SPECIAL | Cum scăpăm de echipele "plictisite" ca Astra şi Sepsi. 5 modele mult mai atractive pentru implementarea sistemului play-off/play-out. Se poate ajunge în Europa şi din Liga 2

10 mai 2019 13393 afişări Liga 1
SPECIAL | Cum scăpăm de echipele "plictisite" ca Astra şi Sepsi. 5 modele mult mai atractive pentru implementarea sistemului play-off/play-out. Se poate ajunge în Europa şi din Liga 2 DAN HORIA TAUTAN / MEDIAFAX FOTO

Sistemul play-off/play-out, o găselniţă care a făcut mai atractivă Liga 1 în ultimii ani, şi-a arătat în acest sezon lacunele. Echipe ca Astra sau Sepsi au făcut figuraţie în play-off, iar play-out-ul nu oferă niciun suspans pentru formaţii ca Gaz Metan sau Dinamo, care luptă doar pentru un prim loc în competiţia retrogradării, poziţie neinteresantă pentru suporteri. Este evident că sistemul ar necesita schimbări, iar exemplele din alte campionate arată că a doua parte a sezonului poate deveni mult mai interesantă decât este acum. Vă prezentăm 5 campionate în care organizatorii au descoperit modalităţi de a ţine interesul ridicat pentru majoritatea echipelor, după încheierea sezonului regulat.

În sistemul austriac, Gaz Metan sau Dinamo ar putea juca în Europa

Austria a făcut doar o mică schimbare, dar care dă şansa şi primelor echipe din play-out să aibă pentru ce lupta. Campioana play-out-ului are şansa să joace în Europa League, pentru că dispută un baraj cu penultima echipă din play-off, pentru prezenţa în competiţia europeană.

După modelul belgian, chiar şi echipele din Liga 2 au şansa la Europa League

Belgienii au perfecţionat cel mai mult sistemul cu play-off şi play-out. Pentru a face competiţia mai atractivă, play-out-ul este împărţit în două grupe de câte 6 echipe. În aceste grupe intră şi două formaţii din liga secundă. Toate echipele încep cu zero puncte, iar primele clasate din fiecare grupă joacă între ele pentru a-şi continua drumul către Europa League. Câştigătoarea din acest baraj va juca finala pentru calificarea în Europa, cu echipa care ocupă locul 4 în play-off.

Meciuri eliminatorii şi în Bulgaria

Şi vecinii de la sud au făcut competiţia mai atractivă. În play-out intră 8 echipe, care sunt împărţite în două grupe. Primele două clasate merg în play-off-ul pentru Europa League, iar ultimele două în play-off-ul pentru evitarea retrogradării. Se joacă în sistem eliminatoriu. Echipa din play-out care câştigă meciurile eliminatorii pentru Europa League joacă barajul de accedere în această competiţie cu locul 3 din play-off pentru campionat.

Cehii au împărţit campionatul în 3

O altă idee care a făcut sistemul mai atractiv este cea implementată în Cehia. Nicio echipă nu se poate relaxa, după finalul sezonului regulat. 16 formaţii sunt împărţite în 3 competiţii. Primele 6 intră în lupta pentru titlu, următoarele 4 intră în play-off-ul pentru Europa League, iar ultimele 6 în play-out. Câştigătoarea play-off-ul de Europa League joacă finala pentru accederea în competiţie, cu ocupanta locului 4 din play-off-ul pentru campionat.

Şi danezii oferă şansa calificării în Europa, din play-out

Ideea de a introduce echipele din play-out în lupta pentru cupele europene este aplicată şi în Danemarca. Nicio echipă din play-out nu se poate relaxa, pentru că această competiţie este împărţită în două grupe de câte 4 formaţii. Primele două din fiecare grupă intră într-un sistem eliminatoriu, cu meciuri tur-retur. Câştigătoarea acestui sistem joacă o finală pentru Europa League, cu locul 3 din play-off. Tot după meciuri eliminatorii se stabilesc şi echipele retrogradate.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.