Fotbalişti care au evoluat sub tricolor, dar s-au născut în afara graniţelor României

13 mar 2009 1043 afişări Nationala
Fotbalişti care au evoluat sub tricolor, dar s-au născut în afara graniţelor României Fotbalişti care au evoluat sub tricolor, dar s-au născut în afara graniţelor României!

Mijlocaşul echipei germane Hertha Berlin, Maximilian Nicu, ar putea fi primul fotbalist născut în afara graniţelor României care evoluează în echipa naţională în ultimii 60 de ani, dacă va primi cetăţenia română până la sfârşitul acestei luni.

Echipa naţională de fotbal a României a disputat primul său meci în anul 1922 şi în rândurile sale făceau parte atunci jucători de origine germană, maghiară şi cehă, cum ar fi Adalbert Ritter, Alois Szilagy, Elemer Hirsch, Dezso Jakobi, Nicolae Honigsberg, Francisc Zimmermann, Carol Frech, Paul Schiller. Printre puţinii români din echipă se număra căpitanul Aurel Guga.

În afara jucătorilor din anii '20, reprezentativa României a mai înregistrat alţi 12 fotbalişti născuţi în afara graniţelor care au îmbrăcat tricoul echipei naţionale, nefiind luaţi în calcul cei din Basarabia şi Bucovina:

Charles Kohler, născut în Elveţia, la Geneva, la 9 octombrie 1900, legitimat la Tricolorul Bucureşti, a evoluat într-un singur meci în tricoul echipei naţionale, în 1925.

Svetozar "Kika" Popovici s-a născut în anul 1902, pe teritoriul fostei Iugoslavii şi a evoluat tot într-un singur meci pentru naţionala României, în anul 1925, pe când era jucător al formaţiei Juventus Bucureşti, după care s-a întors în ţara sa natală, devenind arbitru internaţional şi conducător al naţionalei slave.

Ladislau Raffinsky, poreclit "câinele", s-a născut la 23 aprilie 1905, în localitatea ungară Miskolc. A fost legitimat la Juventus Bucureşti, Rapid (n.r. - CFR Bucureşti atunci), precum şi la marile echipe ale fotbalului românesc din acea perioadă, Chinezul şi Ripensia Timişoara. Raffinsky a jucat 20 de meciuri pentru echipa naţională, în perioada 1929-1938.

Lazăr Sfera, născut în localitatea Sânmihai din Banatul sârbesc, s-a aflat în teren la 14 meciuri ale "tricolorilor", iar de şase ori a purtat banderola de căpitan al echipei, în perioada 1931-1941. Pe post de fundaş, "Bădia", cum era poreclit Sfera, a fost legitimat la Poli Timişoara, Venus Bucureşti, "U" Cluj , România Cluj.

Zoltan Beke, născut la Biserica Albă, în Iugoslavia, la 30 iulie 1911, a fost extrema dreaptă a Ripensiei şi a jucat şase meciuri pentru echipa naţională, între 1935 şi 1937.

Eugen Lakatos s-a născut la 24 octombrie 1912, la Zichy, oraş care se întindea atât pe teriotoriul Ungariei, cât şi al Cehoslovaciei. Lakatos a evoluat pe postul de mijlocaş, la UD Reşiţa şi Ripensia, iar la echipa naţională a jucat şase meciuri, între 1932 şi 1933.

Fostul atacant al echipei Venus Bucureşti, Kostas (Constantin) Humis, a evoluat în două meciuri ale naţionalei (1941 şi 1943), în care a marcat un gol. Născut la Pireu, în Grecia, la 18 septembrie 1914, Humis a fost remarcat cu ocazia Cupei Balcanice, din anul 1935, competiţui organizată în Bulgaria, când a evoluat împotriva echipei României şi a marcat două goluri în poarta lui Anghel Creţeanu. În 1936, el a fost transferat la Venus, cu care avea să câştige trei titluri de campion. Spre finalul carierei a jucat la Gaz Metan Mediaş, apoi s-a întors în Grecia, unde a încetat din viaţă în anul 1979, la Atena.

Cornel Orza s-a născut la 9 ianuarie 1916, în Statele Unite ale Americii. Atacant la Venus, Orza a jucat şapte meciuri în echipa României, în perioada 1938-1940, şi a înscris un gol.

Un alt jucător născut peste hotare este Francisc Fabian. Fotbalist al echipei Carmen Bucureşti, Fabian s-a născut la 21 octombrie 1917, pe teritoriul Ungariei, a evoluat într-un singur meci pentru naţionala României, în care a şi marcat (1945).

Unul dintre cei mai cunoscuţi fotbalişti români născut în străinătate este Ilie Oană. Născut la 16 august 1918, la Harbor (SUA), Oană a fost extremă la Juventus Bucureşti şi a jucat două meciuri în tricoul echipei naţionale. Debutul lui Oană la naţionala României s-a produs la 20 octombrie 1939, la Bucureşti, pe stadionul "ANEF", într-un meci cu Ungaria, scor 1-1. Oană a disputat al doilea şi, totodată, ultimul meci la naţională după nouă ani, 10 octombrie 1948, la Chorzow, cu Polonia, scor 0-0, când era legitimat la Petrolul Ploieşti.

Sever Coracu s-a născut la 2 octombrie 1920, la Covil, în Iugoslavia, şi a evoluat în două partide ale echipei naţionale. Primul, în anul 1940, iar al doilea, în 1946. Sever Coracu, supranumit “omul motocicletă" datorită vitezei sale, era şi campion naţional la sprint.

Ladislau Bonyhadi s-a născut la 25 martie 1923, la Bonyhar, în Ungaria. Atacant "de meserie", Bonyhadi a jucat pentru KAC (Clubul Atletic Cluj), care evolua în campionatul Ungariei, şi apoi la ITA Arad, unde a câştigat titlul de golgheter al campionatului, în sezonul 1947-1948, cu 49 de goluri, record ce rezistă şi astăzi. Bonyhadi a jucat trei meciuri la naţională, între 1947-1948, după care a plecat în Ungaria.

În ultimii 60 de ani, nu au mai fost consemnate asemenea cazuri. Acum, Maximilian Nicu a fost convocat de selecţionerul Victor Piţurcă pentru meciurile cu Serbia şi Austria, din preliminariile Cupei Mondiale din 2010, sub rezerva dobândirii de către fotbalistul echipei Hertha Berlin a cetăţeniei române, până în 28 martie.

Maximilian Nicu s-a născut în data de 25 octombrie 1982, în Germania, ambii săi părinţi fiind români. El a început să joace fotbal la formaţia germană TSV 1860 Rosenheim, a mai evoluat la SV Wacker Burghausen, SV Wehen, iar în vara anului 2008 a fost legitimat la echipa Hertha Berlin, cu care a debutat în Bundesliga. Nicu are 19 partide jucate pentru Hertha în prima ligă germană, în care a înscris două goluri.

Maximilian Nicu a depus, în data de 23 februarie, la consulatul României din Berlin, actele necesare pentru obţinerea cetăţeniei române, care i-ar permite să evolueze pentru naţionala pregătită de Victor Piţurcă în preliminariile Cupei Mondiale.

Ministerul Justiţiei (MJ) a precizat, în data de 3 martie, că nu poate aprecia dacă Nicu Maximilian Johannes Ştefan (Hertha Berlin) va fi cetăţean român până în data de 28 martie, când este programat meciul cu reprezentativa Serbiei, din preliminariile Cupei Mondiale din Africa de Sud.

"În evidenţele Direcţiei Cetăţenie din cadrul Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti se regăseşte înregistrată cererea de dobândire a cetăţeniei române formulatã de domnul Nicu Maximilian Johannes Ştefan, în baza art. 10 alin. 1 din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991 modificată şi completată. La data analizării cererii formulate de domnul Nicu Maximilian Johannes Ştefan, Comisia pentru Cetăţenie va aprecia dacă dosarul acestuia este complet. În prezent, procedura de acordare/redobândire a cetăţeniei române durează de la o lună până la 12 luni. În consecinţă, nu putem aprecia dacă domnul Nicu Maximilian Johannes Ştefan va fi cetăţean român până la data de 28 martie 2009", au precizat reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei.

MEDIAFAX

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.