INTERVIU | „Am fost carne de tun, am fost scos țap ispășitor”. Cel mai controversat decar din istoria naționalei dezvăluie ce înseamnă să fii fotbalist în Danemarca și povestește cum a devenit victima numărului 10

INTERVIU |
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • George Florescu (32 de ani), fostul mijlocaș al naționalei României, în prezent la Omonia Nicosia, în Cipru, vorbește, într-un interviu pentru ProSport, despre viața în țara ce ne va fi adversară duminică și despre cum a întâlnit oameni care râdeau fără motiv.
  • Clujeanul a evoluat în Danemarca, în perioada 2007-2010, la Midtjylland.
  • Florescu nu a evitat subiectul numărului 10, care l-a făcut unul dintre cei mai contestați jucători ai naționalei, chiar dacă el juca închizător.


Românul care poate caracteriza cel mai bine meciul România – Danemarca este George Florescu. Mijlocașul originar din Cluj-Napoca a jucat aproape trei ani în campionatul adversarilor de duminică și are 11 meciuri în naționala României.

Șapte ani au trecut de la debutul lui George Florescu sub tricolor. Venea din Danemarca, de la Midtjylland, unde îl remarcase Răzvan Lucescu. Povestește că a intrat în vestiar și a văzut tricoul cu numărul 10 și numele său pe el. Nimeni dintre jucătorii vechi din lot nu l-a luat. Fără voia sa ajunsese decar, dar postul său rămăsese cel de închizător. L-a îmbrăcat și a intrat pe teren, neștiind că asta avea să-l pună în gura contestatarilor. A devenit subiect național, fiind numit cel mai slab număr 10, deși comparația cu Dobrin, Boloni, Hagi sau Mutu era greșită, pentru că Florescu era un jucător de alt profil.

La șapte ani distanță, George Florescu joacă în Cipru, la Omonia Nicosia. Spune că e cea mai liniștită țară unde te poți retrage, deși nivelul fotbalistic a crescut, iar presiunea fanilor e mare. Privește povestea cu numărul 10 din 2010 cu regretul unui om judecat fără vina sa. Consideră că a fost „carnea de tun” a acelei generații și spune că e mândru dacă așa au fost „salvați” ceilalți de gura contestatarilor. Clujeanul spune că, atunci când se va face antrenor, nu va judeca niciodată un fotbalist după numărul pe care îl poartă și îi va da numărul chiar și unui fundaș dreapta.


George Florescu a purtat la naționala României și numărul 19, nu doar 10

Florescu le povestește românilor și cum e viața în Danemarca, una dintre țările cu cei mai fericiți locuitori de pe Glob. De la oameni care îți zâmbesc pe stradă, fără vreun motiv anume, la taxe incredibil de mari pentru mașini și multă bere la meciuri.

  • Meciul România – Danemarca, contând pentru Preliminarii CM Rusia 2018, e programat să se desfășoare pe 26 martie, de la ora 21:45, pe Cluj Arena din Cluj Napoca.
  • România și Danemarca fac parte din Grupa E de calificare, alături de Polonia, Muntenegru, Armenia și Kazakhstan. Cele două naționale ocupă locurile 4, respectiv 3 după desfășurarea a patru etape.

„Eram puțin șocat. Toată lumea zâmbea pe stradă”

George, cum e în Cipru?
Este țara perfectă unde să-ți închei cariera. Mă simt foarte bine. Atmosfera e total diferită față de România. Măcar noi avem suporteri la meciuri (râde). Cu APOEL, Apollon, Anorthosis sunt 15.000 de suporteri. Presiunea este puțin diferită, pentru că aici suporterii sunt de genul celor din Grecia. Le place să pună presiune, din toate punctele de vedere, vin și la antrenamente, vorbesc cu jucătorii… Campionatul pot spune că e la același nivel cu cel din România, dar aici se plătește mai bine. Își permit să aducă jucători cu cariere frumoase în străinătate, chiar dacă sunt pe final de carieră. Jucători cu sute de meciuri în La Liga sau în Portugalia. Noi avem 12 internaționali în echipă, dintre care doar șase sunt la naționala Ciprului.

Motivul pentru care te-am sunat e meciul cu Danemarca. Tu ai jucat trei sezoane acolo. Cum va fi acest meci și cine e favorită?
Consider că Danemarca e favorită. Nivelul jucătorilor lor îl depășește pe cel al jucătorilor României. Cam toți sunt jucători de bază la echipele unde joacă, cluburi importante în Europa. România nu prea are jucători care s-au impus la echipe mari.

Tu cum ai ajuns să joci în Danemarca?
Am retrogradat cu Torpedo Moscova și agentul meu mi-a spus că poate să mă ducă la o echipă de top din Danemarca și că acolo aș putea fi urmărit de echipele puternice din Europa. Midtjylland m-a cumpărat atunci de la Torpedo, aveam 23 de ani și am stat doi ani și jumătate acolo. Era o echipă formată recent, prin contopirea mai multor echipe mai mici și am ajuns să ne batem la campionat.


George Florescu a jucat timp de trei sezoane în campionatul Danemarcei

Cum era viața acolo? Ți-ai dat seama de ce sunt printre cei mai fericiți din lume?
Nu știam asta (râde). Eram puțin șocat la început, pentru că toată lumea zâmbea pe stradă fără niciun motiv. Am întâlnit foarte mulți oameni buni. Midtjylland își făcea academie atunci și a reușit să atingă un record la trofee câștigate la nivel de juniori. Cât am stat eu au vândut zece jucători pe câte două milioane de euro în Italia, Spania, Anglia. Vindeau pe bandă rulantă.


„U” Cluj, Șheriff Tiraspol, Torpedo Moscova, Midtjylland, Alania Vladikavkaz, Arsenal Kiev, Astra, Dinamo Moscova, Qabala și Omonia Nicosia sunt echipele pentru care George Florescu a evoluat în cariera sa de jucător.


Lucrezi până la 17:00, dar plătești mașina de trei ori

Nu lucrează nimeni seara, e adevărat?
Da. Orășelul în care stăteam eu era mic și destul de plictisitor și mergeam mult în Copenhaga sau Malmo, dar se închideau cam toate după ora 5. E gol orașul. Rămâneau doar pub-urile deschise.

Taxele sunt mari?
Plătesc taxe mari, dar au totul gratuit, mă refer la școli, spitale. La mașini sunt taxele mari. La cumpărarea unei mașini, plătești 180 la sută din valoarea mașinii. Plătești de aproape trei ori valoarea mașinii. Ei sunt foarte dezvoltați și sunt conștienți de influența negativă a mașinii asupra mediului. Sunt avansați din punctul ăsta de vedere. Au piste de biciclete peste tot. Noi ne antrenam la 10 kilometri de oraș, dar dacă doream să merg cu bicicleta aveam piste până acolo.


52 de meciuri și 4 goluri a bifat Florescu pentru Midtjylland

Și restul taxelor sunt mari?
Sunt, dar și salariile sunt mari. Își permit să plătească. Eu aveam un salariu bun acolo, chiar dacă plăteam taxele. Pentru că eram străin, plăteam doar 35 la sută din salariu. Așa e la străini, în primii trei ani. După aceea plătești 50-60 la sută. Acolo clubul îți plătește salariul și apoi îți achiți tu taxele. Recent m-a sunat o firmă de acolo, care se ocupă de recuperarea plusului de taxe, m-au întrebat dacă vor să se ocupe ei de taxele pe care le-am plătit în plus, după recalculare. Când se întâmplă ceva de genul în altă parte?

Se bea multă bere în Danemarca?
Se bea (râde). Se bea și la meciuri. Veneau cu câte patru-șase beri. Aveau suport de carton că nu poți duce atâtea. Când se termina mai mergea unul și aducea (râde).

Te-a schimbat Danemarca, ca om sau ca și fotbalist?
Foarte mult. Am primit o educație fotbalistică foarte bună. Am acaparat din seriozitatea pe care o au ei. Înainte de antrenament pot face cele mai mari porcării inventate, dar pe teren sunt cei mai serioși. Antrenamentele erau deosebit de grele, dar nu se plângea nimeni. Nu făceau rabat de la muncă și asta va fi un avantaj al lor în meciul de duminică.

„Frații” români m-au făcut „carne de tun”

Să vorbim și de perioada ta la națională. La ce te gândești când vezi numărul 10?
La ce să mă gândesc? La un număr. Sincer, de atâtea ori am vorbit despre subiectul ăsta că nu prea mai am de adăugat ceva. Numărul 10 este un număr. Eu, toată viața am fost un muncitor. Dacă o să ajung un antrenor bun și vine fundașul dreapta să ia numărul 10 îi spun: „Ia-l, frate, care e problema”.


Curajul lui Răzvan Lucescu de a-i da numărul 10 lui George Florescu a fost contestat îndelung de foștii jucători ai naționalei

Acea poveste ți-a făcut mult rău?
Mi-a dăunat enorm din punct de vedere profesional și din punctul de vedere al „fraților” mei români. Am fost scos țar ispășitor. Veneam din Danemarca, de la o echipa bună, dar totuși din Danemarca. Uitați-vă la numele care erau atunci în echipă cu mine. Am fost scos eu țap ispășitor, care aveam cele mai puține meciuri și cea mai mică experiență internațională. Au găsit „carnea de tun”… Eu sunt mândru că am jucat la națională cu jucători ca Lobonț, Chivu, Rădoi, Tamaș, Contra, Marica, Niculae, Raț… Dacă a fost să fiu țap ispășitor nu-mi pare rău deloc. Ei au fost băieți de caracter cu toții și nu mi-ar părea rău că am fost „carnea de tun” pentru rezultatele noastre.

Ai ceva să-i transmiți următorului jucător care va prelua numărul 10 la națională?
Nu. Eu dacă m-aș duce iarăși la națională, l-aș lua din nou. Dacă mi-a fost oferit, cu numele meu pe spate, ce puteam să fac? Atunci eram contestat de niște oameni pe care îi refuzasem, nu eram de-al lor. Niște impresari despre care nu vreau să vorbesc.


11 meciuri și 1 gol are George Florescu la naționala de seniori a României


Clasament Grupa E a Preliminariilor CM Rusia 2018:

1.     Polonia     4     3     1     0     10-5     10 pct.
2.     Muntenegru     4     2     1     1     9     4     7     
3.     Denemarca     4     2     0     2     7     5     6     
4.     România     4     1     2     1     6     4     5     
5.     Armenia     4     1     0     3     4     10     3     
6.     Kazakhstan     4     0     2     2     3     11     2
*locul 1 se califică direct, iar locul 2 merge la play-off.

Program etapa 5:

26 martie
Armenia – Kazakhstan / ora 20:00
Muntenegru – Polonia / ora 21:45
România – Danemarca / ora 21:45

 

Licențiat în jurnalism, Vlad Măcicășan a început să colaboreze cu ProSport încă din anii de facultate. Scrie fără întrerupere pentru ProSport de 17 ani, când a și început cariera de jurnalist sportiv. Jurnalist de presă scrisă și tv, Vlad Măcicășan moderează și emisiuni ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele