Alternative pentru Marica. Secetă în Liga 1 pe postul de vârf împins. Ce variante are Pițurcă

Atacantul de 28 de ani de la ACS Poli Timișoara este, paradoxal, una dintre puținele soluții pe care le oferă Liga I pentru postul de vârf împins!

58 % dintre atacanții veritabili din campionatul intern sunt străini. Doar 17 oameni care pot juca pe postul de vârf împins din Liga I sunt români

Situația lui Ciprian Marica, atacantul care a venit la națională fără să aibă echipă, dă naștere unei dezbateri despre aria de selecție pe care o are la dispoziție Victor Pițurcă pentru a acoperi acest post. În lotul naționalei pentru „dubla” Ungaria – Turcia, selecționerul nu a avut niciun atacant veritabil în afară de cel al cărui contract cu Schalke 04 a expirat la finalul sezonului trecut și care în pauza de vară s-a antrenat singur. Ceilalți oameni ofensivi aleși de Pițurcă pentru aceste două meciuri au fost Bogdan Stancu și Gigel Bucur, dar niciunul dintre aceștia nu poate evolua pe postul de vârf împins.

Echipele de top – atacanți străini
În campionatul intern, soluțiile pentru ofensiva echipei națională sunt limitate. Aria de selecție este una restrânsă, având în vedere că echipele de top – Steaua, Petrolul, Astra și Pandurii – au în atac doar jucători străini. Excepțiile de la această regulă sunt FC Vaslui și Dinamo, echipe în ale căror loturi figurează Sabrin Sburlea și George Țucudean. Dacă Sburlea nu este prima opțiune la Vaslui, Țucudean abia a revenit prin­tre „câini” după o experiență eșuată în Belgia, la Standard Liege.
Din cei 39 de jucători din Liga I care pot evolua pe postul de vârf împins, 22 sunt străini. Singurele soluții pentru naționala lui Pițurcă vin, culmea, de la nou-promovate sau de la echipe de mijlocul clasamentului. Szabolcs Szekely este, conform cifrelor, singura variantă pe care o propune campionatul intern în acest moment! Atacantul de 28 de ani de la ACS Poli are 6 goluri în 6 meciuri și este singurul vârf autentic de naționalitate română din clasamentul golgeterilor de la noi.

Afară, doar Keșeru și Mutu
Cu mici excepții, nici românii care evoluează în străinătate nu pot fi soluții pentru echipa națională pe postul de vârf împins. Dintre aceștia, doar Keșeru și Mutu – cei doi nu sunt însă atacanți de meserie – joacă regulat. Daniel Niculae, Ionuț Mazilu și Lucian Burdujan nu au echipe, în timp ce Marius Niculae abia a semnat cu ucrainenii de la FC Hoverla. Alt atacant român care evoluează în străinătate este Cristian Dănălache (Jiangsu Sainty, China).

Cei mai în formă atacanți din Liga I
Szabolcs Szekely    6 goluri
Bojan Golubovic    4 goluri
Mirko Ivanovski    4 goluri
Younes Hamza    4 goluri

FC Vaslui
Denis Pozder (Germania)    
Mike Temwanjera (Zimbabwe)
Sabrin Sburlea (România)

Petrolul
Younes Hamza (Tunisia)
Abel Camara (Portugalia)
Ferebory Dore (Congo)

Steaua
Federico Piovaccari (Italia)
Stefan Nikolic (Muntenegru)
Pantelis Kapetanos (Grecia)

Dinamo
Pape N”Daw (Senegal)
Joel Thomas (Franța)
George Țucudean (România)

Astra
Yazalde Gomes (Portugalia)
Mirko Ivanovski (Macedonia)

FC Botoșani
Attila Hadnagy (România)    
Marian Tănasă (România)

Ceahlăul
Emil Jula (România)
Bojan Golubovic (Bosnia)

ACS Poli
Szabolcs Szekely (România)
Jorge Ruiz (Venezuela)
 
Pandurii
Deivydas Matulevicius (Lituania)
Admir Androvic (Muntenegru)

Oțelul
Didi (Brazilia)

Chiajna
Alin Zaharia (România)

FC Brașov
Andrei Cristea (România)    
Frank Danquah (Olanda)

Viitorul
Vlad Rusu (România)    
Cristian Gavra (România)

Corona Brașov
Cornel Coman (România)
Sergiu Buș (România)

Gaz Metan
Jordan Robertson

CFR Cluj
Paul Batin (România)
Gregory Tade (Franța)
Derick Ogbu (Nigeria)

„U” Cluj
Cătălin Dedu (România)
Adrian Borza (România)

Săgeata
Sașa Popin (Serbia)    
Sorin Chițu (România)    
Mihai Roman (România)

Publicat: 12 09. 2013, 03:00
Actualizat: 12 09. 2013, 03:00