Descoperire ProSport: tricolorii au reușit în Elveția cea mai tare revenire din istoria naționalei în preliminarii și la turnee finale! Naționala lui Edi Iordănescu a doborât un record incredibil fixat acum jumătate de secol prin fotbalistul… Anghel Iordănescu! | SPECIAL

Descoperire ProSport: tricolorii au reușit în Elveția cea mai tare revenire din istoria naționalei în preliminarii și la turnee finale! Naționala lui Edi Iordănescu a doborât un record incredibil fixat acum jumătate de secol prin fotbalistul... Anghel Iordănescu! | SPECIAL
  • Publicat:
  • Actualizat:

Miracolul de la Lucerna, cum va rămâne probabil în memoria tribunelor, a însemnat o revenire uluitoare a naționalei României, condusă cu 2-0 de Elveția încă din minutul 41 și dominată copios. Finalul exploziv a adus o “dublă” reușită de Valentin Mihăilă prin care tricolorii lui Edi Iordănescu au scos in extremis remiza și un punct extrem de important în preliminariile EURO 2024. ProSport a analizat toate partidele oficiale ale României all-time, în preliminarii de EURO și Mondial, dar și barajele și meciurile de la turneele finale și a ajuns la o descoperire istorică! Remontada cu Elveția este cea mai tare revenire în meci din palmaresul naționalei în meciurile cu miză importantă!

Numărul 1 din 305 partide!

În 1930, România juca primul meci oficial din această categorie a partidelor cu miză uriașă. Era tocmai la un turneu final, Mondialul uruguayan. De atunci și până azi, un parcurs doar ceva mai scurt decât istoria centenară a tricolorilor. Iată datele analizei ProSport:

  • 305 meciuri oficiale a disputat România până acum în preliminarii de Campionat European și Mondial, baraje pentru turneele finale și la turnee finale EURO și de Mondial
  • 47 de partide dintre acestea au avut scenarii în care adversarii au condus la două goluri diferență, un procent de 15% din totalul meciurilor (305)

De câte ori au reușit tricolorii să revină în meci și să obțină puncte? Cât de puternic stăm, mental, pe firul istoriei și ce capacitate de luptă din postura de echipă condusă avem? Unde și cum se plasează “miracolul de la Lucerna” în acest context?

Conduși cu două goluri: 47 cazuri. Revenire cu două goluri? Doar trei situații!

Cele 47 de meciuri all-time în care România a fost condusă la un moment dat cu două goluri diferență se deschid din 1930, când Uruguay ne-a administrat un 4-0 la Mondialul pe care îl găzduia.

Regăsim în această listă amplă inclusiv celebrele Elveția – România 7-1 din 1967, eșecul amar 4-6 cu Iugoslavia pe teren propriu din 1977, dezastrul de la Kosice din 1993, 2-5 cu Cehoslovacia, ori barajul ratat pentru EURO 2020, 1-2 în Islanda.

O primă descoperire în demersul nostru:

  • În doar 13 din cele 47 de partide tricolorii, fiind conduși cu două goluri, au reușit să marcheze!

Practic, în doar 27% din situații am avut resursele fotbalistice și forța mentală de a înscrie măcar un gol după ce eram conduși cu handicap. Și, iată ceea ce e mai frapant:

  • În doar 3 meciuri din cele 47, incluzând aici și recentul Elveția – România 2-2, am reușit să marcăm două goluri după ce am fost conduși la două goluri!

Keșeru în 2019 ar fi pe locul trei

Așadar, înainte de reușitele lui Valentin Mihăilă contra lui Xhaka și Sommer, avem doar două alte partide în toată istoria primei reprezentative, în acest segment de meciuri cu miză uriașă, când am fost protagoniștii unei reveniri pe acest tipar!

Cum ierarhizăm aceste trei partide, având în vedere că în toate am fost conduși exact cu 2-0 și am revenit pentru 2-2 scor final? Un posibil criteriu l-ar putea reprezenta intervalul de timp în care tricolorii au reușit să revină pe tabelă. Firește, nu e un criteriu absolut, dar este unul valid. Pentru că spectacolul este esențial în fotbal, iar cu cât mai fulgerătoare a fost revenirea, cu atât mai profundă și „amprenta” pentru spectatori. Și adversari!

Pe baza acestui criteriu, locul 3 i-ar reveni partidei Norvegia – România, disputată în 2019 la Oslo și contând pentru preliminariile EURO 2020. Atunci, naționala lui Cosmin Contra e încheiat 0-0 la pauză, a fost condusă cu 2-0 prin reușitele lui Elyounoussi (56) și Odegaard (70), dar a revenit prin „dubla” lui Claudiu Keșeru. Atacantul a punctat în minutele 77 și 90+2, așadar revenire completă pe un interval de 16 minute, cât s-au produs cele două goluri românești.

Până la Lucerna, lider era meciul cu golul lui Anghel Iordănescu!

A doua revenire de top ar fi un România – Spania datând tocmai din 1975! Pe stadionul “23 August”, tricolorii lui Valentin Stănescu remizau 2-2 cu ibericii, în preliminariile Campionatului European 1976. Ca și în cazul preliminariilor EURO 2020, de unde vine remontada cu Norvegia, e vorba de o calificare fără succes pentru naționala noastră, care a ratat turneul final.

La meciul din 1975, Spania pregătită de Ladislau Kubala a condus cu 2-0 din minutul 56. Scorul fusese deschis de Angel Maria Villar (29), viitorul președinte al Federației spaniole! Iar Carlos Santillana a marcat ulterior pentru un avantaj considerabil.

Însă, în doar 8 minute, tricolorii au restabilit egalitatea! Întâi, Dudu Georgescu a punctat din penalty în minutul 72, apoi Anghel Iordănescu, intrat la pauză, a înscris în minutul 80 pentru 2-2 final!

De ce e „nebunia” cu Elveția fără egal

Astfel, până la remiza din Elveția scoasă de naționala de azi a lui Edi Iordănescu după o revenire miraculoasă, cea mai tare revenire era fixată tocmai prin golul tatălui său, Anghel Iordănescu, ulterior selecționer al României în perioada ei de maximă performanță! Și stătea în picioare de 47 de ani, aproape jumătate de secol!

Ce au reușit tricolorii la Lucerna merită primul loc în topul all-time al acestor date inedite întâi pentru că golurile lui Vali Mihăilă s-au scris pe un interval de doar 4 minute, 89 și 90+2.

În partida naționalei lui Edi Iordănescu s-a închis rezultatul final la fel de târziu precum s-a întâmplat în Norvegia – România 2-2. Și cele două sunt și singurele ocazii când revenirea fulminantă a avut loc într-o partidă disputată în deplasare.

Mai mult decât atât, remiza cu Elveția s-a consfințit după o partidă în care toate statisticile oficiale UEFA confirmă că era greu de imaginat:

  • 67% vs 33% posesie, 17 vs 6 șuturi la poartă, 5 vs 1 la cornere

La meciul din 2019, Norvegia-România, statisticile conturează o partidă în care ai noștri au părut mai aproape de remiză:

  • 54% vs 46% posesie, 9 vs 15 șuturi la poartă, 5 vs 4 la cornere

Spania și Cehoslovacia ne-au pus la respect cel mai des

De-a lungul istoriei, naționalele care au avut cel mai adesea avantaj confortabil în fața noastră au fost Spania și Cehoslovacia! Sunt oponenții care apar de câte 5 ori pe lista celor 47 de meciuri în care am fost conduși cu două goluri. Apoi, alte forțe europene în top, Italia, Olanda, Franța sau Brazilia. Se observă un adevărat complex în fața nordicilor, căci regăsim Danemarca, Suedia, Norvegia și Islanda pe această listă!

Iată cine ne-a condus cel mai adesea la două goluri diferență:

  • 5 partide: Cehoslovacia, Spania
  • 4: Italia, Olanda
  • 3: Elveția, Iugoslavia, Turcia
  • 2: Serbia, Franța, Danemarca, Suedia, Polonia
  • 1: Uruguay, Portugalia, Brazilia, RDG, Camerun, Bulgaria, Lituania, Grecia, Norvegia, Islanda

Meciurile României din preliminarii și turnee finale când am fost conduși cu două goluri dar am marcat apoi doar o dată

1965           Turcia – România 2-1,

1970           Brazilia – România 3-2

1977           România – Iugoslavia 4-6

1979           Iugoslavia – România 2-1

1990           Camerun – România 2-1

1995           România – Franța 1-3

2009           România – Serbia 2-3

2019           Suedia – România 2-1

2019           România – Spania 1-2

2020           Islanda – România 2-1

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30 APRILIE
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30 APRILIE
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a filmat când gonește cu 180 km/h
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a…
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu…
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…