Pe 19 octombrie 1981, la doar 40 de ani, se stingea în Koln (pe atunci RFG) unul din jucătorii de mare valoare ai fotbalului românesc. Fundaș al Rapidului în perioada 1962-1971, Dan Coe îmbrăcase de 41 de ori tricoul naționalei României, participând la Mondialul 1970. Ce s-a întâmplat? După decenii, misterul se păstrează. Dar ProSport îți prezintă azi noi detalii cutremurătoare, care completează tabloul scenariilor din jurul acestei tragedii.
Dispariția lui Dan Coe a fost catalogată drept sinucidere însă, după cum ProSport scria aici pe baza mărturiilor, criminalistul nu mai întâlnise până atunci victimă care să se spânzure de… clanța unei uși! Peste ani, a apărut și varianta descoperită de ProSport privind un posibil asasinat pus la cale de românii cascadori și cartofori din Koln, toate detaliile sunt aici. Peste toate, mitul că Dan Coe a fost ucis de Securitate, pentru pozițiile lui anticomuniste din discursuri la Radio „Europa Liberă”, persistă puternic. Mai ales pentru că fotbalistul fugise din România ceaușistă.
Mircea Meleașă, primul patron al Rapidului după 1990, a avut șansa să îl cunoască personal pe Dan Coe. Mai mult decât atât, amintirile lui cu fostul mare jucător developează o ipostază emoționantă și cuceritoare. Mărturisește Meleașă, într-un amplu interviu video oferit în exclusivitate pentru ProSport:
L-am cunoscut pe Dan Coe când eram la copii și juniori, că am jucat un an de zile acolo. Era fundaș la Rapid cu Răducanu, Lupescu, Motroc, Greavu, toți aceștia. Era o iarnă, iar eu, dacă eram copil sărac, nu prea mă îmbrăcam gros. Și tremuram. Mă vede Dan Coe: ce e mă, cu tine? Să trăiești, nea Dane! Sunt la grupa ’54, la profesorul Matei. Păi și nu te-mbraci și tu mai bine, că răcești pe-aicea?! Nea Dane… n-am, bre. Am numai mamă, venită de la țară, n-am tată… Domnule, de-atunci mă căuta și îmi dădea din când în când câte 100 de lei. Iar 100 de lei erau bani mulți! Că era 600-700 de lei un salariu!”
Meleașă e ferm convins că dispariția lui Coe este, în fapt, o crimă și îți expune întâi concluziile, pentru a detalia apoi mărturiile în premieră care le fundamentează:
Am discutat mult cu el, de-atunci. Stătea într-un bloc pe colț la Piața Chibrit, la Podul Constanța. Mă simpatiza, avea milă, era un om ok. Mi-a rămas întipărit numele lui și nu pot să-l uit vreodată. Pe Dan Coe l-au omorât ăia în Germania. Sunt sigur. Bag mâna în foc! Pentru că eu am trăit sistemul de atunci. Dan Coe mergea des la Europa Liberă mereu, la postul de radio împotriva sistemului din România. Și spunea acolo că, de când e Ceaușescu la conducerea țării, s-a ales praful de fotbalul românesc”
Mircea Meleașă a fost vecin cu un șofer de tir care a fost în preajma lui Dan Coe chiar în zilele dispariției lui. Și recompune tabloul pe care șoferul i l-a împărtășit:
Dan Coe venea într-o parcare la șoferii de tir români, care cărau marfă în Germania. Și un șofer, care a stat la două case de mine, a murit între timp, la 87 de ani, mi-a povestit. L-am pus de vreo patru ori să-mi povestească același lucru, ca să îl verific dacă spune adevărul. Aceleași lucruri mi le spunea mereu: nea Mirceo, uite ce s-a întâmplat…”
Scenariul dureros ar duce spre un singur deznodământ în povestea lui Dan Coe (foto sus, alături de tatăl său, Duce Coe, fost jucător la Sportul Studențesc), iar detaliile sunt cutremurătoare:
Dan Coe venea acolo în parcare în Germania, la noi, șoferii, să mănânce mâncare românească. În special, sarmale. Noi luam mâncare din țară la sufertaș, ca să nu cheltuim bani mulți pe-acolo. El venea cu bere la noi. S-a întâmplat de câteva ori treaba asta. Până când au venit doi inși, români, să-l ia pe Dan Coe de-acolo: Dane, vino cu noi că avem treabă! După două zile, când s-a întors șoferul în parcarea aia, i-au spus că pe Dan Coe l-au găsit spânzurat în apartament… cu două zile înainte! Nu cumva ăia doi români să fi făcut lucrarea asta? Păi, cine altcineva? Între timp, directorul postului Europa Liberă, Noel Bernard, a fost omorât. Nu după mult timp, Cornel Chiriac, realizatorul de emisiuni pentru tineret, cu muzică occidentală, a fost omorât și el. Și-atunci?!”
Descoperă aici confesiunea integrală a lui Mircea Meleașă:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER