"Profesioniştii" lui Răzvan Burleanu sunt mai scumpi decât cei ai lui Mircea Sandu. Bilanţul financiar în mandatul actualului şef al FRF este dezastruos. Câţi bani produce Federaţia şi cât de mari sunt cheltuielile

8 sep 2017 8799 afişări Comentează şi tu Fotbal Intern
"Profesioniştii" lui Răzvan Burleanu sunt mai scumpi decât cei ai lui Mircea Sandu. Bilanţul financiar în mandatul actualului şef al FRF este dezastruos. Câţi bani produce Federaţia şi cât de mari sunt cheltuielile

Situaţia financiară a FRF nu s-a îmbunătăţit după ce Răzvan Burleanu i-a luat locul lui Mircea Sandu în funcţia de preşedinte. Ba dimpotriva. Actuala conducere a Federaţie a cheltuit în trei ani de mandat mai mulţi bani decât ultimii trei din mandatul lui Mircea Sandu.

Răzvan Burleanu a anunţat încă din prima zi în care a urcat pe postul de preşedinte FRF că va îmbunătăţi semnificativ situaţia financiar a forului, prin profesionalizarea insituţiei. Au trecut mai mult de trei ani de la 5 martie 2014, data când Burleanu era uns preşedinte la FRF. În toată această perioadă, actualul şef FRF şi-a menţinut discursul şi s-a lăudat constant cu modul în care a reuşit să schimbe Federaţia din temelii.

Dincolo de vorbe, cifrele arată dezastruos. Deşi se mândreşte că a adus mai mulţi sponsori la FRF decât a făcut-o Mircea Sandu, bilanţul financiar din toată această perioadă nu-i susţine discursul. ”Generaţia” Burleanu cheluie mai mulţi bani decât ultimii trei ani din mandatul lui Mircea Sandu. În niciunul dintre cei trei ani din mandatul lui Burleanu n-au existat cheltuieli sub 19 milioane de euro.

În anul 2014 au existat cele mai mari venituri din ultimii ani, dar şi cheltuieli incredibil de mari. FRF a încasat atunci 26,5 milioane de euro, dar a cheltui 35,4 milioane de euro. Scuza lui Răzvan Burleanu ar putea fi că Mircea Sandu a condus Federaţia în primele trei luni, până la alegerile din 5 martie. Totuşi, fostul preşedinte FRF a declarat în mai multe rânduri că a lăsat 4 milioane de euro în conturi. În total, FRF a avut încasări în 2014, 2015 şi 2016 de 67,68 milioane de euro. Cheltuielile au fost însă de 76,56 milioane de euro, adică un minus de 8,88 milioane de euro

În anul fiscal 2016, FRF a avut o pierdere de 5,17 milioane de euro, deşi naţionala României a fost calificată la EURO 2016, ceea ce a însemnat un bonus de la UEFA de 8,5 milioane de euro. Însă Burleanu a declarat că acei bani au fost trecuţi în bilanţul financiar pe 2015, deoarece România a obţinut calificare în noiembrie 2015. Însă asta ar fi însemnat că FRF a avut în 2015 venituri de doar 15,8 milioane de euro, dacă România nu se califica la EURO 2016.

O explicaţie ar putea veni din bonusurile de calificare la EURO pe care Răzvan Burleanu şi le-a împărţit împreună cu membrii Comitetului Executiv. Acestea au avut o valoarea totală de 5,3 milioane de euro.

Veniturile FRF în perioada Răzvan Burleanu:

Anul fiscal 2016
Venituri totale: 16,88 milioane de euro
Cheltuieli totale: 22,06 milioane de euro
Pierderi: 5,17 milioane de euro

Anul fiscal 2015
Venituri totale: 24,3 milioane de euro
Cheltuieli totale: 19,1 milioane de euro
Profit: 5,24 milioane de euro

Anul fiscal 2014 (n.r. în primele 3 luni ale anului preşedinte a fost Mircea Sandu)
Venituri totale: 26,5 milioane de euro
Cheltuieli totale: 35,4 milioane de euro
Pierderi: 8,91 milioane de euro

Ultimii trei ani de mandat ai lui Mircea Sandu:

Anul fiscal 2013
Venituri totale: 16,11 milioane de euro
Cheltuieli totale: 16,18 milioane de euro
Pierderi: 70.008 de euro

Anul fiscal 2012
Venituri totale: 12,9 milioane de euro
Cheltuieli totale: 16,07 milioane de euro
Pierderi: 3,15 milioane de euro

Anul fiscal 2011
Venituri totale: 32,2 milioane de euro
Cheltuieli totale: 19,94 milioane de euro
Profit: 12,2 milioane de euro

Aceste date sunt extrase din bilanţurile financiare depuse de FRF la Ministerul de Finanţe. Anul fiscal începe pe 1 ianuarie şi se termină pe 31 decembrie.

  • ”Am văzut o grămadă de indivizi, cei mai mulţi dintre ei şomeri, care vor să pună mâna pe ciolanul de la Federaţia Română de Fotbal. Dar vor rămâne cu visele”, Răzvan Burleanu, preşedinte FRF, într-o declaraţie făcută joi.
Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.