SPECIAL | Muzeul alb-albastru! Un tânăr suporter al Politehnicii Iaşi şi-a transformat camera din apartament într-un veritabil muzeu, cu aproape 1.000 de obiecte colecţionate

14 apr 2018 1273 afişări Comentează şi tu Liga 1
SPECIAL | Muzeul alb-albastru! Un tânăr suporter al Politehnicii Iaşi şi-a transformat camera din apartament într-un veritabil muzeu, cu aproape 1.000 de obiecte colecţionate
38 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7946/17124654/1/abonamente.jpg
  • Un tânăr suporter al Politehnicii Iaşi şi-a transformat camera din apartament într-un veritabil muzeu „alb-albastru”. La 25 de ani, Alexandru Andrei Macarie se poate lăuda cu o colecţie impresionantă ce aminteşte de Politehnica Iaşi. „Muzeul” din apartamentul în care locuieşte împreună cu părinţii numără aproape 1.000 de obiecte, de la tricouri, fulare, mingi şi ghete de joc, până la programe de meci, bilete sau insigne.


Alexandru Andrei Macarie colecţionează diverse obiecte încă din adolescenţă, dar ideea de a face un muzeu al echipei sale de suflet a prins contur în 2010, pe măsură ce colecţia s-a mărit. Acum, pasiunea sa a devenit un veritabil muzeu. În prezent, suporterul ieşean deţine aproape 1.000 de obiecte, cele mai multe, jumătate, fiind programe de meci. Pe lângă programe, „muzeul” din camera lui Alexandru mai cuprinde tricouri, tablouri, cărţi, steaguri, fulare, eşarfe, fotografii, dar şi insigne, fanioane, căciuli, pălării, bilete, invitaţii de meci, brelocuri, căni, ziare şi multe alte obiecte ce amintesc de Politehnica. Nu lipsesc, însă, nici obiectele cu sigla lui CSM Poli, echipa înfiinţată după dispariţia Politehnicii.

Camera sa, toată în alb albastru, este un mic muzeu. Pereţii sunt în alb şi albastru, jaluzelele alb-albastre, iar aproape totul din încăpere au culorile atât de dragi lui.

Născut pe 14 ianuarie 1993, Alex este absolvent de Geografie şi Geologie şi a devenit celebru în Iaşi datorită pasiunii sale pentru culorile alb-albastre. La început a postat imagini cu materialele pe profilul său personal de Facebook, după care a decis să creeze propriul muzeu virtual „Muzeul Politehnica Iaşi – Istoria înseamnă memorie”.

Primul meci văzut pe stadion, la 10 ani, alături de tatăl său

Acesta iubeşte fotbalul de mic copil. La 10 ani a fost pentru prima dată pe stadion cu tatăl său, la un meci cu Vasluiul, în 2003. De altfel, programul acelui meci câştigat de Poli Iaşi cu 3-1 este cel mai de suflet, pentru că îi aminteşte de prima sa prezenţă în tribune.

„M-am zbătut mult să fac rost de acel program, pentru că a fost de la primul meu meci pe stadion, alături de tata. Mă bucur că am acel program de meci la loc de cinste. Pot spune că este o piesă de suflet din muzeul meu”.

Bilet de meci cumpărat din Brazilia

Suporterul ieşean este într-un permanent contact cu zeci de persoane din ţară şi din străinătate, suporteri ai Iaşiului şi nu numai, de la care achiziţionează diverse obiecte.

„Am intrat în contact cu suporteri ai mai multor echipe, am făcut schimburi, am cumpărat foarte multe obiecte. Spre exemplu, am cumpărat de un român stabilit în Brazilia un bilet vechi de la un meci al Politehnicii cu Ceahlăul Piatra Neamţ, în 2013. Multe eşarfe le-am cumpărat de la persoane stabilite în diverse oraşe din Europa. Sunt şi foşti fotbalişti ai Politehnicii Iaşi care au donat diverse obiecte, dar şi suporteri, cărora vreau să le mulţumesc în mod special pentru că au contribuit la acest muzeu. Ţin în permanenţă legătura cu aproximativ 50 de persoane din ţară sau din străinătate, de unde procur majoritatea obiectelor. Practic, banii circulă în permanenţă. Îi scot dintr-un cont şi îi pun imediat în alt cont, pentru un alt produs. Nu mă folosesc de niciun ban dacă reuşesc să dau ceva cu alt club. Investesc rapid banii în produsele de care am nevoie pentru muzeu”, spune Alexandru.

Cel mai vechi obiect din muzeu, un carnet de membru din 1947!

Dacă prima „piesă de muzeu” este mingea cu care a jucat Poli cu Dinamo, în sezonul 2004-2005, cel mai vechi „trofeu” este o carte de membru ce datează din anul 1947, cumpărată de la o persoană. Alex a plătit pe acest carnet de membru 400 de lei, dar nicio sumă nu este prea mare pentru astfel de obiecte rare. „Este foarte greu să găseşti astfel de obiecte foarte vechi, de aceea sunt şi mai scumpe. Mă bucur că am reuşit să achiziţionez acest carnet de membru vechi de 71 de ani”, spune Alex.

Suporterul ieşean are în colecţie şi multe tricouri de la foşti fotbalişti ai Politehnicii. Cel primit de la Leonard Cănănău, purtat în 1983, într-un meci cu Universitatea Craiova, în care a şi marcat, este cel mai vechi şi reprezintă o altă piesă de colecţie de suflet. La loc de cinste stau şi ghetele primite de la actualul căpitan al echipei, Andrei Cristea. Atacantul Iaşiului i-a dăruit lui Andrei ghetele cu care a jucat în primul meci de la revenirea în Copou, cu autograf.

Colecţia ProSport, la loc de cinste

Ieşeanul are şi o colecţie impresionantă de ziare de sport vechi. Pe lângă Sportul Românesc din 1983, la loc de cinste stau multe exemplare ale ProSport-ului din anii ’90 sau ediţiile de Moldova ale ziarului, de la începutul anilor 2000. Sunt peste 60 de ediţii ProSport, iar colecţia se va mări în perioada următoare. Sunt păstrate foarte bine, parcă ieri au ieşit de la tipar. Răsfoindu-le, îşi aminteşti de vremurile în care nea’ Popică era în vogă la Iaşi, ce planuri avea preşedintele de atunci al echipei, Marius Stan, ce dueluri de la distanţă avea cu Adrian Porumboiu, ori ce năstruşnicii mai făcea Ionuţ Bâlbă.

„Am cumpărat multe ziare, am făcut şi schimb cu unele persoane. Sunt foarte bine păstrate. Sunt ediţii ale ziarului ProSport din anii ’90 şi 2000. Şi acum răsfoiesc cu drag paginile şi citesc câteodată ştiri despre echipa de atunci”, spune Alex.

Inventarul, ţinut pe calculator

Suporterul ieşean are un inventar pentru toată colecţia, pe calculator. „Am 27 de pagini word cu toată colecţia mea. Nimic nu este la întâmplare, totul este aranjat în ordine, în cutii sau în dulap, pe ani. Dacă vreau să iau un ziar sau un program de meci din 1980, ştiu imediat de unde îl iau. Dacă vreau un bilet de meci din anii ’70, de asemenea, ştiu unde îl ţin. De aceea, pentru a scoate toată colecţia din cutii sau din dulap şi să o aşez la loc, îmi ia peste o oră şi jumătate. Dar îmi face plăcere de fiecare dată să revăd toate documentele. Sunt momente din istoria clubului Politehnica, momente din istoria fotbalului ieşean şi sunt mândru să le am în colecţie”.

Tatăl, mândru de „muzeul” din apartament

Părinţii îl susţin pe Alex, dar şi prietena sa Florentina. Firesc, tatăl lui Alex, chibiţ înrăit, se mândreşte cu muzeul din camera fiului său şi îl îmbogăţeşte cu câte o „piesă” importantă”, când are ocazia.

„Mă ajută şi tata, mă suţine în proiectul meu, îmi mai aduce şi el câte ceva când face rost de la prieteni, colegi, cunoscuţi. Este mândru de micul meu muzeu. Şi mama mă susţine, chiar dacă uneori mă mai ceartă când vede toată colecţia înşirată pe pat, dulap sau pe covor. Efectiv nu mai ai pe unde să calci prin cameră. Prietena mea, Florentina, mă ajută chiar foarte mult în acest proiect”.

Apel la Primărie şi la conducerea clubului din Copou

Alexandru Andrei Macarie vrea ca toată colecţia sa să fie expusă într-un muzeu. „Este păcat să le ţin în cutii sau în dulapuri. Am foarte multe obiecte şi cu siguranţă voi mai strânge, este păcat ca suporterii să nu le poată admira. Îmi doresc să le expun într-un muzeu, dar la stadion este foarte greu, pentru că nu este o sală propice pentru aşa ceva. Vreau să expun tricourile înrămate pe un perete, la fel şi fanioanele, fularele, fotografiile, programele de meci. Acesta este visul meu, ca tot ce am acum şi ce voi mai strânge, să fie expus într-un muzeu. Mi-a venit o idee pe care voi încerca să o pun în practică. În staţiile de tramvai şi autobuz din Copou, de la stadion, să fie nişte vitrine în care să apare copii ale obiectelor din colecţia mea. Ar fi foarte frumos ca suporterii care vin la stadion să admire o parte din istoria Politehnicii. Voi încerca să vorbesc cu cei de la club, pentru a mă ajuta în acest demers”, a completat înfocatul suporter al Politehnicii.

Foştii fotbalişti ai Politehnicii Iaşi susţin proiectul lui Alex

Una dintre ultimele achiziţii este tricoul primit de la fostul stoper al Politehnicii Iaşi, Radu Ciobanu. „M-am întâlnit cu el la Bacău şi mi l-a oferit, înrămat. Mulţi foşti fotbalişti ai echipei din Copou mi-au trimis diverse obiecte, dar şi mesaje video în care mă felicită şi mă susţin în demersul meu”, spune Alex Andrei Macarie.

Cei care au donat materiale pentru muzeul Politehnica: Andrei Cristea, Radu Eduard Ciobanu, Leonard Cănănău, Marius Constantin Vintilă, Dan Florin Croitoru, Vlad Andrei Soponariu, Bogdan Mihalache, Ciprian Brighiu, Ilie Constantin, Viorel Agachi, prof. Dănuţ Cănănău.

Clipuri video pe pagina muzeului de la: Andrei Cristea, Cristian Bratu, Răzvan Pleşca, Sergiu Homei, Romulus Miclea, Ciprian Paraschiv, Marius Chelaru, Marius Constantin Vintilă, Marius Dulcianu, Vlad Andrei Soponariu, Bogdan Mihalache, prof. Dănuţ Cănănău, Neculai Ciulu (fost director economic al echipelor Politehnica Iaşi şi Oţelul Galaţi).

Mesajele foştilor fotbalişti sau oficiali ai clubului din Copou

Andrei Cristea: ,,Mult succes în noul proiect, vă susţinem şi avem nevoie de un astfel de muzeu la Iaşi. Suntem alături de voi, cum şi voi, de altfel, sunteţi alături de noi”.

Cristian Bratu: ,,Salut pe această cale toţi suporterii Politehnicii şi ne bucurăm foarte mult că există un astfel de muzeu la Iaşi. Felicit foarte mult această iniţiativă şi suntem alături de voi şi sper ca şi alţi colegi de-ai mei să se alăture acestui proiect. Vă pup!”

Răzvan Pleşca: ,,Sunt Răzvan Pleşca şi susţin şi eu Muzeul Politehnica Iaşi!”

Sergiu Homei: ,,Mă bucur pentru acest proiect de la Iaşi şi vă doresc mult succes pe viitor!”

Romulus Miclea: ,,Salut, sunt Miclea Romulus Daniel. Ţin să vă felicit pentru Muzeul Politehnicii Iaşi şi să vă susţin în acelaşi timp. Îi salut pe toţi suporterii Iaşului. Vă pup şi multă baftă!”

Marius Chelaru: ,,Aş vrea ca pe această cale să-mi urez toată susţinerea faţă de Muzeul Politehnicii Iaşi. Un proiect de succes, un proiect de viitor, un proiect de care Iaşul are nevoie. Vă invit şi pe voi să faceţi acelaşi lucru. Vă salut!”

Marius Constantin Vintilă: ,,Salutăm toţi suporterii Politehnicii Iaşi, suntem alături de acest proiect frumos şi vă urăm succes pe viitor şi sperăm să vină cât mai mulţi foşti fotbalişti alături de Muzeul Politehnicii Iaşi!”

Marius Dulcianu: ,,Sunt Marius Dulcianu şi susţin Muzeul Politehnica Iaşi. Suporterilor ieşeni le doresc multă sănătate şi cât mai multe bucurii altături de echipa fanion a oraşului nostru”

Vlad Andrei Soponariu: ,,Suntem alături de Muzeul Politehnica Iaşi şi vă dorim mult succes în acest nou proiect! Aşteptăm cât mai mulţi fotbalişti să vină alături de voi!”

Bogdan Mihalache: ,,Vă felicit pentru proiectul vostru, este un proiect minunat. Iaşul avea nevoie de un astfel de proiect, Poli este o echipă minunată, Iaşul este un oraş minunat. Forza Poli! Sărbători fericite!”

Prof. Dan Cănănău: ,,Mă bucur pentru această iniţiativă şi vă rog să susţineţi Muzeul Politehnica Iaşi!”

Neculai Ciulu: ,,Doresc să urez mult succes Muzeului Politehnicii Iaşi şi iniţiatorului acestuia şi pentru că suntem în prag de sărbători, doresc să transmit tuturor suporterilor şi iubitorilor de fotbal: la mulţi ani, sărbători cu bine şi mulţi ani binecuvântaţi! Felicit din nou această iniţiativă, o iniţiativă frumoasă, o iniţiativă care descoperă şi descoase întreaga istorie. La mulţi ani!”

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.