Procesul dezafilierii Craiovei a ajuns la final. Ce s-a întâmplat la ultimul termen, când se va da verdictul şi reacţia care spune totul: "Dacă rămân aceste păgubiri, Federaţia închide porţile şi declară falimentul!"

17 mai 2017 62885 afişări Fotbal Intern
Procesul dezafilierii Craiovei a ajuns la final. Ce s-a întâmplat la ultimul termen, când se va da verdictul şi reacţia care spune totul: "Dacă rămân aceste păgubiri, Federaţia închide porţile şi declară falimentul!"
  • Ultimul termen din dosarul dezafilierii Universităţii Craiova s-a desfăşurat, miercuri, la Curtea de Apel, iar în şedinţa începută la ora 10:00 au avut loc ultimele pledoarii înainte ca cei doi judecători să rămână în pronunţare.
  • Procurorul a cerut pedepse maxime, de 14 de închisoare cu executare, pentru Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, cei doi fiind acuzaţi de abuz în serviciu, exercitare de influenţă şi sustragerea de bunuri sub sechestru
  • Instanţa a decis ca primul termen de pronunţare să fie 31 mai. E posibil, însă, să existe şi amânări. Dacă se va menţine decizia dată de prima instanţă, Adrian Mititelu va avea de primi din partea FRF şi LPF nu mai puţin de 240 de milioane de euro.

Ultima întâlnire dintre Mititelu, Sandu şi Dragomir a început printr-o încercare a reprezentanţilor Federaţiei de a întârzia sentinţa, partea civilă a Clubului Sportiv Judeţean Ştiinţa U Craiova anunţând FRF că Mircea Moise, consilierul juridic al lui Adrian Mititelu, nu are mandat să-i reprezinte în proces, dar cei doi judecători au refuzat cererea pentru amânarea termenului. Apoi, avocaţii lui Sandu şi Dragomir au cerut achitarea celor doi foşti conducători ai fotbalului românesc, înainte să se îndrepte spre prejudiciu. Dacă avocatul lui Dragomir a susţinut că prejudiciul nu poate fi unul cert în cazul jucătorilor de fotbal, cel al lui Mircea Sandu le-a spus judecătorilor că întreg fotbalul românesc nu valorează mai mult de 50 de milioane de euro.

Mai puţin tensionată decât de obicei, şedinţa de judecată a continuat cu cererea lui Mircea Moise ca pedeapsa pentru Sandu şi Dragomir să fie mărită şi cu pledoaria lui Mititelu, care le-a repetat judecătorilor cuvintele spuse la precedentul termen: "La data faptelor, toţi banii familiei erau în societate. Am avut nebunia de investi în fotbal şi m-am trezit fără nimic. Nu vreau ca oamenii să intre în închisoare, deşi mi-au făcut mult rău. Sunt interesat de repunerea echipei în stituţia antrerioară dezafilierii. Inculpaţii au preluat societatea prin Piţurcă şi avut vândut tot, maşini, terenuri şi 100 de juniori. . Nu s-a mai întâmplat ca de un club să se bată joc asa de rău din 1947, de când cu Carmen si cu echipa care a înlocuit-o pe vreme comuniştilor" a fost discursul lui Mititelu.

Discursul lui Dumitru Dragomir în faţa celor doi judecători: "Mititelu a fost victima propriului jurist. Contractul între jucător şi club e tabu. Nu FRF sau LPF stabileşte dacă pleacă sau nu. Dacă Universitatea Craiova plătea jucătorii, nu putea niciunul să plece. Nu există nicio fraudă în acest proces. El a fost sfătuit prost. Domnul jurist Moise a fost persona non-grata. I-am dat două săptămâni să-şi retragă plângerile şi Mititelu s-a dus la TAS. Eu am fost cu gura mare, dar nu am încălcat legea. Eu am ţinut 2 ani de zile pe banii mei Universitatea Craiova. De ce să mă duc la puşcărie? Toată lumea mă acuză de fel şi fel de tâmpenii, dar sunt total nevinovat".

Pledoaria lui Mircea Sandu: "În 6 mandate nu am apelat la niciun ban de la buget. N-am întreprins împotriva nimănui, fotbalist, club etc, nicio acţiune în afara statutelor şi regulamentelor. Nu cred că vreun membru al CEx a vrut să facă vreun rău vreunui club din România. Cred că au făcut asta cei de la U Craiova pentru ca apoi în instanţele civile să obţină foloase necuvenite. În cei 24 de ani la FRF n-am comis absolut nicio ilegalitate. Nu am încălcat nicio lege".

Odată procesul ajuns la final, au apărut şi primele reacţii. Din studioul Dolce Sport, Andrei Vochin, consilierul lui Răzvan Burleanu, a anunţat că o victorie a lui Mititelu, coroborată cu păstrarea prejudiciului de 240 milioane de euro ar însemna falimentul fotbalului românesc: "Dacă rămân aceste decizii, Federaţia intră în faliment. E clar, la asemenea despăgubiri. Federaţia, care are 15 milioane de euro buget, să plătească 220 de milioane de euro, vă daţi seama că trebuie să închizi porţile şi să declari falimentul.

Sper să nu se întâmple aşa. Suma despre care se vorbeşte nu are nicio legătură cu realitatea. Niciun club din România nu valorează o astfel de sumă. Dar, dacă lucrurile stau aşa, din punctul meu de vedere, se instaurează falimentul. Mi-e greu să cred că îi poţi plăti chiar şi în tranşe.

Dacă Federaţia ar fi în situaţia asta, s-ar îndrepta împotriva celor doi (n.r: Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir). N-am studii juridice, dar e logic",
a spus Vochin.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.