Piaţa jocurilor de noroc din România, în pericol? Toate agenţiile de pariuri şi cazinouri s-ar putea închide în scurt timp: "Citind proiectul de OUG, înţeleg că ăsta e sfârşitul. Va urma un haos economic total"

19 dec 2018 50744 afişări Fotbal Intern
Piaţa jocurilor de noroc din România, în pericol? Toate agenţiile de pariuri şi cazinouri s-ar putea închide în scurt timp: "Citind proiectul de OUG, înţeleg că ăsta e sfârşitul. Va urma un haos economic total"

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă al Guvernului ar putea desfiinţat piaţa jocurilor de noroc din ţară.

Siteul gnttips.ro, preluat de ziare.com, arată că pe pagina web a Ministerului de Finanţe a apărut un proiect de OUG care în cazul în care se va aplica ar putea însemna sfârşitul caselor de pariuri, indiferent că sunt stradale sau online, dar şi al cazinourilor, începând de la data de 1 ianuarie 2019.

Mai exact se doreşte o altă impozitare: agenţiile stradale ar urma să achite o taxă anuală de 3 la sută din totalul încasărilor realizate anul precedent, iar cele online ar putea plăti un procent de 5 la sută. În aceste condiţii, afacerea nu ar mai fi deloc profitabilă, aşa cum avertizează Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România.

"Citind proiectul de OUG, care după declaraţiile Ministrului de Finanţe, o să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019 şi care o să fie trecută la Guvern pâna de Crăciun, înţeleg că asta este sfârşitul industriei jocurilor de noroc din România şi nu numai. Va urma un colaps economic total, văzând că guvernanţii sunt disperaţi, au cheltuit toţi banii şi acum încearcă să facă un buget pe 2019 din pix", a spus Constantinescu.

"Situaţia jocurilor de noroc este dezastruoasă pentru că 3 la sută la land based (n.red. - agenţiile stradale) este imposibil de platit. Majoritatea aparatelor care sunt pe piaţă au un payout între 95% şi 97% (n.red. - procent plătit către jucători), cu alte cuvinte organizatorul încasează 100 lei din care 95 lei îi plăteşte înapoi jucătorilor, 3 lei la stat şi pe lângă asta mai plateşte taxe, impozite 3000 de euro către stat.

Matematica jocului de noroc la ruletă de exemplu ne spune că organizatorul câştigă în jur de 2.75% din totalul sumelor încasate. Este ilogic ca tu, Guvern, să vii să îmi pui taxa de 3%. La pariuri, este aceeaşi situaţie: la fiecare sumă pariată se reţine jucătorului 3% la landbased (n.red.+5% deja existent) si 5% la online, ceea ce este o prostie, pentru că organizatorul trebuie să pună 'bani de acasă' ca să poată să ajungă la 0. Deci este clar că jocurile de noroc vor dispărea: toata lumea va închide începand cu 1 ianuarie 2019",
a mai spus Constantinescu pentru Gnttips.ro.

Industria jocurilor de noroc a adus 700 de milioane de euro la bugetul de stat prin plata taxelor şi impozitelor. Care ar putea fi impactul acum? "Poate fi dezastruos pentru buget. Sunt 700 de milioane de euro care vor dispărea complet din încasările bugetare în 2019", a explicat acesta.

"Vă dau un singur exemplu: în industria jocurilor de noroc sunt 50.000 de angajaţi, cu un salariu mediu de 500 euro. Aceasta înseamnă aproximativ 180 milioane de euro pe care îi pierde statul doar din impozitele pe salarii dar şi 50.000 de locuri de muncă pierdute şi tot 50.000 de şomeri. La sloturi (păcănele) sunt 72.000 în toată ţara pentru care se plătesc 200 de milioane de euro taxă anuală de licenţiere. Este aberant să renunţi la 700 milioane de euro ca să omori o industrie!", a încheiat Constantinescu.


 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.