Un nou stadion apare în România, pe modelul celor patru care se vor construi la Bucureşti! Va avea 32.000 de locuri şi va putea găzdui meciuri de cupe europene

22 mai 2019 14305 afişări Liga 1
Un nou stadion apare în România, pe modelul celor patru care se vor construi la Bucureşti! Va avea 32.000 de locuri şi va putea găzdui meciuri de cupe europene Ministrul Vasile-Daniel Suciu a fost azi, 22 mai, la Timişoara, la stadionul ”Dan Păltinişanu”. Foto: Emanuel Titus Ilieşi / Mediafax foto
  • Cu patru zile înainte de alegerile europarlamentare, ministrul Dezvolătării Regionale şi Administraţiei Publice, Vasile-Daniel Suciu, a promis că la Timişoara va apărea un stadion nou, la standarde europene.
  • Microbiştii nu trebuie însă să se entuziasmeze prea tare, deoarece procedura va dura.
  • Dacă ridicarea noii arene ar dura undeva la noi ani, până atunci, terenul actualului ”Dan Păltinişanu” trebuie eliberat de sarcini, adică, trebuie dărâmate construcţiile existente, iar pentru acest lucru există piedici birocratice.
  • De asemenea, ministrul, care este şi vicepremier în Guvernul Dăncilă, a spus că îl cheamă pe primarul Timişoarei şi preşedintele Consiliului Judeţean la discuţii, pentru a se decide pentru un amplasament al sălii polivalente.

Stadionul ”Dan Păltinişanu” aparţine de Consiliul Judeţean Timiş, cu preşedinte şi majoritate de consilieri PSD. În bugetul pentru anul 2019, instituţia are prinsă o sumă pentru demolare, dar rămâne problema terenului de sub stadion. Mare parte aparţine CJT-ului condus de Călin Dobra, dar o bucată de 5000 de mp aparţine Primăriei Municipiului Timişoara condusă de liberalul Nicolae Robu, mai precis, un teren de sub Peluza Sud. Acel teren nu poate rămâne la autorităţile locale, deoarece noul stadion ar urma să fie ridicat cu finanţare de la Compania Naţională de Investiţii, care cere terenuri predate, libere complet de sarcini.

Cu o zi înainte de vizita ministrului de miercuri la stadion, la Consiliu Local Timişoara a avut loc o şedinţă pe această temă. Pe lista de proiecte se regăsea tocmai unul referitor la acel teren. Primarul Nicolae Robu a retras însă proiectul pentru o altă şedinţă programată peste o săptămână. Ministrul Vasile-Daniel Suciu spune că aşteaptă ca autorităţile locale să voteze proiectul.

”Eu ştiu că ieri, în şedinţa de consiliu local a municipiului Timişoara trebuia să fie un proiect de hotărâre care se referea la cei 5000 de metri pătraţi pe care primăria trebuia să-i cedeze, să-i transfere, să reglementeze situaţia juridică, pentru ca acest stadion să poată fi refăcut. Am înţeles că ieri domnul primar a retras acel proiect de hotărâre Nu ştiu dacă din interese politice, sau pentru că a aflat că ajung şi eu astăzi la Timişoara. Este mai puţin important. Dar, aştept de la domnul primar şi de la consilierii locali să rezolve aceasta problemă. Vreau să facem stadionul de la Timişoara şi îl vom face, dar aştept reglementarea juridică”, a declarat Ministrul în vizita de la Timişoara.

Doi ani, dar începând de la o dată necunoscută

Noul stadion ar urma să fie unul de 32.000 de locuri, cât are şi acum ”Dan Păltinişanu”. Ministrul nu a putut preciza dacă pista de atletism va fi menţinută şi costurile proiectului. Totuşi, vicepremierul a precizat că lucrările ar trebui să dureze doi ani, ca la arenele din Bucureşti. De asemenea, stadionul va putea găzdui cupe europene. 

”Mie nu-mi place să dau termene nerealiste sau să rămân doar cu termenele. Dacă avem precedentul stadioanelor de la Steaua, Rapid care se construiesc pentru Euro 2020, cred că un termen realist pentru un asemenea obiectiv este de maximum doi ani. Eu mă gândesc că nu facem un stadion de 30.000 de locuri ca să nu fie omologat. Sper ca tradiţia fotbalistică a Timişoarei să mai ofere şi meciuri de cupe europene aici”, a mai declarat Vasile-Daniel Suciu.

Oraşul aşteaptă şi o sală polivalentă de mare capacitate

Timişoara va avea, teoretic, şi o sală polivalentă de 15.000 de locuri, construită tot de CNI. Însă de câţiva ani, autorităţile locale şi cele judeţene nu se pun de acord.

Primarul PNL Nicolae Robu vrea sala lângă stadion, ca la Cluj-Napoca. În acest sens, a propus un teren unde se află şi complexul de terenuri ”Adrian Stoicov”, cel pe are se antrenea Poli şi în vremea lui Marian Iancu, şi ACS Poli până la mutarea la stadionul Electrica. Consiliul Judeţean Timiş propune un teren la intrarea în comuna Giroc. Cum cele două instituţii au lideri din partide care îşi dispută puterea, acest lucru amână şi începerea procedurilor pentru sală.

Concret, când se vota la Consiliul Local pentru terenul de lângă stadion, consilierii PSD votau împotriva, iar la Consiliul Judeţean, pentru terenul din comuna alipită Timişoarei, Giroc, liberalii votau împotriva. Deoarece sunt proiecte de patrimoniu, necesită două treimi din voturile din plen, iar fără acordul tuturor, nu se pot adopta. Ministrul a explicat că CNI nu poate decide unde va face sala, deoarece autorităţile nu au dat hotărările legale prin care terenul este pus la dispoziţie pentru investiţie.

Vasile-Daniel Suciu a precizat că după alegeri, îi aşteaptă pe primar şi preşedintele de consiliu judeţean la discuţii.

”Nu v-aţi săturat de acest ping-pong? Sunt convins că pentru timişoreni contează mai mult să se facă ceva decât tot felul de discuţii despre locaţie. Astăzi nu am decizii, hotărâri juridice cu valoare vizavi de un amplasament sau altul. Săptămâna viitoare lansez o invitaţie publică şi domnului primar Nicolae Robu şi domnului preşedinte Călin Dobra. Îi aştept la minister, să luăm decizia, să rupem o dată pisica în doua cu decizia aceasta care trenează. Pentru a se preda terenul e nevoie de două treimi din voturi şi la consiliul judeţean, şi la consiliul local”, a precizat ministrul.

Totuşi, Suciu a spus că pe terenul propus de primărie, terenurile din complexul ”Adrian Stoicov” nu se regăsesc în acte ca fiind ale municipalităţii, în sensul construcţiilor, nu terenul în sine. În toamnă, primăria  a organizat însă o licitaţie pentru lucrări la terenurile de iarbă de la bază.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.