Tot ce trebuie să știți despre meciul România – Israel! În toată istoria fotbalului din Țara Sfântă adversarul cel mai întâlnit sunt chiar tricolorii. Meciul 740 pentru naționala noastră | SPECIAL

Tot ce trebuie să știți despre meciul România - Israel! În toată istoria fotbalului din Țara Sfântă adversarul cel mai întâlnit sunt chiar tricolorii. Meciul 740 pentru naționala noastră | SPECIAL
  • Publicat:

Naţionala de fotbal a României întâlneşte, sâmbătă, pe Arena Naţională, reprezentativa Israelului, într-un meci contând pentruu grupa I de calificare la Euro-2024.

Tot ce trebuie să știți despre meciul România – Israel! În toată istoria fotbalului din Țara Sfântă adversarul cel mai întâlnit sunt chiar tricolorii. Meciul 740 pentru naționala noastră | SPECIAL

  • Meciul care începe la ora 21.45 va fi transmis de Prima TV și va fi LIVETEXT pe ProSport.ro.

În următorul meci, tot pe Arena Naţională, România va întâlni, marţi,12 septembrie, de la 21.45, echipa din Kosovo.

Reprezentativa României este adversara pe care naționala Israelului a întâlnit-o de cele mai multe ori, în 22 rânduri. Urmează apoi Grecia, cu 19 întâlniri directe, Australia 17, Cipru 16, Austria și Polonia câte 13. Pentru România însă, Israel este abia al 8-lea cel mai întâlnit adversar.

Meciul cu Israelul, de pe Arena Națională, este al 740-lea pentru naționala României. Bilanțul la zi este: 326 victorii, 189 egaluri, 224 înfrângeri, 1208-938 golaveraj.

Împotriva României, Israel va juca al 499-lea joc din palmares. Bilanțul la zi este: 186 victorii, 114 egaluri, 198 înfrângeri, 770-725, golaveraj.

Cele 4 meciuri ale Israelului din acest an pentru Israel

25.03; Tel-Aviv: ISRAEL – KOSOVO 1-1 (0-1) prel.CE
Spectatori: 28.935. Marcatori: Dor Peretz (56) – Dasa (36a). Arbitru: Collum (Scoția). C.G.: Miguel Vitor, Haziza, Knaan, Shlomo – Kryeziu, Drešević.
ISRAEL: O.Glazer – Dasa, Shlomo, Miguel Vitor, Leidner (88 Gropper) – Gluh (79 Baribo), Lavi, Dor Peretz – Haziza (67 Knaan), Weissman (88 Natcho), Solomon. Antr. Alon Hazan.

28.03; Geneva: ELVEȚIA – ISRAEL 3-0 (1-0) prel.CE
Spectatori: 14.819. Marcatori: Vargas (39), Amdouni (47), S.Widmer (52). Arbitru: Dabanović (Muntenegru). C.G.: S.Widmer – Dasa, Yehezkel.
ISRAEL: O.Glazer – Dasa, Shlomo, Miguel Vitor, Leidner – Jaber (54 Gluh), Lavi, Dor Peretz (73 Kanikovski) – Haziza (53 Yehezkel), Baribo (63 Weissman), Solomon. Antr. Alon Hazan.

16.06; Budapesta: BELARUS – ISRAEL 1-2 (1-0) prel.CE
Spectatori: cu porțile închise. Marcatori: Ebong (16) – Weissman (85p), Gluh (90+2). Arbitru: Gillett (Australia). C.G.: Seliava, Kovalev, Politevici – Davidzada, Gluh.
ISRAEL: O.Glazer – Dasa (78 Yehezkel), Goldberg, Shlomo, Davidzada – Abu-Fani, Dor Peretz (66 Kanikovski), Safuri (57 Gluh) – Abada (46 Haziza), Baribo (46 Weissman), Solomon. Antr. Alon Hazan.

19.06; Ierusalim: ISRAEL – ANDORRA 2-1 (1-0) prel.CE
Spectatori: 13.300. Marcatori: Shlomo (42), Solomon (61) – Berto Rosas (52). Arbitru: Draganov (Bulgaria). C.G.: Weissman, Shlomo – Llovera, San Nicolás, Guillén.
ISRAEL: O.Glazer – Dasa, Shlomo, Goldberg, R.Revivo – Safuri (57 Gluh), Lavi, Kanikovski (75 Abu-Fani) – Solomon, Weissman (75 Baribo), Haziza (57 Yehezkel). Antr. Alon Hazan.

Maccabi București, rădăcina lui Dinamo București

Înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, populația evreiască era foarte numeroasă în România. Printre altele, multe dintre comunitățile sale au avut grupări sportive unde s-a practicat și sportul-rege, cea mai importantă fiind cea din Capitală, Maccabi București.

Până în al Doilea Război Mondial, aceasta a evoluat doar în eșalonul secund, neizbutind să promoveze vreodată în prima divizie. Sediul și terenul și-l avea în zona Căii Dudești, la intersecția acesteia cu strada Școala Ciocanul (situată perpendicular pe Calea Dudești). A reușit însă să aducă câțiva jucători și antrenori cu o anume anvergură internațională. Totodată propriul teren a fost al doilea din țară, după ONEF (Republicii), care a avut gazon cu drenaj.

Cea mai mare performanță a grupării fost câștigarea turneului de fotbal al Maccabiadei din 1935, desfășurată la Tel-Aviv. Echipa învingătoare de-atunci: Zauber – Cohn II, Barasch – Eckstein, Ghidali, Berl – Szekely, Segal, Katz, Marcus, N. Marcovici.

După război, Maccabi și-a schimbat numele în Ciocanul, de la denumirea bazei sale sportive, care la rându-i luase numele de la strada Școala Ciocanu, amintită mai înainte, care o delimita. Ciocanul însă nu a viețuit prea mult, căci a fost repede „înghițit” de Ministerul de Interne, în același timp cu Unirea Tricolor.

Astfel a fost transformată în Dinamo A, care este Dinamo de astăzi, în timp ce fosta legendară echipă a Oborului a devenit în primă instanță Dinamo B, care ulterior a suferit tot felul de metamorfoze, Dinamo Brașov, Dinamo Cluj și ultima oară Dinamo Bacău, fiind cea care a ajuns ulterior în mâinile lui Dumitru Sechelariu, decedând în acești ani sălbatici precum multe alte grupări din patrimoniul fotbalului românesc.

În baza sa sportivă din Calea Dudești avea să joace, până spre sfârșitul anilor 80, Flacăra Roșie București. Ulterior, zona a intrat în perimetrul cartierului civic gândit de Nicolae Ceaușescu, construindu-se blocuri, terenul dispărând complet sub acestea. A mai rămas în picioare doar intrarea din ciment în parcul sportiv, alături de porțile aferente din metal, ruginite, care deoarece au fost prea mari și prea grele, nu au putut fi furate de persoanele din zonă.

De la Rudi Werzer la Aurelian Cuperman

Au fost și destui jucători de valoare de origine evreiască care au activat în fotbalul românesc. Iată-i pe cei care au ajuns până în echipa națională, într-o ordine alfabetică: Samuel Deutsch, Isidor Gansl, Alexandru Geller, Elemér Hirsch, Nicolae Hönigsberg, Dezsö Jakobi, Franz Kugelbauer, Jack Moisescu, Daniel Peretz, Ludovic Ráab, Alexandru Schwartz, Ioan Wetzer, Rudolf Wetzer, Samuel Zauber, William Zombory. Toți aceștia însă au trăit gloria fotbalistică în anii dinaintea sau imediat după a doua conflagrație mondială.

După război, numărul fotbaliștilor evrei s-a rărit, căci și o mare parte a populației evreiești a luat drumul străinătății, mai ales al Israelului. Dintre cei mai cunoscuți din această perioadă, ar fi de amintit Herșcu Birn la Progresul, Aurelian Cuperman care a jucat la Politehnica Iași, Sp. Stud. și Petrolul, Iulian Orovitz la Chimia Râmnicu Vâlcea, Ladislau Ghiță (fiul lui Schwartz) la Corvinul sau mai recent Călin Rosenblum la „Poli” Timișoara.

Israel, alungată din propria confederație

Pe mulți îi intrigă faptul că Israel este în UEFA, cu toate că din punct de vedere geografic este în Asia, motiv pentru care echipa națională ar fi trebuit să fie afiliată confederației fotbalistice a acestui continent, AFC.

Așa a și fost la început, ba chiar a devenit campioană a Asiei în 1964, când a găzduit turneul final al competiției. Din nefericire însă, efectele politice sunt mult mai influente decât cele geografice.

Din cauza conflictelor pe care Israelul le-a tot avut de decenii cu țările arabe și implicit cu cele mai multe dintre cele musulmane, avea să fie alungată din Confederația Asiaatică de Fotbal (AFC).

Dacă nu ar fi plecat să-și caute o altă confederație, se risca un boicot din partea tuturor acestor țări care ar fi distrus fotbalul continentului galben la nivel competițional.

Doar 20 de ani, între 1954 și 1974, Israel a fost asiatică și din punct de vedere fotbalistic. Excluderea ei s-a produs la un congres al AFC, venind la propunerea Kuweitului, adoptându-se cu 17 voturi pentru, 13 împotrivă și 6 abțineri. Interesant că nu doar țările islamice s-au pronunțat pentru excludere. Acestea, să zicem, li s-ar fi găsit circumstanțe pentru acea decizie, dar și veninoasa Coreea de Nord s-a raliat, aceasta pe motiv că îndeplinea fidel ordinele Moscovei.

Israel a jucat în mai multe confederații

Cu toate acestea, a mai fost păsuită patru ani, disputându-și preliminariile pentru CM 1978 tot în Asia. La începutul anilor 80, a fost găzduită provizoriu de UEFA, jucând preliminariile CM 1982 dintr-o grupă europeană. Apoi, la viitoarele două preliminarii a ajuns la aberanta situație de a face parte din confederația din… Oceania.

A fost foarte dificil, deoarece, lesne de înțeles, a fost obligată să parcurgă distanțe imense. Așa că, la începutul anilor 90, UEFA a primit-o cu drepturi depline în rândurile sale, putând participând atât cu echipa națională, cât și cu cele de club la competițiile aflate sub tutela forului european. Așa ceva s-a întâmplat nu doar la fotbal, ci și la celelalte sporturi de echipă.

O singură participare la un turneu final

În urma acestui zbucium la care a fost supusă această reprezentativă, cele mai însemnate performanțe ale ei sunt legate de participarea la 5 turnee finale ale unor competiții de anvergură. Cât a fost lăsată să joace în Confederația Asiatică, a participat la patru turnee finale ale acestui continent. În 1964 a câștigat competiția, în 1956 și 1960 a luat argintul, iar în 1968 a luat bronzul.

Cu siguranță că dacă și-ar fi continuat parcursul acolo, ar fi fost una dintre favorite la trofee. Cel mai important turneu la care a participat însă a fost cel al Mondialului Mexican din 1970, când s-a comportat onorabil într-o grupă dificilă, pierzând 0-2 cu Uruguay și remizând, 1-1 și 0-0, cu Suedia, respectiv Italia (viitoare finalistă a competiției).

Doar al 5-lea meci cu un sloven la centru pentru noi. Vincic la România-Israel

Această importantă partidă din Grupa I va fi arbitrată de o brigadă din Slovenia, cu Slavko Vinčič (43 de ani) la centru, Tomaž Klančnik (40 de ani) și Andraž Kovačič (37 de ani), împreună cu Matej Jug (42 de ani) arbitru de rezervă.

Slavko Vinčič (născut la 25.11.1979, la Maribor), este ecuson FIFA din 2010 și are în CV trei partide de la turneul final al CE 2020 și finala Europa League din sezonul 2021/22, Eintracht Frankfurt/Main – Rangers, câștigată de formația germană la loviturile de departajare.

Cu naționala României a avut o singură intersecție, meciul amical cu Danemarca, 2-0 pentru noi, la 18.11.2014, pe Arena Națională. Va fi doar al 5-lea meci al naționalei României cu un sloven la centru, bilanțul de până acum cu aceștia fiind echilibrat, 2 victorii și 2 egaluri.

Observator de arbitri va fi norvegianul Rune Pedersen, iar delegat UEFA suedezul Per Eliasson.

Cele 22 de întâlniri directe România-Israel

07.12.1966 Yafo: ISRAEL – ROMÂNIA 1-2 (1-1) amical
04.12.1974 Tel-Aviv: ISRAEL – ROMÂNIA 0-1 (0-0) amical
19.12.1978 Tel-Aviv: ISRAEL – ROMÂNIA 1-1 (0-0) amical
08.04.1981 Yafo: ISRAEL – ROMÂNIA 2-1 (1-1) amical
08.11.1983 Tel-Aviv: ISRAEL – ROMÂNIA 1-1 (0-0) amical
11.04.1984 Oradea: ROMÂNIA – ISRAEL 0-0 amical
21.11.1984 Petah-Tikva: ISRAEL – ROMÂNIA 1-1 (1-0) amical
08.10.1986 Ramat-Gan: ISRAEL – ROMÂNIA 2-4 (1-1) amical
08.04.1987 Brașov: ROMÂNIA – ISRAEL 3-2 (2-1) amical
03.02.1988 Haifa: ISRAEL – ROMÂNIA 0-2 (0-1) amical
23.11.1988 Sibiu: ROMÂNIA – ISRAEL 3-0 (3-0) amical
25.04.1990 Haifa: ISRAEL – ROMÂNIA 1-4 (0-3) amical
22.09.1993 București: ROMÂNIA – ISRAEL 1-0 (0-0) amical
14.12.1994 Ramat-Gan: ISRAEL – ROMÂNIA 1-1 (0-0) prel.CE
07.06.1995 București: ROMÂNIA – ISRAEL 2-1 (1-0) prel.CE
14.08.1996 București: ROMÂNIA – ISRAEL 2-0 (1-0) amical
18.03.1998 București: ROMÂNIA – ISRAEL 0-1 (0-1) amical
10.03.1999 București: ROMÂNIA – ISRAEL 0-2 (0-1) amical
06.02.2008 Ramat-Gan: ISRAEL – ROMÂNIA 1-0 (1-0) amical
03.03.2010 Timișoara: ROMÂNIA – ISRAEL 0-2 (0-1) amical
24.03.2018 Nathanya: ISRAEL – ROMÂNIA 1-2 (0-0) amical
29.03.2022 Nathanya: ISRAEL – ROMÂNIA 2-2 (0-2) amical

  • Bilanț: 11 victorii România, 5 victorii Israel, 6 egaluri, 33-22 golaveraj. Interesant că doar 2 partide au fost cu miză, celelalte 20 având caracer amical
Daniel Nazare / Autor
Peste 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA care avea, la acea vreme, un supliment de 4 pagini dedicat sportului. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, ProSport (reporter special ... citește mai mult
Răzvan Toma / Autor
De peste 35 de ani în presa sportivă. A debutat în 1986, pe când era student, devenind colaborator la cotidianul „Sportul”.La 01.04.1990 a fost angajat la acest cotidian care între timp își schimbase numele în „Gazeta Sporturilor”. De-a lungul timpului a activat la diverse publicații: ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă deranjează”
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă…
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume…
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: Aşa cum îţi doreai mereu!
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: Aşa cum îţi doreai…
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…