Stadionul ”Dan Păltinişanu” are şanse mari să devină doar o amintire în scurt timp! Proprietarii ameninţă cu închiderea, în timp ce primarul Timişoarei vrea două arene, ca la Barcelona. Unde s-ar putea muta ACS Poli

23 feb 2018 6070 afişări Liga 1
Stadionul ”Dan Păltinişanu” are şanse mari să devină doar o amintire în scurt timp! Proprietarii ameninţă cu închiderea, în timp ce primarul Timişoarei vrea două arene, ca la Barcelona. Unde s-ar putea muta ACS Poli
  • Timişoara ar putea rămâne fără fotbal de prima ligă, şi nu pentru că ACS Poli ar retrograda, ci pentru că cei de la Consiliul Judeţean Timiş se gândesc ca din vară să închidă arena pe care se desfăşoară şi meciuri de rugby!
  • Stadionul "Dan Păltinişanu" este în proprietatea autorităţilor judeţene, care îşi motivează gândurile cu faptul că parte din tribune se surpă, din cauza golurilor apărute în valul de pământ pe care e ridicată construcţia, una cu o vechime de peste 50 de ani.
  • Primarul Nicolae Robu, ”părintele spiritual” al ACS Poli, se opune acestor idei şi ar vrea ca vechiul stadion să dăinuie lângă unul nou, ca la Barcelona. Între timp, conducerea de la clubul de primă ligă nu exclude ca, din vară, echipa să se mute în alt oraş!

 

De când s-a reluat Liga 1, Consiliul Judeţean Timiş a luat decizia să închidă complet Peluza Sud a stadionului ”Dan Păltinişanu”, precum şi parte a Tribunei a 2-a, din cauza unei falii în pământul pe care stau tribunele. Preşedintele CJT, Călin Dobra, a declarat în emisiunea Vocile Banatului de la Digi 24 Timişoara că, din vară, se ia în calcul închiderea totală a stadionului.

De altfel, cei de la CJT se şi gândesc la o demolare a arenei, pentru a face loc unui alt stadion. Dacă se va întâmpla acest lucru, înseamnă că în Capitala Banatului nu se mai poate juca fotbal de prima ligă, fapt care nu pare să-i deranjeze deloc pe aleşii judeţeni.

Două şi, potenţial, trei echipe, afectate de închiderea stadionului

Acum, pe stadion evoluează regulat două echipe: ACS Poli, de fotbal, şi Timişoara Saracens, de rugby. De altfel, rugbyştii au şi fost nevoiţi să joace un meci de cupe europene din luna ianuarie la Cluj, din cauza faptului că instalaţia de încălzire a gazonului de la arena timişoreană nu e cuplată la reţeaua de curent din cartier.

Dacă sportul cu balonul oval poate juca meciurile din competiţiile interne în cartierul Ronaţ, nicio altă arenă din oraş nu poate fi omologată pentru prima ligă de fotbal. Astfel, dacă ACS Poli rămâne în primul eşalon şi dacă ASU Politehnica promovează, vor fi nevoite să joace în ”exil”!

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, nici nu se gândeşte la un scenariu cu echipa de fotbal mutată în alt oraş

Dacă preşedintele CJT, Călin Dobra, a declarat cu nonşalanţă că: ”Aşa cum au făcut şi alte echipe, clubul va trebui să găsească un alt stadion”, edilul oraşului, Nicolae Rpbu, consideră că stadionul nu ar trebui nici închis, nici demolat. ”În primul rând, eu nu cred că este cazul să se închidă stadionul. Nu cred că problemele sunt atât de mari încât să nu se poate face lucrări de consolidare. Ar fi absurd să dispară un obiectiv atât de important pentru oraş. Voi avea o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, pentru că nu am discutat niciodată pe acest subiect. Chiar şi atunci când se va ridica un stadion nou la Timişoara, Dan Păltinişanu ar putea fi utilizat în continuare. La Barcelona, vechiul stadion există lângă cel nou, la 100 de metri. Consiliul Judeţean vorbeşte ca şi când ar ridica el un nou stadion, dar aceste obiective sunt construite de Compania Naţională de Investiţii. Dacă cei de la CJT au ambiţia să se facă un stadion pe terenul lor, le dăm noi, primăria, un teren, nicio problemă”, a declarat primarul Timişoarei pentru ProSport.

ACS Poli, la Cluj sau Severin?

Deşi primarul nici nu vrea să se gândească la varianta ca Poli Timişoara să joace în alt oraş, cei de la club nu exclud acest lucru. De altfel, conducerea alb-violeţilor ia în calcul serios o mutare la Drobeta Turnu Severin sau pe Cluj Arena din vară.

Cei de la ASU Politehnica visează să promoveze în prima ligă, însă, din vară, şi stadionul Ştiinţa va intra în renovare şi, iată, una din posibile soluţii de mutare pare să fie anulată.

Altfel, atât ACS Poli, echipa de rugby sau ASU Poli (când a jucat cu Dunărea Călăraţi sau UTA), trebuie să plătească pentru folosirea stadionului. Chiria e de peste 5000 de lei plus TVA la evenimente la care nu se aprinde nocturna. Pentru nocturna se mai plătesc 1000 de lei în plus, cu TVA-ul aferent. După ce s-a închis Peluza Sud, chiria a rămas aceeaşi, deşi suprafaţa utilizabilă a scăzut considerabil.

Stadionul ”Dan Păltinişanu” este un stadion construit în timpul regimului comunist, inaugurat în 1963. Iniţial numit ”1 mai”, stadionul a fost ridicat în mare parte prin munca patriotică a timişorenilor. Acum, este al doilea cel mai mare stadion din ţară, după Naţional Arena, cu peste 32.000 de mii de locuri.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.