Tragedie: Patrick Ekeng a murit, după ce s-a prăbușit pe teren în meciul cu Viitorul Reacție oficială: „A ajuns la spital fără manevre de resuscitare! Autopsia va releva cauza.” Medicii au încercat peste 80 de minute să-l resusciteze

Tragedie: Patrick Ekeng a murit, după ce s-a prăbușit pe teren în meciul cu Viitorul Reacție oficială:
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Camerunezul Patrick Ekeng (26 de ani) a murit după ce a suferit un șoc cardiogen și s-a prăbușit pe teren în minutul 69 al partidei Dinamo – Viitorul, scor 3-3, la doar șapte minute după ce intrase pe teren
  • Mijlocașul dinamovist a primit imediat îngrijiri la nivelul gazonului, însă a rămas inconștient fiind urcat în ambulanță după aproximativ patru minute și dus la Spitalul Foreasca din București
  • Medicii au încercat să-l resusciteze pe mijlocaș peste 80 de minute, fără succes însă
  • Conform unui anunț oficial al Spitalului Floreasca, jucătorul a ajuns la camera de gardă „fără resuscitare”, iar decesul a fost constatat după aproape 90 de minute în care medicii spitalului au încercat să-l resusciteze
  • Din informațiile ProSport, la ora 22:50, pe fișa lui Ekeng scria șoc cardiogen. Contactat de ProSport, un medic specialist din București a explicat: „Șocul este generat de inimă. Este o boală cardiacă. O stare metabolică care are la bază sistarea circulației sângelui prin oprirea inimii către organele vitale: creier, rinichi… mai ales creierul”
  • FRF a anunțat că finala Cupei României, Dinamo – CFR Cluj, va fi amânată. Partida era programată inițial, marți, pe 10 mai

UPDATE 01:03 Suporterii lui Dinamo s-au strâns în această noapte pe stadion și au amenajat un adevărat altar pe locul în care Ekeng s-a prăbușit pe teren

captură foto: Digi Sport


UPDATE 00:14 Medicul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu, a vorbit despre modul în care a reacționat în momentul în care Patrick Ekeng s-a prăbușit pe gazon. Acesta a precizat că a aplicat imediat măsurile de resuscitare disponibile: masaj cardiac și eliberarea căilor respiratorii, dar nu a dorit să se pronunțe în privința vitezei de reacție a ambulanței prezentă la stadion (mașina a intrat după aproape 3 minute pe gazon) și nu a vorbit nici despre dotările vehiculului.

„I-am făcut masaj cardiac și i-am eliberat căile respiratorii pe teren și le-am spus medicilor să-l urce direct pe targă. Nu știu cât timp a trecut până a venit ambulanța, nu realizez trecerea timpului atunci. Probabil (n.r. e prea târziu dacă ambulanța a venit pe teren după aproape 3 minute).

Există acest termen: moarte subită și se întâmplă. Probabil vom afla și o cauză în zilele următoare. Nu există ambulanță fără medic, probabil era și medic pe ambulanță. Te targă i-am făcut masaj cardiac și am ajuns aici repede (n.r. la Spital): un minut, două. Nu a avut absolut nicio problemă până acum…”, Liviu Bătineanu, medic Dinamo.

UPDATE 00:13 Ionel Dănciulescu, director sportiv Dinamo: „Parcă suntem blestemați. E ca un coșmar pentru mine și pentru întreaga suflare dinamovistă. Este mult prea mult. Acum nu ma interesează absolut nimic, nici când se joacă finala Cupei României și nimic altceva. La starea în care suntem noi toți, nu mai contează. Fiecare sportiv merge la Centrul de Medicină Sportivă, din șase în șase luni și lucrurile au fost în regulă acolo. Suntem pur și simplu blestemați. Nu-mi vine să cred, e un coșmar ce s-a întâmplat. Soția lui este în Franța. Am luat legătura cu ea și va ajunge mânie aici”.

UPDATE 23:50 Prima reacție oficială a Spitalului de Urgență Floreasca, oferită în urmă cu câteva momente. Conform purtătorului de cuvânt al Spitalului Floreasca, mijlocașul dinamovist a ajuns la spital fără manevre de resuscitare. Medicii au încercat să-l resusciteze pe acesta timp de aproape o oră și jumătate, fără succes, din păcate.

„Am primit un pacient în vârstă de 26 de ani. A fost adus la noi cu o ambulanță, fără manevre de resuscitare, din câte știu. S-au efectuat manevre de resuscitare timp de o oră și aproape 30 de minute, dar fără rezultat. Din păcate, pacientul a decedat.

Nu e prima oară când se întâmplă un asemenea eveniment pe terenul de sport. Cauzele pot fi multiple și vor fi relevate abia după examenul necroptic ce va fi efectuat.

Exprimăm condoleanțe tuturor celor care l-au cunoscut”, a declarat în urmă cu câteva momente un purtător de cuvânt al Spitalului Floreasca.

  • Impresarul lui Ekeng, Hasan Anil Eken, a aflat vestea decesului de la reporterul ProSport: „O, Dumnezeule! Tot sper că tot ce-mi spuneți e o știre falsă. Patrick se simțea foarte bine și muncea din greu la club. O, Doamne! Nu știu ce să spun. Are o fetiță mică. E un coșmar, nu pot să cred”.

UPDATE 23:32 Mijlocașul Patrick Ekeng a murit. Conform Dolce Sport, apropiații fotbalistuli au fost anunțați că manevrele de resuscitare au eșuat, după peste 70 de minute.

Informația a fost confirmată și de fostul atacant dinamovist Claudiu Niculescu, la Digi Sport. „Am informații din interior… din păcate, Ekeng a decedat”, a spus fostul fotbalist.


CINE A FOST  PATRICK EKENG

În vârstă de 26 de ani, Ekeng Ekeng a evoluat înainte de a ajunge la Dinamo la clubul spaniol Cordoba CF, pentru care adunase 14 meciuri și a marcat un gol în Primera Division.
Patrick Claude Ekeng Ekeng și-a început cariera în Europa la clubul francez Le Mans și a mai jucat pentru Rodez (Franța) și Lausanne (Elveția).

Patrick Claude EKENG EKENG

Data nașterii: 26.03.1990
Post: mijlocaș

2009: Canon Yaoundé (Camerun)ian Coc
2009-2010: Le Mans B (Franța): 15 jocuri / –
2010-2011: Le Mans B (Franța): 10 jocuri / 1 gol
2010-2011: Rodez (Franța): 13 jocuri / –
2011-2012: Le Mans (Franța): 16 jocuri / 1 gol
2011-2012: Le Mans B (Franța): 7 jocuri / 1 gol
2012-2013: Le Mans (Franța): 18 jocuri / –
2012-2013: Le Mans B (Franța): 8 jocuri / 2 goluri
2013-2014: Lausanne (Elveția): 28 jocuri / 2 goluri
2014-2015: Cordoba CF (Spania 1): 14 jocuri / 1 gol
2015-2016: FC Dinamo București

1 gol a marcat Patrick Claude Ekeng Ekeng în Primera Division în partida Getafe – Cordoba 1-1, din campionatul trecut.

2 selecții avea Patrick Claude Ekeng Ekeng pentru prima reprezentativă a Camerunului.

14 partide a adunat Patrick Claude Ekeng Ekeng în tricoul spaniolilor de la Cordoba în Primera Division.

34 de meciuri a jucat Patrick Claude Ekeng Ekeng pentru Le Mans în liga a doua a campionatului francez.


La scurt timp după oficializarea informației că dinamovistul Patrick Ekeng a decedat, clubul Steaua și-a exprimat condoleanțele prin intermediul unui comunicat publicat pe pagina oficială de Facebook, pe care îl redăm integral mai jos.

„Dumnezeu sa te odihneasca, Patrick Ekeng!  FC Steaua Bucuresti isi exprima regretul si profunda tristete pentru trecerea in nefiinta a jucatorului celor de la FC DINAMO BUCURESTI, Patrick Claude Ekeng, la varsta de doar 26 de ani.

Clubul nostru isi manifesta in mod public sprijinul moral pentru familia lui Patrick, precum si pentru colegii si antrenorii acestuia, care au fost martorii acestui eveniment socant, petrecut pe terenul de fotbal!

Dumnezeu sa il odihneasca in pace!”


UPDATE 23:29 Managerul interimar al Spitalului Floreasca, dr. Dorin Păun, a declarat pentru MEDIAFAX, că se fac manevre de resuscitare în cazul fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng, care a căzut, vineri seara, inconștient pe terenul de fotbal în timpul unui meci. „Pacientul este în stop cardio-respirator și este supus manevrelor de resuscitare, pe secția de Terapie Intensivă”, a declarat doctorul Sorin Păun, managerul interimar al Spitalului Floreasca, pentru MEDIAFAX.

La spital va ajunge în scurt timp și tehnicianul lui Dinamo, Mircea Rednic.

UPDATE 23:21Sportivul a fost adus în șoc cardio-respirator și colegii fac tot posibilul să-l resusciteze. Situația e însă dificilă și e o necunoscută care va fi rezultatul.

Teoretic, la patru, cinci minute fără circulație și fără oxigenare, creierul suferă grav. Asta va rămâne o necunoscută însă. Este o limită care ridică probleme serioase, dacă nu s-a făcut nicio manevră de resuscitare. Poate trebuia defibrilat, poate trebuia intubat. Ar fi trebuit defibrilat, dacă era în fibrilație. Ar fi trebuit ca toate aceste măsuri să fie făcute acolo. Sunt cazuri în care pacienții sunt resuscitați și ore întregi și în final s-a reușit pornirea cordului. Asta se poate întâmpla, dar e important să nu fie leziuni iremediabile la nivelul creierului”, a declarat Ștefan Brădișteanu, șeful Secției de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca din București, la Dolce Sport.

  • Cornel Dinu: „Nu a existat nicio intervenție profesionistă, din păcate. Era în fibrilație. Nu a existat nicio încercare de oxigenare, de resuscitare. Am fost în tribună și am văzut

UPDATE 23:15 Surse din clubul Dinamo susțin că starea fotbalistului este foarte serioasă. „De când a ajuns la spital, a avut perioade fără puls, lucrurile nu stau deloc bine”

UPDATE 23:09  Medicul Tudor Ciuhodaru a comentat situația lui Ekeng într-o intervenție televizată. Acesta spune că vitală în acest caz e intervenția rapidă. În condițiile în care camerunezul a fost urcat în ambulanță abia după aproximativ 4 minute, există riscul ca și în cazul în care va fi resuscitat, acesta să rămână cu sechele.

În astfel de situații se ia în calcul un stop cardiorespirator. E o situație foarte gravă. Moartea subită poate interveni în activitatea sportivă.

Nu știu ce intervenție s-a făcut, dar acestea sunt minute și secunde de aur. Daca nu ai intervenit la timp, șansele scad foarte mult.

Dacă vorbim despre un interval care depășește patru minute, deja nu mai putem vorbi despre resuscitare cerebrală. Șansele de recuperare scad dramatic și prognosticul e extrem de rezervat. Din păcate i se poate întâmpla oricui, mai ales pe fondul activității sportive. Vorbim de un sportiv de performanță și sunt convins că sunt verificați constant”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru la România TV.


23:08 ProSport l-a contactat pe Hasan Anil Eken, impresarul turc al lui Ekeng. Acesta a răspuns relaxat la telefon, însă a intrat în stare de șoc când a aflat despre ce s-a întâmplat pe gazon: „Nu am văzut meciul. Dumnezeule, ce îmi spuneți?! Cât de serios e? Eu sunt reprezentantul lui pentru piața din Turcia, eu țin legătura cu el. Am numărul lui de telefon, însă nu are niciun rost să-l sun, nu? Nu știu cum să iau legătura cu familia lui. Vă rog frumos, țineți-mă și pe mine la curent”.


UPDATE 23:03 Ion Craciunescu, la Digi Sport: „Arbitrul Florin Marcu nu trebuia să lase jocul să continue. Meciul trebuia suspendat!”


22:59 Informațiile despre starea lui Ekeng întârzie să apară. Zeci de suporteri ai lui Dinamo s-au strâns în fața Spitalului de Urgență Floreasca, iar Ionel Dănciulescu a ieșit pentru a le transmite ultimele vești. Jucătorii și antrenorii lui Dinamo au mers la spital pentru a se interesa de starea coechipierului lor. Acolo se află și câțiva dintre prietenii jucătorului african.

Mai jos, despre cât le-a luat medicilor de pe ambulanță să intre pe teren pentru a-l resuscita pe Ekeng.


22:48 Alexandra Turda, reporter Digisport, prezent lângă jucătorii dinamoviști: ‘Fotbaliștii sunt în stare de șoc, nimeni nu vorbește, toți plâng. Medicul echipei este alături de el la spital. Deocamdată să nu tragem concluzii pentru a nu alarma lumea”. În aceste momente la intrarea în spital s-au adunat mai mulți suporteri dinamoviști, care așteaptă vești despre situația mijlocașului.

Conform DolceSport, o sursă din apropierea clubului Dinamo susține în acest moment că mijlocașul ar avea puls, dar e încă inconștient.


22:40 La minute bune de la terminarea meciului cu Viitorul, jucătorii și staff-ul tehnic al lui Dinamo rămân pe teren și plâng în hohote. Ionel Dănciulescu a intrat cu ochii în lacrimi în Spitalul de Urgență Floreasca, unde mijlocașul se luptă cu viața. Din primele informații, Ekeng ar fi suferit un stop cardio-respirator, iar 10 medici duc o luptă contracronometru pentru a-i salva viața fotbalistului!

Sunt clipe grele, în care nu putem decât să așteptăm informații oficiale și să ne rugăm că fotbalistul lui Dinamo va scăpa cu viață!


22:35 Jucătorul dinamovist e la terapie intensivă la Floreasca și se fac manevre de resuscitare, dar jucătorul nu răspunde deocamdată încercărilor medicilor. Informația a fost furnizată de Claudiu Niculescu în studioul Digisport.


22:30 Se pare că veștile de la spital nu sunt foarte bune. Jucătorii lui Dinamo au izbucnit toți în plâns la finalul meciului cu Viitorul.


În repriza a doua a meciului Dinamo – Viitorul, din ultima etapă a play-off-ului Ligii 1, la scorul de 3-2 în favoarea gazdelor, camerunezul Ekeng s-a prăbușit pe teren fără să fie atins de vreun adversar. Africanul stătea pe loc și urmărea o acțiune a colegilor săi care se petrecea la distanță de el.

Imediat arbitrul partidei a întrerupt jocul, iar echipa medicală a spintat pe gazon. Directorul sportiv Ionel Dănciulescu a început să plângă, iar jucătorii de pe teren care-l înconjuraseră pe Ekeng și-au pus mâinile în cap. Ekens se pare că și-a pierdut cunoștința! Ambulanța a intrat pe teren, iar mijlocașul dinamovist a fost transportat la spital. Ekeng nu a mai fost substituit întrucât Mircea Rednic epuizase schimbările. Imediat după ieșirea lui Ekeng, Viitorul a egalat.

\

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri de cuțit. Ce a mărturisit în fața sediului de poliție, în ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum
Mama lui Mirel face primele declarații, după ce fiul ei a ucis-o pe studenta la Medicină cu zeci de lovituri…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale, în vizită la puşcărie
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale, în vizită la puşcărie
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Să-i fie ţărâna uşoară! Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Praful saharian ar putea afecta această piesă a mașinii
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup