puțini macedoneni musulmani.

Numele țării provine din denumirea grecească Makedonia, numit de la locuitorii acestui teritoriu, „makedones”, care derivă din greaca veche de la „makednos”, care însemna „înalt”, „ridicat”. Probabil că venea fie la faptul că erau înalți, fie de la faptul că locuiau în munți. Au apărut apoi tot felul de teorii care se află în dezacord cu această ipoteză.

Disputa pe numele de Macedonia a fost una destul de lungă

Problema numelui țării a fost una care a ridicat multe probleme. Spre deosebire de noi care n-am avut nici cea mai mică supărare când a apărut Republica Moldova, grecii nu au avut aceeași abordare atunci când a apărut Republica Macedonia.

După al Doilea Război Mondial, istoricii din Macedonia comunistă au început să definească triburile locale din antichitate aflate în zona actualei Macedonii de Nord drept daco-moesice. Obiectivul principal al cercetării lor istorice era sprijinirea ideii unei presupuse identități paeonice pe teritoriul țării. Actuala țară corespunde aproximativ cu vechiul regat din antichitate numit Paeonia, care se afla în vecinătatea nordică a vechiului regat al Macedoniei, de-aici termenul de „paeonic”.

Istoriografia macedoneană iugoslavă susținea că posibila legătură între macedonenii nordici actuali și cei antici este în cel mai bun caz accidentală. După independență însă, comunitatea științifică din noua republică a început să conteste acele postulate.

Noile idei denumite „antichizare” au început să promoveze o politică identitară menită să fondeze o națiune, bazându-se pe o presupusă etnogeneză directă între macedonenii de astăzi și cei antici.

S-au ridicat statui ale lui Alexandru cel Mare și Filip al II-lea prin mai multe orașe din țară

După venirea la putere în 2006, dar mai ales în contextul refuzului NATO de a invita țara să adere în 2008, guvernul VMRO-DPMNE a urmat o poziție de „antichizare⁠” ca mijloc de presiune împotriva Greciei, precum și în scop de construire a unei identități naționale pe plan intern.

Astfel, s-au ridicat statui ale lui Alexandru cel Mare și Filip al II-lea prin mai multe orașe din țară. În plus, multe elemente de infrastructură publică, cum ar fi aeroporturi, șosele și stadioane au fost botezate după numele acestora.

  • România va mai disputa două partide în luna martie, toate contând pentru preliminariile Cupei Mondiale 2022, acestea fiind transmise live de PRO TV şi Radio România Actualităţi:
  • 28 martie: România – Germania, ora 21:45 (Arena Naţională)
  • 31 martie: Armenia – România, ora 19:00 (Erevan)

Aceste acțiuni au fost receptate ca provocări deliberate în Grecia vecină, exacerbând disputa și amânând și mai mult aderarea țării la NATO și UE. De aceea, au apărut critici atât de pe plan intern, cât și din partea diplomaților europeni.

Dar după acordul de la Prespa, această abordare a fost parțial anulată în 2016 de noul guvern SDSM⁠ al țării. Conform acordului de la Prespa, ambele țări au recunoscut că înțeleg contexte istorice și patrimonii culturale diferite prin termenii „Macedonia” și „macedonean”.

Grecia a fost împotrivă din 1991

Încă de la desprinderea de Iugoslavia, în 1991, Grecia nu a acceptat existența unui stat ce purta o denumire pe care o considera parte a patrimoniului său cultural. Într-un acord temporar din 1995, Grecia a acceptat să recunoască independența țării și să permită aderarea ei la ONU sub denumirea de Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, denumire care să apară în actele internaționale.

A continuat însă să blocheze aderarea țării la NATO și UE timp de încă un deceniu și jumătate.

Amintitul acord de la Prespa a înlocuit acel acordul temporar din 1995, punând capăt conflictului, soluția găsită fiind ca Republica Macedonia să își schimbe denumirea în Macedonia de Nord.

El a fost semnat la 17 iunie 2018 într-o ceremonie la nivel înalt în satul grecesc de frontieră Psarades de pe Lacul Prespa, de cei doi miniștri de externe, Nikola Dimitrov și Nikos Kotzias în prezența prim-miniștrilor, Zoran Zaev și Alexis Tsipras, precum și a reprezentanți ONU, SUA și UE.

  • Naţionala României debutează în preliminariile Cupei Mondiale din 2022, iar joi, de la ora 21.45. joacă împotriva Macedoniei de Nord, pe Arena Naţională.

După ceremonie, Tsipras și omologul său macedonean au trecut granița în partea macedoneană a Lacului Prespa pentru un dineu în satul Oteševo, un gest simbolic, fiind prima dată când un șef de guvern grec a intrat în Republica Macedonia după independenței ei din 1991.

Retragerea vetoului Greciei a avut ca rezultat aprobarea de către UE, la 27 iunie 2018, a începutului negocierilor de aderare a țării, inițial în așteptarea ratificării acordului.

tomaLa 5 iulie 2018, acordul de la Prespa a fost ratificat de parlamentul Macedoniei cu 69 de voturi pentru. La 11 iulie 2018, NATO a invitat Macedonia să înceapă negocierile de aderare pentru a deveni al treizecilea membru al alianței.

A existat referendum consultativ

Intrarea în vigoare a acordului a fost însă un proces mai îndelungat. Mai întâi de partea Macedoniei care a ținut un referendum consultativ pe această temă la 30 septembrie, unde 91% din alegători din cei 37% prezenți au votat pentru, dar el nu a fost validat din cauza neîntrunirii cvorumului de 50%. Ne amintim că au fost și unele proteste pe străzile marilor orașe ale țării.

Astfel, dezbaterea a intrat în parlament, care putea modifica Constituția cu votul a două treimi din parlamentari, adică 80 din cei 120. La 19 octombrie 2018, această majoritate a fost obținută și procesul a fost demarat, modificarea constituției fiind aprobată la 11 ianuarie 2019, cu condiția ratificării de către Grecia.

După ce a cerut și a obținut un vot de încredere al Parlamentului, prim-ministrul al Greciei, Tsipras, a continuat cu ratificarea, pe care a obținut-o la 25 ianuarie 2019, cu un vot la limită: 153 pentru, 146 împotrivă, și o abținere.

La 6 februarie 2019 a fost semnat la Bruxelles protocolul de aderare a Macedoniei de Nord la NATO, ratificat de Parlamentul grec la 8 februarie.

La 12 februarie 2019, ca urmare a ratificării sale de către ambele state, a intrat în vigoare Acordul de la Prespa, denumirea constituțională a Republicii Macedonia devenind astfel în mod oficial Macedonia de Nord, care, la 27 martie 2020 a devenit cel de-al 30-lea stat membru al NATO.

Daniel Nazare / Autor
Peste 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA care avea, la acea vreme, un supliment de 4 pagini dedicat sportului. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, ProSport (reporter special ... citește mai mult
Răzvan Toma / Autor
De peste 35 de ani în presa sportivă. A debutat în 1986, pe când era student, devenind colaborator la cotidianul „Sportul”.La 01.04.1990 a fost angajat la acest cotidian care între timp își schimbase numele în „Gazeta Sporturilor”. De-a lungul timpului a activat la diverse publicații: ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Dennis Man, gata să semneze „contractul carierei”!
Dennis Man, gata să semneze „contractul carierei”!
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Elias Charalambous a sărbătorit alături de fiica sa! Apariție ravisantă pentru frumoasa Andriana
Elias Charalambous a sărbătorit alături de fiica sa! Apariție ravisantă pentru frumoasa Andriana
Are 77 de ani și arată SPECTACULOS! Solista are și iubit TINEREL: regulile pe care le respectă cu sfințenie
Are 77 de ani și arată SPECTACULOS! Solista are și iubit TINEREL: regulile pe care le respectă cu sfințenie
Doamne ferește! Ce tragedie! A murit Marian Stan!
Doamne ferește! Ce tragedie! A murit Marian Stan!
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel cam mic!
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel cam mic!
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când au văzut spectacolul unic:
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când au văzut spectacolul unic: "Dumnezeule!…
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Ce s-a ales şi din ce face bani fosta soţie a lui Mihăiţă Neşu. Informaţii rare despre Maria
Ce s-a ales şi din ce face bani fosta soţie a lui Mihăiţă Neşu. Informaţii rare despre Maria
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul episod Survivor All Stars
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul episod Survivor All Stars
S-a dat ORDIN în România. Document OBLIGATORIU pentru toți românii
S-a dat ORDIN în România. Document OBLIGATORIU pentru toți românii
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a îngrozit România
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a îngrozit România
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
De ce se tot „rupe“ Halep: marea problemă care a stricat revenirea Simonei în tenis
De ce se tot „rupe“ Halep: marea problemă care a stricat revenirea Simonei în tenis
Descoperirea unui nou hormon explică monogamia
Descoperirea unui nou hormon explică monogamia
E nevoie de omologare dacă schimbi motorul cu unul de la dezmembrări?
E nevoie de omologare dacă schimbi motorul cu unul de la dezmembrări?
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
×