Paul Zarna, candidat la președinția FRF: „Dacă vin la federație vă fac fericiți ca în 1994. Iordănescu e ticălos și nu recunoaște că l-am consiliat”

Paul Zarna, candidat la președinția FRF:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Actualul președinte al Federației Române de Fotbal, Mircea Sandu, a anunțat că nu mai dorește încă un mandat la șefia instituției, dar a precizat că îl sprijină la alegerile din 5 martie pe Gheorghe Popescu.
  • Cei opt candidați care s-au înscris în cursa pentru șefia FRF sunt următorii: fostul internațional Gheorghe Popescu, fostul președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, fostul președinte al cluburilor Ceahlăul Piatra Neamț, Poli Timișoara și FCM Bacău, Gheorghe Chivorchian, președintele FR de Minifotbal, Răzvan Burleanu, fostul fotbalist Marcel Pușcaș, fostul jucător dinamovist Sorin Răducanu, fostul jucător Octavian Popescu și profesorul universitar Paul Zarna.

Paul Zarna (70 de ani) poate fi considerat cel mai exotic personaj din lista cu cei opt candidați la funcția de președinte al FRF. Arădean la origini, Zarna a locuit timp de 42 de ani în Statele Unite ale Americii, unde a predat limba spaniolă în circuitul universitar. S-a pensionat de câțiva ani și s-a întors în țară, păstrând unele obiceiuri: dăscălitul studenților și apropierea de fotbal. În 2005 și-a încercat prima oară șansa la șefia FRF, însă dosarul i-a fost respins. „M-au negat din cauza faptului că nu aveam cetățenia română. Acum am rezolvat, de trei ani am buletin românesc”, mărturisește el.

Interviu la ieșirea din spital
Discuția cu ProSport o acceptă cu greutate. Nu din cauza lipsei de interes, ci pentru că tocmai ieșise din spital, iar vocea îi era întretăiată de o tuse convulsivă. „La vârsta mea, orice zi e importantă. Profitați de noi, cei care am dovedit ceva, atât cât mai puteți. Că nu o să ne mai aveți peste 10 sau 20 de ani. Spun asta pentru că sănătatea mi s-a înrăutățit atât de mult încât nu am fost în stare să mă duc la Arad, să-mi fac munca de campanie”, mărturisește profesorul universitar. Apoi, aruncă o săgeată către reporter: „Dacă puteți să scoateți fapte, date, nu ezitați, atâta timp cât nu vă pierdeți serviciul. Pentru că nu am înțeles niciodată de ce de 20 de ani nu sunt la federație, ca să vă fac fericiți ca în 1994. Nu am idee, deși sunt un om cu multă școală”. Vorbește rar, ardelenește, și pare ferm convins de adevărul vorbelor sale.

Clamează o recomandare a lui Radu Timofte
Relația sa de căpătâi cu fotbalul a început în 1994, când România a participat la Cupa Mondială din SUA, iar Paul Zarna a fost prezent în anturajul echipei. Unii spun că din postura de translator, el susține însă că a fost mai mult decât atât. „Naționala României a ajuns până în sferturi pentru că am consiliat-o eu. I-am dat consiliere tactică lui Iordănescu la primele două meciuri, numai la al treilea, cu Suedia, i-am spus să-l schimbe Prunea cu Stelea. Nu m-a ascultat și a pierdut. Sigur, Iordănescu nu recunoaște pentru că e ticălos și de aceea nu am ajuns campionii lumii. Este un om mic, foarte mic, cu o educație precară, că nu are cum să aibă ca mine 25 de ani de studii la zi. Fericirea face că Radu Timofte, ofițerul de presă de atunci, mi-a dat o recomandare de rigoare, în care scrie că am avut un aport crucial”, curge povestea profesorului arădean.

„Nici Gică Popescu nu are rezultatele mele în fotbal”
Experiența din 1994 e suporterul candidaturii de acum: „De aceea candidez. Eu sunt profesor de spaniolă, nu de fotbal, dar dacă pot să ajut o țară întreagă la fotbal ar trebui ca țara aia, prin reprezentanții ei, să mă primească cu brațele deschise”. De ce l-ar alege oamenii fotbalului pe el dintre cei opt candidați? Răspunsul uimește: „Niciunul dintre ceilalți șapte candidați, inclusiv Gică Popescu, nu se apropie de performanțele mele în fotbal. Vă dau patru exemple, singurele proiecte în care am fost implicat în fotbal, toate fiind vârfurile de performanță pentru echipele respectiv. Indiana University a luat campionatul pe țară în SUA doar atunci când am consiliat-o eu prima dată. Echipa României a ajuns în sferturile de finală numai și doar atunci când am consiliat-o eu. Nu-i de ajuns? Întrebați președintele de la Gloria Buzău ce s-a întâmplat cât timp am fost eu acolo. Numai victorii pe linie. Tot nu e de ajuns? Îl avem pe Chivorchian, cu care am colaborat doi ani la Timișoara. Atunci când au ieșit vicecampioni, performanță ce nu o mai atinseseră până atunci”.

Susține că i-a reinventat pe Gigel Bucur și pe Cociș
Specialist în psihopedagogie, Zarna susține că a lucrat și individual cu unii fotbaliști, ridicându-i din anonimat! „Eu înțeleg valoarea omului, a jucătorului, a studentului și reușeșc să-i motivez cu toată ușurința din lume. Majoritatea oamenilor cred că e greu să-i motivez pe alții. Nu-i adevărat, e foarte ușor dacă știi cum să o faci și dacă mai și crezi. Pe Gigel Bucur l-am transformat din rezervă în titular și golgeterul țării. Pe Cociș, doi ani mai târziu, l-am transformat din rezervă în titular, iar în trei săptămâni l-a lăudat Lucescu jr că a fost cel mai bun din echipa națională. În numai trei săptămâni! Sunt greu de crezut astfel de statistici, dar asta este realitatea”.

„În stupiditatea lor ei cred că îi voi mânca”
Paul Zarna nu se ascunde în spatele diplomației atunci când vorbește de lumea fotbalului românesc. Știe că e una relațională, plină de oameni „speciali”. „Este o încrengătură de dubioși, incompetenți și răutăcioși. Exemple sunt Iordănescu, Gică Popescu… Lui Gică Popescu i-am trimis recomandarea lui Radu Timofte. Și ce credeți că a făcut după ce a citit recomandarea? Nu mi-a mai răspuns la telefon”. Cum va conclucra cu acești oameni dacă, ipotetic, va câștiga președinția FRF? „Nu eu trebuie să conclucrez cu ei, ci ei trebuie să concucreze cu mine, pentru că nu vor avea alte posibilități. Eu dețin competența, eu dețin și poziția. Se vor bucura că-i ajut, dar ei nu știu lucrul acesta. Ei cred că îi voi mânca, asta este stupiditatea lor, că nu pot să-i consider inteligenți. Nici de bună credință”.

Pițurcă – „slăbuț”, Hagi – „catastrofă”
Paul Zarna nu-l iartă nici pe Victor Pițurcă, pe care-l caracterizează drept „slăbuț, nu știe să motiveze jucătorii”, iar despre Gică Hagi spune că e o „catastrofă care n-a făcut nicio brânză ca antrenor”. Propus pentru șefia FRF de clubul Șoimii Pâncota, arădeanul se mândrește cu faptul că a cerut ajutorul a trei cluburi și toate trei au reacționat pozitiv. „E un semn”, spune el. O singură problemă are. Nu știe dacă va putea veni pe 5 martie la Adunarea generală, pentru a-și susține candidatura. „Sper să mă ajute sănătatea, pentru că au vrut să mă interneze la spitalul de plămâni. I-am spus doctorei >, de aceea nu am rămas la spital. Luați în serios vorbele mele, e chiar în interesul României să salvăm fotbalul”.

„Lumea are o dificultatea în a accepta performanțele mele. Cum dracu poate profesorul ăsta să aibă asemenea rezultate în fotbal când el nu este om de fotbal? Uite că le am și important că le am și să profităm de ele cât suntem pe pământ.

„Oamenii din fotbalul românesc sunt așa de incompetenți și de răutăcioși încât nu vor să vadă nimic, chiar dacă e în interesul lor”

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de finală?!
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de finală?!
A făcut 5-4 în minutul 90+5 și a scris istorie! Echipa care, după 121 de ani, va juca în premieră în cupele europene
A făcut 5-4 în minutul 90+5 și a scris istorie! Echipa care, după 121 de ani, va juca în premieră…
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume…
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Cât de mult seamănă fiica cea mare a lui Cristi Borcea cu milionarul român! Melissa Borcea se scaldă în lux la 20 de ani
Cât de mult seamănă fiica cea mare a lui Cristi Borcea cu milionarul român! Melissa Borcea se scaldă în lux…
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă deranjează”
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă…
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…