Sânmărtean revine la naţională după 8 ani! "Toate bucuriile au venit târziu la mine"

1 iun 2011 1164 afişări Nationala
Sânmărtean revine la naţională după 8 ani! "Toate bucuriile au venit târziu la mine" Sânmărtean revine la naţională după 8 ani! "Toate bucuriile au venit târziu la mine"

Lucian Sânmărtean va fi titular contra Bosniei şi va bifa apatra selecţie la naţională, chiar dacă debutul său sub tricolor afost în urmă cu opt ani

Vorbeşte calm, lucru normal pentru un ardelean, şi îşi calculeazăfiecare cuvânt, aşa cum face cu pasele şi şuturile pe teren. Dedouă luni a trecut peste 30 de ani şi spune că, dacă ar fi gânditmai bine în momentele-cheie ale carierei, acum ar fi fost unuldintre veteranii naţionalei. Convocarea l-a luat prin surprinderepe Sânmărtean (foto), dar e gata să bată Bosnia!

Lucian, a trecut ceva timp de la ultima ta prezenţă printretricolori...

(râde) Opt ani, ca să fim exacţi! E destul de mult.

Cum erai atunci şi cum eşti acum, atât ca om, cât şi cajucător?
Eh… eram un copil atunci, un puşti aflat la începutul unui drumdestul de greu, aşa cum aveam să descopăr pe parcurs! Fărăexperienţă, poate prea emotiv şi timid. Atât în vestiar, cât şi înexprimarea pe teren. Convocarea asta m-a luat prin surprindere,pentru că sunt la vârsta la care nu prea ajung jucători la echipanaţională. Mai ales că până acum n-am mai fost deloc chemat, nicimăcar la un amical sau pentru orice altă acţiune a României. Astae, în viaţa mea toate bucuriile au venit târziu!

În 2002 ai intrat într-un vestiar cu Adrian Ilie, Ganea şiMunteanu…

(întrerupe reporterul anticipând continuarea) Ştiu unde vrei săajungi. Şi atunci, şi acum la naţională sunt jucători valoroşi.Acum ne lipsesc rezultatele, asta e. Sunt conştient că doar acesteacontează, dar vor veni.

"Mijloculn-a fost problema echipei!"

Deci nu crezi că ai ajuns la o naţionalăslabă?
Nu, nici nu ştiu de ce s-ar spune asta! Chiar nu e aşa. Avemjucătorii cei mai buni din Liga I, cei de afară sunt şi ei foartevaloroşi şi vin cu un plus.

Ce crezi că se aşteaptă de la tine în meciul cu Bosnia?Lumea te vede printre titulari.
Nici nu ştiu (râde). Naţionala are jucători tehnici, nu poţi săzici că a venit salvatorul Sânmărtean. Îi avem pe Tănase, Torje, casă nu mai zic de Mutu şi de Marica. Mie nu mi s-a părut că joculmijlocaşilor a fost unul mediocru sau slab până acum. Jucătoriicare au fost convocaţi au fost cei mai în formă, niciunul n-a părutdepăşit de miza jocului.

Toată lumea a criticat mijlocul naţionalei…
Da, ştiu. Dar mie nu mi se pare că jocul mijlocaşilor a fostproblema.

Unde crezi că s-a greşit în turul cu Bosnia şi ce ar trebuisă facă România pentru a câştiga acest meci?
Ne-ar fi trebuit mai mult curaj, mai multă încredere. Atitudineexistă, un jucător care vine la naţională nu-şi poate permite luxulde a trata convocarea ca pe o minivacanţă.

"Lumea-mispunea că Răzvan are ceva cu mine. Fals!"

Crezi că publicul din Giuleşti poate fi un avantaj pentrunoi?
Am jucat acolo şi, într-adevăr, e o atmosferă senzaţională. Dartotul depinde de noi, de jucători şi de antrenori. Degeaba ne vasusţine publicul, dacă noi nu jucăm. Trebuie să ne ajutămsinguri.

Uitându-te în spate, crezi că, dacă ai fi luat alte deciziiîn carieră, acum ai fi fost unul dintre obişnuiţiinaţionalei?
Au fost momente pe care, dacă le tratam altfel, acum aş fi fostmult mai selecţionat. Crede-mă că acum m-am simţit ca un copil carevine pentru prima dată la naţională. Poate dacă aş fi avut pecineva care să mă sfătuiască atunci când eram mai tânăr, un om caresă-mi spună ce e bine şi ce e rău, acum ar fi fost altfel.

Putem bate Bosnia?
După cum îi văd pe băieţi la antrenamente, toată lumea va face totce e omeneşte posibil să învingem vineri. Asta e garantat.
Atmosfera, din ce vedem noi de afară, e destul de bună, în ciudaproblemelor din ultima vreme.

Avem un antrenor tânăr, care e apropiat de noi. Mie chiar îmiziceau unii şi alţii înainte să vin la lot că, dacă nu mă cheamă,sigur are ceva cu mine. Nimic mai fals, m-am convins de asta decând am ajuns la Mogoşoaia. Am o părere excelentă despre Răzvan. Avenit la mine, am stat de poveşti... De la el pleacă toată amosferaasta bună. De la felul în care ştie să-şi apropie jucătorii.


"Trebuie să avem un moral foarte bun pentru jocul ăsta.Aici suntem un grup de prieteni, de colegi. Relaţiile interumanedin afara terenului contează şi pe teren"
Lucian Sânmărtean, mijlocaş România

"Răzvan mi se pare un om cu care se colaborează foarteuşor. Cu mine a fost foarte deschis, mi-a plăcut foarte multatitudinea lui faţă de mine"
Lucian Sânmărtean, mijlocaş România

"Nu prea sunt eu un marcator, dar o pasă de gol ar fiideală cu Bosnia. O să încerc să-mi ajut pe cât posibil colegiidacă voi juca"
Lucian Sânmărtean, mijlocaş România

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.