Drum cu probleme!** Traseu dificil pentru echipa României în cursa pentru calificarea la CM 2014 din Brazilia

Echipele din grupa României pentru Mondialul din Brazilia au ajuns, în sfârșit, la un acord în ceea ce privește țintarul meciurilor din preliminarii. Naționala lui Pițurcă va debuta în drumul spre CM împotriva Estoniei, pe 7 septembrie 2012, în deplasare, urmând ca spre finalul calificărilor să joace pe teren propriu cu cele două mari contracandidate la locul secund: Turcia și Ungaria.

„Strict din punctul nostru de vedere, programul este unul bun, incomparabil cu cel stabilit pe 24 octombrie și pe care noi nu l-am acceptat”, a spus Victor Pițurcă imediat după întâlnirea cu omologii din Grupa D de la Amsterdam. Prima concluzie în urma întâlnirii de ieri este că lunile octombrie și martie, din 2012, respectiv 2013, vor fi decisive pentru tricolori. ProSport prezintă avantajele și dezavantajele programului pe care tricolorii îl vor avea în campania de calificare la Campionatul Mondial din 2014.

AVANTAJE
Federalii și-au dorit încă de la bun început ca din primele trei partide să poată să scoată șapte puncte. Programul fixat ieri, la Amsterdam, nu e departe de ceea ce a vrut FRF. Chiar dacă va începe în deplasare, naționala va juca împotriva unei echipe pe care o poate învinge, Estonia. Apoi ar urma o formalitate pe teren propriu cu Andorra și un prim test dur „afară” contra Turciei. „Începem cu două meciuri din care putem obține punctaj maxim”, a spus și Victor Pițurcă pentru frf.ro.
Un alt plus al negocierilor de ieri ar fi că, în a doua parte a campaniei de calificare, România va juca în țară contra principalelor contracandidate la locul doi: Ungaria (6 septembrie) și Turcia (10 septembrie). Tricolorii vor avea și posibilitatea unui finiș cu șase puncte, întrucât ultimele două partide vor fi cu Andorra, în deplasare, și cu Estonia, în țară. „Încheiem cu o programare avantajoasă, cu trei jocuri acasă și unul în deplasare”, e de părere selecționerul.

DEZAVANTAJE
Un prim lucru pe care oamenii care se ocupă de destinele echipei naționale ar fi vrut să îl evite ar fi fost ca ultimul meci cu Olanda să aibă o importanță cât mai mică. Adică să fie undeva spre finalul campaniei. Acest lucru n-a fost obținut în urma negocierilor de la Amsterdam, iar România va juca împotriva batavilor pe 16 octombrie, data ultimului meci din 2012, și pe 26 martie 2013, moment în care fiecare echipă va avea încă patru partide de disputat.

Din strategia României făcea parte și izolarea partidelor cu Olanda, marea favorită a grupei. Adică să nu jucăm împotriva celui mai puternic adversar la o distanță de patru zile de un meci contra Turciei și Ungariei, echipele alături de care ne vom bate pentru locul secund. Naționala n-a reușit acest lucru nici în tur, nici în retur și s-a ales cu două „duble” de foc! În octombrie 2012, Turcia – România și România – Olanda, iar în martie 2013 Ungaria – România și Olanda – România.

România va începe campania de calificare în deplasare, lucru care nu era inițial pe placul federalilor. Mai mult, prima partidă din 2013 va fi tot pe teren străin, în Ungaria, și apoi, la patru zile distanță, în Olanda.

Preliminarii CM, Grupa D

2012
7 septembrie: Estonia – România
(se mai joacă Andorra – Ungaria și Olanda – Turcia)
11 septembrie: România – Andorra
(se mai joacă Turcia – Estonia și Ungaria – Olanda)
12 octombrie: Turcia – România
(se mai joacă Estonia – Ungaria și Olanda – Andorra)
16 octombrie: România – Olanda
(se mai joacă Ungaria – Turcia și Andorra – Estonia)

2013
22 martie: Ungaria – România
(se mai joacă Andorra – Turcia și Olanda – Estonia)
26 martie: Olanda – România
(se mai joacă Turcia – Ungaria și Estonia – Andorra)
6 septembrie: România – Ungaria
(se mai joacă Turcia – Andorra și Estonia – Olanda)
10 septembrie: România – Turcia
(se mai joacă Ungaria – Estonia și Andorra – Olanda)
11 octombrie: Andorra – România
(se mai joacă Estonia – Turcia și Olanda – Ungaria)
15 octombrie: România – Estonia
(se mai joacă Turcia – Olanda și Ungaria – Andorra)

Cel mai ușor țintar: Ungaria!

Ungaria – Pare să aibă cel mai ușor program, la o primă vedere. Debut facil cu Andorra, în deplasare, apoi joc pe teren propriu contra Olandei. Un nou meci accesibil afară contra Estoniei și partidă acasă cu Turcia. Dintre toate contracandidatele României, maghiarii au avut parte de cel mai facil țintar.
Turcia – Va începe și automat va termina campania de calificare împotriva Olandei, ceea ce poate fi un mare dezavantaj. În ultima partidă din grupă, această situație s-ar putea răsturna în favoarea turcilor în cazul în care batavii vor fi deja calificați.

Olanda – „Are un program mai dificil, cu un start pe măsură după Euro 2012”, a comentat Victor Pițurcă. Selecționerul are dreptate, întrucât „Portocala mecanică” va întâlni Turcia (a) și Ungaria (d) în primele două partide. Lucrurile se vor schimba ușor în 2013, când batavii vor începe cu o „dublă” pe teren propriu, Estonia – România.

„Începem cu două meciuri din care putem obține punctaj maxim, urmează două „duble” dificile în octombrie 2012 și martie 2013, dar încheiem cu o programare avantajoasă”, Victor Pițurcă, antrenor România

„Era foarte important să nu ajungem în situația ca FIFA să decidă programul grupei. Pentru noi, țintarul nu este deloc rău. Vom începe să ne observăm adversarii din această grupă”, Sandor Egervari, antrenor Ungaria

„Avem parte de un țintar destul de accesibil. Dacă nu ar fi fost cele două duble Turcia – Olanda și Ungaria – Olanda, poate că ar fi fost mai bine”, Vlad Chiricheș, fundaș România.

56 este locul pe care termină naționala României în clasamentul FIFA pe 2011, același ca la finele anului trecut

Publicat: 22 12. 2011, 08:59
Actualizat: 22 12. 2011, 09:00