Dincolo de supărarea adusă de înfrângerea cu Austria, meciul de la Viena a adus o schimbare importantă structurală pentru echipa națională a României, chiar dacă nu s-a dovedit a fi benefică.
După foarte multă vreme, niciunul dintre jucătorii noștri care au apărut în teren nu a mai aparținut de vreo echipă de eșalon secund.
De la 17.11.2018 până acum, la Viena, doar o singură dată se mai întâmplase așa ceva; la 02.06.2021, România – Georgia 1-2, un meci amical, disputat la Ploiești. De la acea partidă până acum cu Austria, echipa noastră națională a jucat 43 de partide consecutive în care nu s-a întâmplat să lipsească vreun jucător legitimat la grupări de eșalon secund (din străinătate), acestea întinzându-se pe o perioadă de patru ani.
Cea mai mare cifră cu asemenea jucători care au apărut pe teren într-un meci s-a ridicat 6, întâmplându-se acest lucru în trei partide: 23.09.2022, Finlanda – România 1-1 în Liga Națiunilor (Rațiu, Nedelcearu, A. Rus, M. Marin, Man, G. Pușcaș), 17.11.2022, România – Slovenia 1-2 amical (Nedelcearu, M. Marin, Moruțan, G. Pușcaș, Drăgușin, Boloca) și 16.06.2023, Kosovo – România 0-0 Liga Națiunilor (Drăgușin, G. Pușcaș, Moruțan, M. Marin, Man, Val. Mihăilă).
De cele mai multe ori, în câte zece rânduri, s-au aflat pentru noi pe teren 3, respectiv 1 asemenea jucător. Apoi în nouă rânduri 2 jucători, în șapte rânduri 4 jucători și în patru rânduri 5 jucători.
Că tot am pomenit numele unor jucători, iată-i pe toți aceștia, 11 la număr, într-o ordine cronologică a aparițiilor: Rațiu, Nedelcearu, Dr. Nedelcu, Man, M. Marin, Val. Mihăilă, G. Pușcaș, Ad. Rus, Moruțan, Drăgușin, Boloca.
În proporție covârșitoare cei mai mulți au aparținut de echipe de eșalon secund din Italia (Parma, Pisa, Palermo, Crotone, Genoa, Bari). Din alte părți au fost Rațiu pe când era la Huesca, în Spania, Dr. Nedelcu la Fortuna Düsseldorf, în Germania și G. Pușcaș la Reading, în Anglia.
Poate și o asemenea prezență vine să explice decăderea echipei naționale din ultimii ani, jucătorii români apărând tot mai rar în echipe nu numai de prim-plan ci chiar și de plan secund din campionatele tari ale Europei, fiind nevoiți să se mulțumească totuși cu eșaloane secunde.
Ca să avem o viziune generală, din totalul de 762 de partide pe care le are la zi naționala României all-time, în 237 a avut în teren jucători legitimați la echipe de eșalon secund, ceea ce ar însemna 31% dintre ele.
Din cele 237, la 63 au fost jucători de la divizionare B din România, iar la 174 din străinătate. Această perioadă de 43 de partide consecutive despe care pomenim în articolul de față este cea mai lungă.
Primul fotbalist legitimat la o echipă de eșalon secund care a jucat pentru naționala României a fost Iosif Morawetz, în 1933, el aparținând de echipa timișoreană RGMT. În timp, până în anii 90 când aveau să se deschidă granițele și pentru fotbaliștii noștri pentru a juca afară, aveau să fie foarte rare aceste meciuri.
În total, 29 de jucători de la echipe din Divizia noastră B s-au aflat într-o asemenea onorantă postură, printre aceștia nume importante precum Mircea Lucescu, pe când era la Știința București, Augustin Deleanu la Politehnica Iași, Mircea Sandu la Sportul Studențesc, Răducanu Necula la Rapid, Attila Kun la FC Bihor, Helmut Duckadam și Marcel Coraș ambii la UTA, ca să-i pomenim doar pe câțiva.
Ultimul meci în care prima noastră reprezentativă a avut în teren un jucător din eșalonul secund românesc a avut loc la 27.01.2012, un amical disputat la Belek în Turcia, România – Turkmenistan 4-0, împricinatul fiind Dorin Goga, pe-atunci la FC Timișoara.
Primul fotbalist angajat la un club de eșalon secund din străinătate care a jucat pentru naționala României a fost Ioan Andone, pe când era legitimat la echipa spaniolă Elche. Meciul respectiv a fost un amical disputat la București, pe 26.09.1990, România – Polonia 2-1.
Dar și în situația de față, printre asemenea jucători s-au aflat nume mari precum Gheorghe Hagi, Ovidiu Sabău, pe când erau la Brescia, Bogdan Stelea la Mallorca și Salamanca, Constantin Gâlcă la Mallorca, Miodrag Belodedici la Villarreal sau Dorinel Munteanu la Köln.
Naționala de fotbal a României a fost învinsă de echipa Austriei cu scorul de 2-1 (1-0), sâmbătă seara, pe Ernst-Happel-Stadion din Viena, în Grupa H a preliminariilor Cupei Mondiale din 2026.
Austria s-a impus prin golurile marcate de Michael Gregoritsch (42) și Marcel Sabitzer (60). Florin Tănase (90+5) a marcat golul de onoare al tricolorilor, la ultima fază.
România va juca următorul meci pe 10 iunie, la București, cu echipa Ciprului (21:45), pentru care căpitanul Stanciu va fi suspendat.
Câștigătoarele celor 12 grupe preliminare se vor califica direct la CM 2026. Pentru celelalte patru locuri disponibile pentru zona europeană se vor bate cele 12 formații clasate pe locul secund în grupe și cele mai bine clasate câștigătoare de grupe din Liga Națiunilor, ediția 2024-25, care nu s-au calificat prin intermediul preliminariilor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER