EXCLUSIV | Prime la FRF pentru ratarea calificării la Mondial. 36.000 de euro pentru angajaţi, la o zi după barajul cu Grecia. FOTO: Documentul oficial

5 mai 2014 22268 afişări Nationala
EXCLUSIV | Prime la FRF pentru ratarea calificării la Mondial. 36.000 de euro pentru angajaţi, la o zi după barajul cu Grecia. FOTO: Documentul oficial

Pe 19 noiembrie anul trecut, naţionala antrenată de Victor Piţurcă termina la egalitate cu Grecia (1-1), la Bucureşti, şi rata şansa unei participări la un Campionat Mondial după o pauză de un deceniu şi jumătate. Dacă finalul partidei de pe Naţional Arena îl găsea pe Maxim prăbuşit pe teren şi cu lacrimi în ochi, pentru unii dintre federali existau şi motive de bucurie după o nouă campanie eşuată a tricolorilor. A doua zi, pe 20 noiembrie, Dumitru Mihalache, directorul Federaţiei, făcea propunerea ca aproximativ 25 de angajaţi ai FRF să fie recompensaţi pentru modul în care a fost organizat turul play-off-ului cu naţionala elenă. 

Contactat de ProSport, Mihalache confirmă informaţia, dar evită să precizeze sumele pe care anumiţi oameni de la "Casa Fotbalului" le-au primit după eşecul naţionalei: "Da, e adevărat că am făcut această propunere. Nu e o tradiţie la FRF, acest lucru s-a mai întâmplat în câteva alte ocazii, la anumite meciuri importante. A fost o listă de 15 persoane, adică oamenii care s-au ocupat strict de organizarea barajului".

10.000 de euro pentru Sandu, Mihalache pus la final

Sursele de la "Casa Fotbalului" dezvăluie pentru ProSport conţinutul listei de bonusuri pe care a întocmit-o pe 20 noiembrie Dumitru Mihalache. În afara cuantumului ridicat al primelor, pe aceasta apar şi persoane care nu au avut nicio legătură cu organizarea propriu-zisă a meciului: "Cap de listă este Mircea Sandu, cu 10.000 de euro, apoi Mihalache cu 9.000 de euro. Sunt circa 30 de persoane, cele mai mici bonusuri fiind de câteva sute de euro. Un fapt interesant este că, în primă fază, Dumitru Mihalache nu a figurat pe listă. El a fost adăugat ulterior, cu pixul!". Directorul Federaţiei, cel care acum are ca principală sarcină organizarea Euro 2020, nu neagă nici această informaţie: "Eu nu puteam să mă pun singur pe listă. Da... e adevărat că am fost adăugat ulterior". Singurul subiect pe care Mihalache îl evită este cel legat de bani, pentru că, spune acesta, "nu îmi mai aduc aminte despre ce sume era vorba. Nu cred că au existat bonusuri de 10.000 de euro sau de 8-9 mii de euro". 

Dacă Dumitru Mihalache nu neagă existenţa bonusurilor propuse imediat după ce naţionala a ratat calificarea la CM 2014, un alt federal care a fost, conform surselor ProSport, recompensat îşi contrazice superiorii. Alexandru Voinea, administratorul de la "Casa Fotbalului" şi omul responsabil cu partea de ticketing la România - Grecia, afirmă că "nu am auzit de aşa ceva, nu am primit niciun bonus pentru organizarea meciului, nu am fost pe nicio listă"

Mircea Sandu, cel indicat de sursele federale drept principalul beneficiar al primelor propuse de Dumitru Mihalache nu infirmă informaţia, dar îşi şi manifestă dezinteresul pentru subiect: "Eu am terminat orice treabă cu Federaţia, nu mă mai interesează. Am terminat-o şi nu vreau să mai aud de ea. Nu îmi pasă... Dacă aţi aflat asta, poate că e adevărat". 

CLICK PENTRU A MĂRI IMAGINEA

 


Da, este adevărat că am primit bonusuri noi, cei care ne-am ocupat de organizarea meciului. Eu am primit o primă de 1.000 de euro pentru că m-am ocupat de contractul de închiriere pentru stadion şi de alte contracte cum ar fi cele cu firmele de pază sau de curăţenie. Nu sunt în măsură să dau alte detalii, pentru asta va trebui să contactaţi Departamentul de Comunicare al FRF
Vasile Filimon, trezorier FRF


Berceanu: "Ştiam că domnii Mihalache şi Sandu au alte atribuţii"

Pentru o poziţie oficială a FRF, ProSport a contactat Departamentul de Comunicare al forului condus de Răzvan Burleanu. Gabriel Berceanu, şeful departamentului, a declarat că, din cunoştinţele sale, atribuţiile lui Sandu şi Mihalache erau altele decât organizarea propriu-zisă a barajului cu Grecia: "Nu am cunoştinţă de existenţa acestui document. Domnii Mircea Sandu şi Dumitru Mihalache în calitate de organizatori? Noi, în acest moment, ne ocupăm de organizarea finalei Cupei României şi a Turului de Elită şi ştim că aceste atribuţii fac parte din fişa postului la alţi angajaţi. În fond, returul cu Grecia a însemnat un singur meci...". 

Luni, la prânz, ProSport a solicitat ca documentul prin care mai mulţi angajaţi ai FRF au fost recompensaţi pentru organizarea meciului retur cu Grecia să fie făcut public.

23 de persoane au primit bonusuri. Valoarea totală: 35.900 de euro

În cursul după-amiezii zilei de luni, Federaţia Română de Fotbal a dat curs solicitării ProSport şi a făcut public documentul semnat de Dumitru Mihalache prin care 23 de angajaţi ai FRF au primit bonusuri după egalul cu Grecia din returul play-off-ului pentru CM 2014. Necesitatea primelor este explicată de Mihalache în documentul aflat în posesia ProSport: "Vă propunem să aprobaţi acordarea unor prime pentru următoarele persoane care au contribuit la derularea în condiţii normale a tuturor activităţilor ocazionate de acest eveniment sportiv şi la realizarea unor unor rezultate financiare consistente". Conform raţionamentului exprimat de Dumitru Mihalache, dacă pentru "derularea în condiţii normale" a meciului România - Grecia a fost nevoie de o primă pentru angajaţii FRF, aceasta ar fi trebuit să fie mult mai consistentă dacă în timpul partidei de pe 19 noiembrie s-ar fi produs evenimente deosebite. 

Cuantumul total al primelor oferite de FRF pe 20 noiembrie a fost de 35.900 de euro, calculaţi la cursul BNR de 4,4 lei / euro. Cel mic bonus a fost oferit lui Virgil Crăciunescu, responsabil cu brandingul stadionului şi cu organizarea copiilor de mingi: 200 de euro. 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.