România – Malta | INTERVIU cu selecționerul adversarilor, Ray Farrugia. Ce așteaptă de la meci și tricolorii care l-au impresionat: „În jurul lor se poate forma o echipă”. Ultimul proiect al FIFA îi dă speranțe

România - Malta | INTERVIU cu selecționerul adversarilor, Ray Farrugia. Ce așteaptă de la meci și tricolorii care l-au impresionat:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • România – Malta, duminică, 8 septembrie, ora 19:00, live blog pe www.prosport.ro.

România înfruntă Malta în etapa cu numărul 6 din preliminariile pentru Campionatul European din 2020, iar selecționerul oaspeților, Ray Farrugia (63 de ani), anunță că elevii săi vor da totul pentru a obține un rezultat pozitiv la Ploiești. În tur, tricolorii s-au impus cu 4-0. ProSport a stat de vorbă cu Ray Farrugia, care a vorbit despre șansele echipei sale în partida retur, situația fotbalului maltez, dar și despre jucătorii din tabăra noastră care i-au atras atenția. Tehnicianul Ray Farrugia a vorbit și despre extinderea Cupei Mondiale, dar și despre aventura sa de 12 ani din Australia.

ProSport: Ce așteptări aveți de la meciul retur cu România?
Ray Farrugia: Scopul nostru este să jucăm cât mai bine, să oferim o prestație solidă și să facem tot ce ne stă în putință pentru a scoate un rezultat pozitiv. La fiecare meci ne propunem să ne depășim limitele și să ieșim de pe teren cu fruntea sus.

Malta a înfruntat până acum România, Spania și Suedia. Care a fost cel mai dificil adversar?
Toate cele trei echipe sunt puternice, dar fiecare abordează un stil diferit. Spania este cea mai tehnică, având și jucători extraordinari. Așa cum era de așteptat, Spania a avut cel mai bun început din această grupă, dar și Suedia și România sunt echipe competitive.

„Mi-au plăcut George Pușcaș și Ianis Hagi”

Ce fotbalist român v-a atras atenția?
România este o echipă foarte bine organizată, care se bazează pe forța grupului. Mi-au plăcut în mod special jucătorii tineri care au fost promovați în această campanie: George Pușcaș și Ianis Hagi. Selecționerul Cosmin Contra mizează pe numeroși jucători tineri și asta va conta foarte mult pe viitor. Trebuie să nu uităm că România U21 a jucat foarte bine la Campionatul European din Italia, astfel că se poate construi o echipă în jurul unor fotbaliști precum Pușcaș, Hagi sau Man. Jucătorii României au arătat excelent la acel turneu final.


În tur, România s-a impus în Malta cu 4-0. Golurile au fost marcate de Pușcaș, Chipciu și Dennis Man. Vârful ajuns la Reading a reușit o dublă

Cât ar valora pentru Malta un punct obținut în fața unui adversar precum Suedia, Spania sau România?
Orice punct obținut de echipa noastră valorează extrem de mult. Dacă am obține un punct cu Suedia, Spania sau România ar fi ceva special.

O țară precum Islanda, care are o populație de 338.000 de locuitori, s-a calificat la un turneu final și are jucători în Premier League. Cum poate Malta, o țară cu o populație de 460.000 de locuitori, să crească în acest sport?
Ceea ce se întâmplă în Islanda e de-a dreptul remarcabil. Progresul lor ne arată că nimic nu este imposibil în fotbal. Este foarte greu să facem o comparație între Malta și Islanda, pentru că vorbim de zone diferite, de culturi diferite.


Islandezul Gylfi Sigurdsson (29 de ani) este cotat la 35 de milioane de euro și a devenit al patrulea cel mai valoros jucător din lotul lui Everton

În acest sezon, Valletta a eliminat Dudelange din Liga Campionilor și a obținut o remiză cu Ferencvaros. Cât de importante sunt aceste rezultate pentru fotbalul din Malta?
Sunt niște rezultate extrem de încurajatoare. E clar că echipele de club din Malta au crescut foarte mult în ultimii ani în ceea ce privește prestația în cupele europene. Imaginea fotbalului maltez are numai de câștigat de pe urma acestor rezultate.

„Fotbalul este cel mai popular sport în Malta”

Anul trecut, Dudelange a învins CFR Cluj în playoff-ul Europa League și s-a calificat în grupe. Când va reuși o echipă din Malta o asemenea performanță?
Sunt încrezător că o echipă din Malta va reuși acest lucru în următorii ani.


FC Valletta a trecut de Dudelange în primul tur preliminar din Liga Campionilor. După 2-2 în Luxemburg, maltezii au scos un 1-1 pe teren propriu și au trimis „călăul” CFR-ului din sezonul trecut în Europa League. Valletta a fost eliminată în turul secund de Ferencvaros, iar în turul 3 din Europa League n-a avut nicio șansă cu Astana. Dudelange, Ferencvaros și Astana au ajuns până în grupele Europa League

Maltezii sunt extrem de atrași de fotbalul din Italia și Anglia. Dumneavoastră ce campionat urmăriți în timpul liber?
Fotbalul este cel mai popular sport în Malta. Pe lângă Serie A și Premier League, fanii din țara noastră urmăresc și La Liga, dar și Bundesliga. Încerc să le urmăresc pe toate. Nu pot spune că am o echipă favorită, pe care să o urmăresc în mod special, dar în prezent îmi place foarte mult să mă uit la meciurile Borussiei Dortmund. Este o echipă care oferă un fotbal cursiv, un fotbal jucat în viteză.

Pe 3 februarie 1971, Malta și Anglia s-au duelat în „Meciul secolului”. Vă amintiți partida respectivă?
Eram destul de tânăr pe atunci, dar n-am cum să uit acel joc. A fost un moment foarte special, având în vedere că a fost primul meci direct între Malta și Anglia. Stadionul era arhiplin și echipa noastră a jucat extraordinar, iar în final am pierdut doar cu 1-0.

Circa 30.000 de oameni au asistat la meciul dintre Malta și Anglia disputat pe 3 februarie 1971, în preliminariile pentru EURO 1972. Malta a cedat cu 1-0 în fața Angliei, într-un meci din Grupa 3. Elveția și Grecia completau grupa de calificare. Maltezii au încheiat grupa cu un punct, după ce au remizat cu Grecia.

FIFA vrea să extindă numărul echipelor participante la Cupa Mondială la 48. Cum vi se pare acest lucru?
Cred că este o propunere ce trebuie serios analizată. Dacă va intra în vigoare, mult mai multe naționale vor avea șansa de a se califica la un turneu final. Printr-o eventuală calificare ar putea crește popularitatea fotbalului într-o țară care în mod normal nu s-ar califica.

În iunie, ProSport a stat de vorbă și cu selecționerul Norvegiei, Lars Lagerbäck, cu privire la inițiativa FIFA. Acesta are o părere complet diferită: „Nu sunt foarte optimist în legătură cu acest proiect al FIFA. Am citit recent că nu vor mări numărul de echipe pentru Campionatul Mondial din 2022 și pentru moment formatul va rămâne același. Când te gândești la astfel de schimbări, trebuie să iei în calcul și situația jucătorilor. Dacă vei introduce mai multe echipe și vei prelungi Campionatul Mondial, fotbaliștii vor juca practic un an întreg fără pauză. Fără vacanță. Practic, la fiecare patru ani, vor avea un an plin cu meciuri. Cred că fotbaliștii sunt forțați mult prea mult, nu sunt de acord cu o asemenea decizie”, a spus Lagerbäck, pentru ProSport.

Ați jucat pentru mult timp în Australia. Care ar fi diferențele dintre fotbalul din zona respectivă și fotbalul european?
Am petrecut 12 ani în Australia, unde am jucat pentru Parramatta Melita, un club care are legături extrem de puternice cu fotbalul maltez. Fotbalul din Australia continuă să crească. De-a lungul timpului au fost transferați numeroși jucători din America de Sud pentru a ridica nivelul campionatului intern. Până în prezent s-au făcut progrese remarcabile în zona respectivă.

Pe viitor ați vrea să antrenați în altă țară?
În acest moment mă gândesc numai la echipa națională a Maltei. Eu și staff-ul meu trebuie să îmbunătățim cât putem de mult jocul echipei. Sper ca la final să lăsăm o moștenire importantă.

Octavian Vasilescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul Moldovei', înmormântat regește!
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul Moldovei', înmormântat regește!
Surprinzător! A văzut cine s-a calificat în semifinalele UCL și a spus clar ce echipă va câștiga trofeul
Surprinzător! A văzut cine s-a calificat în semifinalele UCL și a spus clar ce echipă va câștiga trofeul
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Câți bani li s-a promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-a promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte? Plătesc bine
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte?…
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să fie salvați. Filmul exploziei care a…
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Momente dramatice la priveghiul lui Costel Corduneanu! Mama Stăpânului Moldovei a căzut din picioare!
Momente dramatice la priveghiul lui Costel Corduneanu! Mama Stăpânului Moldovei a căzut din picioare!
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului său
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului…
SIMONA HALEP a aflat informația chiar acum. Anunțul OFICIAL venit de la Federația de Tenis
SIMONA HALEP a aflat informația chiar acum. Anunțul OFICIAL venit de la Federația de Tenis
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Istvan Kovacs, răplata unei prestații stelare: poate bifa o premieră fabuloasă pentru România
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele de la alte bănci. Cât veţi da înapoi pe lună
Cum puteţi să luaţi 40.000 de euro direct pe Revolut să vă plătiţi instant creditele de la alte bănci. Cât…
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki. Ei au primit tunica roz