Omul care a lucrat opt ani cu Edi Iordănescu, acuze dure pentru selecționer: „Nu este atât de important CV-ul, cât relațiile pe care le ai. Nu credeam că își poate schimba atât de ușor comportamentul”. Care e cea mai pare problemă a selecționerului | INTERVIU

Omul care a lucrat opt ani cu Edi Iordănescu, acuze dure pentru selecționer: „Nu este atât de important CV-ul, cât relațiile pe care le ai. Nu credeam că își poate schimba atât de ușor comportamentul”. Care e cea mai pare problemă a selecționerului | INTERVIU
  • Publicat:

Ioan Stelescu, secundul lui Edi Iordănescu timp de opt ani, are o postare pe facebook în care îi urează succes noului selecționer, dar vorbește și despre ipocrizie, lipsă de încredere sau principii nerespectate.

Am stat de vorbă cu Ioan Stelescu și am descoperit un om dezamăgit că, după opt ani de colaborare, actualul selecționer l-a respins „fără nici o explicație”. Stelescu îl cunoaște perfect pe selecționerul României, Edward Iordănescu și îi face o caracterizare cum nu i s-a mai făcut antrenorului.

Vorbește despre calitățile sale de și enumeră aici spiritul analitic sau pregătirea sa profesională, dar pune în discuție și problemele tehnicianului de 43 de ani în a gestiona conflictele sau un psihic nu foarte puternic: „Cedează prea ușor în confruntări sau conflicte, nu poate să le susțină față în față, ci doar scris”.

Omul care a lucrat opt ani cu Edi Iordănescu, acuze dure pentru selecționer: „Nu este atât de important CV-ul, cât relațiile pe care le ai. Nu credeam că își poate schimba atât de ușor comportamentul”

Stelescu spune că Iordănescu jr. și-a încălcat principiile și este convins că relațiile pe care le are în fotbalul românesc sunt mai importante decât CV-ul.

Altfel, Edi Iordănescu s-a răzgândit în relația cu Gigi Becali: „Nu am cum să nu îl respect pentru asta”.

ProSport: Opt ani de colaborare cu Edi Iordănescu. Cum este să-i fi colaborator? Este dificil? Am înțeles că este foarte strict și cere foarte mult de la toți colaboratorii.

Ioan Stelescu: Da, sunt opt ani de colaborare cu Edi. Eu am început antrenoratul din 1997, peste 22 de ani de activitate, la diferite niveluri, incluzând și cea de antrenor principal la liga 3 și am activat în total peste 11 ani în Liga 1 (având 200 de jocuri fie antrenor secund sau preparator fizic).

Cu Edi am început colaborarea încă de când a decis să înceapă cariera de antrenor principal, din iarna lui 2013, de la liga 3 (Fortuna Brazi). Am lucrat mereu bine, stilul nostru se baza pe acumulări teoretice, susținute de principii metodice bine conturate și definite, o viziune analitică şi ştiinţifică, impunând echipelor la care am lucrat un fotbal bazat pe o concepție modernă asupra modului de pregătire, asupra fotbalului, în general. Nu era pentru mine nimic dificil, deoarece sunt la fel de strict și meticulos cu ceea ce îmi propun să fac și îmi doresc să realizez și eram obișnuit cu acest stil de lucru.

La Gaz Metan ați fost ultima dată împreună. De ce n-ați mai continuat?!

La Gaz Metan eu nu am fost în prima perioadă. Probabil era staff-ul complet, nu știu exact motivele?! Am mers doar din vara lui 2019 tot campionatul 2019-2020, când s-a reușit în premieră intrarea echipei în play-off. A fost un an foarte bun, cu multe satisfacții. După încheierea contractului la Gaz Metan au fost discuțiile în toamna lui 2020 cu preluarea echipei Astra, echipa la care nu am vrut să merg fără antrenorul principal, ceea ce i-am și comunicat atât lui Edi cât și lui Dani Coman și unde totuși a mers și activat un membru al staff-ului (n.r. Alexandru Radu, poreclit „Cartof”).

Aici cred că s-a făcut o greșeală, ori mergeam toti, ori niciunul. Aici intervine și momentul din care nu am mai continuat împreună, cu toate că, la solicitarea lui Edi, m-am ocupat alături de el de elaborarea programului de pregătire și la Astra, de acasă, iar la momentul decembrie 2020 urma să mergem împreuna la CFR Cluj, așa am fost inițial anunțat, pentru ca în final să meargă însoțit de Alex, poreclit „Cartof”, și de analistul italian cu care atunci și-a început colaborarea.

„Nu credeam că își poate schimba atât de ușor comportamentul”

Te-ai fi așteptat să te cheme în staff și la națională?

Nu, deoarece comunicarea noastră verbală era inexistentă în ultima perioadă, dar cunoscându-i principiile lui Edi, niciodată nu credeam că își poate schimba atât de ușor comportamentul în ultimii ani, iar filozofia, valorile și principiile lui erau legate, pe lângă altele și de faptul că niciodată nu voia să preia echipe pe parcurs și nici nu voia să meargă niciunde fără staff-ul său.

La Astra nu ai vrut să mergi fără Edi. Te-a dezamăgit că el a mers fără tine la CFR Cluj?

Aici sunt multe de discutat, eu cred ca s-a făcut o mare greșeală ca cineva din staff sa meargă fără antrenorul principal. Chiar și președintele de la Astra de atunci, Dani Coman a subliniat și a adus în discuție ce s-a întâmplat în aceea perioadă acolo, fără Edi, cumulate și cu acele rezultate negative. Da, am fost dezamăgit mai mult de faptul că nu m-a sunat să vorbim, nu că a mers fără mine, chiar i-am spus că trebuie să o facă, dar dezamăgit mai mult poate și de faptul că nu am avut nicio explicație verbală, nici ulterior momentului.

Relațiile, un atu pentru Iordănescu: „În fotbalul românesc nu este atât de important CV-ul, cât relațiile pe care le ai”

Era visul lui să antreneze naționala? Se gândea la asta de mult?

Da, eu cred ca își dorea foarte mult asta, dar la întrebarea aceasta el ar trebui să vă răspundă.

Care este cel mai mare atu al antrenorului Iordănescu?

Eu cred că principalul atu este modul de tratare și pregătire profesionistă a unei echipe, de la concepția științifică a programului până la mijloacele folosite. Asta înseamnă spiritul său analitic, de asemenea modul de motivare al grupului, dar un atu important pentru a activa la un nivel mereu superior sunt și rezultatele. Și uneori totuși mai depinzi și de un alt atu, așa cum chiar el spunea într-o emisiune tv, că în fotbalul românesc nu este atât de important, uneori, CV-ul cât relațiile pe care le ai sau ți le faci în acest mediu.

„Cedează prea ușor în confruntări sau conflicte, nu poate să le susțină față în față, ci doar scris. Evită vorbirea directă”

Ce trebuie să-și îmbunătățească pentru a ajunge antrenor de top?

Este pregătit foarte bine, dar cel mai mult trebuie să-și îmbunătățească relația cu conducătorii și cu situațiile conflictuale, un psihic mai puternic. Cred că au avut dreptate unii specialiști din fotbal care i-au sugerat să lucreze mai mult la această latura.

Face față presiunii? De la FCSB a plecat, de la Targu Mures, ȚSKA Sofia și de la CFR la fel…

Aici este o chestiune delicată cu care el se confruntă, cedează prea ușor în confruntări sau conflicte, nu poate să le susțină față în față, ci doar scris. Este o problemă pe care ar trebui să încerce să și-o gestioneze mai bine, un psihic mai puternic probabil. Chiar și în situații de conflict poți regla anumite lucruri, am văzut că sunt și alte personalități ale fotbalului care îi recomandă asta, evită de multe ori vorbirea directă și nu este în regulă, cred. Asta indiferent dacă ne place sau nu ceea ce auzim de la cealaltă parte.

Cu ce patron a colaborat cel mai greu?

Nu cunosc cum s-a desfășurat colaborarea cu domnul Gigi Becali, despre care majoritatea din lumea fotbalului susțin că este o colaborare grea, dificil de gestionat, eu totuși nu cred asta, dar cred că până atunci a avut o colaborare extrem de dificilă cu domnul Maior, de la Târgu Mureș.

„Va pleca de la organizarea defensivă, va prima rezultatul”

Lucrează mult? Cât a stat cel mai mult la stadion?

De lucrat, erau zile când nu mergeam decât la masă și la somn, stăteam să vizionam jocurile proprii și ale următorilor adversari, să studiem, să pregătim ceea ce ne este necesar, să elaboram programul și mijloacele folosite în acesta, să monitorizăm inclusiv starea sportivilor și medicația acestora. Uneori cam 12-14 ore din 24.

Ce te deranja la el cel mai mult?

Cred că cel mai mult, în ultima perioadă, era legat de faptul că uitam să mai comunicăm despre problemele și necazurile fiecăruia și de starea noastră interioară. Eu mi-am pierdut în această perioadă ambii părinți, la câteva luni distanță, iar unul dintre colegi și-a destrămat familia. Totuși eram mai mult decât niște simpli colaboratori‼

A fost al 5-lea pe listă. Va avea lumea încredere în el?

Indiferent de locul de pe o listă, echipa națională nu poate fi refuzată și trebuie să treci peste toate orgoliile și principiile după care te axezi în profesie și viață. Eu îi doresc sa reușească, este un tip ambițios, dar din păcate nu toate depind de noi uneori și ceea ce ne propunem și dorim să facem, iar el va depinde de starea de sănătate și formă de moment a jucătorilor, din momentele acțiunilor de selecție.

Valoare sau jocuri în picioare? Pe ce va miza la națională?

Cred ca va fi o îmbinare a acestor lucruri, în plus trebuie să fie și o stare bună de sănătate a jucătorilor urmărită. Apoi, trebuie să aibă și noroc, de care nu putem să ne plângem în activitatea petrecută împreuna. Cred că va miza pe continuitatea în evoluții ale jucătorilor și de ce nu pe experiența unora din aceștia, de care naționala sigur are nevoie.

Va fi un antrenor ofensiv sau defensiv, la echipa națională?

În primul rând va pleca de la organizarea defensivă, va prima rezultatul, cu siguranță, în detrimentul spectacolului. Apoi, se va baza și pe structura construcției jocului prin trasee ofensive, se vor lucra toate momentele fixe ale jocului, nu pierde din vedere niciun moment al jocului, le tratează cu responsabilitate toate și lucrează în acest sens, așa lucram tot timpul.

„Definiția «ipocriziei», realitatea pură a fotbalului românesc”

Pe facebook vorbești despre „o lume plină de ipocrizie”, cea a fotbalului, „plină de neîncredere” și „contracte de confidențialitate”. La ce te-ai referit?

Este un mesaj legat de realitatea pură a fotbalului românesc întrucât s-a ajuns să ne lovim din ce în ce mai des în activitatea noastră, exact așa cum este și definiția din DEX a „ipocriziei”, de o permanentă lipsă de sinceritate, duplicitate, falsitate, fățărnicie și prefăcătorie în această lume, iar „plină de neîncredere” și „contracte de confidențialitate” eu cred că la asta ar putea sa va răspundă Edi mai bine ca mine, cel putin deocamdată. Eu, în viitorul apropiat, mă voi ocupa să scriu o carte, vor fi puse pe hârtie, sper, multe lucruri interesante.

„Respectând sau nu principii” e general valabil sau se face referire strict la un caz?

Așa cum vă spuneam mai sus, fiecare om este ghidat după valori și principii ale vieții și profesiei. Uneori, din această cauză, putem deveni „rigizi”, le respectam sau nu?! Eu cred că, din păcate, uneori le încălcăm cu bună știință, inclusiv cum și eu și dumneavoastră și chiar Edi a făcut-o.

Care va fi cea mai mare problemă de care se va lovi la națională?

Cred ca cea mai mare problemă cu care se va confrunta la echipa națională nu va fi legată de adversarii întâlniți ci de starea de sănătate și forma de moment a jucătorilor selectați, de asemenea, așa cum și presa a sesizat, de lipsa acută din fotbalul românesc a câtorva poziții din echipa, la care nu sunt prea multe variante. Eu sper ca până în iunie, la primele jocuri oficiale, să aibă la dispoziție tot ce este mai bun din fotbalul românesc, pentru a structura lotul cel mai bun, cu jucători pregătiți și de valoare pe care i-ar putea avea la dispoziție. Este vital acest lucru pentru obținerea de rezultate pozitive.

Am mers din treaptă în treaptă cu el, trecând pe la Tg Mureș (Liga 2), apoi la Pandurii Tg Jiu, de unde am preluat o echipă aflată la retrogradare și următorul an am terminat pe locul 3, jucând și o finală de Cupa Ligii. Am reușit calificarea în cupele europene, am fost pe locul 3 în campionatul Bulgariei, cu TSKA Sofia, de la care am plecat cred prea repede, apoi la Astra am preluat o echipă după ce au plecat 14 jucători cu care se câștigase campionatul și am reușit intrarea cu ei în play-off, lăsând echipa pe locul 4. La CFR Cluj, în vara lui 2018, echipa cu care am castigat Supercupa României, finala fiind la Craiova, teren pe care CFR-ul nu câstigase până la acel moment, la Gaz Metan tot sezonul 2019-2020 când s-a reușit în premieră intrarea echipei în play-off – Ioan Stelescu, fostul colaborator al lui Edi Iordănescu.

 

Licențiat în jurnalism, Vlad Măcicășan a început să colaboreze cu ProSport încă din anii de facultate. Scrie fără întrerupere pentru ProSport de 17 ani, când a și început cariera de jurnalist sportiv. Jurnalist de presă scrisă și tv, Vlad Măcicășan moderează și emisiuni ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea că se află „un monstru”
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea…
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de la FCU Craiova
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare