Tot ce trebuie să știi despre România – Irlanda de Nord! Suferim la palmaresul confruntărilor directe. SPECIAL

Tot ce trebuie să știi despre România - Irlanda de Nord! Suferim la palmaresul confruntărilor directe. SPECIAL
  • Publicat:
  • Actualizat:

Reprezentativa Irlandei de Nord a avut o comportare modestă în 2023, necontând deloc în lupta pentru calificarea pentru Euro 2024, situându-se la final doar pe locul 5 din 6, în Grupa H a preliminariilor, după Danemarca, Slovenia, Finlanda și Kazahstan și doar înaintea foarte modestei San Marino.

Linia sa de clasament a fost de 10. 3. 0. 7. 9-13. 9. Așadar, dacă n-ar fi fost cele două anticipate victorii cu San Marino, ar fi avut numai una, e drept, în fața liderului grupei, Danemarca, însă când aceasta din urmă era deja calificată.

Tot ce trebuie să știi despre România – Irlanda de Nord! Suferim la palmaresul confruntărilor directe. SPECIAL

Cu acest bilanț, la finele lui 2023 a căzut pe locul 72 în FIFA Ranking, după ce cu un an în urmă ocupa locul 59. De altfel, din 2017, când a ocupat locul 24, este într-o continuă cădere: 35 în 2018, 36 în 2019, 45 în 2020, 54 în 2021.

Anul trecut, selecționerul Michael O’Neill a folosit 32 de jucători, din care șase debutanți, dintre aceștia trei fiind acum prezenți și la București, Toal, Price și McCausland. Totodată, Shea Charles, Paddy McNair, George Saville, Dion Charles, Isaac Price și Jordan Thompson au jucat în cele mai multe partide, câte 9, iar amintitul Dion Charles a marcat cele mai multe goluri, 3, cu toții făcând parte din lotul actual cu care ne vom confrunta.

O națională dependentă de rotația generațiilor

Irlanda de Nord a avut de-a lungul timpului puține calificări la turnee finale ale competițiilor de anvergură. Este vorba de trei la Campionatele Mondiale, în 1958, 1982 și 1986, și numai una la Campionatul European, în 2016. Atât de puține deoarece nu are o arie prea mare de selecție, în pofida faptului că fotbalul nord-irlandez conviețuiește îndeaproape cu cel englez.

De altfel, cei mai buni fotbaliști ai săi joacă în cele patru ligi profesioniste ale Angliei. Rar găsești în echipa națională fotbaliști legitimați la cluburi dintr-o altă entitate teritorială, ca să nu mai pomenesc de cei din propriul campionat, pe care îi poți număra pe degete.

Amintita conviețuire însă nu este o garanție și pentru propășirea echipei naționale a Irlandei de Nord. Doar când se aliniază astrele, cum se zice, și apar în același timp mai mulți fotbaliști de excepție în lot, precum Jennings, McIlroy, Armstrong, Donaghy sau Whiteside, sau mai târziu S. Davis, Lafferty ori A. Hughes, se petrec și rezultate memorabile precum cele enumerate mai înainte.

Cicatricea preliminariilor pentru CM 1986

Fără îndoială, pentru cei care cunosc îndeaproape istoria echipei naționale, ca să nu-i pomenesc pe cei care au fost contemporani cu acel moment, pierderea la mustață a calificării pentru Mundialul mexican din 1986 rămâne ca o rană cicatrizată doar de trecerea timpului. Atunci, într-o grupă din preliminarii cu Anglia, Irlanda de Nord, Finlanda și Turcia, având posibilitatea calificării două dintre reprezentative, am ratat acea oportunitate. Aceasta cu toate că Anglia și România erau cel mai bine cotate formații ale grupei la start.

Iar cea care ne-a împiedicat să traversăm Atlanticul a fost chiar Irlanda de Nord, cea care se poate spune că surprinzător ne-a luat toate cele patru puncte (pe-atunci se dădeau două puncte la victorie). Cu celelalte eram neînvinși, Angliei luându-i două puncte, Finlandei trei, iar Turciei toate cele patru. Iar dacă meciul de la Belfast, care a fost primul disputat de noi în acele preliminarii, pierdut și el greu, 2-3, l-am fi putut pune la pierderi calculate, nu același lucru se poate spune despre cel de la București.

Acesta a fost penultimul jucat de noi, iar o victorie ar fi fost sinonimă cu calificarea. Acela a fost un exemplu prin care se poate demonstra că fotbalul este unul dintre puținele sporturi care permite echipei mai slabe din teren să aibă câștig de cauză și că nu se poate face nimic atunci când mingea nu vrea să intre în poartă.

Povestea partidei cu Irlanda de Nord

Efectiv, mingea nu a vrut să intre în poarta nord-irlandeză apărată de vetranul Jennings, de parcă era ecranată de unde invizibile.

Dincolo de bare, lovite atunci de multe ori, printre cei care au scos mingea de pe linia porții s-a aflat și Jimmy Nichol, actualul secund al selecționerului Michael O’Neill.

În schimb, la una dintre rarele lor acţiuni la poarta noastră, cu aproape un sfert de oră înainte de pauză, Jimmy Quinn a fost angajat cu o pasă în careu de către McCreery, a încercat un dribling în faţa lui Rednic, mingea i-a rămas, iar şutul care a urmat a consemnat unicul gol al meciului.

Noi am fost văduviți la acel meci de două piese foarte importante, căpitanul Costică Ştefănescu şi vârful Radion Cămătaru, ambii suspendaţi din cauza cumulului de cartonaşe.

Selecționerul de-atunci, Mircea Lucescu, a făcut un gest curajos în a-l desemna căpitan al echipei pe Hagi, aflat pentru prima oară într-o asemenea postură. Destui însă l-au criticat după joc, considerându-l iresponsabil pentru că a pus aşa presiune pe umerii unui copil de 20 de ani, într-un meci de o asemenea încărcătură. Dacă însă una dintre multele ocazii la poarta oaspeţilor s-ar fi transformat în gol, tehnicianul ar fi fost catalogat probabil ca genial.

Peste ani, ne-am luat noi un fel de revanșă, chiar în preliminariile pentru Euro 2016, atunci însă izbutind ambele reprezentative să ne calificăm. Așa că nu a avut darul de a șterge prea mult din supărarea din urmă cu aproape patru decenii.

Ne mai amintim și de o partidă amicală pe care am pierdut-o în fața nord-irlandezilor, disputată exact acum 30 de ani și o zi, când printre altele amintitul Hagi a fost eliminat. Am făcut legătura cu acel meci pregătitor, care chiar dacă a fost pierdut a fost premergător celei mai bune campanii de până acum din istoria echipei naționale, cea de la World Cup 1994.

Precedentele 8 întâlniri directe

12.09.1984 Belfast: IRLANDA DE NORD – ROMÂNIA 3-2 (1-1) prel.CM
Marcatori: Iorgulescu (34a), Whiteside (61), Martin O’Neill (73) – Gh. Hagi (36), Geolgău (80)

16.10.1985 București: ROMÂNIA – IRLANDA DE NORD 0-1 (0-1) prel.CM
Marcator: J.M. Quinn (29).

23.03.1994 Belfast: IRLANDA DE NORD – ROMÂNIA 2-0 (1-0) amical
Marcatori: Morrow (42), Gray (50).

27.05.2006 Chicago: IRLANDA DE NORD – ROMÂNIA 0-2 (0-2) amical
Marcatori: Buga (7), D. Niculae (10).

14.11.2014 București: ROMÂNIA – IRLANDA DE NORD 2-0 (0-0) prel.CE
Marcator: Papp (74, 79).

13.06.2015 Belfast: IRLANDA DE NORD – ROMÂNIA 0-0 prel.CE

04.09.2020, București: ROMÂNIA – IRLANDA DE NORD 1-1 (1-0) LN UEFA, Liga B
Marcatori: G. Pușcaș (25) – G. Whyte (86).

18.11.2020, Belfast: IRLANDA DE NORD – ROMÂNIA 1-1 (0-0) LN UEFA, Liga B
Marcatori: Boyce (56) – Bicfalvi (81).

  • Bilanț: 8 partide, 2 victorii românești, 3 egaluri, 3 victorii nord-irlandeze, 8-8 golaveraj

Meciul 746 pentru naționala României

Contra Irlandei de Nord se va juca meciul al 746-lea din palmaresul general al reprezentativei noastre. Bilanțul la zi este de 330 victorii, 191 egaluri, 224 înfrângeri, 1218-940 golaveraj. Va fi totodată, al 109-lea meci susținut de națională în acea arie din Parcul Sportiv „Lia Manoliu”, din care al 36-lea pe noua Arenă Națională. Bilanțul este de 15 victorii, 13 egaluri, 7 înfrângeri, 51-32 golaveraj.

Meciul 683 pentru Irlanda de Nord

Contra României, Irlanda de Nord va juca meciul al 683-lea din palmaresul său general. Bilanțul la zi este de 176 victorii, 156 egaluri, 350 înfrângeri, 709-1276 golaveraj.

Un al 10-lea suedez la centru

Partida va fi condusă de o brigadă din Suedia, avându-l la centru pe Kristoffer Karlsson, ajutat de asistenții Mehmet Čulum și Fredrik Klyvere. Născut la 05.10.1984, Karlsson a devenit arbitru profesionist în 2006, în 2018 primind ecusonul FIFA.

Va arbitra pentru prima oară un meci al naționalei mari, el mai fiind implicat la partide ale selecționatelor juvenile ale țării noastre. Astfel, va deveni al 10-lea suedez care arbitrează naționala mare a României, iar în total aceasta va fi a 14-a partidă având la centru un cavaler al fluierului din țara scandinavă. Cu ei la centru, avem un bilanț pozitiv: 7 victorii, 4 egaluri, 2 înfrângeri.

Va fi abia al 4-lea meci pe care Karlsson l-a condus între echipe naționale mari. Precdentele trei:

  • 07.09.2023; Oslo: Norvegia – Iordania 6-0 (4-0) amical
  • 02.06.2021; Málaga: Norvegia – Luxemburg 1-0 (0-0) amical
  • 04.09.2020; Minsk: Belarus – Albania 0-2 (0-1) Liga Națiunilor UEFA Liga C
Răzvan Toma / Autor
De peste 35 de ani în presa sportivă. A debutat în 1986, pe când era student, devenind colaborator la cotidianul „Sportul”.La 01.04.1990 a fost angajat la acest cotidian care între timp își schimbase numele în „Gazeta Sporturilor”. De-a lungul timpului a activat la diverse publicații: ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis după ce s-au pregătit de înmormântare
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis după ce s-au pregătit de…
Gabi Balint a vrut să facă gluma serii după ce FCSB a câștigat titlul și nu a realizat gafa comisă
Gabi Balint a vrut să facă gluma serii după ce FCSB a câștigat titlul și nu a realizat gafa comisă
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Prințișorul Craiovei, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!
Prințișorul Craiovei, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea că se află „un monstru”
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea…
Decizia pe care o așteaptă TOȚI ANGAJAȚII din România. Budăi a spus exact ce SE PREGĂTEȘTE: Am informaţii de la Ministerul Muncii
Decizia pe care o așteaptă TOȚI ANGAJAȚII din România. Budăi a spus exact ce SE PREGĂTEȘTE: Am informaţii de la…
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare